BUX
36 085.77
+2.49%
+875.00
OTP
10 240.00
+5.19%
+505.00
MOL
2 014.00
+0.70%
+14.00
RICHTER
6 905.00
+1.25%
+85.00
MTELEKOM
395.00
+1.28%
+5.00
 
2011. november 18. 09:48

Eddig az ügyfelek mintegy kilenc százaléka jelezte az OTP-nél, hogy végtörleszteni kíván, az év végéig azt várják, hogy ez a szám 20 százalékra emelkedik. A pénzintézet fedezeti ügyleteket kötött, hogy a forint további gyengülése ne növelje az előtörlesztésből származó veszteségeit, ezeken már nyert is.

Amint Bencsik László vezérigazgató-helyettes sajtótájékoztatóján elmondta, az OTP-csoport teljesítménye a válság óta is komoly stabilitást mutat. A korrigált, a bankadót nem tartalmazó konszolidált adózott eredmény a gyorsjelentés szerint öt százalékkal magasabb, mint az előző negyedévben – 42,5 milliárd forint -, a bankadót is tartalmazó eredmény 35 milliárd. A leányvállalatok hozzájárulása az eredményhez ismét magas volt, ez feltehetően a jövőben is meg fog maradni. A gyengébb forint is növeli a külföldi devizákban jelentkező mérlegadatokat.

 

Összességében 49 milliárd forinttal nőtt a nem teljesítő hitelek állománya, ennek a növekedése azonban lassul a korábbi negyedévekhez képest. 22 milliárd forinttal több kockázati költséget képeztek, mint amit a portfólió-romlás indokolt volna. A 90 napon túl késedelmes hitelek értékének 75 százalékát fedezik céltartalékkal, ez közel két százalékpontos emelkedés, a céltartalékolás ezáltal még konzervatívabbá vált. A 90 napon túl késedelmes hitelek aránya egyébként 11,5 százalékról 12,3 százalékra nőtt Magyarországon, de például Oroszországban és Ukrajnában mérséklődött.

 

A bank tőkehelyzete kiváló, jóval a szabályozási elvárások, a kilenc százalékos EU-előírás felett van a tőkemegfelelése, a stresszteszt is kiváló eredményt hozott. Az elmúlt években a külső tartozásuk nagy részét visszafizették, nemrég például 750 millió eurónyi jelzáloglevél járt le.

Bencsik az IMF-ről

Figyelembe véve azt, ami Nyugat-Európában történik, nagyon bölcs lépés volt a kormány részéről az IMF-el a tárgyalások felújítása – mondta el Bencsik László. Egyértelműen pozitív és indokolt, a piac is így véli, ez jól látszott a forint árfolyamán.

 

Az ügyfelek mintegy kilenc százaléka adta be eddig az igényét előtörlesztésre, az év végéig mintegy 20 százalékot várnak. Ha ez mind meg is valósulna, mintegy 39 milliárd forintos veszteséget szenvedne el a bank, de várható, hogy nem minden ilyen szándékból lesz valóban végtörlesztés – hangzott el. Az ügyfelek harmada másik hitelből, kétharmada megtakarításokból kíván végtörleszteni,

Próbálták lefedezni a végtörlesztésből eredő árfolyamveszteségeket, a piaci devizaárfolyam és a törlesztési árfolyam különbségére fedezeti ügyleteket kötöttek – vagyis a további forintgyengülés ellen védekeztek -, amin a forint gyengülése által nyeresége származott a banknak.

Kilencezer milliárd forintra perlik a hazai bankokat

Az OTP kimutatásaiban megjelent egy kilenc ezer milliárd forintos (!) mérlegen kívüli tétel, amely a hazai GDP igen komoly részét tenné ki. Amint újságírói kérdésre válaszolva Bencsik László elmondta, Chicagóban holokauszt-áldozatok nyújtottak be keresetet magyart bankok (MNB, Unicredit, Este és az OTP mint jogutód) ellen kártérítésért. Az összeg a teljes perértéknek felel meg.

 

 

Ami például csökkent, az a hazai vállalati betétek értéke, Bencsik szerint ez tudatos stratégia eredménye, az ebből származó források ugyanis túl drágák voltak.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Indul a csőd-cunami, emelkedünk, mert mindenki esést vár
Eidenpenz József | 2020. május 25. 11:53
Jó a hangulat a tőzsdéken, látszólag különösebb ok nélkül, bár valószínűleg a tovább javuló járványstatisztikák sokat nyomnak a latban. Hong Kongban újra tüntetnek, az USA és Kína szócsatákat vív. A munkanélküliség-hullámot hasonló csődhullám követheti a vállalati és az ingatlanszektorban. Azért emelkedhet a tőzsde, mert mindenki esést vár.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapja kezdődött a krach – hol tart a forint a globális deviza-roncsderbiben?
Eidenpenz József | 2020. május 25. 06:07
Úgy érzed, gyenge a forint? Akkor nézd meg, hol tart ehhez képest a cseh korona, a brazil reál vagy a török líra. De még Norvégia vagy Kanada sem úszta meg, jelentősen leértékelődött fizetőeszközük a vírusválság által okozott tőkepiaci krach közepette. Az is érthetővé válik, miért fordulnak mostanában sokan az aranyhoz.
Részvény / Deviza / Áru Tudjuk, mit csináltál áprilisban, újra tőzsdén a Pick szalámigyár
Eidenpenz József | 2020. május 22. 19:17
A videojátékok piaca hatalmas emelkedést mutatott áprilisban, de vették a hardvereket is. Sokan nyilván ezzel ütötték el az időt a karantén alatt. A tőzsdéken stagnálás vagy enyhe esés látható, a BUX kicsit jobban süllyedt, főleg a Mol miatt. Gyengült a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Kína berúgta az ajtót – kisbefektetőknek már nem adnak el olajat?
Eidenpenz József | 2020. május 22. 11:41
Végleg rá akar telepedni Kína Hong Kongra, a tőzsdeindex majdnem hat százalékkal zuhant, Amerika válaszlépésekkel fenyeget. Az európai tőzsdék esése azonban mérsékelt, a BUX is az átlagot hozza, az OTP egy százalék alatti mértékben gyengül. Megint visszapattant 349 forint környékéről az euró. Egyes cégek nem akarnak olajat eladni olyan alapoknak, amelyekbe a kisbefektetők szállnak be. Drága lett bitcoinozni.
Részvény / Deviza / Áru A TikTok lassan annyit ér, mint Magyarország GDP-je
Eidenpenz József | 2020. május 21. 18:42
Az amerikai munkanélküliségi adat látszólag megfelelt a várakozásoknak, de a tőzsdéket nem tudta jobb kedvre deríteni. A kereskedelmi háború árnya és globálisan romló vírusstatisztikák nyomasztják a befektetőket. A BUX viszonylag jól teljesített, legalább az OTP meg tudta tartani tegnapi záróárát. A forint tovább erősödött. Újított a Facebook, sokat ér a Tiktok.
Részvény / Deviza / Áru Ez egy új fejezet? Trump nekiment személyesen a kínai elnöknek is
Eidenpenz József | 2020. május 21. 12:09
Főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása miatt esnek ma a tőzsdék. Donald Trump elnök ezúttal személyesen a kínai elnököt is támadta, amire eddig nem volt példa. A szenátus közben elfogadott egy szabályozást, ami alapján kidobhatják az amerikai tőzsdékről a kínai nagyvállalatok részvényeit. A BUX is süllyed, a forint viszont erősödik.
Részvény / Deviza / Áru 100 készülő oltásból ötnek van esélye? – lassan csúcsot döntenek az amerikai részvények
Eidenpenz József | 2020. május 20. 19:24
Jó a hangulat a tőzsdéken, a befektetők bíznak benne, hogy újabb mentőcsomagokat adnak a gazdaságnak. Mentőövet készülnek dobni az európai autóiparnak is. A legalább százféle készülő oltóanyagból készült egy ötelemű lista, amely az esélyesebbeket tartalmazza. A BUX szerényen emelkedett, a forint stabil volt.
Részvény / Deviza / Áru Csalódás érte az oltásban reménykedőket, aranyat vesznek a legnagyobb kutyák
Eidenpenz József | 2020. május 20. 11:51
Ma Európában stagnálásszerű állapot látható, miután tegnap este az amerikai piacot csalódásként érték az oltóanyagok várható elkészültével kapcsolatos szakértői vélemények. A BUX fél százalékkal esik, a forint kissé gyengül, vezető papírjaink nem mutatnak nagy mozgásokat. A világ legnagyobb és leghíresebb alapkezelői szorgalmasan veszik az aranyat.
Friss
hírlevél