1p
Szertefoszlottak az év eleji pozitív várakozások, miszerint lassú fellendülésre számítunk Magyarországon - mondja Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom első embere. A távközlési cég gyorsjelentése nem sok jót ígér a részvényeseknek, továbbra is csökkenő EBIDTA-val számol a cég, de ehhez durván faragnia kell kiadásait. A különadók és a megszorítások nyomják a piacvezető távközlési céget.

A társaság csütörtökön közzétett, nemzetközi számviteli elvek (IFRS) alapján készült, konszolidált tőzsdei gyorsjelentése szerint az árbevétel a második negyedévben 145,46 milliárd forint volt, ami 1,3 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

A számok mögött
Látványos Telekom-eredmény, aminek nem szabad örülni. Tovább >>>

A Magyar Telekom Nyrt. 10,68 milliárd forint nettó eredményt ért el 2012 második negyedévében, ez közel két és félszerese az egy évvel korábbi 4,36 milliárd forintos nyereségnek; a jelentős idei növekedést azonban részben a tavalyi alacsony bázis magyarázza. A társaság gyorsjelentésében kevés pozitívum található, a részvényesek aggódhatnak.

A Telekom helyzetértékelése

Venni vagy eladni?
Történelmi mélypontra, 409 forintra esett a Magyar Telekom részvények árfolyama hétfőn. A kurzus lemorzsolódása a májusi osztalékfizetést követően gyorsult fel, amikor a kormányzat bejelentette a távközlési cégek telefonadóját. Mi tegyenek a részvényesek? Részletek >>>

Az európai gazdasági kilátások romlása és az adósságválság továbbra is sújtja a nyitott magyar gazdaságot. A 2012-es GDP előrejelzések jelentősen csökkentek, az elemzői és a kormányzati prognózisok 2012-re csupán kb. fél százalékos GDP növekedést jeleznek Magyarországon. A munkanélküliségi ráta továbbra is igen magasan, tíz százalék felett marad, a magyar fizetőeszköz volatilitása pedig várhatóan továbbra is fennmarad. A költségvetési hiány tartása végett a kormány 2 százalékponttal emelte az áfát, és különadót vetett ki a szektorra. A Telekom EBIDTA-eredményét idén várhatóan több 24 milliárddal fogja csökkenteni a szektorális különadó, ebben még nincs benne a második félévre bevezetett telefonadó - ez újabb 8 milliárdot visz el. A csoport megérezte a kormány kiadásainak visszafogását is, hiszen a T-System legnagyobb üzleti ügyfele az állam.

Szertefoszlott álmok .

A megszorítások miatti feszesebb belső fogyasztás, a különadók és a külső környezet bizonytalansága (melybe beletartoznak az előre nem látható kormányzati intézkedések is) mind-mind olyan tényező, ami újabb kihívások elé állítja a menedzsmentet.

Mattheisen: erős nyomás alatt a távközlési költések
2012. második negyedévben a csoportszintű bevételek ismét emelkedtek a Rendszer Integrációs/IT valamint az energiaszolgáltatásból származó bevételek változatlanul erős hozzájárulásának köszönhetően. A bevétel-növekedést a mobil szélessávú és az interaktív TV szolgáltatások iránti kereslet és az okostelefon-értékesítés további növekedése is segítették - olvasható a jelentésben Christoph Mattheisen elnök-vezérigazgató nyilatkozata. 

Piaci pozícióinkat vizsgálva elmondható, hogy minden üzletágunkban meg tudtuk őrizni piacrészünket, sőt volt ahol további bővülést is elértünk. Meggyőződésünk, hogy ez kedvező kiindulópont lehet a növekedéshez, amint a gazdasági környezet javulásnak indul - így Mattheisen.

A magyarországi gazdasági környezetben tapasztalható erősödő negatív tendenciák és szabályozói hatások azonban továbbra is kedvezőtlen hatással vannak a hagyományos hangalapú bevételeinkre. Emiatt szertefoszlottak az év eleji pozitív várakozások, miszerint lassú fellendülésre számítunk Magyarországon. A háztartások pénzügyi helyzete változatlanul feszített, mivel a jövedelmek reálértéke csökken, a munkanélküliség továbbra is rendkívül magas szinten áll és a forintárfolyam kedvezőtlen alakulása miatt nőttek a deviza alapú hitelek törlesztő részletei. Ennek következtében erősödő nyomás alá kerültek a távközlési költések Magyarországon, ami felerősítette a hagyományos hangalapú bevételek csökkenését a második negyedévben. Mivel a növekedést mutató üzletágaink nem tudták teljes mértékben ellensúlyozni a magas jövedelmezőségű hangalapú bevételek kiesését, a működéshez kapcsolódó EBITDA a második negyedévben 9%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest - írja az elnök-vezérigazgató.

Teljes évre továbbra is a működéshez kapcsolódó EBITDA 4-6%-os csökkenésére számítunk. Ennek elérése érdekében 2012. második felétől széleskörű, jelentős költségcsökkentési intézkedéseket vezettünk be, nem csupán az általános költségek, de a marketing, a készüléktámogatások és az ügynöki díjak esetében is. Az ősztől életbe lépő vezetékes és mobil áremelés is hozzájárul majd EBITDA célkitűzésünk teljesítéséhez. Az egyre romló EBITDA trendek ellenére a bevételekre vonatkozóan kedvezőbbek a kilátások. Az év első felében 2%-kal nőttek a bevételek 2011 első félévhez képest, ami kissé meg is haladja az éves szintű célkitűzésünket, mely szerint bevételeink változatlanok maradnak vagy legfeljebb
2%-kal csökkennek - zárul Mattheisen nyilatkozata.



Több előfizető, kevesebb bevétel

A mobil bevételek 2012 második negyedévében 74,8 milliárd forintot tettek ki a 2011. második negyedévi 75,8 milliárd forintos bevétellel szemben (1,3%-os csökkenés). A kismértékű csökkenést főként az alacsonyabb hang alapú bevételek okozták. Ezen csökkenéseket nagymértékben ellentételezték a magasabb mobilinternet-bevételek Magyarországon, valamint a Telekom macedón és montenegrói leányvállalatának eredménye, valamint a magasabb mobil berendezés- és készülékértékesítésből származó bevételek a magyarországi mobil szolgáltatásokhoz kapcsolódóan.

A mobil hang alapú bevételek 4,8%-kal, 50,8 milliárdra estek vissza 2012 második negyedévében a 2011. azonos időszaki 53,4 milliárd forintról.

Magyarországon az erős verseny következtében lecsökkent kimenő percdíjak 3,5%-kal alacsonyabb hang alapú kiskereskedelmi bevételeket eredményeztek. A kártyás előfizetői szegmens bevételei mind az alacsonyabb fajlagos forgalom, mind az ügyfélszám visszaesése következtében csökkentek. A magasabb előfizetői szám ellenére az előfizetéses szegmens bevételei szintén csökkenést mutattak, melyet az alacsonyabb percdíjak és a lecsökkent fajlagos forgalom okozott.

A Makedonski Telekom alacsonyabb mobil hang alapú bevételeit az ügyfélszám és az átlagos percdíjak csökkenése eredményezte, melyet csak részben ellentételezett a fajlagos kimenő forgalom növekedése. A hang alapú nagykereskedelmi bevételek 12,3%-kal csökkentek a mobil végződtetési díjak mérséklődése miatt mind Magyarországon, mind Montenegróban.

Montenegróban többen parkolnak, hasít a mobilnet

A nem hang alapú szolgáltatások magasabb bevétele elsősorban a megemelkedett mobilinternet bevételeknek köszönhető Magyarországon és külföldi leányvállalatoknál egyaránt, mivel az előfizetők száma és a forgalom is növekedett 2012 második negyedévében.

A tartalomszolgáltatásból származó bevételek emelkedése Montenegróban szintén hozzájárult a növekedéshez, mely az SMS-sel történő parkolás fokozott igénybevételének köszönhető.

Vesszük a drágább okostelefonokat

A mobil szolgáltatások berendezés- és készülékértékesítésből származó bevételei 2012 második negyedévében 13,3 %-kal emelkedtek 2011 azonos időszakához képest, elsősorban a magyarországi mobil tevékenységnek köszönhetően. A bevételek emelkedését a készülékek megnövekedett átlagára magyarázza, mely a magasabb árfekvésű okostelefonok értékesítési volumenének növekedésével valamint a kártyás ügyfeleknek nyújtott készüléktámogatások csökkenésével áll összefüggésben. A

Külföldi leányvállalatoknál a berendezés- és készülékértékesítés bevételei csökkentek, melyet a Makedonski Telekom esetében a kevesebb készülék- és kellékértékesítés magyaráz, míg a Crnogorski
Telekomnál a marketing kampányok különböző dinamikájának tudható be a készülékértékesítés csökkenése.

Csökkenő bevétellel számolnak

Az első fél évben a nettó profit 21,3 százalékkal 23,7 milliárd forintra nőtt, a bevételek pedig 2,1 százalékkal emelkedve 292,11 milliárd forintot értek el.

A társaság teljes évre vonatkozó előrejelzései nem változtak: továbbra is a működéshez kapcsolódó EBITDA 4-6 százalékos csökkenésével és változatlan vagy legfeljebb 2 százalékkal csökkenő bevétellel számol a menedzsment.

A telekommunikációs szektorra kivetett különadó nagysága nagyjából megegyezett a KBC Securities előzetes várakozásaival, a 6,37 milliárd forintos prognózisunkkal szemben 6,1 milliárd forinton alakult a második negyedévben. A következő negyedévben jön a telefonadó, a szektorra kivetett különadót ugyanis jövő év január 1-jétől vezetik ki.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16800 16630 16890 +1,20% 0 0 4 551 385 505 HUF 2024-03-28 17:05:47
MOL 2960 2938 2980 +1,37% 0 0 1 844 664 804 HUF 2024-03-28 17:13:02
MTELEKOM 897 890 900 +0,79% 0 0 354 788 481 HUF 2024-03-28 17:05:47
RICHTER 9260 9260 9375 -0,05% 0 0 2 543 442 235 HUF 2024-03-28 17:09:18
OPUS 403 397 403 +0,50% 0 0 59 002 521 HUF 2024-03-28 17:09:51
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Lenyomta a pesti tőzsde Európát csütörtökön
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 19:31
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 554,3 pontos, 0,86 százalékos emelkedéssel, 65 384,60 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Mosolyogni fog, ha meglátja ezt a forintárfolyamot
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 19:01
Erősödött a héten a forint, ami jó hír. De pezsgőt azért ne bontson!
Részvény / Deviza / Áru Komoly céláremelés a Molra, durván shortolják a Redditet
Eidenpenz József | 2024. március 28. 12:16
Jó a hangulat a tőzsdéken, sorban dőlnek a rekordok, és végre megmozdult a BUX index is. A forint némileg gyengül, rekordot döntött az arany. Szép osztalék jöhet a Moltól jövőre is. Durván shortolják a Redditet, szuperintelligencia-óriást építenének a blokkláncon.
Részvény / Deviza / Áru Egy félmosolyra lehet elég, amit a forint csinál csütörtökön
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:27
Így kezdte a napot a forint.
Részvény / Deviza / Áru Igen, jól látja! Erősödött a forint, nem is kicsit
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 18:21
Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Nem bírt megállni a lejtőn az OTP
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 17:24
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 175,08 pontos, 0,27 százalékos csökkenéssel, 64 830,30 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Megnyugodott a forint, Trump újra dollármilliárdos lett
Eidenpenz József | 2024. március 27. 12:25
A keddi kamatdöntés óta lassan erősödő pályára állt a forint, már 395 alatt mozog az euró. A további kamatcsökkentések mértéke azonban bizonytalan. A BUX-ot főleg a Mol húzza, lassul a Tesla-rivális. Így lett Trumpból dollármilliárdos – papíron. Óriásit buktak a kriptószektikusok.
Részvény / Deviza / Áru Itt a meglepetés az euró árfolyamában!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 07:59
Szinte nem változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest szerda reggelre a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Egy hangfelvétel, egy kamatdöntés: ezt nézze, mi történt a forinttal!
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 18:16
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Unalmas nap van a pesti börze mögött
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 17:32
A kamatdöntés sem mozgatta meg a tőzsdét, átlagos volt a forgalom. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG