BUX
36 591.83
-0.45%
-165.00
OTP
11 070.00
-0.27%
-30.00
MOL
1 770.00
-0.84%
-15.00
RICHTER
7 200.00
-0.41%
-30.00
MTELEKOM
383.00
-0.26%
-1.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2014. szeptember 4. 11:22

További nemzetközi terjeszkedést tervez a Norbi Update, az eddigi három mellett további hét országban, amihez azonban szükség lesz a nemsokára induló részvényjegyzés sikerére. Három-négy millió eurós költségvetéssel három évig Andre Agassi amerikai teniszező lesz a cég marketingarca.

Zsúfolásig megtelt teremben tartották a sajtótájékoztatót a Norbi Update Nyrt. tőzsdére menetele alkalmából. Schóber Norbert elmondta, hogy a következő három évben egy világsztár lesz a cég marketingarca, 3-4 millió eurós – egy másik megfogalmazás szerint több millió dolláros – marketing-költségvetéssel. A slusszpoénként leleplezett táblán Andre Agassi amerikai teniszezőt mutatta be, aki jövő héten érkezik Budapestre. A „Norbi Update” márkanév háttérbe fog szorulni, az „Agassi Update” lesz az előtérben – derült ki.

Ne a multik mondják meg

„Még 1997-ben háromszázezer forintot, minden pénzemet a fitness-üzletágba fektettem, videokazettákat kezdtem forgatni, majd mindig visszaforgattam a pénzt az üzletbe” – mondta el Schóbert Norbert, a cég igazgatótanácsának elnöke. Sem a privatizációból, sem állami támogatásokból nem részesült, a valódi piacon kellett boldogulnia, ami nem volt könnyű, de nem is lehetetlen – tette hozzá.

 

Magyarországon a lakosság több mint a fele túlsúlyos, nagyon sok a cukorbeteg is, a szénhidrátterhelés csökkentése rengeteg sikert tud hozni – tette hozzá. A továbbiakban hosszasan beszélt termékeikről és a franchise-hálózatról. „Nem multik mondják meg, mint kell csinálnunk” – jegyezte meg.

Itt is lehet üzletet csinálni

A társaságnál főként a jogdíjak, a kereskedelmi árrések csapódnak le, hasonlóan, mint a McDoalds-nál vagy a Shell-nél. Ez a piac így is évi tízmilliárd forint. „Nekem hitet ad, hogy háromszázezer forintból lehet csinálni évi tízmilliárdos forgalmat, politikai háttér, maffiaháttér nélkül” – állította.

A tőzsde Norbi szerint a jövőt árazza, üzleti terveik viszont, amelyeket a Buda-Cash Brókerházzal készítenek, viszont pesszimisták. „Mindenből csak egy alsó középértéket határoztunk meg, nem akarok ígérni, sportoló vagyok. Csak akkorát lépek, hogy ne húzódjak meg, így állunk neki ennek a részvény-értékesítésnek is” – mondta el. Magyarország szerinte jó hely, nem kell innét elmenni, lehet piacot csinálni, sikert elérni, „még egy olyan egyszerű gyereknek is, mint én” – tette hozzá. A hiteltől ódzkodik, mert azt vissza kell fizetni, ezért is döntöttek a részvénykibocsátás mellett.

Nyugaton sokkal drágább a péksüti

De mire kellenek a társak, a kisbefektetők, az intézményi befektetők? Arra, hogy a társaságnak legyen olyan tőkéje, amivel tovább lehet haladni, például külföldön is lehet terjeszkedni, Bécs, Szerbia, Csehország, ebben az évben tíz országra terjesztenék ki a hálózatot. Elismerően nyilatkozott a magyar mezőgazdaságról és élelmiszerekről, a péksütemények tőlünk nyugatabbra például két és félszer annyiba kerülnek, mint itt.

 

Európában Norbi szerint mindössze 67 low carb (alacsony szénhidráttartalmú) termék van, amelyeket tíz cég készít. A Norbi Update-nek már most is sokkal több terméke van, jövőre négyszáz lesz. Minden országba csak Magyarországi gyártású termékeket szállítanak majd, kivéve, ahol ezt esetleg jogszabály nem engedi.

 

Hét országot hódítanának meg

A két tulajdonos, Norbert és Réka legalább 800 ezer, legfeljebb 2,2 millió részvényt értékesít, majd rögtön zártkörű tőkeemelést hajt végre 800 millió forint értékben, készpénzért, vagyis a befolyó összeget visszaforgatja a cégbe – mondta el Ómolnár Miklós kommunikációs igazgató. (Egy tíz forintos névértékű részvény ára 990 forint lesz.)

A tranzakció végén mintegy 840 millió forintnyi plusz tőke lesz a cégben. Eddig három országban voltak jelen, az idén még hét országban meg szeretnének jelenni. Országonként 50-100 tagú bolthálózatot szeretnének kiépíteni, Magyarországon 112 üzletük van. Hosszú évek óta ez lehet a legnagyobb értékű hazai részvénykibocsátás.

Hatmilliárdra becsülik a céget

Török Bálint, a Buda-Cash Brókerház elemzője szerint 2013-ban nyolc hónapos lezárt üzleti éve volt a társaságnak. A cég legnagyobb tétele a marketingkiadás és az lesz a jövőben is, tavaly is több mint 300 millió forintot költött erre. A teljes nettó árbevétel 425 millió forint volt, az adózott eredmény 94 millió forint.

 

Török Bálint szerint azonban nem a múlt alapján, hanem a jövőbeli várható teljesítmény alapján árazták a részvényeket 990 forintra. A cég értékét 6,2 milliárd forintra becsülik, az árbevételi terv középtávon évi 2,0-2,2 milliárd forint, 1,0-1,2 milliárd forint éves szabad cash flow-val. Külön értéknek tartják, hogy a cégnek nincsen adóssága.

 

Jövő héten jegyzés

Előzetesen üdvözölte Katona Zsolt, a BÉT vezérigazgatója a Norbi Update Lowcarb Nyrt.-t a tőzsdén, bár a cégnek a tőzsdére jutáshoz még sikeres részvénykibocsátást kell végrehajtania. Reményét fejezte ki, hogy még sok sikeres magyar magánvállalkozás fog eljutni a tőzsdére. Elmondta, hogy a Xetra bevezetésével a BÉT-re kerülő cégek „bekerülnek Európa vérkeringésébe”, nemzetközi befektetőktől is jobban tudnak majd tőkét bevonni.

A részvények jegyzése szeptember 8-tól 26-ig tart majd a Buda-Cashnél és három másik brókercégnél.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Kiújult a korona-idegesség, nem fogyasztanak eleget az amerikaiak a kilábaláshoz
Eidenpenz József | 2020. augusztus 14. 18:57
Amerikában bizonytalan, Európában eléggé rossz volt ma a tőzsdék hangulata, ez alól a budapesti BUX-index sem tudta kivonni magát. Európában elsősorban az újra romló járványügyi hírek, Amerikában pedig a rossz fogyasztói hangulat lehetett az oka az esésnek. Érezhetően gyengült a forint.
Részvény / Deviza / Áru Csúcson maradhatnak-e a tőzsdék, ha elszabadul a vírus?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 14. 11:55
Míg tegnap még csúcsokat döntögettek egyes indexek az USA-ban, ma jelentősen elromlott a hangulat a nemzetközi tőzsdéken. Több index két százalék feletti mínuszban van Európában, és az Egyesült Államokban is mínuszban indulhat majd a nap. Rosszak lettek a makroadatok. Érkezett két gyorsjelentés Magyarországon, a forint viszont tett egy lépést a gyengülés irányába.
Részvény / Deviza / Áru Új szolgáltatáscsomagok az Apple-től, örökre elveszett a munkahelyek egy része?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 13. 19:00
Európában szinte egységesen mínuszban zártak az indexek ma, az Egyesült Államokban viszont a technológiai szektor emelkedése inkább jó, mint rossz hangulatot jelez. A tengerentúli munkanélküli kérelmek száma március közepe óta nem látott szintre esett. Az Apple új szolgáltatáscsomagokat jelentett be, emiatt ez a részvény vezeti az emelkedést. Borúlátó az egyik Fed-vezető.
Részvény / Deviza / Áru Patthelyzet a szenátusban, rendesen elbánt a vírus a Rábával
Eidenpenz József | 2020. augusztus 13. 11:21
Keresték az irányt az európai tőzsdeindexek, és úgy tűnik, lefelé találták meg. Egy kis pihenő azonban a tegnapi nagyszerű emelkedés után nem meglepő. Elhúzódhat az új amerikai csomag, ami tízmillióknak jelenthet gondokat. Kontinensünkön záporoznak a gyorsjelentések, ennek nyomán óriásit esik a Thyssenkrupp, jobb lett a várakozásoknál viszont a Deutsche Telekom. Budapesten a BUX tartja magát, a forint is alig változik.
Részvény / Deviza / Áru Baljós inflációs árnyak – arany, részvény, ingatlan kell nekünk?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 12. 19:04
Nagyon szépen emelkednek az amerikai tőzsdeindexek, a jó tengerentúli nyitás az európai tőzsdéket is magával ragadta. A BUX is hozta az európai átlagot, három fontos részvényünk is drágult. A forint szolidan gyengülget, a nemesfémek esése megállt, az olajpiac pedig örül a jó készletadatoknak. Aggasztóan magas viszont az amerikai infláció. Emelkedik a hazai lakáseladások száma.
Részvény / Deviza / Áru Azon is kereshetünk pénzt, ha mások társat találnak maguknak
MFC Equity | 2020. augusztus 12. 18:32
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében a Momo Inc. randevú és kapcsolattartási platformot mutatjuk be, aminek a keresletét több szociodemografikus trend is hajtja.
Részvény / Deviza / Áru Trumpnak csapdát állítottak, sohasem látott mértékű a brit recesszió
Eidenpenz József | 2020. augusztus 12. 11:39
Az európai tőzsdék egyelőre nem találják az irányt, Frankfurtban mínuszban, Párizsban nulla közelében jár az index, Londonban emelkedik. A tegnap esti jókora amerikai esés ma már véget is érhet, ismét pluszban vannak a határidős indexek. A BUX is bizonytalan, részvényeink alig mozognak. Britanniában óriási a GDP visszaesése, bár ez nem igazán meglepetés.
Részvény / Deviza / Áru Robinhood-titkokra derült fény, ma lemaradt a BUX a többitől
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 18:55
Európában kiváló, az USA-ban legalábbis nem rossz a tőzsdék hangulata, bár a technológiai részvények megint alul teljesítettek. Alulteljesített még a magyar BUX index is, de legalább pozitívban tudott zárni. Elsősorban a Mol húzta le, és kissé a forint is gyengült. A Robinhood-alkalmazás érdekes forgalmi adatokat tett közzé, más adatokat viszont ezentúl nem fognak publikálni.
Részvény / Deviza / Áru A kínai autópiac a mi reménységünk, Erdogan megint unortodoxkodik
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 11:42
Nagyon jó a hangulat az európai tőzsdéken, számos index ugrása a két százalékot is meghaladja. Budapesten azonban pár nagyon jó nap után egy kis szünet következhet, az OTP és a Richter még tud egy kicsit menni, de a Mol és a Telekom visszahúzó erő. Erdogan török elnök tovább gyengítheti a lírát, Trump a leggazdagabbaknak kedvező adócsökkentése készül, Peking pedig kesztyűs kézzel vág vissza.
Részvény / Deviza / Áru Megjöttek a vevők a magyar tőzsdére, száguldanak az ipari fémek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 18:43
A múlt héthez hasonlóan ma is főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása és a várható amerikai gazdasági stimulus határozta meg a tőzsdei kereskedést. Ezenkívül jönnek a gyorsjelentések, és miközben a dollár alig mozog, a legtöbb árupiaci termék drágul. Itthon az OTP húzta fel a BUX indexet, de a Telekom és az Opus is szépen megindult. Erősödött a forint, az arany, nagyot ugranak az ipari fémek.
Friss
hírlevél