3p

Júliusban nagyot ugrott a magyar háztartások betéti állománya, az ajánlatok között már ételmezhető betéti kamatokat is lehet találni. 

Mi történik a lakossági betétekkel?

Magyar Nemzeti Bank statisztikája alapján a 2022. júliusában jelentősen felbolydult a betéti piac - derül ki a Bankmonitor.hu friss összeállításából. A statisztikák szerint a háztartások 1310 milliárdot meghaladó összegben kötöttek le betétet júliusban. Ez 524 milliárd forinttal haladja meg a júniusban lekötött összeget. Hogy érzékelhető legyen ez a bődületes szám: 2015. januárja óta nem kötöttek le ekkora összeget, sőt a háztartási lekötések ettől fél milliárd forinttal elmaradtak minden hónapban.

A lekötött volumen emelkedése nem is olyan meglepő, ha a kamatszintekre tekintünk: a statisztikák szerint júliusban a háztartási betétek átlagkamata 7,26 százalék volt, ez az érték júniusban még csak 4,56 százalék volt. Vagyis a betéteken elérhető nyereség is jelentősen megugrott. Gyakorlatilag 1 millió forint lekötése esetén júniusban még 45 600 forint volt az éves bruttó kamat, júliusban ugyanez már 72 600 forint.

Tényleg ennyit emelkedtek a betéti kamatok?

A Bankmonitor betéti kalkulátora alapján valóban találni már érdemi hozam mellett is betéti ajánlatokat. A piacon a jegybanki alapkamathoz kötött kamatozású konstrukciók is vannak, ezek kamata jelenleg meghaladhatja a 10 százalékot.

Ugyanakkor egy-két pénzintézetet leszámítva a bankok nem szálltak még be a betéti kamatversenybe, bizony szép számmal találni olyan pénzintézetet is, ahol a kamatszint még mindig nem éri el az 1,00 százalékot. Ezek alapján könnyen elképzelhető, hogy az átlagos kamatszintet érdemben növelhetik az egyedi betéti ajánlatok.

Mindeközben viszont a lakossági hitelpiac lelassult: júliusban a bankok kevesebbet folyósítottak jelzáloghitelből és fedezetlen hitelből is. Babaváró hitelből is kevesebbet folyósítottak - ahogy minden hitelterméknél, itt is emelkednek a költségek. További részletek a Bankmonitor cikkében olvashatóak.

A hitelek drágulnak, és egyre kevesebbet vesz fel a lakosság

Mindeközben viszont a lakossági hitelpiac lelassult: júliusban a bankok kevesebbet folyósítottak jelzáloghitelből és fedezetlen hitelből is. Babaváró hitelből is kevesebbet folyósítottak - ahogy minden hitelterméknél, itt is emelkednek a költségek. További részletek a Bankmonitor cikkében olvashatóak.
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek A kormány szerint 20 százalékkal nőtt a nyugdíjak vásárlóértéke - Ismét jön a Nyugdíjszerviz!
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 14:12
Nyugdíjszerviz Dr. Farkas Andrással és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2023 ősz - DÖNTŐ
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 12:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny döntője!
Személyes pénzügyek Egy magyar bank kesztyűt dobott a Revolutnak
Natív tartalom | 2023. december 5. 13:06
A Gránit Bank mobilapplikációjában fintech-cégekkel versengő funkciót vezetett be, azonnali devizaváltást díj- és költségmentesen, amelyet az app-ban pár kattintással igényelhető és azonnal használható EUR és USD alapú devizakártya egészít ki. A szolgáltatást kedvező devizautalási díjak és a versenytársakhoz képest vonzó devizabetét-kamatok egészítik ki. 
Személyes pénzügyek Még mindig hiába várjuk a hitelek terheinek csökkenését
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 07:40
November után december elején is elmaradt a bankoknál a hitelkamatok csökkentése. Hiába vágja folyamatosan most már az alapkamatot az jegybank, a pénzintézetek alig reagálnak rá. A lakáshitelek kamatát két hónapja befagyasztotta az október eleje óta alkalmazott kamatplafon, és hiába nem érinti ez a korlát, a személyi kölcsönnél sincs változás.
Személyes pénzügyek Ezek után mi lesz a forinttal?
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 10:19
A hazai fizetőeszköz némi libikóka után két egységgel erősebben zártaz az euróval szemben a hetet annál, mint ahol azt nyitotta. Kérdés, mit hoz a jövő.
Személyes pénzügyek Néhány banánhéj, amin elcsúszhatnak a városi CSOK-ot igénylők
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 12:46
Akik igénybe akarják venni a Babaváró hitelt még az idei feltételekkel vagy a városi CSOK-ot, azoknak már csak egy hónapjuk maradt, hogy benyújtsák az igényléshez szükséges dokumentációt és szerződést kössenek.
Személyes pénzügyek Jó hír a kölcsönt felvevőknek: januártól csökken a hitelek maximális díja
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 11:46
A jegybank legutóbbi kamatvágásának már meglesz a hatása a THM-plafonra is: január elsejétől 35,5 százalékra csökken a személyi kölcsönöknél a maximális teljes hiteldíj mutató, a hitelkártyák esetén pedig éppen 50 százalék fölött marad ez az érték.
Személyes pénzügyek 6 dolog, amit nem tudnak a bankbetétek
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 19:11
Sok ember számára a bankbetétek hosszú ideig az egyik legbiztonságosabb befektetést jelentették a pénz tárolására. Azonban a bankbetétek korlátai manapság egyre inkább jelentkeznek, amelyeket érdemes figyelembe vennie annak, aki hosszú távú, biztos befektetési lehetőséget keres. A csökkenésnek indult kamatok és a kormányzati intézkedések hatására azonban egyre nehezebb hosszú távra pénzügyi célokat elérni a bankbetétekkel. Mi hát a megoldás?
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis: teljes a döntő mezőnye!
Privátbankár.hu | 2023. november 23. 17:11
Megvan a 20 legjobb csapat: kiderült, kik vehetnek részt a Privátbankár.hu által szervezett pénzügyi tudatossági diákverseny döntőjében.
Személyes pénzügyek Havi tízezrekkel tehető most olcsóbbá a meglévő lakáshitel
Privátbankár.hu | 2023. november 23. 10:58
Érdemes számolgatni és utánajárni azoknak, akik a kamatplafon előtt vettek fel hitelt, elképzelhető, hogy sokkal kisebb törlesztőket is fizethetnének.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG