<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A robotok szépen lassan mindennapjaink részévé válnak, és így az idősek életminőségének javításában is komoly szerepet tudnak vállalni. Azokban a fejlett országokban, ahol kevesebb gyermek születik, több robot van, míg a fejlődő, fiatal országokban, ahol több gyermek születik, kevesebb a robot.

Érdekesség, hogy ez nincsen összefüggésben az országok gazdasági helyzetével, hiszen olyan gazdag, de viszonylag lassan öregedő országokban, mint az Egyesült Királyság és Franciaország kevés robot van, míg Dél-Koreában, Szingapúrban és Németországban rengeteg. Ez utóbbi országok hasonlósága, hogy a társadalmuk nagyon gyorsan öregszik el.

Ezt a kapcsolatot megerősíti az MIT és a Bostoni Egyetem kutatása is, amely azt az eredményt hozta, hogy 1993 és 2014 közt azok az országok fektették a legtöbbet a robotikába, ahol a társadalom a leggyorsabban öregedett. Általánosságban az látszik, hogy a társadalom átlagéletkorának 0,1 százalékos növekedése azt jelenti, hogy 1000 emberre 0,9-el több robot jut.

Ez az eredmény egyáltalán nem meglepő, hiszen a robotok egyre több területen nyújtanak jó alternatívát a munkavállalókra, nem véletlenül tartanak attól sokan, hogy idővel átveszik a helyüket. Azokban az országokban azonban, ahol a munkavállalók jellemzően fiatalok, sokszor a munkabérek is alacsonyabbak, így az automatizáció nem kifizetődő.

Az elöregedés miatt a kutatók két okból elengedhetetlennek tartják a gépeket, egyrészt ahogy egyre többen mennek nyugdíjba, ahhoz, hogy ne csökkenjen le a kitermelés, szükség van a robotokra a kieső munkaerő helyettesítésére, másrészt a nyugdíjasoknak köszönhetően új kereslet jelenik meg olyan robotokra is, amelyek akár az egészségügyi ellátásban segítenek, akár csak a mindennapi életet teszik valamivel könnyebbé.

Az igazi csúcsidőszak még csak most jön

Az tehát nem kérdés, hogy a robotizációra óriási a kereslet, és a jövőben ez csak tovább fog emelkedni. Az idei lesz az első év, hogy a Földön több lesz a 65 év feletti, mint az öt éven aluli gyerek, 2060-ra pedig az amerikai nyugdíjasok létszáma megduplázódik és eléri a 98 milliót, míg Japánban a teljes népesség 40 százaléka 65 évnél öregebb lesz. Már most látszik, hogy egészen egyszerűen nem lesz elég fiatal, aki ellássa az időseket, hacsak nem segítenek be a robotok (a migráció egy plusz tényező lehet még ebben az egyenletben) - írja az Economist.

Kínában már elkezdték a felkészülést - az ázsiai ország a világ legnagyobb robotgyártója, 2017-ben 137 900 robotot gyártottak (ezek többsége összeszerelési sorokon üzemel gyárakban). Erre minden okuk megvan, mivel az előrejelzések szerint 2015 és 2040 közt a kínai munkaerőpiac 13 százalékkal fog csökkenni, azaz közel 124 millió ember megy el nyugdíjba. A becslések szerint ahhoz, hogy az ő kiesésük a munkaerőpiacról ne okozzon csökkenést az ország kitermelésében, két millió robotot kéne üzembe állítani. Ez négyszer több mint a világban tavaly összesen gyártott robot.

A segítőrobotok

A demográfiai változások azonban azt is magukkal hozzák, hogy az ipari robotok mellett egyre nagyobb szükség lesz olyan gépekre is, amelyek képesek arra, hogy egészségügyi procedúrákat végezzenek, valamint segítsenek az idősek ellátásában is. Japánban az elmúlt években sikeres volt a demens betegek kezelésében a Sony által gyártott robot kiskutya, az aibo, és a Paro nevű szőrös robotfóka. A SoftBank Pepper névre keresztelt humanoid robotja pedig egy bizonyos szintig képes önállóan kommunikálni, így akár a jövőben jó alternatíva lehet arra, hogy a magányos időseket szórakoztassa. Az ehhez hasonló robotok iránti igény egyértelműen növekszik a Sony közlése alapján, a robotkutyákból 11 111 darabot adtak el a tavalyi januári megjelenés utáni három hónapban.

A terápiás gépek mellett egyre inkább jelennek meg az olyan exocsontvázak is, amelyek megkönnyítik a nagyobb súlyok felemelését, így például az ápolók is könnyebben tudják mozgatni a betegeket, míg a Panasonic Resyone névre keresztelt robotágya képes kerekesszékké alakulni.

Ennek ellenére attól még mindig messze járunk, hogy a robotika teljesen átalakítsa az időskort, a Nemzetközi Robotikai Szövetség becslése szerint világszinten tavaly 20 ezer olyan robotot adtak el, amelyek tényleges, fizikai segítséget tudnak nyújtani az öregnek (pl. orvosi robotok, exocsontvázak stb.), ez kevesebb, mint az ipari robotok 5 százalékának felel meg.

Miben kell feltétlenül fejlődni?

Az nem kérdés, hogy az elöregedő társadalmakkal a segítőrobotok iránti kereslet csak nőni fog, ám ehhez a gépeknek is van mit tanulni. Sokkal megbízhatóbban kell tudniuk mozogni egy átlagos otthonon belül, a „kezeiknek” is sokkal pontosabbá kell válni. A mesterséges intelligenciának is fejlődnie kell, hiszen egyelőre a robottársak csak egy limitált forgatókönyv alapján tudnak beszélgetni, emellett jobban kell alkalmazkodniuk a hirtelen eseményekhez is, illetve az azonosító szenzorokon is csiszolni kell, ugyanis előfordult, hogy egy AI nem tudott különbséget tenni egy felborult busz és egy hókotró közt.

A kutatók a nehézségek ellenére is optimisták, különösen, mert az elmúlt években eddig sosem látott mennyiségben jelennek meg új cégek a robotikában, óriási befektetéseket magukkal hozva – ha a fejlődés ilyen ütemű marad, nem kizárt, hogy egy-két évtizeden belül már háztartási robotokkal együtt főzzük majd a vacsorát.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat K und K épületre kiírt közbeszerzést nyert Mészáros Lőrincék cége
Kormos Olga | 2021. október 25. 18:00
Több, mint 1 milliárd forintos közbeszerzést nyert a felcsúti FEJÉR-B.Á.L. Építő és Szolgáltató Zrt., melynek tulajdonosa Mészáros Lőrinc és három gyermeke. Az Újbudán található, 100 évesnél idősebb K und K épületegyüttesre kaptak megbízást.
Vállalat Jogerősen elítélték Hernádi Zsoltot - a horvát alkotmánybíróság mentheti fel
MTI | 2021. október 25. 17:36
A horvát legfelsőbb bíróság megerősítette a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét Ivo Sanader volt horvát kormányfő és Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója egyesített perében - közölte a Jutarnji List című horvát napilap hétfőn. A Mol csoport jelezte, hogy a horvát eljárások során tapasztalt súlyos igazságtalanságok miatt Hernádi Zsolt a horvát alkotmánybírósághoz fordul jogorvoslatért.
Vállalat Az MKB Bank folytatja sikereit a vállalati piacon
PR | 2021. október 25. 16:55
A COVID 3. hulláma utáni időszak is az élet minden területén felszabadulást, eufóriát hozott. Nem volt ez másként az MKB Bank esetében sem, ahol szép eredményeket hozott a nyár. Balogh Péterrel, az MKB Bank nagyvállalati ügyfélkapcsolati igazgatójával az NHP hatásairól és jövőjéről, az ESG korszakformáló követelményeiről, a kamatemelések hitelfelvételt befolyásoló következményeiről és az MKB Bank utolsó negyedévi terveiről beszéltünk.
Vállalat Ügyfélöröm, ügyfélélmény
PR | 2021. október 25. 16:20
Úgy látszik, hogy az a gazdasági időszak már végképp elmúlt, amikor az innováció leginkább a valóságtól elrugaszkodott, így sokszor megvalósíthatatlan, vagy legalábbis a gyakorlati felhasználás szempontjából néha feleslegesnek tűnő ötleteket jelentette. Sokan úgy fogalmazzák meg, hogy a „nagy startup korszak” ideje lejárt. Ráadásul a globális válságok sem kedveznek az ötletgyárosoknak, hiszen miért foglalkozna bárki is a „mindenáron újjal”, ha jelenleg épp elég feladat a túlélés. De hát pont az ilyen helyzetekben szükséges a paradigmaváltás, és annak pedig újfent alapfeltétele az innováció. Ez azonban már nem öncélú, hanem konkrét támogató megoldásokban gondolkodik. Ezt az új irányt nevezik „praktikus innovációnak”.
Vállalat Megkérdezheti a munkáltató a dolgozót, hogy be van-e oltva? Kérheti a védettségi igazolványt?
Dr. Kerekes Eszter | 2021. október 22. 16:18
A koronavírus 2019-es megjelenése és rohamos terjedése az egész világot megrázta és minden szempontból kihívás elé állította. A védőoltás és egyben a remélt védettség megszerzése azonban további kérdéseket vet fel. A szigorú karanténszabályok feloldására és a hosszú bezártság mentális következményeire is tekintettel egyre többen lépnek ki otthonról és dolgoznak fizikailag is ismét a munkahelyükön, ugyanakkor a vírus továbbra is jelen van. A munkahelyi érintkezések pedig potenciális veszélyforrásai lehetnek újabb megbetegedéseknek. A munkáltatók számára ez komoly fejtörést okozhat és felmerül, hogy egyáltalán kérhetnek-e nyilatkozatot a munkavállalóiktól a beoltottságukra vonatkozóan. A bpv JÁDI NÉMETH Ügyvédi Iroda munkatársának szakcikke.
Vállalat A műanyagipar lehet az új mumus
MTI | 2021. október 22. 15:54
Az amerikai műanyagipar az évtized végére több üvegházhatású gázt fog kibocsátani, mint a szénnel fűtött villamoserőművek - figyelmeztetett egy csütörtökön közzétett jelentés, amelyet a The Guardian ismertetett.
Vállalat K&H: új ezermilliárdos szereplő, hogyan működik a Google Pay?
Privátbankár.hu | 2021. október 22. 08:26
8109 forint - átlagosan ekkora összeg jutott egy belföldi kártyás vásárlásra, összesen pedig közel 520 millió tranzakcióra jutott 4216 milliárd forintos forgalom. Erre a piacra lépett be a világszerte egyre nagyobb teret nyerő Google Pay fizetési megoldás, amely a hazai bankok közül elsőként idén áprilistól a K&H-nál volt elérhető.
Vállalat Verge: nevet vált a Facebook
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 09:20
A techlap szerint a közösségimédia-óriás ezt már a jövő héten meglépi.
Vállalat Orbán Viktor már a repülőtér visszavásárlására készül
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 18:05
A kormányfő úgy nyilatkozott, hogy bármelyik pillanatban megtörténhet a repülőtér visszavásárlása.
Vállalat Leállította a gyártást a Skoda - egyre nagyobb bajban az autóipar
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 18. 11:51
Egyetlen gyártósor marad üzemben, amin befejezik a már elkezdett autókat. A cseh autóipar óriási veszteséget szenved el, a kormánytól kérnek segítséget.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos