<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Április 19-én délig jelentkezhetnek a gimnáziumokban tanuló diákok a II. Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! versenyre. Eddig már közel félezren regisztráltak, négy fős csapatokban a megmérettetésre, amely három fordulóból áll és nemcsak a győztesek részesülnek értékes díjakban. A verseny fővédnöke Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős államtitkára.

A Privátbankár.hu a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány támogatásával az idén már másodszor rendezi meg a Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! című diákversenyt. Míg tavaly ősszel a technikumok és a szakképző iskolák tanulói mérhették össze a pénzügyekről megszerzett elméleti és gyakorlati tudásukat, addig ezúttal a gimnáziumok diákjai csapnak össze az online térben, három fordulóban, 2021. április 20. és május 19. között.

A kezdeményezés elsődleges és legfontosabb célja, hogy az elsősorban a gyakorlati tudásra koncentráló és a szakértők által összeállított, a diákok nyelvén íródott oktatási anyag segítségével a lehető legtöbb fiatal játékos formában elsajátítsa azokat az alapvető pénzügyi ismereteket, amelyek elengedhetetlenek a későbbiek során. A szervezők azokat a diákokat is szeretnék minél nagyobb számban megszólítani, akik kevésbé jó háttérrel rendelkeznek.

Mikor lesz a verseny?

A verseny – mely szakértői bizottságának elnöke Bod Péter Ákos volt jegybankelnök – 3, online megrendezett fordulóból áll.

 • Az első forduló időpontja: 2021. április 20.
 • A második forduló időpontja (megyei versenyek): 2021. április 21-29.
 • Az országos döntő időpontja: 2021. május 19.

Hogyan kell jelentkezni?

A tanulók négyfős csapatokban vehetnek részt, korhatár nélkül, amennyiben 2021. április 19-én délig kitöltik a diakforum.hu oldalon található jelentkezési lapot. A versennyel kapcsolatos további információk és a versenyszabályzat is itt található. A szervezők teszt versenyfeladatokat is közzétettek ezen az oldalon, így a diákok, illetve bárki más már most tesztelhetik a tudásukat.

Mit lehet nyerni?

Nemcsak a győztes csapat tagjai részesülnek jutalomban, a verseny támogatói, szakmai partnerei ugyanis számos értékes díjat ajánlottak fel:

 • a döntő első három helyezett csapatának tagjai és kísérő tanára számára bécsi egynapos tanulmányutat szervezünk az Erste Bank támogatásával, amelyre a döntő időpontjához képest 1 éven belül kerül sor.
 • a Magyar Biztosítók Szövetsége egy laptopot ajánlott fel annak a pedagógusnak, aki
  - a legtöbb diákot készíti fel a versenyre
  - és iskolája nem szerepel a HVG A 100 legjobb gimnázium középiskolai rangsorában
 • a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 250 000 forint összegű ajándékutalványt ajánlott fel a "Feltörekvő Junior Klasszisnak" - azaz a legnagyobb fejlődést elérő, az országos döntőbe bejutott csapatok közül a legalacsonyabb tanulmányi átlaggal rendelkező csapatnak és felkészítő tanárának. 
 • a Pénziránytű Alapítvány az országos döntő első 3 helyezett csapatának 1-1 hordozható bluetooth hangszórót ajánlott fel.
 • a Pénzügyminisztérium 150 ezer forint értékű ajándékutalványt ajánlott fel.
 • a Fundamenta Lakáskassza a három, legtöbb csapatot indító pedagógus számára egyenként 50 ezer forint értékű ajándékutalványt ajánlott fel.
 • a Giro Zrt. az EU-s régiós felosztás szerinti három leghátrányosabb régióból érkező (9 megye), az országos döntőn legjobb eredmény elérő csapatot 100 000 forint értékű digitális eszközökkel/internet-előfizetéssel támogatja.

„Az Erste Bankot több mint 200 évvel ezelőtt azzal a céllal alapították, hogy társadalmi státuszra, nemzetiségre, hitre, nemi hovatartozásra, életkorra való tekintet nélkül mindenki részesülhessen a jólétből, így a pénzügyi termékek és szolgáltatások mindenki számára hozzáférhetőek legyenek. Segíteni sokféleképp lehet, hagyományos szerepe mellett az Erste egy sor, társadalmilag hasznos kezdeményezést is támogat. Különösen fontos a fiatalok pénzügyi oktatása, edukációja, hogy a diákok minél tudatosabbak legyenek a pénzügyekben, így ők lesznek a bankszektor legjobb ügyfelei” – mondta el Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója a verseny szervezői által tartott online sajtótájékoztatón.

„A Nemzeti Adó- és Vámhivatal egyik küldetése az önkéntes jogkövetés ösztönzése és adómorál növelése, valamint az alapvető adózási ismeretek átadása, melynek alapját az új generációk pénzügyitudatosságának és az adótudatosságának növelése adja.  Feladatunkat a tavalyi évtől Adótudatossági Stratégia mentén látjuk el, melynek hangsúlyos eleme, hogy a jövő adózóit a mindennapok során is hasznosítható tudással lássuk el, azaz készség szintjén rendelkezzenek alapismeretekkel az adózás területén és tisztában legyenek az adózás lényegével. A fiatalok pénzügyekről szóló ismeretei között a közteherviseléshez kapcsolódó szabályoknak is fontos szerep jut, ezért a NAV évek óta részese és támogatója az ismeretszerzést szolgáló versenyeknek, melyek az iskolai keretek mellett segítik a tanulókat az elméleti tudáson felül a gyakorlati ismeretek megszerzésére is” – közölte Sinkáné dr. Csendes Ágnes, a NAV adóügyi szakfőigazgatója.

Dr. Selmeczi-Kovács Zsolt, a Giro Zrt. vezérigazgatója azt emelte ki, hogy „hazánk pénzforgalma jelentős fejlődésen ment keresztül az utóbbi évtizedekben, amelynek történelmi korszerűsítése kezdődött meg az azonnali fizetési rendszer kialakításával. Célunk, hogy az infrastruktúra segítségével hétköznapi helyzetekben is elérhető legyen a megbízható banki átutalás. Kiemelt célunk a fizetési kultúra korszerűsítése, valamint a lakosság és kiemelten a diákok pénzügyi tudatosságának segítése. Ugyanis a naprakész pénzforgalmi tudás elengedhetetlen a tudatos pénzügyi döntések meghozatalához”.

„A diákverseny lehetőséget teremt az indulóknak, hogy talán a legfogékonyabb életkorban gazdagítsák pénzügyi ismereteiket. A mélyebb tudás birtokában ráébredhetnek, hogy a pénzügyi döntések a napi rutinokon messze túlnyúló tudomány részét képzik. Ez a felismerés, bízunk benne, hogy sok fiatal tehetséget terel majd a pénzügyi szakma irányába” – hangsúlyozta Ifj. Pleschinger Gyula, az MKB Private Banking vezetője. 

Tátrai Bernadett, a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. elnök-vezérigazgatója arra mutatott rá, hogy „a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. kiemelkedően fontosnak tartja a fiatal generáció pénzügyi tudatosságának és pénzügyi ismereteinek növelését, ezért döntött idén is a verseny támogatása mellett. A lakásálmok annál hamarabb válhatnak valóra, minél hamarabb kezdi meg az ember az ehhez kapcsolódó takarékoskodást, öngondoskodást. Mindezt leginkább többszázezer ügyfelünk támasztja alá, akik a lakásfelújításukat, lakásvásárlásukat, lakásuk energetikai fejlesztését a Fundamenta lakás-takarékpénztári termékeinek segítségével valósították meg. Ezért tartom fontosnak, hogy a diákok is elinduljanak ezen az úton, hogy felnőttként tudatosak és felkészültek legyenek a pénzügyek világában. Felelős döntéseikkel kiszámíthatóan és tervezhetően érhessék el céljaikat, többek között a saját otthon megteremtését”.

Hergár Eszter, a Pénziránytű Alapítvány kuratóriumának elnöke mindenkinek jó versenyzést kívánt, és hozzátette: „Mindenki nyer, aki itt résztvevő – akkor is, ha helyezést ér el és akkor is, ha nem - a tudása gyarapodni fog!”

„A tapasztalataink azt mutatják, hogy a fiatal korosztályok biztosítási ismeretei még az általános pénzügyi informáltság szintjét sem érik el. Márpedig csak az alapvető tájékozottsággal rendelkező ügyfélből lehet tudatos fogyasztó, aki tisztában van az aláírt szerződés tartalmával, élvezni tudja a versenypiac előnyeit, hogy megtalálja a számára legkedvezőbb terméket, és tudja, hol és hogyan lehet érvényesíteni a jogait” – fejtette ki dr. Molnos Dániel, a Magyar Biztosítók Szövetségének főtitkára.

 

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Ezt tehetik a családok a beígért szja-visszatérítéssel
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 10:31
Az eddigi bejelentések alapján a gyermeket nevelő családok jövő februárban visszakapják befizetett személyi jövedelemadójukat a 2021-es átlagbérnek megfelelő adószintig. Mutatjuk, mire használható az összeg.
Személyes pénzügyek Hitelmoratórium: 200 ezren már törlesztik a hitelüket
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 23. 10:25
Fél év alatt közel kétszázezer volt moratóriumos hitel esetében kezdték meg ismételten a törlesztést a banki ügyfelek a nyárig. A moratóriumra igénybevételére jogosult lakossági hitelek immár kisebb fele van a fizetési stop védőhálója alatt.
Személyes pénzügyek Babaváró az Ersténél: az ügyfelek 90 százalékának kell a 10 millió forint
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 23. 10:05
A pénzintézet eddig 200 milliárd forint kölcsönt folyósított.
Személyes pénzügyek A szoros bizalmi légkör az egyik titka az MKB Private Banking és ügyfelei kapcsolatának
PR | 2021. szeptember 22. 10:47
A privátbankárok minden esetben bankjuk legjobb szolgáltatásait és termékeit biztosítják ügyfeleik számára, annak érdekében, hogy a vagyoni helyzetükhöz és egyedi igényeikhez legjobban illeszkedő megoldásokat élvezhessék – mondja Pleschinger Gyula Márk, az MKB Private Banking igazgatója. Az egyre inkább elfogadottá váló családi vagyontervezés során nemcsak az öröklésre és az előbb-utóbb elkerülhetetlenné váló generációváltásra koncentrálnak, hanem a család valamennyi tagjának bevonására is törekszenek.
Személyes pénzügyek A verseny lenyomja a jegybanki kamatemelést a személyi kölcsönöknél
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 21. 14:47
Miközben ma délután 15 bázisponttal megugrott a jegybanki alapkamat, a money.hu összegzése szerint a nyár és az ősz eleje inkább akciókkal, semmint érdemi kamatemelésekkel telt és telik a személyi hitelek piacán.
Személyes pénzügyek Milyen utazásról álmodozhatunk ősszel?
Draskóczy Dániel | 2021. szeptember 20. 18:46
Az elmúlt másfél évben az életünk ezerféleképpen változott meg, többek között a külföldi utazásokra egy ideig nem lehetett menni. Az utóbbi hónapokban ugyan az oltásoknak köszönhetően több állam is könnyített a beutazási szabályokon, ám sok országban jelenleg is hétről-hétre változnak az előírások. Éppen ezért nagy kérdés, hogy az ősz során a járvány újabb hulláma miatt bezárulnak a kapuk, vagy az oltások valóban kellő védelmet nyújtanak, és szabadon utazhatunk majd?
Személyes pénzügyek A lakáshitel törlesztésére is kaphatunk adókedvezményt: mutatjuk, hogyan
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 19. 11:34
A nagyobb hazai egészségpénztárak zöme önsegélyező pénztárként is működik, ennek köszönhetően pedig számos egyéb szolgáltatást vehetnek igénybe a tagok az egészségpénztár által nyújtott lehetőségek mellett. A Bank360 szakértői összefoglalták, hogy milyen önsegélyező pénztári szolgáltatások vehetők igénybe a nagyobb szolgáltatóknál, illetve, hogy miért érdemes élni ezzel a lehetőséggel.
Személyes pénzügyek Rárepültek a magyarok a kormány havi 5 ezer forintos nászajándékára
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 19. 09:15
Soha nem vették még igénybe olyan sokan az első házasoknak járó adókedvezményt, mint ahányan tavaly. Az szja-bevallások adatai alapján 2020-ban a 105 ezer első házas összességében 4,2 milliárd forintot spórolt.
Személyes pénzügyek Több külföldi nyaralás, több utasbiztosítás
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 18. 14:39
A biztosítók visszajelzései alapján egyértelműen látszik, hogy az utazási kedv a 2019-es évhez közelített idén, emellett pedig az igény is egyre nagyobb az utasbiztosítások iránt. A Bank360.hu a nyári szezon tapasztalatairól kérdezett utasbiztosítókat.
Személyes pénzügyek Lankadatlan az utazási kedv az ősz kezdetén is
MTI | 2021. szeptember 16. 16:37
A főszezon lezárultával az év hátralévő részében sem csökkent a magyarok utazási kedve, a lakosság közel harmada tervez belföldre, szűk tizede pedig külföldre utazni az őszi-téli időszakban, ami megközelíti az év eddigi részében utazók arányát - derül ki a Reacty Digital Kft. legfrissebb reprezentatív kutatásából.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos