<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A kínai kém-léggömb apropóján megvizsgáljuk, hogyan folyik a modernizáció a kínai néphadseregben. Peking 2027-re, azaz a néphadsereg 1927-es megalapításának 100. évfordulójára már egy automatizált haderőt akar működtetni. Káncz Csaba jegyzete.

A múlt héten az Egyesült Államokon átsodródó kínai kémballont olyan berendezéssel látták el, amely lehetővé tette a kommunikációs jelek rögzítését – jelentette csütörtökön a New York Times. A külügyminisztérium szerint a léggömnek több antennája volt egy olyan tömbben, amely "valószínűleg képes volt a kommunikáció összegyűjtésére és földrajzi helymeghatározására" - írja a Times. Nos, ennek kapcsán érdemes górcső alá vennünk, hogy áll a modernizáció a kínai néphadseregben.

A néphadsereg és a 4IR

Kína már napi szinten alkalmazza katonai célokra a negyedik ipari forradalom (4IR) olyan technológiáit, mint a mesterséges intelligencia (AI) és a gépi tanulás, a robotokat, a kvantumszámítástechnikát, a big data-t, az 5G-hálózatokat és a tárgyak internetét (IoT). Peking a 14. ötéves tervében (2021–25) felvázolta a Népi Felszabadító Hadsereg (PLA) modernizálásának fő céljait és célkitűzéseit, beleértve a „szint intelligens haderővé emelését”.

Peking a katonai modernizáció felgyorsítására igyekszik összpontosítani, hogy 2027-re, azaz a PLA 1927-es alapításának 100. évfordulójára automatizált haderővé váljon. 2035-re a PLA minden területen modernizált haderővé kíván válni. Ennek ellenére az elemzők megjegyzik, hogy az intelligens és informált haderő kifejlesztésének felgyorsításához a jelenlegi szintről jelentős haderőcsökkentésre, költségvetés-bővítésre és a 4IR technológiák gyorsabb átvételére lesz szükség.

Mesterséges intelligencia, Big Data, 5G, ezeket is használják a kínai hadseregben. Fotó: MTI/EPApool/Nicolas Asfouri
Mesterséges intelligencia, Big Data, 5G, ezeket is használják a kínai hadseregben. Fotó: MTI/EPApool/Nicolas Asfouri

Váltás a gépesített tartományról az intelligens és információs tartományra

A PLA több mint 20 éve modernizálódik, és régóta „félig gépesített, félig információs erőként” írják le.

A PLA az információs technológiákra összpontosítva igyekszik javítani a katonai hatékonyságot – különösen azokra, amelyek a parancsnoksághoz, irányításhoz, kommunikációhoz, számítógépekhez, hírszerzéshez, megfigyeléshez és felderítéshez (C4ISR) kapcsolódnak, hogy „informatizált” haderővé váljon.

Lényegében az intelligens hadviselés magában foglalja a 4IR technológiák katonai felhasználását, és az ilyen technológiák kiaknázását „intelligens fegyverek” előállítására - mint például az AI-képes fegyverrendszer. Kína 2019-es védelmi fehér könyve megjegyezte, hogy „információs konfliktus és intelligens hadviselés” van „a láthatáron”.

A pekingi döntéshozók úgy vélik, hogy a feltörekvő gazdasági és haditechnikai forradalmakat a mesterséges intelligencia, a big data, az ember-gép hibrid intelligencia, a raj-intelligencia, az automatizált döntéshozatal, az autonóm, pilóta nélküli rendszerek és az intelligens robotok fogják uralni.

A PLA a 4IR technológiáit alkalmazza, hogy jobban felkészüljön a növekvő szimmetrikus és aszimmetrikus harci területekre, különösen a földrajzi és a kibertérben. Számos kulcsfontosságú technológia, köztük a robotok, a big data, és a kvantumszámítás várhatóan lehetővé teszi a PLA-erők jobb felkészültségét, különösen akkor, amikor az aszimmetrikus hadviselés megváltoztatja a csatatér méreteit.

Az Egyesült Államokkal folytatott geopolitikai rivalizálásában Kína nagy jelentőséget tulajdonít az AI-nak, mint kulcsfontosságú technológiának. Kínai katonai szakértők azt jósolják, hogy a mesterséges intelligencia elengedhetetlen lesz ahhoz, hogy az USA hadseregét, mint a világ legerősebb fegyveres erejét megelőzzék.

Ennek eredményeként Kína kidolgozott egy tervet, hogy 2030-ra vezető szerepet töltsön be a mesterséges intelligencia területén. Peking „Új generációs mesterséges intelligencia fejlesztési terve” 2017 júliusában jelent meg, három kulcsfontosságú stratégiai célkitűzéssel: a kínai mesterséges intelligencia iparágának a globális szintre emelését. a legkorszerűbb; 2025-ig jelentős előrelépést tenni az alapvető AI-elmélet terén; és hogy 2030-ra Kína világelső legyen az AI elmélet, technológia és alkalmazások terén.

Kína arra törekszik, hogy a mesterséges intelligenciát a PLA műveleteinek és berendezéseinek szinte minden elemébe beépítse. A PLA intelligens hadviselésre való fejlesztése Kína mesterséges intelligencia-tervéhez, valamint a fontos műszaki iparágakban, különösen a „nemzetvédelmi konstrukcióhoz, biztonsági értékeléshez és irányítási képességekhez” kapcsolódó egyéb jelentős beruházásokhoz kapcsolódik.

Intelligens hadviselés és katonai–polgári fúzió

A kínai katonai modernizáció várhatóan egyre inkább összekapcsolódik a polgári technológiai innovációval. A 4IR áttörések többsége – különösen az AI, a gépi tanulás, és a big data  területén – a kereskedelmi szektorban történik. A kereskedelmi technológiára való támaszkodás miatt a Military Civil Fusion (MCF), más néven „polgári-katonai integráció” (CMI) kulcsfontosságú katonai-technológiai innovációs megközelítéssé vált.

Az MCF elengedhetetlen ahhoz, hogy a PLA az intelligens harcot felkarolja, amint azt a mesterséges intelligencia erre a célra történő felhasználására tett erőfeszítések is mutatják. Az új generációs mesterséges intelligencia fejlesztési tervet az MCF „szeme fényének” tekintik, mivel a kereskedelmi AI fejlesztéseit használja fel a jövőbeni katonai modernizációhoz nélkülözhetetlen technológia fejlesztésének felgyorsítására.

A 4IR technológiát már most is használják a fegyverrendszerek, például a drónok (fegyveres és fegyvertelen) képességeinek növelésére. Az MCF számos kulcsfontosságú kettős felhasználású technológiai területen integrálta a katonai modernizációt a polgári műszaki innovációval. Az MCF „mélyebbre is kiterjedt” a katonai és polgári közigazgatás integrációjában minden kormányzati szinten: a honvédelmi mozgósításban, a légtérkezelésben és a polgári légvédelemben, a tartalékos és milícia erőkben, valamint a határ- és partvédelemben”.

A PLA Stratégiai Támogató Erőjét (SSF) 2015-ben hozták létre, és a világűrért, a kiberbefolyásolási műveletekért és az elektronikus hadviselésért felelős. „Energikusan épített ki kapcsolatokat a katonai színtéren kívül, együttműködési megállapodásokat írt alá kutatóegyetemekkel és más kutatóközpontokkal a 4IR-eszközök gömbi tartományába való integrálására szolgáló fokozott képességek fejlesztése érdekében”.

A Nyugat jelenleg is folyó technológiai korlátozása és a technológiai fejlődés terén tapasztalható szakértelem hiánya a kínai kutatási iparágakban - különösen a félvezetők terén -, mindazonáltal olyan okok között szerepel, amelyek akadályozhatják a PLA modernizációs tervét.

Ezért, bár Kína előrehaladt a kereskedelmi csúcstechnológiák PLA modernizációs felhasználásában, és azt a 21. század harci igényeivel összhangba hozza, még mindig vannak olyan akadályok, amelyeket le kell küzdeni, mielőtt az ilyen 4IR technológiákat képes lesz a PLA széles körben bevezetni.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Makro / Külgazdaság Fontos dolgot mondott Bahmutról Zelenszkij, lelőttek egy orosz vadászbombázót
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 20:25
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság A nap képe: így spanol egymással a brit király és a német államfő
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 19:44
III. Károly megkezdte Berlinben első külföldi állami látogatását.
Makro / Külgazdaság 135 ezer hirosimai atombombán ül a világ
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 18:01
Világszerte nőtt tavaly a bevethető atomtöltetek száma, egyebek mellett Oroszország és Kína révén - közölte szerdán a Norvég Népi Segély (Norsk Folkehjelp) nevű norvég civil szervezet. A Nuclear Weapons Ban Monitor című jelentés szerint 2023-ban a kilenc hivatalosan és félhivatalosan atomfegyverrel rendelkező állam tulajdonában 9576 atomtöltet volt, ami "több mint 135 ezer hirosimai atombombának felel meg".
Makro / Külgazdaság Izrael mély biztonságpolitikai válságba zuhant
Káncz Csaba | 2023. március 29. 17:19
Netanjahu fauszti alkuja az ultraortodox radikálisokkal egy elképesztő hiba volt, Izrael történelmi válaszúthoz érkezett. Irán, a Hezbollah és a Hamász árgus szemekkel figyeli az izraeli belpolitikai és katonai válságot, és azt kíméletlenül ki fogja használni. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 68 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt – több ezren vonultak a kormányhivatal elé
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 17:01
A rendezők tájékoztatása szerint több ezer ember tüntetett szerdán Prágában a cseh kormány nyugdíjreformja ellen.
Makro / Külgazdaság Magyarországon 13, Csehországban 7 százalék maradt az alapkamat
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 16:44
Nem módosította az eddigi 7 százalékos alapkamatot a cseh jegybanktanács  - közölte Petra Krmelová, a pénzintézet szóvivője szerdán Prágában. Az alapkamat tavaly június óta ezen a szinten van.
Makro / Külgazdaság Amerikai cégre cserélik a Roszatomot a cseh atomerőművek
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 16:14
A Roszatom orosz állami holding részét képező TVEL cég helyett az amerikai Westinghouse társaság szállítja a nukleáris fűtőanyagot a cseh atomerőművekbe a jövőben - közölte Ladislav Kríz, a Cseh Energetikai Művek (CEZ) szóvivője szerdán Prágában.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij állami visszavonulót fúj a gazdaságban
Mester Nándor | 2023. március 29. 14:55
Eltűnnek a szénbányák, új alapokra helyezik és folytatják a privatizációt.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: Közép-Európa mindig pórul járt a Kelet-Nyugat konfliktussal
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 14:35
Az ukrajnai háború egyik legfőbb negatív következménye, hogy a világ újra a blokkosodás útjára lépett, ami élesen ellentétes az európai és a magyar érdekekkel, ehelyett párbeszédre, konnektivitásra lenne szükség - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Genfben.
Makro / Külgazdaság Bepöccentek a svédek, mert megtorlással fenyeget az orosz nagykövet
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 13:16
A svéd külügyminisztérium bekérette Oroszország stockholmi nagykövetét az északi országok NATO-csatlakozása kapcsán tett fenyegető nyilatkozata miatt - közölte a tárca szerdán.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG