5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Újabb átverés terjed a magyar interneten: a csalók szokás szerint a hiszékenyek és/vagy alulinformáltak pénzére utaznak. Napi egymilliót, három hónap alatt 300 milliót ígérnek kevesebb mint 100 ezer forintos befektetésre, valamilyen titokzatos szoftver és talán kriptodevizák meg közösségimédia-adatok alapján - az egész kellően zagyva-misztikus és látszólag profi ahhoz, hogy az alacsony banki kamatokon kesergő amatőrök közül néhányat átejtsen.

Földalatti bankrendszerből 300 milliós hozam...?

A Facebookon is terjed az a cikk, aminek már a címe is meghökkentő: eszerint A magyar kormányt MEGRÁZTA egy új, földalatti bankrendszer felfedezése. Nem kínálnak zsákbamacskát (illetve dehogynem): azt állítják, 90 ezer forint befektetéssel 318 millió forintot keresett valaki - magyarán megháromezerötszázszorozta pénzét, avagy 353 ezer százalékos hozamot ért el.

"Egy férfi mindössze 90 000 forintot helyezett el titkos új bankszámláján... És csak figyelte, ahogy az több, mint 318 millió forintra nő. Nyomozásunk eredménye teljesen megrázott minket. És úgy hisszük, hogy ezek eredmények Önt is sokkolni fogják" - írják a szerzők a "titkos bankrendszerről", ami állítólag nagy népszerűségnek örvend Magyarországon. Egy másik példa szerint minden 185 ezer forint, amit 2010 januárjában elhelyeznek a rendszerben, mostanra kb. 146 millió forintot érne.

Még azt is odaírták, hogy teljesen jövedékiadó-mentesen - csakhogy jövedéki adót egyebek mellett az alkoholos termékek, a dohánytermékek, és az energiatermékek (jellemzően üzemanyagok, benzin és dízel) után kell fizetni, talán jövedelemadóra gondolt a szerző.

Egy részlet az átverős oldalból

Mi kell a mesés meggazdagodáshoz?

A cikk elején említett 318 millió forint három hónap alatt jött össze állítólag a kezdeti 90 ezer forintból. És ehhez nem kellett közbeszerzéseken indulni, utat vagy stadiont építeni - egyszerűen csak párat kattintani, legalábbis a kamucikk állítása szerint. Gyakorlatilag minden mondatába bele lehet kötni, néhány idézet:

- Ez nem „gazdagodj meg gyorsan” fajta csalás, viszont mindössze 90 000 HUF befektetésével azt bárki megduplázhatja vagy megtriplázhatja néhány óra alatt, ehhez pedig csak egy számítógépre és pár kattintásra van szükség.

- A szakértők egyetértenek abban, hogy azáltal, hogy egyszerűen a pénze egy kis részét átutalja ezekre a 100%-ban ingyenes, biztonságos, és teljesen magánjellegű számlákra, akkor legalább 50-szer többet kereshet vele, mint ami egy tipikus megtakarítási számla, részvény vagy bármely egyéb révén elérhető volna.

A módszer mögött állítólag egy Crypto Trader nevű felület? módszer? kereskedési rendszer? áll. A "kripto" szó nyilván azért szerepel a termék nevében, mert divatos, hallani lehetett sokat arról, hogy sokan sokat kerestek (még többen persze még többet buktak) rajta, és kellően misztikus az olvasók jó részének ahhoz, hogy ne zavarja őket, hogy semmit nem értenek a módszerből.

Még soha senki nem vesztett rajta, pedig rengetegen próbálták?

Egy kamuinterjú is szerepel az oldalon "Daniellel", aki állítólag a cégnek dolgozik, ő elejt néhány morzsát a módszerről, amiből annyi derül ki, hogy a szoftver 0,01 másodperccel a piacok előtt jár, valamiféleképp belekeveri a közösségi médiát, ahonnan a kereskedéshez szükséges információkat gyűjtik. Egyetlen napra 1 milliós bevételt ígér annak, aki 179 ezer forintot fektet be, sőt azt állítja: még soha senki nem vesztette el a befektetett pénzét, sőt, vesztesége sem volt senkinek, még a legrosszabb esetben is nyereséggel zártak az állítólagos ügyfelek.

Akik pedig a cikk szerint rengetegen vannak, az ország szinte minden városából több mint 50 ezer magyar állampolgár ért el óriási nyereséget...

A cikk alatt pedig kommentelők garmadája erősíti meg, hogy a módszer működik és máris rengeteget kerestek vele. Állítólag 116 ezer hozzászólás (!) van a cikkhez, de csak az első 10 látszik - bárhova kattintunk az oldalon, egy szintén profinak tűnő, angol nyelvű oldal jön be, hasonlóan hihetetlen ígéretekkel, regisztrációra buzdítva.

Eggyel profibb átverés, mint amihez szoktunk

Az oldal a szokásos netes átverésekhez képest hoz néhány újdonságot. Az oldalak felépítése egész profi, a helyesírás tökéletes, a mesés pénzkereseti módszer alátámasztására összerakott humbug eleget merít a valóságból ahhoz, hogy a képzetlen, alulinformált lehetséges kisbefektetőknek esetleg hihetetőnek tűnjön - bár a szinte semmiből órák alatt elérhető milliók, hetek alatt elérhető százmilliók talán azért még őket is elbizonytalanítják.

Az oldal nincs teletömve Google-reklámokkal (vagy bármilyen reklámmal), mint a mindenegyben-típusú álhírportálok, így a csalók nem az álhírrel, a hangzatos címmel becsalogatott olvasó kattintásával akarnak pénzt szerezni, hanem nyilván a "kezdőbefizetéseket" tervezik ellopni.

Mit tegyünk?

Legelőször is: mindig legyünk gyanakvóak, ha ismeretlenek a pénzünkre utaznak... Tudjuk, hogy a rendkívül alacsony betéti kamatok korában a hagyományos befektetéseket kedvelők próbálnak más lehetőségek után nézni, a gyors meggazdagodás vágya pedig egyidős a pénzzel, és mostanában ezen a téren Magyarországon is adódik példa, de ha valaki teljesen kockázatmentes, rendkívül gyors megtérüléssel kecsegtető befektetést kínál magas hozammal, akkor biztosak lehetünk benne, hogy nem tisztességes úton jár. Jelen esetben sehol semmi sem derül ki a cégről, ami a pénzünk átutalását kéri: márpedig ismeretlen hátterű szolgáltatóval sosem szabad szóba állni. Ha a cégnév megvan, az MNB honlapján ellenőrizhetjük, van-e engedélye a tevékenység végzésére.

Itt valódi tájékoztatás helyett csak nagy szavakat látunk - ha nincs meg minden információnk, nem értjük a befektetési terméket, számunkra ismeretlen, akkor ne tegyünk próbát még egy kis összeggel sem. Ha ilyesmibe botlunk, védjük meg a többieket is a csalóktól, tegyünk bejelentést a felügyeletnél ezen a linken - mi is így tettünk cikkünk megjelenése előtt.

Ajánljuk az MNB kisfilmjét is a jogosulatlan pénzügyi szolgáltatókról:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis - véget ért a verseny, megvannak a győztesek!
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:39
Izgalmas és magas színvonalú döntő után a budakeszi Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium csapata nyerte a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavaszi pénzügyi vetélkedőt. A több mint 1 millió forint összdíjazású verseny szervezésében a Privátbankárt szakmai partnerként számos nagy pénzügyi vállalat, szakmai és állami szervezet is segítette.
Személyes pénzügyek A kivándorlás töretlen, majdnem csúcsot döntött az Ausztriában dolgozó magyarok száma
Eidenpenz József | 2024. április 24. 05:37
Nem sok hiányzott, hogy megint csúcsot döntsön az Ausztriában dolgozó magyarok száma, és ahhoz sem kell sok, hogy utolérjük a németeket. A többi fontos küldő ország létszáma is többnyire növekszik, de még sokkal kevesebben vannak, mint a magyarok. Tavaly is Ausztria volt honfitársaink fő célországa.
Személyes pénzügyek Már ilyen is elérhető: személyi kölcsön halasztott törlesztéssel
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 11:51
Az elmúlt hónapokban folyamatosan csökken a személyi kölcsönök kamata, ezzel párhuzamosan az elmúlt időszakban fokozódott a kereslet a személyi kölcsönök iránt, 2023-ban közel 12 százalékkal igényeltek többen ilyen típusú hitelt, mint az azt megelőző évben. Az MNB friss adatai szerint 2024 februárjában 21,5 ezer ügyfél vett fel személyi kölcsönt mintegy 54 milliárd forint értékben, ami további jelentős növekedés az előző év hasonló időszakához képest. Az MBH Bank kamatcsökkentéssel és a hazai piacon egyedülálló, halasztott törlesztéssel igényelhető személyikölcsön-konstrukció bevezetésével készül a személyi kölcsönök iránti növekvő kereslet kielégítésére.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz - DÖNTŐ
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 10:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny döntője!
Személyes pénzügyek Így kerülje el a bankkártyás csalásokat!
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 08:27
A Revolut, a világszerte több mint 40 millió ügyféllel rendelkező globális pénzügyi alkalmazás hétfőn bejelentette, hogy megjelent az első, pénzügyi bűnügyi és fogyasztóbiztonsági jelentése, amely exkluzív információkat tartalmaz a csalásokról és átverésekről. A kiterjedt belső kutatáson és adatelemzésen alapuló jelentés célja, hogy rávilágítson a világszerte növekvő átverési és csalási iparág jellegzetességeire, és kézzelfogható tanácsokkal szolgáljon ahhoz, hogyan védekezhetünk a csalások ellen. A Revolut azt tervezi, hogy folyamatosan felülvizsgálja ezeket az adatokat, hogy nyomon kövesse a csalások helyzetét.
Személyes pénzügyek Ki hal bele előbb a német nyugdíjreformba?
Eidenpenz József | 2024. április 21. 05:44
Újabb nyugdíjreform készül Németországban, részvénybefektetésekkel egészítenék ki az egyre nehezebben finanszírozható kifizetéseket, de valakinek az indulótőkét is be kell fizetni. Mindenki jól jár majd ezzel, vagy csak egy 500 milliárd eurós pénzkidobás lesz? A fiatalok duplán fizetnek az időseknek? A nők és a külföldiek mentették meg a nyugdíjakat?
Személyes pénzügyek Drága ugyan a személyi kölcsön, de kapkodnak érte a magyarok
Privátbankár.hu | 2024. április 20. 10:53
Kihelyezési rekordot hozott az idei év első két hónapja a személyi hiteleknél, ezzel az állomány is új csúcsra emelkedett. A kereslet annak ellenére nagy, hogy a kamatok nem csökkentek érdemben az elmúlt egy évben. Az online igénylés további terjedése, és az otthonfelújítási program felélesztése miatt a kilátások sem rosszak a személyi kölcsönöknél.
Személyes pénzügyek Még ne szaladjon a postára ingyenes készpénzfelvételért!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 09:14
Bár a parlament megszavazta és a Magyar Közlönyben meg is jelent a készpénzfelvét ingyenességét postai POS-terminálra kiterjesztő törvény, az csak a jövő év elején lép hatályba.
Személyes pénzügyek Sokan megtalálták a tutit a befektetési alapokban
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 13:40
Ezt jelzi, hogy rengeteg pénzt raktak oda.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - Teljes az országos döntő mezőnye
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 12:59
Csongrád-Csanád, Baranya, és Zala vármegyei, budapesti, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron vármegyei valamint Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei gimnáziumi csapatokkal lett teljes a döntős mezőny.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG