<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
Hadsereg
Makro / Külgazdaság Így készül Japán a Kína elleni háborúra
Káncz Csaba | 2023. március 26. 18:34
Japán tisztában van azzal, hogy ha konfliktus tör ki a Tajvani-szorosban, akkor abba elkerülhetetlenül belesodródik. Ezért megkezdődtek a megfelelő katonai lépések. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Még Szerbia is beint Moszkvának, francia vadászgépeket venne
Privátbankár.hu | 2023. február 21. 10:57
Erős hadseregre van szüksége Szerbiának, növelik a honvédelmi kiadásokat.
Makro / Külgazdaság Extrán megugrott a katonai szolgálatot elutasítók száma
Privátbankár.hu | 2023. február 14. 17:47
Legalábbis Szlovákiában, ahol rekordszámban, több mint 40 ezren nyújtottak be az idén olyan nyilatkozatot, amelyben elutasítják a rendkívüli katonai szolgálatot - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a védelmi minisztérium adataira hivatkozva kedden.
Makro / Külgazdaság A kínai hadsereg és az intelligens hadviselés
Káncz Csaba | 2023. február 10. 15:14
A kínai kém-léggömb apropóján megvizsgáljuk, hogyan folyik a modernizáció a kínai néphadseregben. Peking 2027-re, azaz a néphadsereg 1927-es megalapításának 100. évfordulójára már egy automatizált haderőt akar működtetni. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Megbukott a német védelmi miniszter
Privátbankár.hu | 2023. január 16. 12:32
Jó ideje várták a politikus lemondásár, amely hétfőn végül bekövetkezett, távozik tisztségéből a német védelmi miniszter.
Makro / Külgazdaság Kikerülik Orbánt és Erdogant – új egyezmény jön Washingtonnal
Káncz Csaba | 2023. január 12. 15:52
A kétoldalú biztonsági egyezmény Washingtonnal lehetővé teszi az amerikai csapatok svédországi működését. Stockholm azt tervezi, hogy 2022 és 2028 között 64 százalékkal növeli védelmi és biztonsági költségvetését. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kína haditengerészeti támaszpontot állít fel az Atlanti-óceánon
Káncz Csaba | 2022. december 8. 15:29
Egy állandó kínai haditengerészeti támaszpont a Guineai-öbölben nemcsak regionálisan mozdítaná elő Peking gazdasági érdekeit. Segítene nagyobb stratégiai érdekeltségei és kereskedelmi útvonalai előmozdításában, és ami a legfontosabb: életre hívná az Atlanti-óceánon Kína haditengerészetét. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A cseh alsóház megszavazta: ukrán katonákat képezhetnek ki az országukban
Privátbankár.hu | 2022. november 30. 08:28
Emellett cseh katonák is mehetnek más uniós országba katonákat kiképezni. Az indítványt várhatóan a felsőház is támogatni fogja.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen ütemű a kínai fegyverkezés - erősebbek lehetnek Amerikánál is?
Litván Dániel | 2022. november 13. 06:13
Ha ez így folytatódik, az amerikai haderő mellett is elhúzhat a kínai. De folytatódhat ez így? És mire készül Kína ezzel az elképesztően gyors modernizációval?
Makro / Külgazdaság Háborúra készül Kína is
Privátbankár.hu | 2022. november 10. 11:50
Hszi Csin-ping elrendelte a hadseregnek, hogy készüljenek a háborúra a kínai pártlap szerint.
Makro / Külgazdaság Képzetlen katonákat küld a vágóhídra Oroszország a brit hírszerzés szerint
Privátbankár.hu | 2022. november 5. 10:53
Nincsenek meg a feltételek a katonák kiképzéséhez - a tapasztalt tisztek ugyanis már a fronton vannak vagy elestek.
Makro / Külgazdaság Amerika felvonul az orosz határra
Káncz Csaba | 2022. október 28. 15:30
Az amerikai hadsereg 101. légideszant hadosztályát a második világháború óta először vezényelték Európába a NATO arcvonala mentén. Miközben Oroszország, az USA és a NATO is napi rendszerességgel végez atomfegyver-teszteket, természetesen fennáll a veszélye annak, hogy egy téves számítás vagy provokáció drámai módon kiélezheti a konfliktust. Káncz Csaba jegyzete
Szubjektív A nap képe: Orbán Viktor csak mosolygott a fegyverek árnyékában
Litván Dániel | 2022. október 16. 13:24
A kormányfő jól érezte magát egyenruhás társaságban.
Makro / Külgazdaság Brit hírszerzés: Putyin kezd kifogyni a hadianyagokból
Privátbankár.hu | 2022. október 11. 09:23
Oroszország elképesztő árat fizet emberéletben és hadfelszerelésben Vlagyimir Putyin elnök hibás döntéseiért, és az Ukrajnában harcoló orosz alakulatok kezdenek kifogyni a hadianyagból és egyéb ellátmányból.
Makro / Külgazdaság Ukrajnai háború – újabb ország válhat atomhatalommá
Káncz Csaba | 2022. augusztus 25. 19:27
Az Ukrajna elleni orosz agresszió máris hatással van a Koreai-félsziget dinamikájára, tükrözve az európai és ázsiai biztonsági helyzetek egyre növekvő egymásrautaltságát. Az ukrajnai háború ébresztő Dél-Korea számára, hogy a versengő nagyhatalmak közötti stratégiai kétértelműsége egyre tarthatatlanabb. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Tajvan védelmi kiadásai jelentős növelésére készül
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 25. 07:19
A védelmi kiadások jelentős, 12,9 százalékos növelésére tett javaslatot csütörtökön a tajvani kormány, így a sziget 2023-ban 415,1 milliárd tajvani dollárt (mintegy 5600 milliárd forint) fordíthat védekezésre, miközben egyre nagyobbak a feszültségek a szigetet szakadár tartományának tekintő Pekinggel.  
Makro / Külgazdaság Amíg a világ az oroszokra figyel, Kína egyre agresszívabbá válik
Privátbankár.hu | 2022. július 24. 12:03
A kínai hadsereg az elmúlt öt évben jelentősen agresszívabbá és veszélyesebbé vált - mondta Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke.
Makro / Külgazdaság Milliárdokat kap az EU-tól a moldovai hadsereg
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 06:20
Az Európai Unió Tanácsa 40 millió eurós (mintegy 16 milliárd forintos) finanszírozást hagyott jóvá Moldova számára, amellyel a fegyveres erők képességeinek fokozását segíthetik a kelet-európai országban.
Makro / Külgazdaság Putyin figyelmezteti Berlint – a német hadsereg újra brutális erejű lesz 
Káncz Csaba | 2022. június 7. 14:47
Hamarosan a Berlin rendelkezik majd a legnagyobb hagyományos hadsereggel az európai NATO-rendszerben.   A "speciális alap" fő kedvezményezettjei a légierő és a haditengerészet.  Káncz Csaba jegyzete  
Makro / Külgazdaság Putyin nagyot kockáztatna a mozgósítással
Litván Dániel | 2022. május 7. 05:54
Tényleg meglépik az oroszok az általános mozgósítást? Elvben több százezer katona zúdulhatna az ukránokra. A valóságban inkább Putyin hatalmára lennének veszélyesek.
Makro / Külgazdaság Az orosz katona, mint ágyútöltelék
Privátbankár.hu | 2022. április 15. 11:59
Miközben az orosz hadsereg brutális háborút vív Ukrajnában, a jelentések feltárják, hogy az orosz hadseregen belül is a könyörtelen embertelenség uralkodik, az egyén nem sokat számít. Vagy a harctéri egészségügyi ellátás katasztrofális, vagy hagyják meghalni a súlyos sebesülteket.
Makro / Külgazdaság Csehország behívja az amerikai katonákat az országba
Privátbankár.hu | 2022. április 10. 15:23
A kormány örülne, ha az amerikai hadsereg Csehországban is állomásozna - a végső szót a parlament mondja ki, de a tárgyalásokat megkezdik.
Makro / Külgazdaság Nagyon sok ártatlan civil esik áldozatul az orosz erőszaknak
Privátbankár.hu | 2022. március 20. 20:14
Az oroszok próbálnak mindent porig rombolni, a támadások során így nagyon sok polgári áldozat volt. Nem véletlen, hogy aki tud, elhagyja Ukrajnát, így napról-napra egyre több a menekült. Ez történt vasárnap az ukrán háborúban.
Makro / Külgazdaság Gigantikus hadsereg-fejlesztést jelentett be a német kormány
Privátbankár.hu | 2022. február 27. 12:36
Százmilliárd eurós pénzügyi alapot hoz létre a német szövetségi kormány az ország védelmi képességeinek fejlesztésére, és ezentúl minden évben a hazai össztermék (GDP) két százalékát meghaladó összeget fordít erre a célra.
Makro / Külgazdaság Erdogan sötét árnya – megtáltosodott a görög hadiipar
Káncz Csaba | 2022. február 4. 15:27
A Törökországgal rendszeresen fellángoló válságok arra késztetik Görögországot, hogy modernizálja hadseregét és sorra kösse meg katonai megállapodásait az USA-val, Franciaországgal, Izraellel és az Emirátusokkal. A görög haderőreform már most megmutatkozik aktív erőkivetítésben Észak- Afrikában és az Arab-öbölben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kis ország brutálisan erős hadsereggel – most Putyintól vennének lopakodó vadászgépet
Káncz Csaba | 2022. január 14. 14:33
Az Emirátusok hadereje mind Líbiában, mind Jemenben bebizonyította professzionális működését – ellentétben az egyiptomi és szaúdi partnereikkel, amelyek mind a tervezésben, mint a műveletek kivitelezésében ismételten súlyos hibákat követtek el.   Az ország már tárgyalásokat folytat Moszkvával, az új orosz lopakodó vadászgép közös gyártásáról.  Káncz Csaba jegyzete 
Makro / Külgazdaság Rettenetes terhek - az amerikaiak többsége már elutasítja az örökös háborúkat
Káncz Csaba | 2021. december 3. 15:08
Az amerikai polgárok 62 százaléka szerint Washington csak akkor küldjön katonákat a világba, ha „létfontosságú amerikai nemzeti érdekek kerülnek veszélybe.” De mennyiben járulnak hozzá a szövetségesek földjén állomásozó katonák az amerikai külpolitikai célok érvényesítéséhez? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin nem tűri az amerikai csapatokat az Afganisztánhoz közeli térségben
MTI | 2021. augusztus 20. 06:42
Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök júniusi csúcstalálkozóján utóbbi éles tiltakozását fejezte ki az ellen, hogy az Egyesült Államok hadserege bármifajta szerepet vállaljon az Afganisztánhoz közeli, közép-ázsiai országokban - jelentette a The Wall Street Journal (WSJ).
Makro / Külgazdaság Putyin mozgósít – de mit szólnak ehhez az oroszok?
Káncz Csaba | 2021. április 7. 15:19
Az orosz társadalom többségét az egekbe törő élelmiszerárak idegesítik és belefáradtak a külpolitikai kalandozásokba. De Putyin elnök és külügyminisztere egy döntésképtelen EU-t, valamint egy hanyatló USA-t lát maga előtt, amely egyben agresszív lépésre sarkallhatja a Kremlt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Román katonai lépések – a dühös Putyin új rakétákat telepít
Káncz Csaba | 2021. március 26. 16:34
Lengyelország és Románia 2014 óta versenyez, hogy minél több amerikai katonai képességet fogadjon a NATO bizonytalan keleti szárnyán.  A vadonatúj ’Sz-500 Prométeusz’ lég- és műholdelhárító rakétarendszer első hadrendbe állítása a Krímben várható.  Káncz Csaba jegyzete 
Makro / Külgazdaság Putyin csapatai 5 nap alatt elérték Varsót – döbbenetes kimenetelű hadgyakorlat
Káncz Csaba | 2021. február 24. 14:49
A hadgyakorlat 5. napján az orosz csapatok elérték a lengyel védelmi vonalakat a Visztula folyó partján - addigra a lengyel haditengerészetet és a légirőt megsemmisítették.  A lopakodó orosz csapaterősítés Belaruszban átváltozhat egy „részben állandó” jelenlétre.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Járvány tört ki a Fehér Házban, karanténtban az amerikai hadsereg teljes vezetése
MTI | 2020. október 7. 06:53
Karanténban van az amerikai vezérkari főnökök és a katonai csúcsvezetők jó része - jelentette be Jonathan Hoffman, a Pentagon szóvivője kedden este. A Fehér Házban is újabb fertőzöttet találtak.
Vállalat Tankgyár épül Zalaegerszegen
MTI | 2020. szeptember 10. 12:03
A Lynx gyalogsági harcjárműveknek egy külön tesztpályát is kialakítanak a városban.
Makro / Külgazdaság Pénzt vesz el a rendőrségtől, és az összeget szociális kiadásokra fordítja a zavargások közepette New York és Los Angeles
Privátbankár.hu | 2020. június 8. 09:02
Az amerikai rendfenntartó erőket évtizedek óta olyan felszerelésekkel látják el, melyeket az USA hadserege is használ. A mostani túlkapások miatt döntött úgy a két nagyváros, hogy a rendőrségtől elvont összeget szociális kiadásokra fordítja. Minneapolis viszont úgy döntött, hogy egyenesen feloszlatja rendőrségét.
Makro / Külgazdaság Világháborús szintű biztonsági intézkedések az Egyesült Államokban
Káncz Csaba | 2020. április 1. 16:25
Az USA-ban a legkritikusabb területeken dolgozó vezető katonatiszteket és nukleáris, valamint különleges egységeket speciális védelmi intézkedések hatálya alá helyezték. Izraelben is reaktiválták a kormányzat nukleáris bunkerét. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Orbán és szövetségesei – katonai megoldások felé sodródik a világ
Káncz Csaba | 2020. február 20. 09:29
Az új nacionalizmus - amelyet Trump képvisel az Egyesült Államokban, Orbán Magyarországon, Bolsonaro Brazíliában és Abascal Spanyolországban - fokozatosan emeli be a hadsereget a nagypolitikába. A világ tényleg sodródik a katonai „megoldások” felé? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Van még hova fejlődni a milliós kínai hadseregnek
Privátbankár.hu | 2019. szeptember 2. 13:08
Kína szárazföldi erőinek létszámát egymillió alá csökkentették, mellette kiemelten fejlesztik a légierőt, a rakétásokat és a hadiflottát.
Közérdekű Ne lepődj meg, ha holnap furcsa konvojokat látsz az utakon!
Privátbankár.hu | 2019. augusztus 25. 17:10
A Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint hadgyakorlatok kezdődnek.
Makro / Külgazdaság A világ legnagyobb munkáltatója feltett egy kérdést és elszabadult a pokol
Káncz Csaba | 2019. május 29. 08:45
Az amerikai hadsereg egy kérdéssel kiszabadította a szellemet a palackból. A negyed százada tartó közel-keleti háború nemcsak az adott térség helyi közösségeire gyakorol destruktív befolyást, hanem súlyos emberi áldozatai vannak az amerikai hátországban is. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Döntött a kormány – mire költenek el 2024-ig évente 144 milliót?
Privátbankár.hu | 2019. május 1. 10:23
Az afgán biztonsági erők fenntartásának támogatására.
Makro / Külgazdaság Mit lép Putyin és Erdogan? Teljes felfordulás a szövetségesnél
Káncz Csaba | 2019. április 15. 10:00
Mind Szudánban, mind Algériában annak van komoly esélye, hogy a hadsereg kicseréli a bútorzatot, de a ház ura marad. Ankara számára egy frissen felujított hadikikötő miatt stratégiai kérdés Szudán stabilitása. A Putyin kinyújtott kezeként szolgáló hírhedt Wagner-zsoldoscsapat Szudánban már egy ideje aktívan tevékenykedik. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Orbán óriásit parádézott és harcias beszédet tartott
Privátbankár.hu | 2019. március 10. 14:31
Felértékelődik a NATO szerepe, mert Európa biztonsága ma törékeny lábakon áll - mondta Orbán Viktor miniszterelnök Lengyelországban.
Közérdekű A határon gyakorlatoznak a magyar katonák
Privátbankár.hu | 2018. november 29. 16:03
A Magyar Honvédség 72 órás készenlét-ellenőrzési gyakorlatot tart szerda óta a madarasi határvédelmi bázison.
Makro / Külgazdaság A magyar kormány is közös EU-s hadsereget akar
Privátbankár.hu | 2018. november 14. 12:09
Szijjártó Péter szavai szerint elengedhetetlen lenne a közös fellépés.
Makro / Külgazdaság Célzott kivégzés, líbiai bevetés – az orosz és amerikai zsoldos cégek titkai
Káncz Csaba | 2018. november 14. 09:20
Az orosz sajtóban meg vannak győződve arról, hogy a Kreml hamarosan orosz zsoldosokat dob át Líbiába. A szaúdi vezetés két éve megkereste a leghíresebb és leghírhedtebb amerikai zsoldoscég vezetőjét, hogy vállalja el csapatával iráni vezetők - köztük az Iráni Forradalmi Gárda főparancsnokának - célzott kivégzését.
Makro / Külgazdaság Más se hiányzott nekik: kulcsfontosságú bázisra tér vissza az amerikai hadsereg
Káncz Csaba | 2018. február 14. 08:38
Az amerikai haditengerészet a visszatérést készíti elő a stratégiai fekvésű szigetre, Izlandra. Az oroszok egy arktikus haditengerészeti bázison nagy erőkkel fejlesztik azon tengeralattjárókat és különleges felszíni hajókat, amelyek a mélytengeri hírszerzésre specializálódnak. Az amerikaiak visszatérése az izlandi belpolitikában komoly hullámokat keltene.
Makro / Külgazdaság A hadsereg bevetésével állnak ellen a muszlim szervezett bűnözésnek Svédországban
Káncz Csaba | 2018. január 24. 12:47
Németország mellett Svédország volt az, ahova boldog-boldogtalan beáramolhatott a Közel-Keletről az elmúlt években anélkül, hogy a hatóságok tisztában lettek volna valós identitásukkal és egészségi állapotukkal. A svéd centrista politikai osztály megpróbálta kicsinyíteni a muszlimok által dominált kerületek szétesésének jelentőségét, de mára már nem tudja figyelmen kívül hagyni a robbanás-szerűen emelkedő erőszakos cselekményeket.
Makro / Külgazdaság A fegyveres idegrendszer: hogy néz majd ki az amerikai hadsereg a közeljövőben?
Káncz Csaba | 2018. január 12. 08:48
Minden egyes fegyver és eszköz adatot oszt meg és tudatában van a másik eszköz helyzetének - egy valódi globális hálózat részeként. A cél egy jobban koordinált, gyorsabb és halálosabb műveleti rendszer létrehozása a levegőben, a földön, a tengeren és a kibertérben. A Pentagon cáfolni próbálja, hogy a végén a Terminátor filmből megismert Skynet rendszerhez jutunk el.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG