Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Április 19-én délig jelentkezhetnek a gimnáziumokban tanuló diákok a II. Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! versenyre. Eddig már közel félezren regisztráltak, négy fős csapatokban a megmérettetésre, amely három fordulóból áll és nemcsak a győztesek részesülnek értékes díjakban. A verseny fővédnöke Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős államtitkára.

A Privátbankár.hu a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány támogatásával az idén már másodszor rendezi meg a Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! című diákversenyt. Míg tavaly ősszel a technikumok és a szakképző iskolák tanulói mérhették össze a pénzügyekről megszerzett elméleti és gyakorlati tudásukat, addig ezúttal a gimnáziumok diákjai csapnak össze az online térben, három fordulóban, 2021. április 20. és május 19. között.

A kezdeményezés elsődleges és legfontosabb célja, hogy az elsősorban a gyakorlati tudásra koncentráló és a szakértők által összeállított, a diákok nyelvén íródott oktatási anyag segítségével a lehető legtöbb fiatal játékos formában elsajátítsa azokat az alapvető pénzügyi ismereteket, amelyek elengedhetetlenek a későbbiek során. A szervezők azokat a diákokat is szeretnék minél nagyobb számban megszólítani, akik kevésbé jó háttérrel rendelkeznek.

Mikor lesz a verseny?

A verseny – mely szakértői bizottságának elnöke Bod Péter Ákos volt jegybankelnök – 3, online megrendezett fordulóból áll.

 • Az első forduló időpontja: 2021. április 20.
 • A második forduló időpontja (megyei versenyek): 2021. április 21-29.
 • Az országos döntő időpontja: 2021. május 19.

Hogyan kell jelentkezni?

A tanulók négyfős csapatokban vehetnek részt, korhatár nélkül, amennyiben 2021. április 19-én délig kitöltik a diakforum.hu oldalon található jelentkezési lapot. A versennyel kapcsolatos további információk és a versenyszabályzat is itt található. A szervezők teszt versenyfeladatokat is közzétettek ezen az oldalon, így a diákok, illetve bárki más már most tesztelhetik a tudásukat.

Mit lehet nyerni?

Nemcsak a győztes csapat tagjai részesülnek jutalomban, a verseny támogatói, szakmai partnerei ugyanis számos értékes díjat ajánlottak fel:

 • a döntő első három helyezett csapatának tagjai és kísérő tanára számára bécsi egynapos tanulmányutat szervezünk az Erste Bank támogatásával, amelyre a döntő időpontjához képest 1 éven belül kerül sor.
 • a Magyar Biztosítók Szövetsége egy laptopot ajánlott fel annak a pedagógusnak, aki
  - a legtöbb diákot készíti fel a versenyre
  - és iskolája nem szerepel a HVG A 100 legjobb gimnázium középiskolai rangsorában
 • a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 250 000 forint összegű ajándékutalványt ajánlott fel a "Feltörekvő Junior Klasszisnak" - azaz a legnagyobb fejlődést elérő, az országos döntőbe bejutott csapatok közül a legalacsonyabb tanulmányi átlaggal rendelkező csapatnak és felkészítő tanárának. 
 • a Pénziránytű Alapítvány az országos döntő első 3 helyezett csapatának 1-1 hordozható bluetooth hangszórót ajánlott fel.
 • a Pénzügyminisztérium 150 ezer forint értékű ajándékutalványt ajánlott fel.
 • a Fundamenta Lakáskassza a három, legtöbb csapatot indító pedagógus számára egyenként 50 ezer forint értékű ajándékutalványt ajánlott fel.
 • a Giro Zrt. az EU-s régiós felosztás szerinti három leghátrányosabb régióból érkező (9 megye), az országos döntőn legjobb eredmény elérő csapatot 100 000 forint értékű digitális eszközökkel/internet-előfizetéssel támogatja.

„Az Erste Bankot több mint 200 évvel ezelőtt azzal a céllal alapították, hogy társadalmi státuszra, nemzetiségre, hitre, nemi hovatartozásra, életkorra való tekintet nélkül mindenki részesülhessen a jólétből, így a pénzügyi termékek és szolgáltatások mindenki számára hozzáférhetőek legyenek. Segíteni sokféleképp lehet, hagyományos szerepe mellett az Erste egy sor, társadalmilag hasznos kezdeményezést is támogat. Különösen fontos a fiatalok pénzügyi oktatása, edukációja, hogy a diákok minél tudatosabbak legyenek a pénzügyekben, így ők lesznek a bankszektor legjobb ügyfelei” – mondta el Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója a verseny szervezői által tartott online sajtótájékoztatón.

„A Nemzeti Adó- és Vámhivatal egyik küldetése az önkéntes jogkövetés ösztönzése és adómorál növelése, valamint az alapvető adózási ismeretek átadása, melynek alapját az új generációk pénzügyitudatosságának és az adótudatosságának növelése adja.  Feladatunkat a tavalyi évtől Adótudatossági Stratégia mentén látjuk el, melynek hangsúlyos eleme, hogy a jövő adózóit a mindennapok során is hasznosítható tudással lássuk el, azaz készség szintjén rendelkezzenek alapismeretekkel az adózás területén és tisztában legyenek az adózás lényegével. A fiatalok pénzügyekről szóló ismeretei között a közteherviseléshez kapcsolódó szabályoknak is fontos szerep jut, ezért a NAV évek óta részese és támogatója az ismeretszerzést szolgáló versenyeknek, melyek az iskolai keretek mellett segítik a tanulókat az elméleti tudáson felül a gyakorlati ismeretek megszerzésére is” – közölte Sinkáné dr. Csendes Ágnes, a NAV adóügyi szakfőigazgatója.

Dr. Selmeczi-Kovács Zsolt, a Giro Zrt. vezérigazgatója azt emelte ki, hogy „hazánk pénzforgalma jelentős fejlődésen ment keresztül az utóbbi évtizedekben, amelynek történelmi korszerűsítése kezdődött meg az azonnali fizetési rendszer kialakításával. Célunk, hogy az infrastruktúra segítségével hétköznapi helyzetekben is elérhető legyen a megbízható banki átutalás. Kiemelt célunk a fizetési kultúra korszerűsítése, valamint a lakosság és kiemelten a diákok pénzügyi tudatosságának segítése. Ugyanis a naprakész pénzforgalmi tudás elengedhetetlen a tudatos pénzügyi döntések meghozatalához”.

„A diákverseny lehetőséget teremt az indulóknak, hogy talán a legfogékonyabb életkorban gazdagítsák pénzügyi ismereteiket. A mélyebb tudás birtokában ráébredhetnek, hogy a pénzügyi döntések a napi rutinokon messze túlnyúló tudomány részét képzik. Ez a felismerés, bízunk benne, hogy sok fiatal tehetséget terel majd a pénzügyi szakma irányába” – hangsúlyozta Ifj. Pleschinger Gyula, az MKB Private Banking vezetője. 

Tátrai Bernadett, a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. elnök-vezérigazgatója arra mutatott rá, hogy „a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. kiemelkedően fontosnak tartja a fiatal generáció pénzügyi tudatosságának és pénzügyi ismereteinek növelését, ezért döntött idén is a verseny támogatása mellett. A lakásálmok annál hamarabb válhatnak valóra, minél hamarabb kezdi meg az ember az ehhez kapcsolódó takarékoskodást, öngondoskodást. Mindezt leginkább többszázezer ügyfelünk támasztja alá, akik a lakásfelújításukat, lakásvásárlásukat, lakásuk energetikai fejlesztését a Fundamenta lakás-takarékpénztári termékeinek segítségével valósították meg. Ezért tartom fontosnak, hogy a diákok is elinduljanak ezen az úton, hogy felnőttként tudatosak és felkészültek legyenek a pénzügyek világában. Felelős döntéseikkel kiszámíthatóan és tervezhetően érhessék el céljaikat, többek között a saját otthon megteremtését”.

Hergár Eszter, a Pénziránytű Alapítvány kuratóriumának elnöke mindenkinek jó versenyzést kívánt, és hozzátette: „Mindenki nyer, aki itt résztvevő – akkor is, ha helyezést ér el és akkor is, ha nem - a tudása gyarapodni fog!”

„A tapasztalataink azt mutatják, hogy a fiatal korosztályok biztosítási ismeretei még az általános pénzügyi informáltság szintjét sem érik el. Márpedig csak az alapvető tájékozottsággal rendelkező ügyfélből lehet tudatos fogyasztó, aki tisztában van az aláírt szerződés tartalmával, élvezni tudja a versenypiac előnyeit, hogy megtalálja a számára legkedvezőbb terméket, és tudja, hol és hogyan lehet érvényesíteni a jogait” – fejtette ki dr. Molnos Dániel, a Magyar Biztosítók Szövetségének főtitkára.

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Még 2 hétig kérhető az adóbevallási tervezet postázása
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 13. 16:28
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) automatikusan elkészíti az szja-bevallási tervezeteket, de akinek nincs ügyfélkapu-regisztrációja, annak az idén is kérnie kell a tervezet postázását, ha szeretné azt papíralapon megkapni - hívta fel a figyelmet az adóhatóság.
Személyes pénzügyek Csoportos személybiztosítást kötött regisztrált ügyfelei számára a Bank360
Privátbankár.hu | 2021. április 11. 14:12
Csoportos személybiztosítást kötött regisztrált ügyfelei számára a Bank360 az NN Biztosítóval. A cél, hogy a kockázatközösséghez csatlakozó felhasználók ellenállóbbá váljanak nem várt élethelyzetekben.
Személyes pénzügyek Szövődmények koronavírus után: mennyibe kerül egy poszt-Covid vizsgálat?
Kormos Olga | 2021. április 11. 06:04
Maga a koronavírus-járvány kínálta fel az új, jól prosperáló piaci rést, amit megtaláltak a magán egészségügyi klinikák. Mivel a koronavírus-fertőzésből meggyógyultak több, mint harmada úgynevezett poszt-Covid tünetekkel, vagy szindrómával él tovább hosszabb-rövidebb ideig, a szövődmények, vagy maradványtünetek kiszűrésére különböző csomagokat kínálnak a pácienseknek. Ahogy egy jó piaci kínálathoz illik, a csomagok tartalma és ára között hatalmas árszórásokkal.
Személyes pénzügyek Felpörgette a vírus a bankok és az ügyfelek digitális átállását
Privátbankár.hu | 2021. április 5. 06:07
Kevesebb mint egy év alatt költözött át szinte minden fontosabb lakossági banki folyamat az online térbe. Mostanra közel az összes bank kínál online számlanyitást, a nagyobbaknál pedig kölcsönt is vehetünk fel, mobilon és netbankon keresztül pedig az összes fontosabb folyamatot magunk is el tudjuk végezni, bankfióki segítség nélkül. A Bank360 összeállítása.
Személyes pénzügyek Lejárt a türelem - mától mindent lát az adóhatóság
MTI | 2021. április 1. 07:58
Az adóügyekért felelős államtitkár új korszakról beszél az adózásban - a NAV mostantól minden számla adatát megkapja azonnal, online módon.
Személyes pénzügyek Elmaradt a síszezon, alig vettek fel magyar dolgozókat Ausztriában
Eidenpenz József | 2021. március 26. 14:35
Ausztriában januárban és februárban kissé nőtt a magyar állampolgárságú alkalmazottak száma, de így is mélyen az egy évvel korábbi szint alatt van. Jóval több román állampolgár kapott munkát, mint magyar, holott korábban ez rendszerint fordítva volt. A síszezon teljesen elmaradt és nem tudni, mikor következik a nyitás, sőt szigorításokról tárgyalnak. Svájcban viszont a koronavírus sem tudta megakasztani a magyarok számának növekedését.
Személyes pénzügyek Ömlik az életbiztosításokba a magyarok pénze, de még így is kicsi az arányuk a megtakarításokon belül
Privátbankár.hu | 2021. március 17. 11:09
A járványhelyzet miatt felértékelődött a biztonság, köztük az anyagi biztonság és tervezhetőség szerepe, ami az életbiztosításokba áramló pénzmennyiség növekedésében is tetten érhető. Évek óta emelkedik a kockázati életbiztosítások száma is, melyek alacsony költségek mellett érhetők el a a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) közleménye szerint.
Személyes pénzügyek A járvány ellenére szépen gyarapodtak a nyugdíjcélú megtakarítások
Privátbankár.hu | 2021. március 16. 09:53
Az önkéntes nyugdíjpénztárak 4,13 százalékos nettó hozamot értek el 2020-ban, a tagok hosszútávú, infláció feletti reálhozama 2-4 százalékos sávban alakul. A koronavírus tavaly tavaszi első hullámának tőkepiaci sokkja a nyugdíjpénztárak hozamteljesítményét is lerontotta. A nemzetközi tőzsdék és a BUX mélyrepülése után a járvány nyárra enyhülő nyomása optimista befektetői hangulatot, növekvő hozamteljesítményt hozott. A második vírushullám enyhébb visszaesést okozott a második félévben, decemberre azonban a pénztárak hozama újra jelentősen növekedett.
Személyes pénzügyek Ezen az 5 dolgon csúszhat el a falusi csok igénylése
Privátbankár.hu | 2021. március 15. 13:14
A falusi csok csak az ország bizonyos kistelepülésein igényelhető, ezeken a helyeken viszont jól kihasználható a felvehető összeg, az alacsonyabb ingatlanárak miatt. A falura költözők legfeljebb 10 millió forint támogatást vehetnek igénybe, de azok is pályázhatnak legfeljebb ötmillió forintra, akik a meglévő ingatlanjukat szeretnék bővíteni és korszerűsíteni. A Bank360.hu elemzői ennek a támogatási formának a buktatóit gyűjtötték össze, hogy egyszerűbb legyen azokat elkerülni.
Személyes pénzügyek A falusi házak 38 százalékát sürgősen fel kellene újítani
Privátbankár.hu | 2021. március 11. 17:02
Másutt sem jó a helyzet ebből a szempontból az országban, a hazai ingatlanok harmadát soha nem, vagy több mint 10 éve újították fel.
Friss
hírlevél
depositphotos