<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Sok szülő egy fillért sem tud félretenni gyerekének. Sőt, ha beütne a krach, akkor több mint tizedük még kölcsönt is felvenne, hogy minden szükséges dolgot megadhassanak. A pénzkérdés annyira foglalkoztatja a még családalapítás előtt állókat, hogy jelentős azok aránya, akik gondolkodóba estek.

A Generali felmérésében a válaszadók 60 százalékának van gyermeke, a gyermektelenek esetében pedig 57 százalék szeretne legalább egy gyermeket, ötödük (21%) viszont egyáltalán nem tervez gyermeket a jövőben sem.

A leendő szülők 41 százalékának vannak – főleg anyagi szempontból – félelmei a gyermekvállalással kapcsolatban. A szülők és a gyermeket tervezők is egyetértenek abban, hogy manapság lehetetlen szinte mindent megteremteni a gyermekek számára. Több mint felük viszont azt válaszolta, hogy inkább kevesebb gyermeket vállalna azért, hogy a lehető legtöbbet tudja megadni a számukra. Akiknek viszont már van gyerekük, azok sokkal inkább gondolják úgy, hogy a gyermekvállalás nem pénzkérdés.

Bajban sokan visszafognák a költést, hogy jusson a gyereknek

A kutatásból kiderült az is, hogy sok szülő nem tud megtakarítani gyerekének, akik mégis, azok is maximum 10 ezer forintot havonta. A gyermekvállalás előtt állók ugyanakkor bizakodóbbak: 43 százalékuk szeretne legfeljebb havonta 10 ezret, további 26 százalékuk pedig még ennél is többet akar félretenni gyereke jövőjének biztosításához.

Arra a kérdésre, hogy amennyiben jelenlegi anyagi helyzete romlásnak indulna, hogyan finanszírozná gyermekével kapcsolatos kiadásait, a legtöbben azt válaszolták, hogy egyéb kiadásaikat csökkentenék (62%), minden negyedik szülő a megtakarításait használná fel, 12 százalékuk pedig banki kölcsönt venne fel egy ilyen esetben.

Ha lenne havi plusz 50 ezre?

 

Ahogy a Privátbankár korábban megírta, sok szülő még a nyugdíj-megtakarításairól is lemondana, hogy biztosítsa gyermeke jövőjét. Részletek >>

A képzeletbeli összegből a szülők gyermekeik étkeztetésére költenék a legtöbbet, átlagosan havi 13 ezer forintot. Tanításra és megtakarításra átlagosan 10-10 ezret költenének, míg ruhára 8, sportra pedig valamivel több mint ötezret. A válaszok alapján szórakozásra is maradnak 3-4 ezer forint.

Schaub Erika, a Generali személybiztosítási igazgatója szerint a gyermekvállalás elsősorban nem pénzkérdés, de minden szülőnek az a legfontosabb, hogy gyereke biztonságban és jó körülmények között. Az igazgató szerint a résztvevők azt mondták, hogy lehetőség szerint szeretnének a jövőjükről gondoskodni.

Aki nem tervez hosszú távra, annak komoly anyagi problémát okozhat egy-egy előre nem látható fontos esemény is, pedig a születéstől kezdve félrerakott havi 10 000 Ft már több milliós segítség lehet a gyermeknek, mire felnő. Az igazgató szerint a kutatásból kiderült, hogy egy átlagos magyar család számára komoly nehézséget jelenthet a gyermekneveléssel kapcsolatos kiadások előteremtése.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Erre költötték a háztartások a növekvő béreiket
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 25. 18:12
Annak ellenére, hogy a hazai bérek átlagban nominálisan 7,2, reálértéken 6,3 százalékkal nőttek a második negyedévben, a kiskereskedelmi forgalom még mindig nem állt vissza a koronavírus-járvány előtti szintre – állapítja meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a legfrissebb inflációs jelentésében. Egyúttal feltárta, hogy akkor mi is lett ezekkel a többletpénzekkel.
Személyes pénzügyek Ezt tehetik a családok a beígért szja-visszatérítéssel
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 10:31
Az eddigi bejelentések alapján a gyermeket nevelő családok jövő februárban visszakapják befizetett személyi jövedelemadójukat a 2021-es átlagbérnek megfelelő adószintig. Mutatjuk, mire használható az összeg.
Személyes pénzügyek Hitelmoratórium: 200 ezren már törlesztik a hitelüket
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 23. 10:25
Fél év alatt közel kétszázezer volt moratóriumos hitel esetében kezdték meg ismételten a törlesztést a banki ügyfelek a nyárig. A moratóriumra igénybevételére jogosult lakossági hitelek immár kisebb fele van a fizetési stop védőhálója alatt.
Személyes pénzügyek Babaváró az Ersténél: az ügyfelek 90 százalékának kell a 10 millió forint
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 23. 10:05
A pénzintézet eddig 200 milliárd forint kölcsönt folyósított.
Személyes pénzügyek A szoros bizalmi légkör az egyik titka az MKB Private Banking és ügyfelei kapcsolatának
PR | 2021. szeptember 22. 10:47
A privátbankárok minden esetben bankjuk legjobb szolgáltatásait és termékeit biztosítják ügyfeleik számára, annak érdekében, hogy a vagyoni helyzetükhöz és egyedi igényeikhez legjobban illeszkedő megoldásokat élvezhessék – mondja Pleschinger Gyula Márk, az MKB Private Banking igazgatója. Az egyre inkább elfogadottá váló családi vagyontervezés során nemcsak az öröklésre és az előbb-utóbb elkerülhetetlenné váló generációváltásra koncentrálnak, hanem a család valamennyi tagjának bevonására is törekszenek.
Személyes pénzügyek A verseny lenyomja a jegybanki kamatemelést a személyi kölcsönöknél
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 21. 14:47
Miközben ma délután 15 bázisponttal megugrott a jegybanki alapkamat, a money.hu összegzése szerint a nyár és az ősz eleje inkább akciókkal, semmint érdemi kamatemelésekkel telt és telik a személyi hitelek piacán.
Személyes pénzügyek Milyen utazásról álmodozhatunk ősszel?
Draskóczy Dániel | 2021. szeptember 20. 18:46
Az elmúlt másfél évben az életünk ezerféleképpen változott meg, többek között a külföldi utazásokra egy ideig nem lehetett menni. Az utóbbi hónapokban ugyan az oltásoknak köszönhetően több állam is könnyített a beutazási szabályokon, ám sok országban jelenleg is hétről-hétre változnak az előírások. Éppen ezért nagy kérdés, hogy az ősz során a járvány újabb hulláma miatt bezárulnak a kapuk, vagy az oltások valóban kellő védelmet nyújtanak, és szabadon utazhatunk majd?
Személyes pénzügyek A lakáshitel törlesztésére is kaphatunk adókedvezményt: mutatjuk, hogyan
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 19. 11:34
A nagyobb hazai egészségpénztárak zöme önsegélyező pénztárként is működik, ennek köszönhetően pedig számos egyéb szolgáltatást vehetnek igénybe a tagok az egészségpénztár által nyújtott lehetőségek mellett. A Bank360 szakértői összefoglalták, hogy milyen önsegélyező pénztári szolgáltatások vehetők igénybe a nagyobb szolgáltatóknál, illetve, hogy miért érdemes élni ezzel a lehetőséggel.
Személyes pénzügyek Rárepültek a magyarok a kormány havi 5 ezer forintos nászajándékára
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 19. 09:15
Soha nem vették még igénybe olyan sokan az első házasoknak járó adókedvezményt, mint ahányan tavaly. Az szja-bevallások adatai alapján 2020-ban a 105 ezer első házas összességében 4,2 milliárd forintot spórolt.
Személyes pénzügyek Több külföldi nyaralás, több utasbiztosítás
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 18. 14:39
A biztosítók visszajelzései alapján egyértelműen látszik, hogy az utazási kedv a 2019-es évhez közelített idén, emellett pedig az igény is egyre nagyobb az utasbiztosítások iránt. A Bank360.hu a nyári szezon tapasztalatairól kérdezett utasbiztosítókat.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos