<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Sokan nem lelkesednének az iránt, hogy robotok viseljék gondjukat, de robot és robot között is nagy különbség van. Egy részük egész emberien tud már viselkedni, és erre mi is hasonlóképpen reagálunk. Ázsiában sok van már, Európában kevesebb, igazi áttörést azonban csak 2030 körül várnak tőlük.
Pepper (Xavier Caré / Wikimedia Commons / CC-BY-SA.)

A legtöbb ember, ha megkérdeznék, hogy akar-e robottal beszélgetni, vagy akarja-e, hogy egy robot viselje gondját, elutasító lenne vagy gyanakvó. De úgy tűnik, nem mennyire egyszerű a dolog, bizonyos esetekben szívesebben kommunikálnak az emberek a robotokkal.

Korábban észrevették, hogy a “Media Equation” jelensége (médiakiegyenlítés vagy médiaegyenlet) gyakran előfordul az embereknél, akik hajlamosak a számítógépeket vagy más médiaeszközöket személyeknek érzékelni. Főleg, ha azok szociális, közösségi, emberi reakciókat mutatnak.

Teljesen emberi viselkedésformák felvételéhez vezet, van, hogy a számítógéppel udvariasak leszünk, máskor humorizálunk vele vagy biológiai nemmel ruházzuk fel, agresszívnek vagy szakértelemmel rendelkezőnek érezzük. Ezek az emberi válaszaink általában teljesen önkéntelenek, ösztönösek.

Megsajnálták a robotot

A Duisburg-Essen Egyetem PLOS One magazinjában is azt írták a kutatók, hogy ha az ember szociális viselkedésmintákat érzékel a számítógépeknél, akkor önkéntelenül emberinek tekinti.

Például az egyik kísérletben egy Nao típusú robotot kellett kikapcsolniuk. Ha a robot az embereket kérlelni kezdte, hogy ne kapcsolják ki, látszólag érzéseket mutatva, akkor az emberek egy része gondolkodóba esett, nehezebben vagy nem kapcsolta ki, illetve később lelkiismeret-furdalást érzett – írta a Heise.de német lap.

Komoly az ápolóhiány

Egy másik kísérletben az alanyoknak feladatokat kellett megoldani, miközben egy látszólag barátságos, vagy barátságtalan robot figyelte őket. A barátságtalan robotok stresszelték őket és eredményeik ettől jobbak lettek.

Az emberek tehát komolyan veszik a robotokat és érzések ébrednek bennük a hatásukra. Ez sokat segíthet például a beteggondozásban – a német munkaerő-hiány ezen a területen ugyanis annyira komoly, hogy rengeteg helyen kísérleteznek ápoló, szórakoztató vagy egyéb kiegészítő robotokkal.

Járőrözik és kártyázik

Tavaly egy orvosi szaklap arról számolt be, hogy évek óta kísérleteznek egy drezdai egyetem és egy idősotthon vezetői egy robottal, amely demenciában szenvedő pacienseknek segít testileg és szellemileg fitt maradni.

Éjjeliőr és segélyhívó funkciója van, visszaviszi az eltévedt beteget a szobájába, történeteket mesél és kártyázni tanítják a betegekkel, erősíti a kognitív (gondolkodási) funkcióikat.

Dilemma, mire használják

Egy CareOBot nevű német termék a fejmozdulataival tud különböző emberi jellegű reakciókat imitálni, ha kissé félrefordítja a fejét, ezzel jelzi, hogy nagyon figyel. Bólogatni és fejet rázni is tud – derül ki a Youtube-on levő videóból.

A szakemberek egy része szerint dilemma, mire tudják ezeket a masinákat megtanítani és mire nem. Kifejezetten ápolási feladatok helyett van, ahol csak egyes rutinmunkák elvégzésében tehermentesítik a szakképzett ápolókat, hogy azoknak jobban legyen idejük a betegekkel foglalkozni.

Nevet a saját viccein

Az osztrák Der Standard riportja szerint Ázsiában már nagyobb mennyiségben alkalmaznak robotokat az idősápolásban. Ételt hoznak, takarítanak, kvízjátékokat vezetnek le vagy tornagyakorlatokra biztatják a betegeket. Szimpatikus arcokat terveznek hozzájuk és beszélni is tanítják őket.

A Lio nevűnek már 30 féle funkciója van, de csak egy karja és kissé monoton hangja. A Riba már kilenc éve működik, és erős, egy 80 kilós embert is fel tud ültetni az ágyban.

A Pepper nevű újabb modellnél már komoly gondot fordítottak arra, hogy érzelmeket tudjon kimutatni, számos nyelvet ismer, így nyelvet is lehet vele gyakorolni, és például nevet a saját viccein. Igazi áttörést a szakemberek a hasonló ápoló-robotoktól azonban csak 2030 körül várnak – írja az osztrák lap.

Hárommillió ember sorsa

Németországban hárommillióra becsülik az ápolásra szorulók számát, amihez 70 ezer betöltetlen állás hiányzik. Menekülteket is egyre gyakrabban alkalmaznak Németországban az idősotthonokban, írtuk nemrég.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Elképesztő, hogy mekkorát ugrott az üzemanyagok ára
Privátbankár.hu | 2021. október 26. 10:44
Alig másfél éve még 20 százalékos éves árcsökkenést mutatott a grafikon, ma már 23 százalékos éves áremelkedést mértek az EU-ban. A magyar adat sem semmi, de még így is sikerült valamivel az uniós átlag alatt maradnunk az éves drágulásban.
Személyes pénzügyek Újabb magyar bankkártyákat használhatunk a Google Pay-ben
Privátbankár.hu | 2021. október 26. 10:16
Az Erste Bank ügyfelei akár Mastercard, akár Visa kártyájukat rögzíthetik mától a Google Pay-be.
Személyes pénzügyek Egyre biztosabb, hogy jövőre 260 ezer forint lesz a garantált bérminimum
MTI | 2021. október 21. 17:27
Erről Nagy Márton, a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója beszélt.
Személyes pénzügyek Nem várt pénzügyi helyzetekre készíti fel a fiatalokat a K&H
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 10:21
A koronavírus-járvány az addig megszokott életet teljesen felborította világszerte, így Magyarországon is újraírta a mindennapokat. Kézzelfoghatóbbá vált a bizonytalanság, a kiszolgáltatottság, a pandémiához köthető kedvezőtlen tényezők miatt ugyanakkor felértékelődött a biztonság - közölte a K&H.
Személyes pénzügyek Felvásárolta a MagNet Bank a Sopron Bankot
Privátbankár.hu | 2021. október 14. 11:34
A tranzakcióra még a Magyar Nemzeti Banknak rá kell bólintani. 
Személyes pénzügyek A mobil mindent elbír: a biztosítások jövője már a zsebünkben van
Privátbankár.hu | 2021. október 8. 13:33
A digitális offenzívában megjelenő újabb és újabb megoldások népszerűek és egyre inkább beépülnek a hétköznapjainkba, hiszen a mesterséges- és emberi intelligencia szoros együttműködésében van a jövő. A cél, hogy ahol lehetséges, ott teljesen képesek legyünk automatizálni a folyamatokat – derül ki a K&H előrejelzései alapján.  
Személyes pénzügyek Megtetszettek a magyaroknak a készpénzmentes megoldások
Privátbankár.hu | 2021. október 7. 12:16
Vevő a lakosság az új, elektronikus - egyben készpénzmentes digitális megoldásokra - közölte Árva András a K&H lakossági szegmensért felelős marketingvezetője, egy csütörtöki, üzleti eseményen.
Személyes pénzügyek Jó hírt kaptak a nyugdíjasok: nagyobb kiegészítésről döntött az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2021. október 7. 07:48
A kormány jócskán nagyobb mértékű kiegészítő nyugdíjemelésről döntött, mint amire a törvényi előírások alapján számítani lehetett. 
Személyes pénzügyek Több mint tíz banknál már biztosan igényelhetünk zöld lakáshitelt
Csabai Károly | 2021. október 5. 15:04
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) mai sajtótájékoztatóján az is elhangzott, hogy bár nem tudják megítélni, mennyi időre lehet elég a 200 milliárd forintos keret, ha az kimerül, akkor a Monetáris Tanács minden bizonnyal áldását adja a további források biztosítására.
Személyes pénzügyek Akár 2 százaléknál olcsóbban is hozzá lehet jutni ehhez a hitelhez (frissítve)
Privátbankár.hu | 2021. október 4. 11:11
Október 4-től, vagyis mától indul a Zöld Otthon Program, ami akár 70 millió forint, a piaci hiteleknél jóval olcsóbb lakáshitelt is jelenthet azoknak, akik új építésű, energiatakarékos otthonban gondolkodnak.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos