<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A Pentagon már nyíltan beszél az „ember-gép csapatokról” és a megnövelt képességű katonák bevetéséről. Washington szerint a legjobb stratégia az ország műszaki és biotechnológiai fölényének kiaknázása és a mesterséges intelligencia lehetőségeinek legszélesebb katonai kiaknázása. Egy hivatalos jelentés 2050-re már olyan harcteret vizionál, ahol autonóm gyilkos robotok és genetikailag módosított „szuperemberek” küzdenek.

A Pentagon a múlt héten mutatta be a Sea Hunter névre keresztelt teljesen robotizált, 40 méter hosszú kísérleti hadihajóját. A Google cég önjáró autójához hasonlítják szakemberek ezt a modellt, amely 2-3 hónapot töltene az óceánokon egy bevetés alkalmával és senki sem irányítaná a távolból. A drón-hadihajó főként orosz, kínai és iráni tengeralattjárók levadászásra fejlesztették ki és vízre bocsátását a robot-hadviselés áttöréseként értékelik a Pentagonban. Az ilyen típusú hadihajóknak kell majd biztosítani Washington technológiai fölényét a Csendes-óceánon és a Perzsa-öbölben. A közeljövőben a Japánban állomásozó amerikai VII. Flotta folytatja majd a tesztelését.

Csillagháború 2.

A mesterséges intelligencia kutatása mérföldes lépésekkel halad. Múlt hónapban a Google mesterséges intelligenciája, az AlphaGo lemosta a pályáról a nyolcszoros világbajnok go-játékost, a dél-koreai Li Sze Dolt. A Pentagon kutatóintézetének tavalyi átfogó jelentése 2050-re már olyan harcteret vizionál, ahol autonóm gyilkos robotok és genetikailag módosított „szuperemberek” küzdenek. Az Obama adminisztráció a jelek szerint eldöntötte, hogy Amerikának a legjobb stratégia az ország műszaki és biotechnológiai fölényének kiaknázása és a mesterséges intelligencia lehetőségeinek legszélesebb katonai kiaknázása. Ez a koncepció hasonlatos Reagen elnök Csillagháborús kezdeményezéséhez, csak éppen 30 évvel fejlettebb szinten.

Nyakunkon tehát az ember nélküli, robotizált hadviselés és már a Pentagon térségünkbe telepítendő fegyverei között drónokat és automata őrtornyokat találhatunk. Obama elnök 3,4 milliárd dollárt szeretne a 2017-es költségvetésből az európai fegyver-telepítésre fordítani, a háromszorosát annak, mint az idén. Ma már egy amerikai harci helikopteregység nemcsak Apache és Black Hawk helikoptereket, hanem drónokat is felsorakoztat. Kísérleti jelleggel pedig egyelőre ember nélküli, „Protector” nevű őrtornyokat szerelnek fel Európában, 30 milliméteres ágyúkkal.

Még dominánsabb lehet a katonai-ipari komplexum

Káncz Csaba

A Pentagon hivatalnokai az elmúlt hónapokban nyíltan kezdtek beszélni „ember-gép csapatokról”, a mesterséges intelligencia legújabb eszközeiről és a megnövelt képességű katonák bevetéséről. Ezen csúcstechnológiás katonai tárháznak kell felvennie a versenyt az orosz és kínai hadseregek gyors ütemű modernizációjával. Robert Work védelmi államtitkár egy közelmúltbeli beszédében kiemelte, hogy Washington 2001 óta a Közel-Keletre koncentrált és „ a rendszereink lassan alkalmazkodtak ahhoz a csúcs-technológiájú kihívásokhoz, amelyek kezdtek megjelenni az ellenfeleinknél”. Itt természetesen nem a talibán kihívásaira, hanem Moszkva és Peking fejlesztéseire kell gondolni.

A Pentagon 2012-ben indította el azon kezdeményezését, a „Stratégiai Képességek Irodáját”, amely az ’okos-fegyverek’ kifejlesztésére szakosodott. Ezzel párhuzamosan fut a mesterséges intelligencia katonai hasznosítására szakosodott Pentagon intézmény, a Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége (DARPA) is.

Az egyre autonómabb drón-repülők és hadihajók megjelenése egyben aggodalmat is keltett egyes szakértőknél és aktivistánál, hiszen a fegyveres robot-rendszerek akár veszélyként azonosíthatnak embereket és megölhetik őket. Wendell Wallach, a Yale egyetem bio-etikusa szerint nehéz lesz fegyverzet-korlátozási egyezményeket tető alá hozni a drónokra, de követeli annak lefektetését, hogy a gyilkos autonóm fegyver-rendszerek sértik a nemzetközi humanitárius törvényeket. Wallach szerint az új fegyverrendszerek az USA-ban tovább növeli az erejét katonai-ipari komplexumnak és lobbistáinak a normál polgár felett.

Káncz Csaba jegyzete

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Érzékeny kérdést vehet elő a soros EU-elnökség
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 06:40
Felülvizsgálná az államháztartási hiányra és az államadósságra vonatkozó előírásokat az Unió soros elnöki tisztét betöltő Franciaország gazdasági minisztere.
Makro / Külgazdaság Óriási visszatérésre készül Donald Trump
Privátbankár.hu | 2022. január 16. 19:08
2024-ben visszavesszük a Fehér Házat, jelentette ki Donald Trump.
Makro / Külgazdaság Az európai külpolitika a pofonok völgyében – sorra jönnek a megaláztatások
Káncz Csaba | 2022. január 16. 18:34
Az elmúlt időszakban az EU nemcsak az ukrán rendezés ügyében szorult látványosan háttérbe. A legtekintélyesebb német külpolitikai agytröszt friss tanulmányában ráadásul súlyos kritikával illeti az EU jövőbe mutató terveit. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Félig fellélegezhetnek a szputnyikosok: jó hír jött az orosz vakcináról
Wéber Balázs | 2022. január 16. 17:35
A Szputnyik az omikronnal szemben is hatékony az oroszok szerint. Az uniós gyógyszerügynökségtől ugyanakkor továbbra sem kapott engedélyt.
Makro / Külgazdaság Mától durván korlátozzák az orosz nyelvű sajtót Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2022. január 16. 14:31
Életbe léptek vasárnaptól az ukrán nyelvtörvény nyomtatott sajtóra vonatkozó rendelkezései.
Makro / Külgazdaság Djokovic-ügy: keményen beszólt a szerb elnök Ausztráliának
Privátbankár.hu | 2022. január 16. 12:46
Szerinte magukat járatják le a teniszező kitiltásával. Scott Morrison ausztrál kormányfő viszont elégedett a döntéssel. A szerb teniszező nem indulhat el a hétfőn kezdődő ausztrál nyílt teniszbajnokságon.
Makro / Külgazdaság Mr. Selfridge bizonyára örülne – A világ legnépszerűbb áruházai
Elek Lenke | 2022. január 16. 12:24
Vajon mely patinás áruházak állják ki az idő próbáját, és képesek-e versenyben maradni oly sok győzedelmes – vagy éppen gazdasági válságos – év után is?
Makro / Külgazdaság A nap videója: bődületes parti volt Boris Johnson hivatala előtt
Privátbankár.hu | 2022. január 16. 11:50
A demonstrálók így "emlékeztek meg" arról, hogy a brit kormányfő hivatalában partikat tartottak Fülöp edinburghi herceg temetésének előestéjén, és egyéb bulik is voltak Covid idején. A miniszterelnöki hivatal elnézést kért II. Erzsébet királynőtől.
Makro / Külgazdaság 27 ezren tüntettek szomszédunkban a kötelező oltás ellen
Privátbankár.hu | 2022. január 16. 10:18
Bécs mellett számos más európai városban is demonstráltak.
Makro / Külgazdaság Nagyon messzi vidékre látogatott el Áder János
Privátbankár.hu | 2022. január 16. 08:16
A köztársasági elnök afrikai "turnén" van. Ghánában magyar projektet tekintett meg. Ma Kenyába utazik tovább.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló