Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Amerikában ismét reménykednek a befektetők, hogy új gazdaságsegítő csomagot fogadnak el. Bár a járványhírek rosszak, az oltások pozitív hatásában is bíznak. Így tovább tudtak emelkedni a főbb indexek. Európában esett Frankfurt és Párizs, emelkedett London. Budapesten mind a négy fontosabb részvényünk gyengült, de erősödött a forint. Egy hatalmas bank minősítette fel a Teslát, de shortosok is bedobják a törölközőt.

Ezúttal jobb foglalkoztatási adatok érkeztek Amerikából, és az oltásokkal kapcsolatos optimizmus is kitart. A befektetők értékelik, hogy a demokraták javaslatot tettek egy újabb koronavírus-csomagra. Így 0,2 százalékkal emelkedik az S&P 500 és a Nasdaq 100, 0,6 százalékkal a Dow Jones ipari átlag. Európában vegyes a kép, Frankfurtban 0,5, Párizsban 0,2 százalékkal esett az index, Londonban viszont 0,4 százalékkal emelkedett.

Itthon a BUX jobban esett, 1,2 százalékkal. Az OTP 0,8, a Mol 2,8 , a Richter 0,7, a Magyar Telekom 1,1 százalékkal esett. A forint ismét erősödő pályán mozog, két forinttal olcsóbb lett az euró, 356,90 az ára.

Nem költ semmire a Rába

Folytatta gyengülését a dollár, az euróért már 1,2150 dollárt kell adni. Kissé emelkedik az arany és az ezüst, nagyobb mértékben, 2,2 százalékkal a platina. Öt százalékkal esett viszont a palládium. Német cikkek szerint az erős euró is nyomasztja a DAX-ot.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Közgyűlést tartott a Rába, ahol a legtöbb előterjesztett javaslatot (például kormányközeli tisztségviselők választásáról) módosítás nélkül fogadták el. Elutasították viszont a saját részvények vásárlásról szóló javaslatot. Elutasították azt is, hogy az ingatlan-eladásból származó rendkívüli bevételt osztalékként fizessék ki.

Rába-járművek 2007-ből (fotó: Rába)Rába-járművek 2007-ből (fotó: Rába)

Csúnya járványhírek

Bár az oltáshírek biztatóak, egyelőre sok kárt okoz a koronavírus-járvány. Az USA-ban 2700 halottat regisztráltak, ez volt a leghalálosabb 24 óra a járvány kezdete óta. A teljes szám pedig 300 ezerhez közelít. Nagy-Britanniában átlépte a 60 ezret az áldozatok száma. Magyarországon is szomorú új rekord született egy nap alatt 182 halottal. Németországban januárig nem számítanak a helyzet javulására, Magyarországon enyhébb rendkívüli szabályokat hozhatnak az ünnepekre.

Kevesebb munkanélküli

Az Egyesült Államokban a munkanélküli-segély iránti kérelmek száma a múlt héten 712 ezerre csökkent, jobban, mint várták, az elemzők ugyanis 775 ezerre számítottak. (Az egy héttel korábbi, felfelé módosított adat 787 ezer.) Tegnap az ADP szerint a november közepéig tartó hónapban a magánszektorban az állások száma 307 ezerrel nőtt, jóval elmaradva a várt 410 ezer főtől. Ez szerdán azt eredményezte, hogy az amerikai indexek mínuszban nyitottak.

A hivatalos kormányzati munkaerő-piaci jelentés pénteken jelenik meg, várhatóan 469 ezer fővel növekszik majd nem mezőgazdasági foglalkoztatottak száma, 8,9 százalékos munkanélküliségi ráta mellett – írja az Investing.com. A Standard & Poor's arra számít, hogy az USA-ban a munkanélküliek száma csak 2023-ban tér vissza a világjárvány előtti szintre. A Challenger Job Cuts felmérés szerint pedig novemberben a válság kezdete óta nem volt ilyen kevés elbocsátás, 65 ezer fő, szemben az októberi 80 ezerrel.

Nagyon fáj – mondja a nagy Tesla-shortos

A tegnapi esés után ma újult erővel, négy százalékkal 590,6 dollárra emelkedik a Tesla, miután felminősítették.

A Goldman Sachs semlegesből vételre módosította ajánlását. A javuló hosszú távú értékesítési kilátásokra és az árrés bővülésére hivatkozott. Egyben 780 dollárra emelte célárát 455 dollárról, ami további 37 százalékos emelkedést jelentene.

Fájdalmas volt, hát persze – mondta Jim Chanos, short ügyleteiről ismert alapkezelő a Bloombergnek.

Elmesélte, hogy csökkentette a Teslára vonatkozó short üzletei méretét. Korábban az alapjánál megengedett maximális pozíció, a tőke öt százaléka volt ilyenben. Megjegyezte, hogy a Tesla öt egymást követő negyedéves nyeresége a szabályozói támogatásokból, nem pedig az autók értékesítéséből származott. Ennek ellenére, bár még nem találkozott Elon Musk-al, ha összefutnának, azt mondaná neki: “Eddig jól csináltad”.

Mitől emelkedik a Snowflake?

A nemrég tőzsdére vitt Snowflake gyorsjelentése után először még esett is a tőzsdén kívüli kereskedésben, mivel a vártnál nagyobb volt a harmadik negyedéves vesztesége. Később magához tért, és most 15 százalékos pluszban van. A felhőalapú számítástechnikával foglalkozó cég részvényét ugyan több elemző is felminősítette, de a célárak a jelenlegi tőzsdei ár alatt vannak. Ráadásul a Microsoft is kijött most egy hasonló szolgáltatással, Azure Purview néven.

Kevesebb jut másra Magyarországon?

Óvatosabbá váltak a magyar vásárlók, a kiskereskedelmi forgalom októberben csökkent, az év első tíz hónapjában pedig stagnált – írja Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. Ez szerinte megfelel a várakozásoknak.

Az élelmiszerek, a gyógyszerek és az online forgalom tudott növekedni, a kiskereskedelem más területein viszont csökkenés volt. Az élelmiszereknél az inflációt meghaladó drágulás következett be. Emiatt a lakosság egy részénél kevesebb jut más termékekre. A lakosság elhalasztja a nagyobb vásárlásokat, mint 2008-2009-ben. A legfontosabb kérdés, hogy a karácsonyi szezon hogyan alakul. Jövőre növekedés jöhet, de ez a járványhelyzettől, a munkanélküliség és a fizetések alakulásától függ.

Izzadnak az amerikai gázvásárlók

Az amerikai földgáz ma különösen nagyot esett, 9 százalékkal 2,52 dollárra. A ma érkezett készletadatok nagy csalódást okoztak, a várt 13 helyett csak egymilliárd köblábbal csökkent a tározókban levő mennyiség. Egyébként a földgáz-befektetés telente, mint most is, elsősorban az időjárás megtippelését jelenti. Az utóbbi időben különösen enyhe volt az idő az USA-ban, a hálaadás körüli napokban is, így kevés gáz fogyott.

 

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 13150 13000 13280 +0,38% 13150 13155 2 358 547 200 Ft 2021-04-13 12:58:52
MOL 2112 2112 2132 -0,56% 2112 2114 662 187 114 Ft 2021-04-13 13:01:06
MTELEKOM 411 409 413 +0,61% 411 412 18 546 052 Ft 2021-04-13 12:58:30
RICHTER 8785 8765 8870 +0,11% 8780 8785 500 132 670 Ft 2021-04-13 12:58:21
OPUS 257 255 260 -0,96% 257 258 10 628 944 Ft 2021-04-13 12:24:30
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru A Fed titkos nevelése a tőzsdei bika? Merre tovább, forint?
Eidenpenz József | 2021. április 13. 12:27
Kivárnak a piacok az induló gyorsjelentési szezon és az amerikai inflációs adat előtt, Európában és Budapesten enyhe optimizmus tapasztalható. A forint gyengül, mintha fordulat jött volna az emelkedő szakasz után. Új rekordot hozott a bitcoinnak a Coinbase-kibocsátás, vagy fordított az összefüggés? A Fed vezérelte tőzsdeélénkítés valójában fogyasztás-ösztönzés egy amerikai szakértő szerint.
Részvény / Deviza / Áru Alulteljesített ma a budapesti tőzsde
MTI | 2021. április 12. 17:49
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 508,16 pontos, 1,16 százalékos csökkenéssel, 43 267,25 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru 357 alatt az euró, öveket becsatolni a részvénypiacokon?
Eidenpenz József | 2021. április 12. 11:52
Szomorkás a tőzsdei hangulat Európában és Pesten is, főleg az OTP húzza le a BUX-ot. A forint viszont remekel, gyors egymásutánban átszakította az euró a 358 és 357 forintos határt is. A chipszektor duplázott tavaly, de még szép jövő előtt állhat. Kriptodeviza-tőzsdék jönnek a tőzsdékre.
Részvény / Deviza / Áru Nem akar osztalékot fizetni a CIG Pannónia
MTI | 2021. április 10. 08:34
A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. igazgatósága nem javasolja osztalék kifizetését a 2020-as üzleti év után
Részvény / Deviza / Áru Az OTP húzta le a BUX-ot
MTI | 2021. április 9. 18:10
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 418,75 pontos, 0,95 százalékos csökkenéssel, 43 775,41 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Robbant az elektromos BMW-k és Mercedesek kereslete, Yellen esete a magyar adókkal
Eidenpenz József | 2021. április 9. 12:48
Európában még keresik az irányt a tőzsdék, a BUX viszont egyértelműen lefelé tart. A forint csak kicsit gyengül, a magas inflációs adat megfelelt a várakozásoknak. A BMW és a Daimler elektromos modelljei iránt megugrott a kereslet, a Teslára viszont nehéz idők járhatnak Kínában. Egy semleges szervezet 400 ezer dolláros bitcoint vár.
Részvény / Deviza / Áru A vezető részvények a Magyar Telekom kivételével gyengültek
MTI | 2021. április 8. 17:59
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 163,48 pontos, 0,37 százalékos csökkenéssel, 44 194,16 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Tíz éve nem látott lakáspiaci fellendülés itthon, az OTP-t is ez húzza majd?
Eidenpenz József | 2021. április 8. 12:15
A Duna House jelentése erősen emelkedő számokat tartalmaz, tíz éve nem volt ekkora lakáspiaci forgalom itthon. A hitelezés fellendülése a bankokra is jó hatással lehet az egyik brókercég szerint. Az OTP-re viszont olyan célár-emelés érkezett, amely eladási ajánlásnak is felfogható. Ma már megmaradt 360 alatt az euró.
Részvény / Deviza / Áru Eseménytelen nap volt a tőzsdén
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 7. 17:44
Alacsony forgalom mellett minimális csökkenésel zárt a szerdai kereskedési napot a BUX.
Részvény / Deviza / Áru Megint a britek járnak jól, visszapattant az euró 360 forintról
Eidenpenz József | 2021. április 7. 12:09
Az európai tőzsdéken nincs határozott irány, a brit részvénypiac azonban felülteljesítő, miután jól alakulnak az oltási számok és nyit a gazdaság. Az egyik nagy brókercégünk szerint a hazai BUX index esetében nincs ok hasonló optimizmusra, ám másrészt viszont az egész kelet-közép-európai régióban jobban kéne teljesíteniük a részvényeknek. Az euró/forint nem tudott 360 alatt maradni.
hírlevél
depositphotos