Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Amerikában ismét reménykednek a befektetők, hogy új gazdaságsegítő csomagot fogadnak el. Bár a járványhírek rosszak, az oltások pozitív hatásában is bíznak. Így tovább tudtak emelkedni a főbb indexek. Európában esett Frankfurt és Párizs, emelkedett London. Budapesten mind a négy fontosabb részvényünk gyengült, de erősödött a forint. Egy hatalmas bank minősítette fel a Teslát, de shortosok is bedobják a törölközőt.

Ezúttal jobb foglalkoztatási adatok érkeztek Amerikából, és az oltásokkal kapcsolatos optimizmus is kitart. A befektetők értékelik, hogy a demokraták javaslatot tettek egy újabb koronavírus-csomagra. Így 0,2 százalékkal emelkedik az S&P 500 és a Nasdaq 100, 0,6 százalékkal a Dow Jones ipari átlag. Európában vegyes a kép, Frankfurtban 0,5, Párizsban 0,2 százalékkal esett az index, Londonban viszont 0,4 százalékkal emelkedett.

Itthon a BUX jobban esett, 1,2 százalékkal. Az OTP 0,8, a Mol 2,8 , a Richter 0,7, a Magyar Telekom 1,1 százalékkal esett. A forint ismét erősödő pályán mozog, két forinttal olcsóbb lett az euró, 356,90 az ára.

Nem költ semmire a Rába

Folytatta gyengülését a dollár, az euróért már 1,2150 dollárt kell adni. Kissé emelkedik az arany és az ezüst, nagyobb mértékben, 2,2 százalékkal a platina. Öt százalékkal esett viszont a palládium. Német cikkek szerint az erős euró is nyomasztja a DAX-ot.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Közgyűlést tartott a Rába, ahol a legtöbb előterjesztett javaslatot (például kormányközeli tisztségviselők választásáról) módosítás nélkül fogadták el. Elutasították viszont a saját részvények vásárlásról szóló javaslatot. Elutasították azt is, hogy az ingatlan-eladásból származó rendkívüli bevételt osztalékként fizessék ki.

Rába-járművek 2007-ből (fotó: Rába)
Rába-járművek 2007-ből (fotó: Rába)

Csúnya járványhírek

Bár az oltáshírek biztatóak, egyelőre sok kárt okoz a koronavírus-járvány. Az USA-ban 2700 halottat regisztráltak, ez volt a leghalálosabb 24 óra a járvány kezdete óta. A teljes szám pedig 300 ezerhez közelít. Nagy-Britanniában átlépte a 60 ezret az áldozatok száma. Magyarországon is szomorú új rekord született egy nap alatt 182 halottal. Németországban januárig nem számítanak a helyzet javulására, Magyarországon enyhébb rendkívüli szabályokat hozhatnak az ünnepekre.

Kevesebb munkanélküli

Az Egyesült Államokban a munkanélküli-segély iránti kérelmek száma a múlt héten 712 ezerre csökkent, jobban, mint várták, az elemzők ugyanis 775 ezerre számítottak. (Az egy héttel korábbi, felfelé módosított adat 787 ezer.) Tegnap az ADP szerint a november közepéig tartó hónapban a magánszektorban az állások száma 307 ezerrel nőtt, jóval elmaradva a várt 410 ezer főtől. Ez szerdán azt eredményezte, hogy az amerikai indexek mínuszban nyitottak.

A hivatalos kormányzati munkaerő-piaci jelentés pénteken jelenik meg, várhatóan 469 ezer fővel növekszik majd nem mezőgazdasági foglalkoztatottak száma, 8,9 százalékos munkanélküliségi ráta mellett – írja az Investing.com. A Standard & Poor's arra számít, hogy az USA-ban a munkanélküliek száma csak 2023-ban tér vissza a világjárvány előtti szintre. A Challenger Job Cuts felmérés szerint pedig novemberben a válság kezdete óta nem volt ilyen kevés elbocsátás, 65 ezer fő, szemben az októberi 80 ezerrel.

Nagyon fáj – mondja a nagy Tesla-shortos

A tegnapi esés után ma újult erővel, négy százalékkal 590,6 dollárra emelkedik a Tesla, miután felminősítették.

A Goldman Sachs semlegesből vételre módosította ajánlását. A javuló hosszú távú értékesítési kilátásokra és az árrés bővülésére hivatkozott. Egyben 780 dollárra emelte célárát 455 dollárról, ami további 37 százalékos emelkedést jelentene.

Fájdalmas volt, hát persze – mondta Jim Chanos, short ügyleteiről ismert alapkezelő a Bloombergnek.

Elmesélte, hogy csökkentette a Teslára vonatkozó short üzletei méretét. Korábban az alapjánál megengedett maximális pozíció, a tőke öt százaléka volt ilyenben. Megjegyezte, hogy a Tesla öt egymást követő negyedéves nyeresége a szabályozói támogatásokból, nem pedig az autók értékesítéséből származott. Ennek ellenére, bár még nem találkozott Elon Musk-al, ha összefutnának, azt mondaná neki: “Eddig jól csináltad”.

Mitől emelkedik a Snowflake?

A nemrég tőzsdére vitt Snowflake gyorsjelentése után először még esett is a tőzsdén kívüli kereskedésben, mivel a vártnál nagyobb volt a harmadik negyedéves vesztesége. Később magához tért, és most 15 százalékos pluszban van. A felhőalapú számítástechnikával foglalkozó cég részvényét ugyan több elemző is felminősítette, de a célárak a jelenlegi tőzsdei ár alatt vannak. Ráadásul a Microsoft is kijött most egy hasonló szolgáltatással, Azure Purview néven.

Kevesebb jut másra Magyarországon?

Óvatosabbá váltak a magyar vásárlók, a kiskereskedelmi forgalom októberben csökkent, az év első tíz hónapjában pedig stagnált – írja Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. Ez szerinte megfelel a várakozásoknak.

Az élelmiszerek, a gyógyszerek és az online forgalom tudott növekedni, a kiskereskedelem más területein viszont csökkenés volt. Az élelmiszereknél az inflációt meghaladó drágulás következett be. Emiatt a lakosság egy részénél kevesebb jut más termékekre. A lakosság elhalasztja a nagyobb vásárlásokat, mint 2008-2009-ben. A legfontosabb kérdés, hogy a karácsonyi szezon hogyan alakul. Jövőre növekedés jöhet, de ez a járványhelyzettől, a munkanélküliség és a fizetések alakulásától függ.

Izzadnak az amerikai gázvásárlók

Az amerikai földgáz ma különösen nagyot esett, 9 százalékkal 2,52 dollárra. A ma érkezett készletadatok nagy csalódást okoztak, a várt 13 helyett csak egymilliárd köblábbal csökkent a tározókban levő mennyiség. Egyébként a földgáz-befektetés telente, mint most is, elsősorban az időjárás megtippelését jelenti. Az utóbbi időben különösen enyhe volt az idő az USA-ban, a hálaadás körüli napokban is, így kevés gáz fogyott.

 

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Mi lesz itt idén? Mibe fektessünk?
Eidenpenz József | 2021. január 20. 17:46
A legnagyobb kockázatot a koronavírus elleni oltás elérhetősége jelenti, az EU-ban csak a harmadik negyedév végére érhető el a gazdasági növekedés szempontjából is megnyugtató átoltottsági szint – mondja az Equilor Befektetési Zrt. Addig a korlátozások és azok feloldása maradnak fókuszban, amit a szolgáltatóipar és a turizmus szenvedhet meg leginkább. A magyar gazdaság felpattanhat idén, négy százalékos bővülés várható. Az euró maradhat a 355-365 forintos sávban, de év vége felé megcélozhatja a 370-es szintet.
Részvény / Deviza / Áru Ez a cég a multik álmát váltja valóra - automatizálják a pénzügyeket
MFC Equity | 2021. január 20. 16:05
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében a Workiva Inc, a világ vezető jelentés automatizálással foglalkozó vállalatát elemzik.
Részvény / Deviza / Áru Megvan, min szigorít Németország, már Biden második csomagjára készül a tőzsde
Eidenpenz József | 2021. január 20. 11:34
Jó a hangulat a tőzsdéken, miután az Államokban tervezgetik az újabb gazdaságélénkítő csomagokat és a pénzügyminiszter is támogatja azokat. A vírushírek vegyesek, miközben jó gyorsjelentések érkeztek. Budapesten viszont esik az index, a Mol és a Richter húzza le, de a forint erősödik. Előkerült az eltűnt Jack Ma, és furcsán másképp beszél, mint korábban.
Részvény / Deviza / Áru Legyártották az első kínai Tesla Y-t, előre örülnek Bidennek
Eidenpenz József | 2021. január 19. 11:51
Európában visszafogott a tőzsdék emelkedése, az amerikai határidős indexekből ítélve azonban délután szép tűzijáték várható. Pocsék évet zárt az európai autóipar, de jól szerepel az egyik kínai elektromos autó, és a Tesla is legyártotta az első Y modellt Kínában. Emelkedik a BUX, és erősödik a forint. A kriptodeviza-piacon ezúttal az ether lőtt ki.
Részvény / Deviza / Áru Tarolt az arany 2020-ban – megmarad idén is a lendület?
Király Béla | 2021. január 19. 05:37
2020-ban az egyik legjobban teljesítő eszköz az arany volt. Az idei év kapcsán ugyanakkor sok a kérdőjel, a további áremelkedés mellett éppen úgy sorolhatók érvek, ahogy egy esetleges visszaesés is megmagyarázható lesz.
Részvény / Deviza / Áru Sem a Merkel-utódlás, sem a kínai növekedés nem tudja ma felvidítani a tőzsdéket
Eidenpenz József | 2021. január 18. 12:01
Ma látszólag semmi sem tudja felvidítani a tőzsdéket, sem a jó kínai növekedési számok, sem a politikai stabilitásról árulkodó német pártelnöki választás. Az eső európai indexekhez a BUX is csatlakozott, főleg a Mol húzza le. Az euró/forint kerülgeti a 360-as határt. Gyorsjelentések tucatjai és sok más esemény jön a héten. Új trónkövetelő a kriptodeviza-szektorban.
Részvény / Deviza / Áru Az újabb európai lezárási hírek lejtőre vitték az indexeket
MTI | 2021. január 15. 18:10
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 671,97 pontos, 1,50 százalékos csökkenéssel, 44 204,45 ponton zárt pénteken. A tengerentúli indexek is lefelé mozdultak az első órákban és a záráshoz közel is mínuszban voltak.
Részvény / Deviza / Áru Készül az oltás-útlevél, Merkel szigorítana, Biden csomagja eltúlzott
Eidenpenz József | 2021. január 15. 11:36
A vártnál nagyobb lett Joe Biden új amerikai elnök gazdaságsegítő csomagja, de nagy vita várható róla, így nem igazán örülnek neki a tőzsdék. A BUX minimális pluszban tudott maradni, ez megint a Richternek köszönhető. Németországban és Franciaországban a lezárások szigorítását tervezik, fogytán vannak a lélegeztető kapacitások. Egy amerikai konzorcium már dolgozik a digitális oltási útlevél bevezetésén, de számos probléma merül fel.
Részvény / Deviza / Áru Történelmi rekordot ért el a Richter
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 14. 18:13
Miközben a BUX 0,43 százalékos emelkedéssel, 44 876,42 ponton zára a napot. 
Részvény / Deviza / Áru A Richter lett a húzópapír, megvan a Prémium-kötvények kamata
Eidenpenz József | 2021. január 14. 12:47
Az amerikai gazdaságsegítő csomaggal kapcsolatos várakozások a fő oka, hogy a tőzsdék ma is optimistán tekintenek a jövőbe. A BUX is követi Európát, ismét a Richter húzza, miután az egyik gyógyszere jóval nagyobb forgalmat érhet el a vártnál. Megjvan a magyar inflációs adat és ezzel az inflációkövető kötvények várható kamata. Kriptodeviza-szakembert nevezhetnek ki az USA tőzsdefelügyelete élére.
Friss
hírlevél