BUX
35 826.05
-0.30%
-106.00
OTP
10 830.00
-0.82%
-90.00
MOL
1 868.00
+0.11%
+2.00
RICHTER
6 670.00
-0.37%
-25.00
MTELEKOM
384.00
+0.79%
+3.00
 
2019. november 7. 19:06

A tőzsdék új történelmi rekordokat állítanak be, a BUX index is felzárkózott ehhez. Főleg az OTP, kisebb részben a Mol segítette ehhez hozzá. Eközben a forint gyengécske, megint 333 az euró. A nap sztorija Németországban a Lufthansa volt, amelynek árfolyama elszállt. Kérdés, meddig mehet tovább.

A kereskedelmi háborúval kapcsolatos optimizmus lehet a fő oka a kommentárok szerint, hogy az amerikai tőzsdék főbb indexei új történelmi csúcsra érkeztek. A záporozó vállalati gyorsjelentések zöme is pozitív meglepetést okozott, vagy legalább hozta az elvárásokat.

A hazai BUX index 43 598,19 ponton zárt, a maximuma ugyanennyi volt. Ez meghaladja az áprilisban beállított 43 563,38 pontos rekordot, tehát itthon is új csúcs született. Új történelmi rekordot ért el az OTP, 14 210 forintos záróárral és ugyanekkora maximummal. Ez 1,6 százalékos emelkedés, a BUX fő húzóereje ez volt.

A Mol eközben egy százalékkal drágult, a Magyar Telekom – amelynek gyorsjelentése szerda este jelent meg – és a Richter 0,7-0,8 százalékkal süllyedt. Gyengült a forint, 332,80 este az euró. De nap közben érintette a 333-at is.

További árfolyamok itt láthatók

Elszállt a Lufthansa

A német tőzsdék egyik nagy híre ma a Lufthansa gyorsjelentése volt. A légitársaság ennek nyomán hat százalékkal emelkedett, 17,15 euróig, de volt magasabban is, 17,727-en. Pedig több tényező is látszólag ez ellen dolgozott.

Egyes légitársaságok tőzsdei árfolyama: Wizzair (narancs), Ryanair (lila), Air France-KLM (piros), Lufthansa (zöld). (Grafikon: Tradingview.com)

A cég valójában a harmadik negyedévben kevesebbet keresett, mint 2018 hasonló időszakában, főleg az emelkedő üzemanyag–árak miatt. Ám korábban már tett közzé profitfigyelmeztetést, emiatt ez bőven beépülhetett az árfolyamba. Ráadásul az utaskísérők is megint sztrájkolnak.

Zsugorítják az osztrák légitársaságot

A Lufthansa ádáz küzdelmet folytat a fapados légitársaságokkal, miközben saját olcsó leányát, az Eurowings-et is próbálja nyereségessé tenni. A Finanzen.net szerint ennek az első eredményei már látszanak. Az osztrák leány, az Austrian Airlines pedig a jövőben inkább Bécs vonzáskörzetére koncentrál majd.

A három társaságnál további ésszerűsítéseket, költségcsökkentéseket terveznek. Osztrák sajtóértesülések szerint több száz állás van veszélyben az Austrian Airlines-nál.

Felvásárlás közeleg?

A Lufthansa vezére ma azt is elmondta, hogy a nehéz helyzetben levő, veszteséges Alitalia csak akkor érdekli őket, ha először átszervezésen megy keresztül. Az Alitalia megvásárlásáért a németeken kívül az amerikai Delta Airlines is érdeklődik.

A Reuters értesülései szerint a napokban a német érdeklődő 200, az amerikai csak 100 millió euró befektetését helyezte kilátásba. Az olasz légitársaságnak sürgősen új forrásokra lenne szüksége.

Elégedetlenek a dolgozók

A nem túl könnyű körülményekhez képest remekül sikerült a Lufthansa harmadik negyedéve – értékelte a KBC Equitas a jelentést. Az egy részvényre jutó tisztított eredmény (EPS) 48 százalékkal volt magasabb az előzetes várakozásoknál.

A cég a költségeket igyekszik visszafogni, ennek azonban erős korlátai vannak. Ez látszódik a dolgozói elégedetlenségben, az újabb és újabb sztrájkokban, mint amelyik ma kezdődött. Emiatt 1300 járatot kellett törölni.

Árháború Németországban

A brókercég szerint azonban a részvények árfolyama erős ellenállásba ütközhet. Az elemzők is nagyon megosztottak, inkább tartásra ajánlják a részvényt. A célárak átlaga csak 16 euró körüli.

Az Erste Befektetési Zrt. hírlevele azt emeli ki, hogy nagy szerepet játszott az Eurowings jó teljesítménye, a személyszállítás javulása több mint fedezte a cargo üzletág gyenge teljesítményét. A Lufthansa idén nyáron profitfigyelmeztetést tett közzé, most viszont megerősítette idei eredményvárakozását, ami 2-2,4 milliárd euró közötti üzemi eredményt jelent. (A piac kétmilliárdot vár.) Megemlítik, hogy Ausztriában és Németországban árháború van a repülési piacon.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Több a brummogás az autópályákon, optimista a Daimler
Eidenpenz József | 2020. július 9. 11:52
Pluszban vannak az európai tőzsdék, de csak szerény mértékben, és akad süllyedő index is. Az óvatosan optimista hangulatot egy jó gyorsjelentés és néhány gazdasági adat alapozta meg. Közben az amerikai kontinensről érkező járványhírek továbbra is borzasztóak. Az OTP süllyedését főleg a Richter emelkedése ellensúlyozza, a forint stabilizálódott.
Részvény / Deviza / Áru Az alacsony kamat miatt gyengül a forint? Emelkedik az arany és a technológiai szektor
Eidenpenz József | 2020. július 8. 18:52
Míg Európában az indexek süllyedtek, addig az Egyesült Államokban szerény pluszokat lehet látni, főleg a technológiai szektorban. A BUX szintén emelkedni tudott, ám a forint ismét gyengült. A nap egyik nyertese az arany, amely 1820 dollár fölött új kilencéves rekordokat döntöget. Az ezüst pedig egy hirtelen ugrással átlépte a 19 dolláros határt.
Részvény / Deviza / Áru Nagy a harc a házhoz szállítási piacon, 355 felett az euró
Eidenpenz József | 2020. július 8. 11:46
A járványhírek továbbra sem jók, ez rányomja bélyegét a tőzsdei kereskedésre. Ráadásul nemsokára indul a gyorsjelentési szezon, az EKB pedig kiváró álláspontra helyezkedik. Így az európai tőzsdék inkább esnek, de Budapesten van egy kis emelkedés. Újabb egy forinttal drágább az euró. Izgalmas hírek jönnek a házhoz szállítással foglalkozó nagy cégek szektorából.
Részvény / Deviza / Áru Áttörte az 1800 dollárt az arany, újra gyengül a forint
Eidenpenz József | 2020. július 7. 19:04
Megszakadt a napokig tartó emelkedő trend a világ legfontosabb tőzsdéin, az európai indexek egész nap mínuszban jártak, Amerika is eséssel kezdett. Valamelyest javítani tudott a rossz hangulaton, hogy a Citigroup emelte az év végére vonatkozó részvénypiaci várakozásait, és jött egy viszonylag kedvező munkaerő-piaci adat is. Az arany több mint kilenc éve nem látott csúcson van, a forint viszont újra gyengülő pályára állt.
Részvény / Deviza / Áru Szakadatlanul veszi saját részvényeit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 15:51
Június közepén írtunk arról, hogy az OTP Bank milyen aktívan vásárolja a saját részvényeit. Nos, a folyamat azóta sem változott, a pénzintézet szinte minden nap vesz egy csomagot. Így már a teljes állomány 1 százalékát tartja a tulajdonában.
Részvény / Deviza / Áru Újabb csomagok készülnek, válság előtti szinten a magyar lakáspiac
Eidenpenz József | 2020. július 7. 11:53
A hétfői szép emelkedés és csúcsdöntögetés után kedden korrigálnak az európai tőzsdék és az amerikai határidős indexek. Budapesten is egy százalék körüli az esés, három nagy részvényünk kis egy irányba tart. Újra lejtős pályán a forint. A Duna House gyorsjelentése azt állítja, hogy a válság előtti szintre javult a hazai lakáspiac. Nagy csomagok készülnek Nagy-Britanniában és az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru Az utazási irodák 85 százaléka csődtől fél, nagyot ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. július 6. 18:50
Kiváló a hangulat a világ fontosabb tőzsdén ma is, aminek részben a Kínához, a kínai gazdasághoz fűzött remény, részben egy jó amerikai szolgáltatóipari adat lehet az oka. Egy német kutatóintézet szerint a cégek 21 százaléka csődtől tart, de a turizmusban ez az arány inkább 60-90 százalék közötti. A BUX is emelkedett, főleg az OTP négy százalékos ugrása vitte fel. A forint stabil, megindultak viszont a nemesfémek.
Részvény / Deviza / Áru Piros shortban sírdogálhatnak a Tesla-shortosok, kapkodnak a kínai részvények után
Eidenpenz József | 2020. július 6. 11:20
Remekül indult ez a hét is az európai tőzsdéken, de az igazi ugrás Ázsiában volt. Szépséghiba, hogy a nagy emelkedést egy kínai kormányközeli lap kincstári optimizmusa indíthatta el. A BUX is emelkedik, de elmarad úgy Lengyelországtól, mint Nyugat Európa nagy részétől. Elon Musk már megint kitalált valami csodásat hívei és ellenségei szórakoztatására.
Részvény / Deviza / Áru Tízezreket bocsátanak el a német autógyárak, hát még a beszállítók
Eidenpenz József | 2020. július 3. 18:35
Ma Európában egy százalék körüli mértékben estek a részvényindexek, miközben Amerika zárva volt. Budapesten is hasonló a helyzet, a forint is megindult lefelé. A rossz hírek közé tartozik, hogy nő a feszültség India és Kína között, ráadásul megnyílt a kereskedelmi háborús front. Több tízezer embert küldhetnek el a német autógyárak, és további tízezrekről beszélnek a beszállítók körében.
Részvény / Deviza / Áru Megjött a rettegett mutáció? De legalább nyitnak a pubok
Eidenpenz József | 2020. július 3. 11:54
A vártnál valamivel jobb beszerzésimenedzser-indexek érkeztek az európai országokból, miközben továbbra is nagyon rosszak a járványügyi hírek Amerikában. Komolyan felmerült, hogy a vírus már mutálódik. Az USA ma zárva van, így Európa egy kicsit el van veszve, irány nélkül oldalaz. Nem úgy a BUX index, amelynek minden fontosabb komponense pluszban van, és a forint is stabil.
Friss
hírlevél