TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Szerdán is jó volt a hangulat a tőzsdéken, az európai és az amerikai részvénypiacok egyaránt fél százalék körüli pluszt értek el átlagosan. Jött néhány jó makróadat, és a gyorsjelentések által rajzolt kép is kedvezőbb volt, mint az előző napon. Új csúcsokra érkezett az arany, folytatja erősödését az ezüst és a platina. Végre megindult a BUX is.

Jó volt a hangulat szerdán a nemzetközi tőzsdéken, Európában fél százalékkal emelkedett a német DAX, 0,9 százalékkal a párizsi CAC 40, 1,1 százalékkal pedig a londoni mutató. Az Egyesült Államokban 0,6 százalékkal emelkedik az S&P 500 és 0,4 százalékkal a Nasdaq Composite. A Dow Jones ipari átlag pedig 1,1 százalékkal megy fel. A kedvező klímát egyrészt a friss gyorsjelentések okozták, részben pedig néhány makroadat.

A BUX index mostanában rendszeresen alulteljesítő volt, de ma végre életjeleket mutatott, két százalékkal ugrott meg. Ez főleg a Molnak köszönhető, amely 5,1 százalékkal 1794 forintig jutott. A Richter is majdnem három százalékkal ment fel és 6970 forinton állt meg. Az OTP nem változott, maradt 10 200. A Magyar Telekom gyorsjelentése előtt csak egy forinttal drágult, 371-re.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Ma tőzsdezárás után tette közzé gyorsjelentését a Magyar Telekom, amelyben 10,54 milliárd forint adózott eredmény szerepel. Ami 21,3 százalékos csökkenés az előző év hasonló időszakához képest. A csoport összes bevétele 2,2 százalékkal 157,2 milliárd forintra süllyedt.

Vígjáték a Disney-től

Erősödött a forint, 1,1 forinttal csökkent az euró ára, 344,80-ra. Nagyot esett a dollár, ami magyarázza az árupiaci termékek áremelkedésének egy részét is. Az euró/dollár 0,7százalékkal 1,1885-re ment fel.

USA-Kína csörték (Pixabay) USA-Kína csörték (Pixabay)

A Disney  meseszép eredménnyel örvendeztette meg a befektetőket a válság ellenére is. Horror helyett vígjáték – írta róla az egyik brókercég. Jó lett a CVS Health Corp jelentése is,  és emelkedik a számai közzététele nyomán a Johnson & Johnson. Németországban a Deutsche Post, azaz a posta jelentésének örültek, de a Vonovia ingatlancég jelentését is pozitívan fogadták. A BMW viszont csalódást okozott .

Mennyi munkahely keletkezett?

Az amerikai magánszektorban júliusban 167 ezer új munkahely keletkezett, lényegesen kevesebb, mint az a másfél millió, amire az elemzők számítottak. A júniusi adatot viszont jelentősen, közel kétmillióval fővel felfelé módosították 4,3 millióra. Ez lehetett az oka annak , hogy ez az adat nem okozott különösebb kiábrándulást a tőzsdéken. Pénteken újabb fontos munkaerő-piaci adat érkezik, a mezőgazdaságon kívül dolgozók alkalmazásáról (“nonfarming payroll”). Érkezett viszont több kedvező beszerzésimenedzser-index ma.

Aranycsúcs és olajugrás

Alaposan megugrott az olaj ára, miután az Energy Information Administration (EIA) heti készletadata jóval nagyobb csökkenést mutatott a vártnál az USA-ban. Hárommillió hordó helyett 7,4 millió hordóval csökkent a készlet, ami még rátett egy lapáttal a múlthetire. Akkor a várt szerény növekedés helyett 10,6 millió hordó volt a visszaesés. A kőolaj árfolyama így három és fél – négy százalékos pluszban van, a WTI 43,30, a Brent pedig 46 dollár kereken.

Igaz, a benzin és a gázolaj és más feldolgozott kőolaj termékek készletei emelkedtek. egyes elemzők újabban kétségbe vonják ezeknek az adatoknak a megbízhatóságát.

Folytatódik az arany menetelése, a határidős árfolyam új rekordot döntött a nap folyamán 2057,50 dolláron. Az ezüst is tovább szárnyal, majdnem négy százalékkal 27,24 dollárig jutott. A platina is meglódult, egy öt százalékos ugrással elérte az ezer dollárt unciánként.

Jön a kommunista gigakibocsátás

Jack Ma, Kína leggazdagabb embere, az 50-szeres dollármilliárdos és a kommunista párt tagja a világ ez évi leghatalmasabb tőzsdei bevezetését tervezi. Hangsúlyozottan nem New Yorkban, hanem Shanghaiban és Hong Kongban. Ezzel Kína hatalmát is akarják demonstrálni a koronavírus-járvány után, és az USA ragyogását szeretnék elhomályosítani a tőkepiacokon – írja a német N-tv.de. Azt akarják bizonyítani a kínaiak, hogy a sanghaji értéktőzsde jobb hely a kibocsátás számára, mint New York. A kínaiak szeretnék megteremteni a világ új pénzügyi fővárosát országukban, és ez a tőzsdei bevezetés is egy lépés ebbe az irányba.

Az Alibaba-konszern leányvállalata, az Ant Financial a kiszemelt alany, amely az Alipay online fizetési szolgáltatót üzemelteti. Ez 1,3 milliárd felhasználójával máris Ázsia vezető mobilfizetési alkalmazása, de arra törekszik, hogy a világ legnagyobb fintech vállalkozása legyen. Máris a PayPal-hoz mérhető, de attól eltérően hiteleket, biztosításokat és vagyonkezelési szolgáltatásokat is kínál az alkalmazásaiban.

Terjeszkedéséhez néhány milliárd dollár friss tőkére lenne szüksége. A jövő globális bankjának is előszeretettel nevezik a befektetők. A fintech-óriás értékét mintegy 200 milliárd dollárra becsülik.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Árcsökkentés a Teslánál, lényeges nap lehet a mai a forint életében
Eidenpenz József | 2020. október 1. 11:46
Európában vegyes a tőzsdeindexek teljesítménye, a BUX az OTP miatt szépen emelkedik. Amerikában újabb emelkedésre van kilátás a tőzsdén kívüli árak szerint. Még él a remény, hogy új gazdaságélénkítő csomagot fogadnak el Washingtonban, bár az álláspontok eléggé messze vannak egymástól. Fontos tárgyalások kezdődnek az EU-ban, vészesen fogy az idő a Brexit-megegyezéshez. A Tesla árat csökkentett Kínában, lényeges MNB-tender van ma.
Részvény / Deviza / Áru Jön a 15 perces koronavírus-teszt, hamar feledték a tv-vitát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 30. 18:48
A terjedő járvány, az elnökjelöltek katasztrofális vitája és a bejelentett leépítések ellenére az amerikai tőzsdék szép pluszban járnak. Érkezett egy kedvező munkaerőpiaci adat is, és tárgyalnak az esetleges újabb gazdasági mentőcsomagról. Itthon a BUX szépen felülteljesítette Európát, elsősorban a Molnak köszönhetően, de két másik részvényünk is felfelé tartott. Erősödött a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Sokkolta a piacokat a katasztrofális elnökjelölti vita, Csányi OTP-t vett
Eidenpenz József | 2020. szeptember 30. 11:32
Az éjszakai amerikai elnökjelölti vita teljes káoszba torkollott, valószínűleg nem volt nyertese, csak vesztese. A részvénypiacok mára mínuszba fordultak, bár egyelőre mérsékelt a süllyedés. A BUX nulla körül jár, az OTP esését a Mol emelkedése ellensúlyozza. Jó hír alig érkezett, járvány, borúlátó prognózisok, elbocsátások, korlátozások mindenhol.
Részvény / Deviza / Áru Jönnek a robotújságírók
Márkázott tartalom | 2020. szeptember 30. 09:26
1994: Egy személyes emlék Negyedéves egyetemista koromban rövid ideig a Világgazdaságnál gyakornokoskodtam Golubeff Lóri jóvoltából, aki az értékpapírpiacok szekció vezetője volt akkoriban.  Nagy örömmel buszoztam fel a Naphegy téri szerkesztőségbe, büszkeséggel töltött el, hogy a vezető gazdasági napilap szerkesztőségét erősíthetem. Ez még az az időszak volt, amikor az újság táblázatos formában közölte valamennyi magyar bank napi devizajegyzését és kamatait.
Részvény / Deviza / Áru Pilótának ne akard küldeni a gyereked, újra lejtőn az olaj is
Eidenpenz József | 2020. szeptember 29. 19:02
A tegnapi nagy emelkedést ma részben korrigálják a tőzsdék, szomorkás a hangulat Európában és az USA-ban egyaránt. Mindenki az amerikai elnökjelöltek a kampányban első, késő esti tévévitáját várja. A Lufthansa szélnek ereszt 700 pilótakadétot, a MN gyorsítja az elbocsátásokat. Egy lengyel internetes áruház viszont hatalmas tőkebevonásra készül.
Részvény / Deviza / Áru Már Musk szerint is túl drága a Tesla, éjjel vitáznak majd az elnökjelöltek
Eidenpenz József | 2020. szeptember 29. 11:47
A hétfői nagyszerű tőzsdenap után kedden sok befektető kivár az amerikai elnökjelöltek televíziós vitája előtt. Az árfolyamok stagnálnak vagy szerényen lefelé csorognak, itthon az OTP és a Richter esik, a Mol és a Telekom, valamint a forint stagnál. Már vezére szerint is drága a Tesla, orbitális pályán mozog viszont a Virgin Galactic űrvállalkozás.
Részvény / Deviza / Áru Az autóipari munkahelyeket megszüntetik, ugye?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 19:15
Sorra jönnek hírek német autógyárak és beszállítóik foglalkoztatotti létszámának csökkentéséről, gyáregységek bezárásáról. Közben azonban az iparági jövőjét sok szakember viszonylag pozitívan látja, mert erős például a kínai export. Mi az oka ennek a kettősségnek? Lehet, hogy a koronavírus csak ürügy a leépítésekre? Lehet, hogy ezek az állások eleve megszűnésre voltak ítélve?
Részvény / Deviza / Áru Felrobbant a Mol, elszállt az OTP
Király Béla | 2020. szeptember 28. 18:59
Pozitívra váltott a nemzetközi tőzsdei hangulat, amelynek a magyar tőzsde nagy nyertese lett. A hétfői kereskedésben az OTP és a Mol is jelentős emelkedéssel zárt.
Részvény / Deviza / Áru Benzin– és dízeltilalom jöhet Németországban, szárnyakat kapott a Mol
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 11:54
Remekül kezdődött a hét a tőzsdéken, ami jó kínai ipari adatoknak és a vállalatfelvásárlási hullámnak köszönhető, de az amerikai mentőcsomaggal kapcsolatos reményeknek is. Európát a német index vezeti, de a BUX sem maradt le tőle sokkal. A Molt valószínűleg a sajátrészvény-vásárlásokról szóló hír mozgatta meg. Felmerült, hogy idővel Németországban is be kéne szüntetni a hagyományos üzemanyagú autók eladását.
Részvény / Deviza / Áru Megroggyant a forint, merre tovább, MNB? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 25. 19:32
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg.
hírlevél