<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Közel négyszázra emelkedett azon németországi bankok és takarékpénztárak száma, amelyek "büntetőkamatot" vetnek ki egy bizonyos összeg felett ügyfeleik betétjeire a Verivox összehasonlító portál kimutatása alapján.

Verivox mintegy 1300 pénzügyi szolgáltató kondícióinak kiértékelése alapján kimutatta, hogy szeptember végén 392 németországi bank és takarékszövetkezet vetett ki negatív kamatot betéti számlákra, 214-el több mint az év elején.

A negatív kamatok kivetésének az összeghatára is csökkent a korábban érvényes 100 ezer euróról. Az összes közül 135 pénzintézet vet ki büntetőkamatot 50 ezer eurós, vagy annál kisebb összegre, de vannak egyedi példák 5 ezer és 10 ezer eurós összeghatár feletti negatív kamatra is.

Illusztráció - forrás: DepositphotosIllusztráció - forrás: Depositphotos

A legtöbb pénzintézet 0,5 százalékos "őrzési díjat" vet ki a betétben tarott nagy összegekre. Ez megegyezik azzal, amit a bankoknak maguknak is fizetniük kell a készpénz "parkoltatása" után az EKB-nak. Ennél "magasabb" negatív kamatot, 0,55-1,00 százalékot 13 pénzintézet vet ki a nála tartott készpénzre.

Nem mindenhol nevezik nevén a gyereket

Oliver Maier, a Verivox Finanzvergleich GmbH vezérigazgatója elmondta, hogy növekszik ugyan a negatív kamatot kivető pénzintézetek száma, de a növekedés dinamikája gyengül. Az év eleje óta mért 214-es növekedésből 43 esett az elmúlt három hónapra. A negatívkamat-kivetési trendnek azonban nem látni a végét - tette hozzá.

A Verivox kimutatása szerint nem minden "büntetőkamatot" neveznek a nevén a számlavezető pénzintézetek, hanem különböző díjakkal terhelik meg a számlákat. Ezek azonban az ügyfél szemszögéből "gyakorlatilag negatív kamatként jelennek meg", hiszen csökkentik a számla összegét. Oliver Maier ezzel kapcsolatban kifogásolta, hogy nem minden bank teszi kellőképpen transzparenssé a kondícióit és a honlapjaikon szabadon elérhető adatok alapján nem lehet teljes pontossággal megállapítani a negatív kamatot kivető pénzintézetek számát. "A tényleges szám valószínűleg magasabb mint 392" - jegyezte meg.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Nem sok idejük maradt a diákoknak, hogy Európa legkedvezőbb hiteléhez jussanak
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 10:50
Óriási az érdeklődés a valaha volt legnépszerűbb termék, a Diákhitel Plusz iránt, melyet még szeptember 30-ig igényelhetnek a hallgatók. A Diákhitel Plusz egy szabad felhasználású, teljesen kamatmentes termék, mely egyszeri, 500 ezer forintot jelent az igénylőnek.
Személyes pénzügyek Negyed év alatt 692 milliárddal nőtt a magyar háztartások vagyona - de az infláció hatása már érezhető
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 11:55
Még mindig iszonyatos összegek parkolnak készpénzben a magyar háztartásoknál, de látszik, hogy sokan kezdenek észbe kapni.
Személyes pénzügyek Több ezer kilométert utaznak bankkártyás adataink
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 08:53
Egy egyszerű csippantás a boltban nagyon komoly rendszereket hoz működésbe.
Személyes pénzügyek Durván drágultak a hitelek, legutóbb a személyi kölcsönök
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 09:12
Minden nagybank szigorított és emelte a hitelek kamatait.  
Személyes pénzügyek K&H: növekedésben maradtak a személyi kölcsönök
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 08:17
Leginkább lakáscélra, autóvásárlásra és hitelkiváltásra fordítják a felvett pénzt.
Személyes pénzügyek Száz százalékos árrobbanás is lehet a tűzifapiacon
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 10. 05:41
Tűzifamánia látszik kibontakozni Magyarországon, az emberek megrohamozták a tüzépeket és az erdészeti vállalatokat. Sok helyen kifogyott a készlet, és duplájára emelkedett az ár. A kínálat egy jogszabály-módosítás miatt is veszélyben van. A KSH valamit nagyon nem mér jól.
Személyes pénzügyek Mindenki Ausztriába menne dolgozni? Mutatjuk az új számokat
Eidenpenz József | 2022. augusztus 9. 05:26
Minden eddigi rekord megdőlt júniusban is, egyre több magyar dolgozik Ausztriában, és az is igaz, hogy megint a magyarok száma nőtt a legjobban. Azért igyekeznek a román, horvát, német állampolgárok is, az ukránok száma pedig még alacsony ugyan, de gyorsan megkétszereződött.
Személyes pénzügyek Furcsa dolog történik a lakáshitelek kamataival - érdemes résen lenni
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 11:59
Annyira kellenek az ügyfelek a bankoknak, hogy az emelkedő jegybanki kamatok mellett is csökkentek a banki kamatszintek.
Személyes pénzügyek Jó hír a piaci áron tankolóknak, nagyot esnek szerdán az üzemanyagárak
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 10:31
Egyre többeket érint a piaci ár változása, érdemes két napot várni a tankolással.
Személyes pénzügyek Manapság elkerülhetetlen a hitelkártyák használata
Natív tartalom | 2022. augusztus 5. 11:42
Sokaknak még mindig mumus a hitelkártya, pedig a megfelelő tudatosság mellett akár spórolásra is alkalmas lehet. De mi köze egymáshoz az áruhitelnek és a hitelkártyáknak? Mire készüljön, aki először igényel hitelkártyát? Váradi Eszterrel, a Magyar Bankholding Hitelkártya vezetőjével beszélgettünk.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG