<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Sokan nem lelkesednének az iránt, hogy robotok viseljék gondjukat, de robot és robot között is nagy különbség van. Egy részük egész emberien tud már viselkedni, és erre mi is hasonlóképpen reagálunk. Ázsiában sok van már, Európában kevesebb, igazi áttörést azonban csak 2030 körül várnak tőlük.
Pepper (Xavier Caré / Wikimedia Commons / CC-BY-SA.)

A legtöbb ember, ha megkérdeznék, hogy akar-e robottal beszélgetni, vagy akarja-e, hogy egy robot viselje gondját, elutasító lenne vagy gyanakvó. De úgy tűnik, nem mennyire egyszerű a dolog, bizonyos esetekben szívesebben kommunikálnak az emberek a robotokkal.

Korábban észrevették, hogy a “Media Equation” jelensége (médiakiegyenlítés vagy médiaegyenlet) gyakran előfordul az embereknél, akik hajlamosak a számítógépeket vagy más médiaeszközöket személyeknek érzékelni. Főleg, ha azok szociális, közösségi, emberi reakciókat mutatnak.

Teljesen emberi viselkedésformák felvételéhez vezet, van, hogy a számítógéppel udvariasak leszünk, máskor humorizálunk vele vagy biológiai nemmel ruházzuk fel, agresszívnek vagy szakértelemmel rendelkezőnek érezzük. Ezek az emberi válaszaink általában teljesen önkéntelenek, ösztönösek.

Megsajnálták a robotot

A Duisburg-Essen Egyetem PLOS One magazinjában is azt írták a kutatók, hogy ha az ember szociális viselkedésmintákat érzékel a számítógépeknél, akkor önkéntelenül emberinek tekinti.

Például az egyik kísérletben egy Nao típusú robotot kellett kikapcsolniuk. Ha a robot az embereket kérlelni kezdte, hogy ne kapcsolják ki, látszólag érzéseket mutatva, akkor az emberek egy része gondolkodóba esett, nehezebben vagy nem kapcsolta ki, illetve később lelkiismeret-furdalást érzett – írta a Heise.de német lap.

Komoly az ápolóhiány

Egy másik kísérletben az alanyoknak feladatokat kellett megoldani, miközben egy látszólag barátságos, vagy barátságtalan robot figyelte őket. A barátságtalan robotok stresszelték őket és eredményeik ettől jobbak lettek.

Az emberek tehát komolyan veszik a robotokat és érzések ébrednek bennük a hatásukra. Ez sokat segíthet például a beteggondozásban – a német munkaerő-hiány ezen a területen ugyanis annyira komoly, hogy rengeteg helyen kísérleteznek ápoló, szórakoztató vagy egyéb kiegészítő robotokkal.

Járőrözik és kártyázik

Tavaly egy orvosi szaklap arról számolt be, hogy évek óta kísérleteznek egy drezdai egyetem és egy idősotthon vezetői egy robottal, amely demenciában szenvedő pacienseknek segít testileg és szellemileg fitt maradni.

Éjjeliőr és segélyhívó funkciója van, visszaviszi az eltévedt beteget a szobájába, történeteket mesél és kártyázni tanítják a betegekkel, erősíti a kognitív (gondolkodási) funkcióikat.

Dilemma, mire használják

Egy CareOBot nevű német termék a fejmozdulataival tud különböző emberi jellegű reakciókat imitálni, ha kissé félrefordítja a fejét, ezzel jelzi, hogy nagyon figyel. Bólogatni és fejet rázni is tud – derül ki a Youtube-on levő videóból.

A szakemberek egy része szerint dilemma, mire tudják ezeket a masinákat megtanítani és mire nem. Kifejezetten ápolási feladatok helyett van, ahol csak egyes rutinmunkák elvégzésében tehermentesítik a szakképzett ápolókat, hogy azoknak jobban legyen idejük a betegekkel foglalkozni.

Nevet a saját viccein

Az osztrák Der Standard riportja szerint Ázsiában már nagyobb mennyiségben alkalmaznak robotokat az idősápolásban. Ételt hoznak, takarítanak, kvízjátékokat vezetnek le vagy tornagyakorlatokra biztatják a betegeket. Szimpatikus arcokat terveznek hozzájuk és beszélni is tanítják őket.

A Lio nevűnek már 30 féle funkciója van, de csak egy karja és kissé monoton hangja. A Riba már kilenc éve működik, és erős, egy 80 kilós embert is fel tud ültetni az ágyban.

A Pepper nevű újabb modellnél már komoly gondot fordítottak arra, hogy érzelmeket tudjon kimutatni, számos nyelvet ismer, így nyelvet is lehet vele gyakorolni, és például nevet a saját viccein. Igazi áttörést a szakemberek a hasonló ápoló-robotoktól azonban csak 2030 körül várnak – írja az osztrák lap.

Hárommillió ember sorsa

Németországban hárommillióra becsülik az ápolásra szorulók számát, amihez 70 ezer betöltetlen állás hiányzik. Menekülteket is egyre gyakrabban alkalmaznak Németországban az idősotthonokban, írtuk nemrég.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Kétszer is meggondolják a magyarok, mielőtt valami méregdrágát vásárolnak
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 13:18
A 25-54 év közötti lakosság közel fele tervez nagyobb összegű vásárlást a következő fél évben és jelentős többségük úgy gondolja, hogy ezeket a kiadásokat nagyon alaposan megfontolja.
Személyes pénzügyek Még egy rossz hír mára: drágulhatnak a bankszámlák is
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 11:53
A magas infláció az oka mindennek.
Személyes pénzügyek Már csak pár óra maradt bevallani a tavalyi évet
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 10:09
Május 20-án éjfélig lehet átnézni, elfogadni, módosítani és kiegészíteni az adóhatóság által készített szja-bevallási tervezetet, amit legegyszerűbben az ügyfélkapuval rendelkezők tehetnek meg.
Személyes pénzügyek Így lehet kedvezőbb a lakáshitel törlesztése
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 09:47
A következő hónapokban számos újszerű banki akció segítheti a lakáshitelt felvenni akaró ügyfeleket abban, hogy az emelkedő kamatok ellenére is megtalálják az optimális finanszírozási lehetőséget. lyen lehet az eddig leginkább a vállalati beruházási hiteleknél ismert türelmi idős konstrukció. 
Személyes pénzügyek Ilyen infláció mellett háztartásonként 450 ezret bukhatunk - valutába és OTP-részvénybe menekül a lakosság
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 10:55
A 9-10 százalékosra várt infláció ellenére óriásit nőtt a magyarok készpénzállománya - igaz, sokan nem forintot, hanem valutát halmoztak fel a háború kitörésének hírére. Az állampapírok népszerűsége esik, sokan menekülnek OTP-részvénybe.
Személyes pénzügyek Egyre drágábbak a hitelek: megint kamatot emeltek a magyar bankok
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 10:18
Több bank is kamatemeléssel indította a hetet. Volt, ahol a jelzáloghitelek lettek drágábbak, míg máshol a szabad felhasználású személyi hitelek ügyleti kamata emelkedett. A Bank360.hu összefoglalta a fontosabb változásokat.
Személyes pénzügyek Nagyon pörögnek az online hitelek
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 10:28
A személyi hitelek közel negyedét például már így költjük, de a láthatáron már ott vannak a bonyolultabb tranzakciók is.
Személyes pénzügyek Csalók a fiatalok bankszámláit is célba vehetik
Privátbankár.hu | 2022. május 17. 08:11
Éppen ezért nagyon fontos, hogy a diákok képben legyenek a legfontosabb biztonsági teendőkkel. 
Személyes pénzügyek Áron alul kelt el a világ legnagyobb fehér gyémántja
Privátbankár.hu | 2022. május 12. 10:29
Potom 6,8 milliárd forintért kótyavetyélték el, pedig rekorddöntést vártak tőle.
Személyes pénzügyek A KSH visszaszólt a GKI-nak: nem is olyan magas az az infláció
Privátbankár.hu | 2022. május 12. 08:58
A KSH szerint az nem mérvadó, hogy mit érzékel a lakosság, a hivatalos statisztika adja a teljes képet.
hírlevél
Ingatlantájoló