3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Számos háborút és hidegháborút döntött már el az, hogy ki volt gazdaságilag erősebb, kitartóbb. Oroszország szénája épp nem áll túl jól, már a katonai kiadásokon is spórolnia kell, miközben jóval erősebb vetélytársai a legmodernebb fegyvereket telepítik Európába. Ijesztően a nyakunkon az ember nélküli hadviselés, drónokat és automata őrtornyokat is tartalmaz a terv.
Stryker páncélozott gyalogsági harcjármű (Fotó: US Navy, Wikimedia Commons)

Putyinnak ott kell spórolnia, ahol a legjobban fáj, a védelmi kiadásokon – írja a Huftington Post német kiadása. Az orosz védelmi minisztérium bejelentése szerint a katonai költségvetést öt százalékkal kell csökkenteni. Pedig eddig a védelmi költségvetés érinthetetlen volt, 2011 óta Vlagyimir Putyin elnök célja, hogy országát ismét katonai nagyhatalommá változtassa – teszik hozzá.

A 2020-as évig 23 ezer milliárd rubelt, a mai nyomott árfolyamon 291 milliárd eurót szánt a katonaságra. A lap emlékeztet az oroszok új csúcstank- és vadászrepülő-projektjeire is. Ám az alacsony olajár és a nyugati gazdasági szankciók nehéz helyzetbe hozták az országot, tavaly 3,7 százalékkal zsugorodott a gazdaság, az idén további visszaeséssel számolnak.

Tanulnak az ukrajnai tapasztalatokból

Az USA Putyin ellensúlyozására több tankot és helikoptert küld Európába – ezzel a címmel jelentkezett ugyanezen a napon a Bloomberg cikke. Eszerint a legmodernebb tankokat, páncéltörő helikoptereket és csapatszállító járműveket küldenék, amelyek képesek a hasonló orosz páncélozott harcjárművek legyőzésére is.

Amint kiderül, a fegyverkezés az ukrajnai krízis esetleges eszkalációja ellen készül, és azoknak a tapasztalatoknak az alapján, amelyeket az oroszok ukrajnai beavatkozása nyomán gyűjtöttek az orosz taktikáról, harcmodorról. Beleértve a virtuális, számítógépes (cyber-) hadviselést is. „Keményen dolgozunk, hogy tanuljunk az ukrajnai leckéből” – idéznek egy magas rangú amerikai tábornokot.

Nagyobb tűzerő kell az oroszok ellen

Obama elnök 3,4 milliárd dollárt szeretne a 2017-es költségvetésből erre a célra fordítani, a háromszorosát annak, mint az idén. Olyan harcjárműveket telepítenének újra Európába, amelyeket a hidegháború után már kivontak onnét. Ilyen az M1A2 Abrams tank, az AH-64 Apache és az UH-60 Black Hawk helikopterek, amelyek azon öt legfejlettebb fegyverfajta közé tartoznak, amelyeket a nyolcvanas években telepítettek Németországba a Varsói Szerződés ellensúlyozására.

Az Army Stryker gyalogsági könnyű páncélosokat 20 milliméter helyett 30 milliméteres ágyúkkal szerelik fel, ami az ukrajnai harcok tapasztalatain alapuló fontos, több mint félmilliárd dolláros fejlesztés.

Drónok és robotőrtornyok

Az Európában állomásozó 30 ezer amerikai katona létszámának növelését azonban nem tervezik, és az is kiderül a cikkből, hogy nem számolnak komolyan azzal, hogy összeütközésre kerülne sor az oroszokkal. Inkább egyfajta elrettentésnek szánják mindezt, „hogy tudják az oroszok, vannak megfelelő képességű, gyorsan reagálni tudó csapataink” – idéznek egy vezetőt a Pentagonból.

Ijesztő, hogyan haladunk az ember nélküli, robotizált hadviselés felé. Egyrészt a cikkből kiderül, hogy ma már egy harci helikopteregység nemcsak 48 Apache, 53 Blach Hawk helikoptert, hanem 24 drónt is tartalmaz. Másrészt kísérleti jelleggel egyelőre nyolc, ember nélküli, „Protector” nevű őrtornyot szerelnek fel, 30 milliméteres ágyúkkal.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG