7p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Április 19-én délig jelentkezhetnek a gimnáziumokban tanuló diákok a II. Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! versenyre. Eddig már közel félezren regisztráltak, négy fős csapatokban a megmérettetésre, amely három fordulóból áll és nemcsak a győztesek részesülnek értékes díjakban. A verseny fővédnöke Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős államtitkára.

A Privátbankár.hu a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány támogatásával az idén már másodszor rendezi meg a Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! című diákversenyt. Míg tavaly ősszel a technikumok és a szakképző iskolák tanulói mérhették össze a pénzügyekről megszerzett elméleti és gyakorlati tudásukat, addig ezúttal a gimnáziumok diákjai csapnak össze az online térben, három fordulóban, 2021. április 20. és május 19. között.

A kezdeményezés elsődleges és legfontosabb célja, hogy az elsősorban a gyakorlati tudásra koncentráló és a szakértők által összeállított, a diákok nyelvén íródott oktatási anyag segítségével a lehető legtöbb fiatal játékos formában elsajátítsa azokat az alapvető pénzügyi ismereteket, amelyek elengedhetetlenek a későbbiek során. A szervezők azokat a diákokat is szeretnék minél nagyobb számban megszólítani, akik kevésbé jó háttérrel rendelkeznek.

Mikor lesz a verseny?

A verseny – mely szakértői bizottságának elnöke Bod Péter Ákos volt jegybankelnök – 3, online megrendezett fordulóból áll.

 • Az első forduló időpontja: 2021. április 20.
 • A második forduló időpontja (megyei versenyek): 2021. április 21-29.
 • Az országos döntő időpontja: 2021. május 19.

Hogyan kell jelentkezni?

A tanulók négyfős csapatokban vehetnek részt, korhatár nélkül, amennyiben 2021. április 19-én délig kitöltik a diakforum.hu oldalon található jelentkezési lapot. A versennyel kapcsolatos további információk és a versenyszabályzat is itt található. A szervezők teszt versenyfeladatokat is közzétettek ezen az oldalon, így a diákok, illetve bárki más már most tesztelhetik a tudásukat.

Mit lehet nyerni?

Nemcsak a győztes csapat tagjai részesülnek jutalomban, a verseny támogatói, szakmai partnerei ugyanis számos értékes díjat ajánlottak fel:

 • a döntő első három helyezett csapatának tagjai és kísérő tanára számára bécsi egynapos tanulmányutat szervezünk az Erste Bank támogatásával, amelyre a döntő időpontjához képest 1 éven belül kerül sor.
 • a Magyar Biztosítók Szövetsége egy laptopot ajánlott fel annak a pedagógusnak, aki
  - a legtöbb diákot készíti fel a versenyre
  - és iskolája nem szerepel a HVG A 100 legjobb gimnázium középiskolai rangsorában
 • a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 250 000 forint összegű ajándékutalványt ajánlott fel a "Feltörekvő Junior Klasszisnak" - azaz a legnagyobb fejlődést elérő, az országos döntőbe bejutott csapatok közül a legalacsonyabb tanulmányi átlaggal rendelkező csapatnak és felkészítő tanárának. 
 • a Pénziránytű Alapítvány az országos döntő első 3 helyezett csapatának 1-1 hordozható bluetooth hangszórót ajánlott fel.
 • a Pénzügyminisztérium 150 ezer forint értékű ajándékutalványt ajánlott fel.
 • a Fundamenta Lakáskassza a három, legtöbb csapatot indító pedagógus számára egyenként 50 ezer forint értékű ajándékutalványt ajánlott fel.
 • a Giro Zrt. az EU-s régiós felosztás szerinti három leghátrányosabb régióból érkező (9 megye), az országos döntőn legjobb eredmény elérő csapatot 100 000 forint értékű digitális eszközökkel/internet-előfizetéssel támogatja.

„Az Erste Bankot több mint 200 évvel ezelőtt azzal a céllal alapították, hogy társadalmi státuszra, nemzetiségre, hitre, nemi hovatartozásra, életkorra való tekintet nélkül mindenki részesülhessen a jólétből, így a pénzügyi termékek és szolgáltatások mindenki számára hozzáférhetőek legyenek. Segíteni sokféleképp lehet, hagyományos szerepe mellett az Erste egy sor, társadalmilag hasznos kezdeményezést is támogat. Különösen fontos a fiatalok pénzügyi oktatása, edukációja, hogy a diákok minél tudatosabbak legyenek a pénzügyekben, így ők lesznek a bankszektor legjobb ügyfelei” – mondta el Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója a verseny szervezői által tartott online sajtótájékoztatón.

„A Nemzeti Adó- és Vámhivatal egyik küldetése az önkéntes jogkövetés ösztönzése és adómorál növelése, valamint az alapvető adózási ismeretek átadása, melynek alapját az új generációk pénzügyitudatosságának és az adótudatosságának növelése adja.  Feladatunkat a tavalyi évtől Adótudatossági Stratégia mentén látjuk el, melynek hangsúlyos eleme, hogy a jövő adózóit a mindennapok során is hasznosítható tudással lássuk el, azaz készség szintjén rendelkezzenek alapismeretekkel az adózás területén és tisztában legyenek az adózás lényegével. A fiatalok pénzügyekről szóló ismeretei között a közteherviseléshez kapcsolódó szabályoknak is fontos szerep jut, ezért a NAV évek óta részese és támogatója az ismeretszerzést szolgáló versenyeknek, melyek az iskolai keretek mellett segítik a tanulókat az elméleti tudáson felül a gyakorlati ismeretek megszerzésére is” – közölte Sinkáné dr. Csendes Ágnes, a NAV adóügyi szakfőigazgatója.

Dr. Selmeczi-Kovács Zsolt, a Giro Zrt. vezérigazgatója azt emelte ki, hogy „hazánk pénzforgalma jelentős fejlődésen ment keresztül az utóbbi évtizedekben, amelynek történelmi korszerűsítése kezdődött meg az azonnali fizetési rendszer kialakításával. Célunk, hogy az infrastruktúra segítségével hétköznapi helyzetekben is elérhető legyen a megbízható banki átutalás. Kiemelt célunk a fizetési kultúra korszerűsítése, valamint a lakosság és kiemelten a diákok pénzügyi tudatosságának segítése. Ugyanis a naprakész pénzforgalmi tudás elengedhetetlen a tudatos pénzügyi döntések meghozatalához”.

„A diákverseny lehetőséget teremt az indulóknak, hogy talán a legfogékonyabb életkorban gazdagítsák pénzügyi ismereteiket. A mélyebb tudás birtokában ráébredhetnek, hogy a pénzügyi döntések a napi rutinokon messze túlnyúló tudomány részét képzik. Ez a felismerés, bízunk benne, hogy sok fiatal tehetséget terel majd a pénzügyi szakma irányába” – hangsúlyozta Ifj. Pleschinger Gyula, az MKB Private Banking vezetője. 

Tátrai Bernadett, a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. elnök-vezérigazgatója arra mutatott rá, hogy „a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. kiemelkedően fontosnak tartja a fiatal generáció pénzügyi tudatosságának és pénzügyi ismereteinek növelését, ezért döntött idén is a verseny támogatása mellett. A lakásálmok annál hamarabb válhatnak valóra, minél hamarabb kezdi meg az ember az ehhez kapcsolódó takarékoskodást, öngondoskodást. Mindezt leginkább többszázezer ügyfelünk támasztja alá, akik a lakásfelújításukat, lakásvásárlásukat, lakásuk energetikai fejlesztését a Fundamenta lakás-takarékpénztári termékeinek segítségével valósították meg. Ezért tartom fontosnak, hogy a diákok is elinduljanak ezen az úton, hogy felnőttként tudatosak és felkészültek legyenek a pénzügyek világában. Felelős döntéseikkel kiszámíthatóan és tervezhetően érhessék el céljaikat, többek között a saját otthon megteremtését”.

Hergár Eszter, a Pénziránytű Alapítvány kuratóriumának elnöke mindenkinek jó versenyzést kívánt, és hozzátette: „Mindenki nyer, aki itt résztvevő – akkor is, ha helyezést ér el és akkor is, ha nem - a tudása gyarapodni fog!”

„A tapasztalataink azt mutatják, hogy a fiatal korosztályok biztosítási ismeretei még az általános pénzügyi informáltság szintjét sem érik el. Márpedig csak az alapvető tájékozottsággal rendelkező ügyfélből lehet tudatos fogyasztó, aki tisztában van az aláírt szerződés tartalmával, élvezni tudja a versenypiac előnyeit, hogy megtalálja a számára legkedvezőbb terméket, és tudja, hol és hogyan lehet érvényesíteni a jogait” – fejtette ki dr. Molnos Dániel, a Magyar Biztosítók Szövetségének főtitkára.

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Tanácsadója számszerűsítette Orbán Viktor adókedvezményes ígéretét
Privátbankár.hu | 2021. június 10. 07:19
Eszerint amennyiben az átlagjövedelem alatt kereső, gyermeket nevelő szülők mindegyike dolgozik, akkor akár 1,6 millió forintot is visszakaphatnak.
Személyes pénzügyek További három hónapig nem kell fizetni a hiteladósságokat
Privátbankár.hu | 2021. június 10. 06:03
Az eredetileg június 30-án lejáró fizetési könnyítés további három hónapig nemcsak a rászorultaknak, hanem mindenkinek jár majd a 2020. március 18-án éjfélig felvett hitelekre. 
Személyes pénzügyek Nemcsak lakáskárnál segíthet egy lakásbiztosítás
Privátbankár.hu | 2021. június 5. 08:34
A lakásbiztosítás egy váratlan helyzetben nagy anyagi terhet vehet le a biztosítottak válláról, de az otthon és a benne lévő ingóságokon túl, kiegészítő szolgáltatásaival akkor is segítséget jelenthet, ha a biztosítottal történik valami. A biztosítótársaságok különféle formában kínálnak egészség és balesetbiztosítást is a lakásbiztosításuk mellé. A Bank360 elemzői megvizsgálták, hogy melyik biztosító, milyen kiegészítő lehetőségeket kínál a lakásbiztosítása mellé.
Személyes pénzügyek Nem a koronavírus-járvány miatt nem mennek idén nyaralni a magyarok
Privátbankár.hu | 2021. június 4. 15:43
A magyarok többsége, 57 százaléka idén csak maximum négy éjszakás, belföldi kikapcsolódással számol, mindössze 16 százalék tervez hosszabb külföldi nyaralást.
Személyes pénzügyek Ennyi most a törlesztője egy 25 és 50 millió forintos lakáshitelnek
Privátbankár.hu | 2021. június 2. 19:15
Az egész Magyarországon emelkedő ingatlanárak mellett ma már nem ritkák az akár 50 millió forintot is elérő lakáshitelek. A Bank360 elemzői megvizsgálták, hogy egy ilyen nagy összegű hitelt milyen feltételekkel lehet felvenni.
Személyes pénzügyek A járvány meghozta a kockázatvállalási kedvet is a tőkepiacon
Márkázott tartalom | 2021. június 2. 16:56
Azt gondolhatnánk, hogy válságidőszakban mindenki óvatosabbá válik, a pandmémia a befektetési piacon azonban alaposan rácáfolt erre. A Takarékbank tapasztalatai szerint kockázatvállalóbbak lettek a magyarok. Ehhez kellett a járvány előtti év bősége, a klasszikusan biztosnak mondott eszközök csökkenő reálhozama, a nemzetközi hatások és a pénzpiaci edukáció is. Megutatjuk, mit hozott a koronavírus-járvány itthon a befektetési piacon.   
Személyes pénzügyek Ne lepődjön meg, ha nem éri el a Mobilkincstár-alkalmazást
Privátbankár.hu | 2021. június 2. 10:51
Akinek van a Magyar Államkincstárnál vezetett számlája, és mobil applikáción keresztül szeretett volna belépni, az csalódva vehette tudomásul az elmúlt napokban, hogy az alkalmazás nem működik. Mint kiderült, technikai dolgok állnak a háttérben.
Személyes pénzügyek Fokozatosan visszatérnek a magyarok Ausztriába dolgozni, de még több románt vettek fel
Eidenpenz József | 2021. május 29. 06:10
Áprilisban már negyedik hónapja emelkedett az Ausztriában alkalmazott magyar állampolgárok száma, de a növekedés még viszonylag szerény volt. Két hónap alatt 93 ezer embert vettek fel szomszédainknál, aminek közel fele külföldi állampolgár. De határozottan több román állampolgárt alkalmaztak mostanában, mint magyart.
Személyes pénzügyek 8,7 százalékkal nőtt az átlagbér a tavalyihoz képest márciusban
MTI | 2021. május 28. 09:12
289 400 forint volt a nettó.
Friss
hírlevél
depositphotos