<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A koronavírus Delta mutánsa a briteknél már most domináns, nyár végére pedig egész Európában az lehet. Terjedése ugyanakkor sem a szigetországban, sem Németországban, sem Ausztriában nem növelte a halálozási rátát. A jelenlegi ismeretek szerint a Delta ugyan fertőzőbb a korábbi verzióknál, de lényegében nem veszélyesebb, és az oltások is hatékonyak vele szemben.

A közelmúltban Magyarországon is megjelent a koronavírus legújabb, a korábbi verzióknál fertőzőbbnek tartott mutánsa, az először Indiában regisztrált Delta-variáns. Magyarországon eddig öt személynél azonosították ezt a mutánst, közölte laptársunk, az mfor.hu érdeklődésére a Koronavírus Sajtóközpont múlt héten.

Itthon az első Delta-variánst május végén jegyezték fel, azaz egy hónap alatt alig nőtt a vele fertőzöttek száma.

A járványhelyzet javulásának trendjét – jelen állás szerint – tehát ez a mutáns sem tudta megtörni: szerencsére mind az új fertőzöttek, mind a koronavírusos halálesetek száma mélyponton van. Negyedik hullámnak per pillanat nyoma sincs.

De mire számíthatunk a jövőben a külföldi példák alapján? Ott mennyire okozott gondot eddig ez a variáns? Ezt néztük meg három európai államban.

A Covid áldozatainak emlékfala Londonban. EPA/ANDY RAINA Covid áldozatainak emlékfala Londonban. EPA/ANDY RAIN

Nagy-Britannia

A szigetországban, ahol az idei évben sokáig drasztikusan csökkent az új koronavírus-fertőzések száma az oltásoknak és a lezárásoknak köszönhetően, májusban ismét látványosan emelkedni kezdett ez a mutató:

Az új, diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma Nagy-Britanniában. (Hétnapos átlag, forrás: Our World In Data)Az új, diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma Nagy-Britanniában. (Hétnapos átlag, forrás: Our World In Data)

Helyi szakértők szerint a megugrás oka a Delta-variáns, amely május végére dominánssá vált szerte az országban. Hasonló fejlemények várhatók szerte a világban, mondta a BBC-nek Muge Cevik, a St. Andrews Egyetem fertőzőbetegségekkel foglalkozó szakértője.

Ez ugyanakkor sokkal aggasztóbb azokban az országokban, ahol alacsony az átoltottság

- tette hozzá. (Nagy-Britannia továbbra is a világ élmezőnyében van ezen a téren: az emberek mintegy kétharmada már megkapta legalább az első oltását.)

A fertőzésszám emelkedése miatt a szigetországban július 19-re halasztották el az újabb járványügyi lazításokat, ami egy hónapos csúszást jelent az eredeti tervekhez képest. Addigra – a vakcinálás előrehaladtával – már nagyon jelentős immunitása lesz az egész lakosságnak, jelentette ki Boris Johnson brit kormányfő.

Az eddigi tanulmányok szerint

az AstraZeneca – a szigetországban nagyrészt ezzel oltanak – és a Pfizer a Delta-variánssal szemben is hatásos,

és ezt állítják szakértők például az orosz Szputnyikról és a kínai vakcinákról is. (Igaz, a távol-keleti oltóanyagok a Deltával szemben kevésbé védenek, mint más variánsokkal szemben.)

Nagy-Britanniában a Delta terjedése érdemben nem tette halálosabbá a vírust: a koronavírusos áldozatok száma alig emelkedett az elmúlt egy hónapban.

A napi koronavírusos halálesetek száma Nagy-Britanniában. (Hétnapos átlag, forrás: Our World In Data)A napi koronavírusos halálesetek száma Nagy-Britanniában. (Hétnapos átlag, forrás: Our World In Data)

Németország

Németországban szintén nagyon gyorsan terjed ez a variáns. Egy hét alatt megduplázódott a részaránya az összes koronavírus-fertőzésen belül, így múlt héten már a koronavírus-fertőzések hetedét okozta ez a mutáns. Helyi szakértők szerint idővel náluk is ez a variáns válik majd dominánssá.

Az új fertőzések számában egyelőre nem látszik a Delta előretörése: a mutató április vége óta folyamatosan és jelentősen csökken.

Az új, diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma Németországban. (Hétnapos átlag, forrás: Our World In Data)Az új, diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma Németországban. (Hétnapos átlag, forrás: Our World In Data)

Szintén mélyponton van a Coviddal összefüggő új halálesetek száma:

A napi koronavírusos halálesetek száma Németországban. (Hétnapos átlag, forrás: Our World In Data)A napi koronavírusos halálesetek száma Németországban. (Hétnapos átlag, forrás: Our World In Data)

A Delta terjedése miatt ugyanakkor Angela Merkel ismét figyelmeztetett az oltási kampány jelentőségére.

A pandémia legyőzésének a kulcsa természetesen az oltás. A cél továbbra is az, hogy nyár végéig minden polgárnak fel tudjuk ajánlani az oltást, amely a tudomány jelenlegi álláspontja szerint a Delta-variáns ellen is a legjobb védelmet jelenti

- mondta a német kancellár.

Ausztria

Szintén gyorsan terjed a Delta-variáns nyugati szomszédunknál, ahol a koronavírus-fertőzések mintegy negyedét okozza ez a mutáns. Ennek ellenére a regisztrált új fertőzések száma – Németországhoz hasonlóan – itt is mélyponton van:

Az új, diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma Ausztriában. (Hétnapos átlag, forrás: Our World In Data)Az új, diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma Ausztriában. (Hétnapos átlag, forrás: Our World In Data)

Szerencsére ugyanez mondható el az új Covid-halálozások számáról is:

A napi koronavírusos halálesetek száma Ausztriában. (Hétnapos átlag, forrás: Our World In Data)A napi koronavírusos halálesetek száma Ausztriában. (Hétnapos átlag, forrás: Our World In Data)

Herwig Kollaritsch bécsi oltási szakértő kizárta egy negyedik hullám bekövetkeztét. (A magyar szakértők egy része ugyanakkor számol ezzel ősszel itthon - a szerk.) Szerinte ez a mutáns lényegében nem veszélyesebb a korábbiaknál az általa okozott betegség súlyosságát tekintve.

Hozzátette ugyanakkor, hogy 60 százalékkal fertőzőbb, és csak a teljes immunizáció (azaz mindkét oltás beadása) véd ellene.

Szerinte ez a variáns főleg a fiatalokat támadhatja meg, mivel körükben alacsony az átoltottság.

Így olyan országokban is romlott a helyzet, amelyek összességében már jól haladnak a vakcinálással: Izraelben például ismét szigorításokat vezettek be a hatóságok.   

Mindenhol domináns lesz, de...

Ami pedig az európai kilátásokat illeti, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerint augusztusra Európa-szerte 90 százalékra növekedhet a Delta-variáns részaránya az összes koronavírus-fertőzésen belül az EU-ban.

Nagyon valószínű, hogy a Delta-variáns nyáron jelentősen cirkulálni fog, különösen a még oltatlan fiatalok között

-jelentette ki Andrea Ammon, az ECDC vezetője.

Összegezve: a Delta-variáns itt van Európában, és egyre inkább el fog terjedni. Ettől azonban – jelen állás szerint – nem kell különösebben félnünk, legalábbis ha be vagyunk oltva.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Jogi eljárást indítana az Európai Parlament az Európai Bizottság ellen
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 20. 19:07
David Sassoli, az Európai Parlament elnöke felkérte a testület jogi szolgálatát, hogy készítsenek elő jogi eljárást az Európai Bizottság ellen a jogállamisági feltételekről szóló rendelet alkalmazásának elmulasztása miatt - olvasható az elnök sajtóirodájának közleményében.
Makro / Külgazdaság Szervezett bűnözés és foglyul ejtett államok a Nyugat-Balkánon
Káncz Csaba | 2021. október 20. 18:36
Hogyan lehet elvárni a szervezett bűnözés elleni harcot azon kormányoktól, amelyek már régen összefonódtak velük? A térség hatóságai jó képet akarnak mutatni Nyugat felé, és letartóztatásokat hajtanak végre, de aztán politikai utasításra a bíróságok futni engedik a maffia embereit. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Közel 7 százalékos lesz az infláció novemberben?
Valkai Nikoletta | 2021. október 20. 16:31
2021-re 7 százalékos, 2022-re 5,5 százalékos magyar GDP-növekedéssel számolnak a Raiffeisen Bank elemzői. Miközben novemberben közel 7 százalékos éves pénzromlást várnak, a legoptimistább előrejelzés szerint is csak 2022 utolsó negyedévére hagyhatják abba a kamatemelést Matolcsy Györgyék.
Makro / Külgazdaság A történelmi jövő: első világháborús dalt énekelt a szerb elnök, avagy így mulat egy szerb és egy magyar úr
Varga Szilveszter | 2021. október 20. 15:29
A szerb elnök szereti megünnepelni a jelentős találkozókat, főleg amikor több tíz/száz milliós, vagy ne talán milliárdos projektek születnek. Aleksandar Vučić ivott már együtt Richard Grenellel a grizlymedve bőrére, amiről zenés-zajos videó is felkerült az elnöki Instagram-oldalra, és onnan a BALK-ra. Borozgatott együtt Orbán Viktorral is, igaz, hogy nem a Trianon nevet viselő "szöllőlevet" fogyasztották. A Szeged-Szabadka/Szabadka-Szeged vasútvonal “alapkőletétele” újabb alkalmat kínált az ünneplésre. Az itt következő felvételek jórészt a szerb elnök Instagram oldaláról származnak.
Makro / Külgazdaság A Squid Game meglódította a Netflix számait
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 11:56
A műsorkínálat bővülésének és több sorozat kiemelkedő nézettségének köszönhetően a vártnál több új előfizetőt szerzett és több nyereséget termelt a Netflix, a világ legnagyobb streamingszolgáltatója a harmadik negyedévben.
Makro / Külgazdaság Friss koronavírus-adatok: súlyosbodik a hazai járványhelyzet
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 09:48
A napi fertőzöttek száma utoljára május 6-án volt ilyen magas, és az elhunyt betegeké is megugrott.
Makro / Külgazdaság Ötezerrel kevesebb rákbeteget tudtak kiszűrni a járvány miatt
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 07:54
Akit nem diagnosztizáltak, az már csak súlyosabb állapotban tudott az orvosokkal találkozni.
Makro / Külgazdaság Egész évben ostromolták a határt az illegális keresztény migránsok, de ez senkit sem zavart
Tiszai Balázs | 2021. október 20. 05:47
Nyár közepe óta valóban egyre több illegális bevándorló próbál átjutni a magyar határon, de az elérhető statisztikák szerint, augusztus végéig legalábbis, nem azok akartak tömegesen bejönni, akikkel a Fidesz a régi hagyományt folytatva ismét üzembiztosan riogat. Úgy tűnik, a kormánykommunikációban csak az a hír, ha a migráns délről jön és iszlám hitű.
Makro / Külgazdaság Törökország nagy afrikai offenzívája – végre egy sikersztori
Káncz Csaba | 2021. október 19. 18:31
Beszorulva pénzügyileg és a főbb külpolitikai frontjain, Törökország aktív politikája Afrikában a kormányzat számára végre egy eladható sikersztori.  A kontinens az uralkodó AKP párt számára nem csak kiaknázatlan gazdasági lehetőségek ígéretét hordozza, hanem olyan területekre térhetnek vissza, ahol egykor az oszmán birodalom uralkodott.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az OTP a ludas a BUX csökkenéséért
MTI | 2021. október 19. 18:16
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 281,03 pontos, 0,51 százalékos csökkenéssel, 54 356,89 ponton zárt kedden.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos