BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2020. május 29. 18:47

A tőzsdék hangulata ma rossz, bár az amerikai technológiai papírok nagy átlagban tudtak egy kicsit emelkedni. A piacok arra várnak, mit talál ki Donald Trump elnök Kína megzabolázására, és ez mennyiben fogja érinteni a gazdaságot, a részvényeket. A BUX index is a többi európai mutatóhoz hasonlóan esett az OTP vezetésével, de a forint erősödött. A nemesfémeknek kedvez a helyzet.

Nincsen jó hangulat a nemzetközi tőzsdéken, a legtöbb index mínuszban áll. Európában a német és francia mutatók másfél százalék körüli, a brit index pedig két és fél százalékos esésben zárt. Az amerikai S&P 500 0,4, a Dow Jones ipari átlag pedig 0,7 százalékkal esik. A Nasdaq technológiai tőzsdeindex viszont 0,2 pluszban van este hat órakor.

Itthon a BUX index is 1,3  százalékkal esett, ami hasonló a nyugat-európai összképhez. Az utóbbi napok nagy nyertese, az OTP ezúttal három százalékkal lett olcsóbb, de így is 10 370 forinton áll, még megtartott valamennyit az utóbbi napok emelkedéséből. A Mol 0,9, a Telekom 1,9 százalékkal ment lejjebb. A Richter viszont 0,7 százalékkal emelkedni tudott.

Elsőkből lesznek az utolsók?

A forint a rossz nemzetközi tőkepiaci hangulat ellenére is erősödni tudott, két forinttal lejjebb, 347,20 forinton áll az euró este. Február vége óta nem látott szinten van az ezüst, 18,40 dollár körül. Másfél százalékkal drágul az arany is, így 1737 dollár. Az olaj enyhe mínuszban jár ma.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Senki sem tudja pontosan, mit fog ma este Donald Trump amerikai elnök bejelenteni, de attól félnek, hogy az nem lesz jó a tőzsdék számára. A jellemző vélemény az, hogy új szankciókat fognak bejelenteni Kína ellen a hongkongi elnyomást lehetővé tevő új törvény elfogadása miatt. Az USA-ban eközben kijött a fogyasztói kiadásokról szóló adat, a kötések 13,6 százalékkal estek áprilisban. Annak ellenére, hogy a jövedelmek pedig 10,5 százalékkal emelkedtek, főleg a masszív állami támogatások hatására.

Nincs itt semmiféle V?

Egyébként összeáll a kép azzal, hogy a tőzsdeindexek egekben vannak. A CNN ugyanis pár napja azt jelentette, hogy Donald Trump híres 1200 dolláros csekkjeiből rengetegen vásároltak részvényeket. Ahelyett, hogy elköltötték volna a boltokban vagy online.

A clevelandi Federal Reserve elnöke, Loretta Mester azt mondta a Bloombergnek egy interjúban, hogy az adatok fényében igen nehéz elhinni, hogy a kilábalás V alakú lesz. Egyébként Jerome Powell, a Fed elnöke is beszélni fog ma.

Autóipari részvények csúnya napja

Ismét négy százalékkal esett a Twitter, mivel Donald Trump elnök aláírta azt a rendeletet,  amellyel szankcionálni kívánja, ha a közösségi média nem megfelelően moderálja a felhasználók megszólalásait. Az elnök rendkívül gyorsan igyekezett ezt végrehajtani, talán mert a héten a Twitter épp az ő hozzászólásait látta el helyesbítő bejegyzésekkel. (Erről itt írtunk bővebben.)

Brutális napra virradt az európai autóipar a Bloomberg szerint. A Renault csaknem 15 000 állást szüntet meg, ennek a harmadát Franciaországban. A BMW 5000 fő elbocsátását tervez, a ZF német autóipari beszállító gépgyár pedig szintén 15 000 fővel csökkentheti a létszámot.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Tízezreket bocsátanak el a német autógyárak, hát még a beszállítók
Eidenpenz József | 2020. július 3. 18:35
Ma Európában egy százalék körüli mértékben estek a részvényindexek, miközben Amerika zárva volt. Budapesten is hasonló a helyzet, a forint is megindult lefelé. A rossz hírek közé tartozik, hogy nő a feszültség India és Kína között, ráadásul megnyílt a kereskedelmi háborús front. Több tízezer embert küldhetnek el a német autógyárak, és további tízezrekről beszélnek a beszállítók körében.
Részvény / Deviza / Áru Megjött a rettegett mutáció? De legalább nyitnak a pubok
Eidenpenz József | 2020. július 3. 11:54
A vártnál valamivel jobb beszerzésimenedzser-indexek érkeztek az európai országokból, miközben továbbra is nagyon rosszak a járványügyi hírek Amerikában. Komolyan felmerült, hogy a vírus már mutálódik. Az USA ma zárva van, így Európa egy kicsit el van veszve, irány nélkül oldalaz. Nem úgy a BUX index, amelynek minden fontosabb komponense pluszban van, és a forint is stabil.
Részvény / Deviza / Áru Itt az új 4iG elemzés: határ a csillagos ég?
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 10:14
Angol nyelvű elemzést készített a 4iG-ról az Edison Investment Research annak apropóján, hogy változtak a társaságban a tulajdoni viszonyok. Az elemzésben található számok alapján szép jövő elé néz a magyar informatikai vállalat.
Részvény / Deviza / Áru Kirobbanó formában a tőzsdék, a Richter vezette az emelkedést Pesten
Eidenpenz József | 2020. július 2. 18:55
Nagyon jó volt a tőkepiaci hangulat egész nap, de még külön lendületet kapott, amikor közzétették délután az amerikai munkaerő-piaci adatokat. Az európai tőzsdeindexek egy része három százalék körüli emelkedést is elért, de a BUX 2,3 százaléka is szép. A forint is erősödött. Az egyik brókercég szerint olcsó a Magyar Telekom, a másik viszont arról ír, miért esett tegnap akkorát a Mol.
Részvény / Deviza / Áru Aprócska autógyár lett a világ legértékesebbje
Király Béla | 2020. július 2. 14:31
Amikor egy adott szektoron belül a részvényárak erősen eltérő értékeléssel bírnak, rendre felmerül, hogy mennyire megbízható a tőzsdék értékítélete. Nem kérdéses, hogy ez a Toyota trónfosztása kapcsán is téma lesz.
Részvény / Deviza / Áru Lezárták fél Amerikát, a tőzsdék meg mámorban úsznak
Eidenpenz József | 2020. július 2. 11:40
Annak ellenére, hogy a koronavírus-járvánnyal, a készülő oltásokkal kapcsolatos hírek cseppet sem megnyugtatók, nagyon szépen emelkednek az indexek Európában. Ezúttal a BUX is csatlakozott, mindegyik vezető papírunk szépen drágul. A német autóipar szereplői lassú élénkülését várnak a következő hónapokra. A McDonald’s felfüggesztette üzleteinek újranyitását.
Részvény / Deviza / Áru Fantomárak, dühös brókerek – miért omlott össze ma a pesti és frankfurti kereskedés?
Eidenpenz József | 2020. július 1. 18:43
Európában vegyes volt a tőzsdék hangulata, az USA-ban viszont pluszban nyitottak az indexek, miután nőtt a remény arra, hogy elkészül a vírus elleni oltás. Emellett néhány gazdasági adat is viszonylag jól alakult. Az olajkészletek is többet estek a vártnál. Itthon a BUX index viszont 1,1 százalékkal esett, a forint viszont végre erősödött. De mi okozhatta a délelőtti leállást?
Részvény / Deviza / Áru Mészáros Lőrincék kiszálltak a 4iG-ből
Privátbankár.hu | 2020. július 1. 18:30
A 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója tőzsdén kívüli ügyletekkel meghatározó, többségi befolyást szerez a 4iG Nyrt.-ben. Az eladó a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus és a Konzum PE Magántőkealap.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus egyik lehetséges nyertese: innováció és digitalizáció egy 24 milliárd dolláros piacon
MFC Equity | 2020. július 1. 12:46
Indul Stock Picking rovatunk - az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. Kéthetente tesszük közzé elemzéseiket - az első ígéretes vállalat a Nasdaq-on bevezetett Five9 Inc., amely egy 24 milliárd dolláros piacon kínál újfajta, felhő alapú megoldást.
Részvény / Deviza / Áru Kereskedési hiba Frankfurtban és Budapesten, leépítések és fizetéscsökkentések a légitársaságoknál
Eidenpenz József | 2020. július 1. 10:50
Mind a német tőzsdén, mind Budapesten kereskedési hibával indult a nap, de a tőzsdei hangulat alapvetően pozitív Európában. Szerény plusszok jellemzőek több más börzén, miközben a forint kissé erősödik, a nemesfémek tovább drágulnak. Megindult az olaj is. Forrong a repülés-szektor.
hírlevél