<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Magyarországon ma elég sokrétű a családtámogatások rendszere. Változó mértékben ugyan, de mindegyik támogatási elem a családok életét hivatott segíteni. Ugyanakkor a különböző élethelyzetekben más és más az igénybe vehető támogatások köre. 2023 elején egyes támogatások megszűntek, viszont újak is kerültek bevezetésre.

Most azokat az állami támogatásokat, kedvezményeket vesszük sorra, amelyeket 2023-ban igénybe vehetnek a magyar családok. Az otthonteremtési támogatásokon túl a hiteltartozást csökkentő támogatásokról, adó- és illetékkedvezményekről, valamint a gyermekek után járó juttatásokról is áttekintést nyújtunk. Ha többet olvasnál ezekről a támogatásokról, vagy valamelyik kedvezmény bővebben érdekel, a money.hu családtámogatási összefoglalójából további részleteket is megtudhatsz.

Otthonteremtési támogatások

Az otthonteremtési támogatások arra hivatottak, hogy a családok saját otthonhoz jutását, illetve annak korszerűsítését, felújítását segítsék. Ebbe a körbe tartozik a

 • CSOK támogatás és a többgyermekes családok otthonteremtési kamattámogatott kölcsöne
 • Falusi CSOK: 2024. december 31-ig igényelhető
 • Otthonfelújítási támogatás 2022. december 31-ig, speciális esetekben 2023. március 31- ig.

Nem lakáscélú támogatások

A nem lakáscélú támogatások közül a Babaváró folytatódik 2024. december 31-ig, azonban a Nagycsaládosok autóvásárlási támogatását 2022. december 31-gyel kivezették.

Fotó: money.hu / Getty Images
Fotó: money.hu / Getty Images

Hiteltartozás-csökkentő támogatások

Ezekkel a támogatásokkal csökkentheted felvett hiteleid összegét. Ilyen támogatás a

 • jelzáloghitel-elengedés:  A családok a második gyermekük születésekor kérhetik 1 millió forint elengedését a fennálló lakáshitel-tartozásukból. A harmadik gyermek érkezésével 4 millió forinttal, majd minden további gyermek esetén 1 millió forinttal csökkenthető a tartozás.
 • diákhitel-tartozás felfüggesztés, csökkentés és elengedés: Bizonyos esetekben mód van a törlesztés felfüggesztésére, illetve a tartozás csökkentésére vagy elengedésére.

Adó- és illetékkedvezmények

Ezen kedvezményeken belül megkülönböztetünk ingatlanhoz kapcsolódó kedvezményeket (ilyen például az ÁFA-visszatérítés CSOK-os ingatlanok esetén és az illetékkedvezmény a CSOK-os ingatlanvásárlások után) és személyi jövedelemadóhoz kapcsolódó kedvezményeket, úgy mint:

 • első házasok kedvezménye
 • családi adó- és járulékkedvezmény
 • négy- vagy többgyermekes anyák SZJA-mentessége
 • 25 év alattiak SZJA-mentessége
 • 30 év alatti anyák SZJA-mentessége

Gyermekek után járó alkalmankénti juttatások

Gyermekek után járó rendszeres pénzbeli és természetbeni ellátások

A gyermekek után járó rendszeres pénzbeli ellátások rendszere már évek, évtizedek óta állandó, kisebb-nagyobb módosításokkal, új jogszabályok érvényesítésével, de egységes rendszerben működik. A CSED, GYED, GYES és a családi pótlék évtizedeken átívelő struktúrája az idők során bővült a GYET támogatással, a nagyszülői, diplomás és nevelőszülői GYED-del, és történtek változások a gyermekek otthongondozási díjában és az örökbefogadáshoz kapcsolódó ellátásokban is.

Természetbeni ellátások

 • gyermekétkeztetési kedvezmény
 • ingyenes tankönyv

Összefoglaló

Számos támogatás és kedvezmény elérhető tehát ma Magyarországon a családok számára, melyeket ha nem ismertek, komoly támogatási összegektől eshettek el. Érdemes élethelyzethez és lehetőségekhez mérten kihasználni, amit az állam nyújt számotokra. Amennyiben hitel is képbe kerül, úgy a felvételéhez pedig mindenképp célszerű segítséget kérni, hiszen rengeteg utánajárást és adminisztrációt vehet le a vállatokról egy tapasztalt hitelszakértő.

Személyes pénzügyek Le fog esni az álla annak, aki péntektől tankolni akar
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 11:11
Olyat láthatnak a kútoszlopon, amit már régen nem.
Személyes pénzügyek Sokan költenének energetikai korszerűsítésre, csak nincs miből
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 09:56
A spórolás lenne a fő cél, ezért sokan hitelt is felvennének, de a családi kasszákból sok pénz hiányzik.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2023 tavasz, 2. forduló 2. nap
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 12:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Békés és Zala megyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2023 tavasz, 2. forduló 1. nap
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Baranya, Tolna, Vas, Veszprém, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Nem kell elájulni a forint mai teljesítményétől
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 19:23
Erősödött a forint a főbb devizákhoz képest szerdán kora estére a reggeli szintekhez képest.
Személyes pénzügyek Nem hallgatott a kormány a bankokra
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 17:41
Maradnak a betéti kamatársapkák.
Személyes pénzügyek Maximum havi 147 ezres lakáshitel-törlesztést vállalhat egy átlagos huszonéves
Privátbankár.hu | 2023. március 19. 17:47
Az átlagfizetések alapján a húszas és a harmincas korosztály tagjai a túlzott eladósodás megakadályozását szolgáló adósságfék-szabályok szerint az átlagfizetésük alapján elméletileg 147 ezer, illetve 183 ezer forintos hiteltörlesztést vállalhatnak.
Személyes pénzügyek Masszívan érzi a vágtató inflációt a bankkártyánk is
Privátbankár.hu | 2023. március 16. 12:52
Masszívan jelentkezik a megugró infláció a bankkártyás forgalomban is: a bankkártyás vásárlások értéke egy év alatt 32 százalékkal ugrott meg, miközben a kártyás vásárlások számának bővülése alig haladta meg a 17 százalékot – hívja fel a figyelmet a BiztosDöntés.hu. A fogyasztási szokások átalakulását az online fizetés előretörése mutatja.
Személyes pénzügyek A jegybank aggódik, mert a Revolut még mindig nem itthoni leánybank
Privátbankár.hu | 2023. március 13. 10:23
Az MNB a hazai ügyfelek védelmében változatlanul szorgalmazza, hogy a Revolut Bank itthoni leánybankként, magyarországi székhellyel és kellő tőkeerővel, a magyar jegybank felügyelete alá tartozó intézményként végezze tevékenységét. A Revolut Bank továbbra sem nyújtott be ilyen célú engedélyezési kérelmet, s változatlanul határon átnyúló szolgáltatóként működik. A hazai ügyfelek így továbbra sem tudják Magyarországon rendezni elszámolási jogvitájukat és a magyar betétbiztosítási védelem sem terjed ki a Revolut Banknál tartott pénzbetéteikre. A hazai bankok eközben megbízhatóan, stabilan működnek.
Személyes pénzügyek A XXI. század új szakmái – Influenszer legyek vagy intimitás koordinátor?
Elek Lenke | 2023. március 12. 18:36
No, és mi akarsz lenni, ha megnősz? Még nem tudom… nyissak kutyaovit? Legyek esküvőszervező? Étkezéspszichológus? Bohócdoktor? Utazó blogger? Partikellék forgalmazó? Influenszer? Vagy inkább intimitás koordinátor? Egy ilyen beszélgetés aligha hangozhatott volna el akárcsak 30 évvel ezelőtt is.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG