<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Közel négyszázra emelkedett azon németországi bankok és takarékpénztárak száma, amelyek "büntetőkamatot" vetnek ki egy bizonyos összeg felett ügyfeleik betétjeire a Verivox összehasonlító portál kimutatása alapján.

Verivox mintegy 1300 pénzügyi szolgáltató kondícióinak kiértékelése alapján kimutatta, hogy szeptember végén 392 németországi bank és takarékszövetkezet vetett ki negatív kamatot betéti számlákra, 214-el több mint az év elején.

A negatív kamatok kivetésének az összeghatára is csökkent a korábban érvényes 100 ezer euróról. Az összes közül 135 pénzintézet vet ki büntetőkamatot 50 ezer eurós, vagy annál kisebb összegre, de vannak egyedi példák 5 ezer és 10 ezer eurós összeghatár feletti negatív kamatra is.

Illusztráció - forrás: DepositphotosIllusztráció - forrás: Depositphotos

A legtöbb pénzintézet 0,5 százalékos "őrzési díjat" vet ki a betétben tarott nagy összegekre. Ez megegyezik azzal, amit a bankoknak maguknak is fizetniük kell a készpénz "parkoltatása" után az EKB-nak. Ennél "magasabb" negatív kamatot, 0,55-1,00 százalékot 13 pénzintézet vet ki a nála tartott készpénzre.

Nem mindenhol nevezik nevén a gyereket

Oliver Maier, a Verivox Finanzvergleich GmbH vezérigazgatója elmondta, hogy növekszik ugyan a negatív kamatot kivető pénzintézetek száma, de a növekedés dinamikája gyengül. Az év eleje óta mért 214-es növekedésből 43 esett az elmúlt három hónapra. A negatívkamat-kivetési trendnek azonban nem látni a végét - tette hozzá.

A Verivox kimutatása szerint nem minden "büntetőkamatot" neveznek a nevén a számlavezető pénzintézetek, hanem különböző díjakkal terhelik meg a számlákat. Ezek azonban az ügyfél szemszögéből "gyakorlatilag negatív kamatként jelennek meg", hiszen csökkentik a számla összegét. Oliver Maier ezzel kapcsolatban kifogásolta, hogy nem minden bank teszi kellőképpen transzparenssé a kondícióit és a honlapjaikon szabadon elérhető adatok alapján nem lehet teljes pontossággal megállapítani a negatív kamatot kivető pénzintézetek számát. "A tényleges szám valószínűleg magasabb mint 392" - jegyezte meg.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Felvásárolta a MagNet Bank a Sopron Bankot
Privátbankár.hu | 2021. október 14. 11:34
A tranzakcióra még a Magyar Nemzeti Banknak rá kell bólintani. 
Személyes pénzügyek A mobil mindent elbír: a biztosítások jövője már a zsebünkben van
Privátbankár.hu | 2021. október 8. 13:33
A digitális offenzívában megjelenő újabb és újabb megoldások népszerűek és egyre inkább beépülnek a hétköznapjainkba, hiszen a mesterséges- és emberi intelligencia szoros együttműködésében van a jövő. A cél, hogy ahol lehetséges, ott teljesen képesek legyünk automatizálni a folyamatokat – derül ki a K&H előrejelzései alapján.  
Személyes pénzügyek Megtetszettek a magyaroknak a készpénzmentes megoldások
Privátbankár.hu | 2021. október 7. 12:16
Vevő a lakosság az új, elektronikus - egyben készpénzmentes digitális megoldásokra - közölte Árva András a K&H lakossági szegmensért felelős marketingvezetője, egy csütörtöki, üzleti eseményen.
Személyes pénzügyek Jó hírt kaptak a nyugdíjasok: nagyobb kiegészítésről döntött az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2021. október 7. 07:48
A kormány jócskán nagyobb mértékű kiegészítő nyugdíjemelésről döntött, mint amire a törvényi előírások alapján számítani lehetett. 
Személyes pénzügyek Több mint tíz banknál már biztosan igényelhetünk zöld lakáshitelt
Csabai Károly | 2021. október 5. 15:04
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) mai sajtótájékoztatóján az is elhangzott, hogy bár nem tudják megítélni, mennyi időre lehet elég a 200 milliárd forintos keret, ha az kimerül, akkor a Monetáris Tanács minden bizonnyal áldását adja a további források biztosítására.
Személyes pénzügyek Akár 2 százaléknál olcsóbban is hozzá lehet jutni ehhez a hitelhez (frissítve)
Privátbankár.hu | 2021. október 4. 11:11
Október 4-től, vagyis mától indul a Zöld Otthon Program, ami akár 70 millió forint, a piaci hiteleknél jóval olcsóbb lakáshitelt is jelenthet azoknak, akik új építésű, energiatakarékos otthonban gondolkodnak.
Személyes pénzügyek Mennyi a törlesztőrészlete az őszi szezonban egy 10 millió forintos lakáshitelnek?
Privátbankár.hu | 2021. október 2. 19:52
Egy lakáshitel havi törlesztőrészletét nagyban meghatározza, hogy mekkora jövedelemmel és milyen távú kamatperiódus mellett veszik fel. A Bank 360 elemzői azt vizsgálták, hogy hogyan alakul a törlesztője egy 10 millió forintos lakáshitelnek két különböző fizetés és kamatperiódus mellett.
Személyes pénzügyek Így segít az MNB az online csalókkal szemben
MTI | 2021. szeptember 27. 10:41
Egy év alatt mintegy 1,3 millió alkalommal jelentek meg a legnépszerűbb internetes keresőprogramon az MNB figyelmeztetései a jogosulatlan befektetési szolgáltatókkal kapcsolatban.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Diákverseny 2021 - online találkozó regisztráció
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 25. 22:18
Regisztráció az október 20-i online találkozóra.
Személyes pénzügyek Erre költötték a háztartások a növekvő béreiket
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 25. 18:12
Annak ellenére, hogy a hazai bérek átlagban nominálisan 7,2, reálértéken 6,3 százalékkal nőttek a második negyedévben, a kiskereskedelmi forgalom még mindig nem állt vissza a koronavírus-járvány előtti szintre – állapítja meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a legfrissebb inflációs jelentésében. Egyúttal feltárta, hogy akkor mi is lett ezekkel a többletpénzekkel.
hírlevél
depositphotos