<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A tőzsdéken nem rossz a hangulat, annak ellenére, hogy a Delta-variáns komoly aggodalmakat okoz és újra utazási korlátozásokat vezetnek be miatta. Itthon a BUX viszont esik, de Varsóban rosszabb a helyzet. Stagnál a forint, esnek a nyersanyagok. Melyik milliárdos jut előbb az űrbe?

Egy nappal az S&P 500 után a Nasdaq indexe is új történelmi csúcsot ért el tegnap a technológiai papírok szárnyalása miatt. A Facebook tőzsdei értéke (kapitalizációja) átlépte az ezer milliárd dollárt, miután megnyert egy fontos pert. Németországban az Ifo üzleti barométer emelkedett erősen.

Így érthető, hogy a tegnap inkább gyengélkedő európai tőzsdék ma emelkednek, a német index 0,5, a francia 0,2 százalékkal megy fel, a brit stagnál. Az amerikai határidős indexek pedig inkább enyhe mínuszban vannak.

Itthon a BUX fél százalékkal süllyed, ami régiós jelenségnek látszik, mert a lengyel tőzsdemutató is egy százalékos mínuszban van. Az OTP 0,3, a Mol 0,7, a Richter 0,6 százalékkal esik, a Telekom kissé emelkedik. A nyertesek között a CIG Pannónia (+3,6 százalék) és a Rába látható (+1,6 százalék).

Árfolyamok és grafikonok

A forint stagnál, az euró 351,20. A dollár erősödött, a legtöbb árupiaci termék – réz, olaj, nemesfémek – 1-2 százalékos süllyedést mutat ma. Csütörtökön indul az OPEC újabb értekezlete.

Virgin Galactic (Pixabay)Virgin Galactic (Pixabay)

Elindult az űrverseny, Musk beszélni fog

Az űrért folytatott harc a világ legnépszerűbb milliárdosai között erősödik a SeekingAlpha tudósítása szerint, amióta a Sir Richard Branson-féle Virgin Galactic (SPCE) a múlt héten megkapta az USA Szövetségi Légügyi Hivatalaa, az FAA engedélyét, hogy fizető ügyfeleket repítsen a termoszférába. A papírt állítólag a WallStreetBets kisbefektetői csoport is kinézte magának. A részvények összesen 36 százalékkal emelkedtek három tőzsdenap alatt, és 250 százalékkal magasabban állnak, mint a májusi mélypontjukon.

A Virgin Galactic árfolyama (Tradingview.com)A Virgin Galactic árfolyama (Tradingview.com)

A pletykák szerint Branson előbb eljuthat az űrbe, mint a rivális Jeff Bezos július 20-án, a Blue Origin (BORGN) rakétájában. Az UBS bankház szerint ez pozitív lenne a Galactic számára, fontos katalizátora lehet a vállalat értékesítési kampányainak. A két vállalat különböző módszerekkel juttatja fel az embereket a “szuborbitális térbe”. A Galactic hordozó repülőgéppel űrrepülőgépet küld, míg a Blue Origin rakétával indított kapszulát használ.

A SpaceX is azon dolgozik, hogy az első polgári űrhajót még az idén pályára állítsa. Vezére, Elon Musk ma a barcelonai Mobile World Congress-en a Starlink (STRLK) műholdas internet rendszer előrehaladásáról beszél.

Mégis veszélyben a nyaralások?

A TUI német utazási iroda részvénye tegnap öt, ma újabb három százalékkal esik, mivel az új indiai, Delta-variánnsal kapcsolatban sok a kockázat. A spanyol Mallorca szigetén sok nagy német diákcsoport fertőződött meg, emiatt tesztkötelezettséget írtak elő a csoportok beutazására. Hasonlóan nagyot esett tegnap az EasyJet, a Wizzair és a Lufthansa is, ma azonban ezek már szerény pluszban vannak.

Az Egyesült Királyságban számos utazási korlátozást megújítottak a Delta koronavírus-variáns miatt. Portugália és Spanyolország újra korlátokat vezetett be a brit látogatókra. Németország pedig összehangoltabb válaszlépéseket sürget az Európai Unió tagjai részéről, annak érdekében, hogy megakadályozza az új vírus törzs térhódítását a blokkban írta a Bloomberg.com. A hírek fokozzák az aggodalmat, hogy a nyári turistaszezonban pangás lesz.

(Lásd még: A Baleár-szigeteken is szigorítottak a mallorcai járványgóc miatt)

Itt a negyedik hullám

Az Erste Befektetési Zrt. arra hívja fel a figyelmet, hogy bár a briteknél a második hullám csúcsához hasonlóan napi 20 ezer feletti fertőzöttet regisztrálnak, a kórházban ápoltak és a halottak száma nem nő jelentősen. Pedig az országban már egyértelműen negyedik hullámról lehet beszélni.

A Citi felmérése szerint az elmúlt időszakban óvatossá váltak a befektetők. Egyre többen számítanak esésre, akár egy 20 százalékos korrekcióra is. Ezért a medián készpénztartás növekedett. Alapvető félelem van az inflációtól, ami sokak szerint nem feltétlenül lesz átmeneti. Az alacsonyabb európai infláció miatt inkább az európai részvényeket preferálják az amerikaiakkal szemben írják.

(Lásd még: Nagyon terjed a Delta-variáns Európában, de van egy jó hírünk)

Kriptócéget vesz a német tőzsde

A kriptodevizák hete jól indult, a bitcoin 10-12, az ether 15-20 százalékkal ment fel két nap alatt. A Deutsche Börse megvesz egy svájci fintech-céget, a Crypto Finance-et. A szóban forgó leányvállalat kriptodevizák kereskedésével, tárolásával kapcsolatos szolgáltatásokat nyújt kis- és nagybefektetőknek. A német börze bevallott célja ezen a területen növelni szolgáltatásai körét. (A stuttgarti tőzsde ezt már megtette – a szerk.)

Nyugodt nyárra készülnek, de óvatosak a német kisbefektetők

A német kisbefektetők nyugodt nyárra rendezkednek be a Handelsblatt Dax Sentiment közel 6000 magánbefektető körében végzett felmérése szerint. A befektetői hangulat kissé pozitív szinten, 1,4-nél áll, miután az előző héten még 1,7 volt. A szakértő szerint a tőzsdeindexek soha nem látott magas szintje mellett ez az enyhén pozitív hangulat “megfelelőnek és egészségesnek” számít.

A német kisbefektetők nem terveznek részvényvásárlásokat, de eladásokat sem, tartják korábbi befektetéseiket.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10505 10155 10540 +1,99% 0 0 7 586 756 195 Ft 2022-05-16 17:08:24
MOL 2800 2800 2844 -0,99% 0 0 739 423 300 Ft 2022-05-16 17:10:55
MTELEKOM 412 400 415 +3,13% 0 0 328 203 041 Ft 2022-05-16 17:07:15
RICHTER 6605 6605 6850 -2,51% 0 0 1 426 165 210 Ft 2022-05-16 17:09:17
OPUS 193 188 193 +0,83% 0 0 11 422 881 Ft 2022-05-16 17:05:22
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru A Mol és a Richter húzta le ma a pesti tőzsdét
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 18:06
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 7,68 pontos, 0,02 százalékos csökkenéssel, 41 248,02 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Készülhetünk a recesszióra, március eleji szintre gyengült a forint
Eidenpenz József | 2022. május 16. 12:40
Ma reggel 387-nél járt az euró, és a dollár is történelmi csúcsa közelében tartózkodik, de legalább az OTP erősebb. A friss kínai adatok is pocsékak, az USA-ban is arról ötletelnek, lesz-e recesszió. Fog-e még valamit is érni a terra?
Részvény / Deviza / Áru Munkavállalói részvényprogramot indít az Erste Bank
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 11:11
Munkavállalói részvényprogramot indít az Erste Bank, az összes jogosult dolgozó 350 euró értékben kap a pénzintézet értékpapírjából.
Részvény / Deviza / Áru Erős felpattanás volt a pesti tőzsdén
Privátbankár.hu | 2022. május 13. 17:40
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1255,49 pontos, 3,14 százalékos emelkedéssel, 41 255,70 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Történelmi csúcson a dollár/forint, újra tízezer felett az OTP
Eidenpenz József | 2022. május 13. 12:36
Ma végre kiderült az ég, és az európai tőzsdék kellemes emelkedést mutatnak. A BUX felülteljesítése főleg az OTP-nek köszönhető, a forint azonban harmatgyenge. A dollár-forintárfolyam egyenesen történelmi csúcsot döntött, igaz, ebben a dollár mozgása is vastagon benne van. Száguld a Robinhood.
Részvény / Deviza / Áru Toxikus eszközökké válhatnak-e a megroggyant stabilérmék?
Eidenpenz József | 2022. május 13. 11:01
Mit ránt még magával a becsődölt terra kriptodeviza? Okozhat-e tömeges kihalást a kriptoeszközök körében? Vajon mi okozta az összeomlását? Ilyen kérdések foglalkoztatják a piacot és a politikusokat, miközben a kilábalás első jelei észlelhetők.
Részvény / Deviza / Áru Óriásit esett az OTP, mínuszban zárt a pesti börze is
Privátbankár.hu | 2022. május 12. 18:12
Egész Európában pocsék volt a hangulat.
Részvény / Deviza / Áru Ezt a napot is át kéne aludni – tízezer alatt az OTP, 382 felett az euró
Eidenpenz József | 2022. május 12. 12:52
A tőzsdék hangulata továbbra is pocsék, az európai indexek két százalék feletti esést produkálnak, az OTP bezuhant tízezer alá, az euró három forinttal lett drágább. A BUX gyengeségének két fő oka lehet, a magas kötvényhozamok és a rengeteg politikai jellegű bizonytalanság, mint a háború, az árstop, a kamatstop.
Részvény / Deviza / Áru Vér és könnyek – 99,8 százalékot zuhant az utóbbi egy év egyik legsikeresebb kriptodevizája
Eidenpenz József | 2022. május 12. 11:07
A kriptodeviza-piacon durván felgyorsult az esés, de a bitcoin és az ether most csak a jéghegy csúcsa. Az utóbbi egy év egyik legsikeresebb érméje, a terra (LUNA) értékének majdnem száz százalékát elvesztette, és az eset az egész szektort átalakíthatja.
Részvény / Deviza / Áru A jó nemzetközi hangulat Budapestre is begyűrűzött
Privátbankár.hu | 2022. május 11. 17:53
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 265,87 pontos, 0,65 százalékos emelkedéssel, 40 929,35 ponton zárt szerdán.
hírlevél
Ingatlantájoló