TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Nap mint nap emlegeti a gazdasági sajtó a kőolaj árát, hol recessziós veszélyként, hol az autósoknak jó vagy rossz fejleményként, hol a tőzsdei árfolyamok mozgatórugójaként. A kőolaj természetesen befolyásolja a benzin vagy a dízelolaj árfolyamát, de erősen tompítva- nagyjából fele vagy harmadrészben.

Az utóbbi pár évben a kőolaj (havi átlagos) ára hatalmasat esett, 2012. elejétől mérve 56 százalékkal, de a 2014. közepi nagy zuhanás előtthöz képest is majdnem pontosan ugyanennyivel. Eközben a benzin átlagára a júniusi KSH-adatok szerint 18, a gázolajé 23 százalékkal esett. Azt mondhatjuk, hogy az üzemanyag ára a kőolaj árváltozásának csak mindegy felét-harmadát veszi át, erre enged következtetni a grafikonunk is.

Sokan és sok helyen leírták már, hogy az üzemanyag adótartalma nagyon magas, ezért követi tompítva a kőolaj árváltozását. Különböző számítások 60-75 százalékra teszik a benzin adó- és egyéb államisarc-tartalmát, a durvább érték akkor jön ki, ha az orosz államkasszát hizlaló összegeket is beleszámolják.

Így nagyjából logikus is az összkép: a benzinár nagyjából kétharmada adó és más közteher, így aztán a kőolaj árváltozása is csak durván harmadával-felével hat a fogyasztói árakra. (Nehéz lenne pontosan megmondani, mert az adók egy része fix összeg, más része azonban százalékos mérték, az ártól függően is folyamatosan változnak az adók, és az olajtársaságok költségvetése sem minden részletében nyilvános.)

Ha azt halljuk, hogy tíz százalékkal esett az olaj, durván 3-4 százalékos árcsökkenésre számíthatunk. Persze a devizaárak is számítanak – a dollár 17 százalékkal drágább forintban, mint 2012. elején –, ám ez is elsősorban a fogyasztói ár kisebb részét kitevő nyersanyagbeszerzést érinti, nincs kiemelkedő szerepük.

Az is leolvasható még az ábráról, hogy – mivel a magyar-orosz kereskedelemben egy speciális képlet alapján számolják az árat – a Brent típusú északi-tengeri olaj árváltozása jellemzően 1-2 hónapos késéssel érkezik Magyarországra. Az idei januári mélypont a világpiaci árban a februári fogyasztói árakban okozott mélypontot, a 2015. májusi átmeneti csúcspont pedig 2015. júliusban épült be igazán a hazai árakba.

Az üzemanyagokra fokozottan érvényes az, amit korábban a sörről írunk, és egy régi német sörösalátéten is olvasható (képünkön): „Állítsátok meg az adószörnyeteget – az Ön sörének majdnem felét ez az állat issza meg.” Itt valahogy még nagyon hiányzik a rezsicsökkentés, talán azért, mert akkor a sokak szerint túlzott méretű és pazarló magyar állam túl sok bevételtől esne el.

Sörösalátét: Stop az adószörnyetegnek! Az Ön sörének majdnem felét ez az állat issza meg!

Készült a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. támogatásával.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Közel kétezer milliárddal tartoznak a NAV-nak a magyarok
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 27. 07:33
Igaz, minimálisan, de mérséklődött az adóhivatal követelésállománya.
Személyes pénzügyek Világutolsó olajcégek, stagnáló magyar munkavállaló-szám Ausztriában
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 17:04
Az olajcégek és energiavállalatok nyomott árfolyamáról és az Ausztriában, Németországban dolgozó magyar munkavállalók helyzetéről beszélt munkatársunk a TrendFM-nek.
Személyes pénzügyek Újdonsággal rukkolt elő a Gránit Bank
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 12:23
A hazai bankok között elsőként, akár már a számlanyitás másnapján, plasztik nélküli, vásárlásra alkalmas digitális bankkártyát biztosít új ügyfeleinek a Gránit Bank. E kártyaszolgáltatás újdonsága abban áll, hogy az ügyfeleknek a számlanyitás után nem kell megvárniuk a fizikai bankkártyát ahhoz, hogy a mobiltelefonjukkal fizetni tudjanak.
Személyes pénzügyek Álomnyugdíj: így halmozhat fel tízmilliókat
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 11:35
Több mint 24 millió forintot tud felhalmozni egy huszonéves nő a nyugdíjba vonulásáig, ha a nettó átlagfizetésének körülbelül 10 százalékát havonta félreteszi. Egy tíz évvel idősebb férfi pedig 26 millió forintra tehet szert - derül ki a K&H Biztosító összeállításából. A társaság tapasztalatai szerint az öngondoskodás és a nyugdíjas évekre történő takarékoskodás egyre inkább a fókuszba kerül szinte mindegyik korosztályban. Ezt jelzi az is, hogy a K&H Biztosító az idei első félévben - a koronavírus-járvány ellenére – nyugdíjbiztosítások értékesítésében 24 százalékos növekedést ért el.  
Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny országos döntőjének 19 fős mezőnye
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 15:43
Az eddig bejutott csapatok után az október 20-ai elődöntőkben egy kiskunfélegyházi, egy kiskunhalasi, egy szegedi, egy békéscsabai és egy budapesti team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. Nem csak a győztes csapat tagjai részesülnek majd jutalomban, a verseny támogatói, szakmai partnerei ugyanis számos értékes díjat ajánlottak fel.
Személyes pénzügyek Hátrányba kerültek a magyar munkavállalók Ausztriában a határzár miatt?
Eidenpenz József | 2020. október 21. 05:08
Majdnem a tavaly őszi szinten járt szeptemberben a magyar állampolgárok száma az osztrák munkaerő-piacon. Nagyjából stabilnak nevezhető a létszám a legfrissebb jelentés szerint Németországban is. Ám a korábbiaktól eltérően feltűnően több román, szlovén, lengyel, török, horvát és német kapott munkát Ausztriában, mint magyar. Kérdés, mi lesz a síszezonban – ha megtartják egyáltalán.
Személyes pénzügyek 400-450 milliárd forint maradhat az adósoknál a hitelmoratórium meghosszabbítása miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 11:11
Ez eddigi moratóriumosok 47 százaléka élhet a folytatással.
Személyes pénzügyek Már csak öt hely kiadó a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 20:04
Az eddig bejutott kilenc megyei győztes után ugyanis a csütörtöki elődöntőkben egy zalaegerszegi, egy egri, egy kazincbarcikai, egy fehérgyarmati és egy nyíregyházi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. A még szabad öt helyért október 20-án, kedden kerül sor az utolsó elődöntőkre, amelyekben négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok), valamint Budapest csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek További öt hely kelt el a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 13:15
A múlt héten bejutott győri, szombathelyi, tatai és pápai csapat után az október 13-ai megyei elődöntőkben egy székesfehérvári, egy siófoki, egy villányi, egy szekszárdi és egy budaörsi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében.
Személyes pénzügyek Novembertől már az Erste sem értékesít lakástakarék-szerződést
Privátbankár.hu | 2020. október 14. 14:39
Mindezt a honlapján tette közzé a hitelintézet. A lépés szinte napra pontosan egy évvel azután következik be, hogy az OTP Bank is a piacról való - egyelőre átmeneti - kivonulásról döntött. MIndezek következtében október 31. után már csak a Fundamenta-Lakáskasszánál lehet új lakástakarék-szerződést kötni.
hírlevél