Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A falusi csok csak az ország bizonyos kistelepülésein igényelhető, ezeken a helyeken viszont jól kihasználható a felvehető összeg, az alacsonyabb ingatlanárak miatt. A falura költözők legfeljebb 10 millió forint támogatást vehetnek igénybe, de azok is pályázhatnak legfeljebb ötmillió forintra, akik a meglévő ingatlanjukat szeretnék bővíteni és korszerűsíteni. A Bank360.hu elemzői ennek a támogatási formának a buktatóit gyűjtötték össze, hogy egyszerűbb legyen azokat elkerülni.

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) speciális formájaként indult el közel két éve a falusi csok azzal a céllal, hogy a csökkenő népességszámmal és romló ingatlanállománnyal rendelkező kistelepüléseket fellendítse. Ehhez akár 10 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást is igénybe lehet venni - ehhez azonban számos feltételnek kell megfelelni. Az alábbi problémák okozhatnak gondot az igénylésnél:

1. Szigorúbbak a személyi feltételek, mint a hagyományos csoknál

A hagyományos csok igényléséhez egy és két gyermek után elegendő fél éves folytonos tb-jogviszonyt igazolni, ezzel szemben a falusi csok igénylésére csak akkor van lehetőség, ha az időszak meghaladja az egy évet, legfeljebb 30 nap megszakítással. Ha a három vagy több gyermek után felvehető támogatást igényli valaki, akkor mindkét támogatási formánál legalább két éves jogviszonyt kell igazolni.

Egy település a 2679-ből: a Zala megyei Pölöskén is igénybe vehető a falusi csok. Fotó: MTI/Varga GyörgyEgy település a 2679-ből: a Zala megyei Pölöskén is igénybe vehető a falusi csok. Fotó: MTI/Varga György

2. Nem azonos a térképmásolat a valósággal

Gyakori probléma a falusi csoknál, hogy a kinézett ingatlan nem egyezik meg a Földhivataltól kikért térképmásolattal, például mert egy korábban elvégzett átalakítást nem jelentettek be. Ez akár a falusi csok igénylésének elutasítását is vonhatja maga után, vagy azért, mert a bank csak azt fogadja el, ha a térképmásolat megegyezik a valósággal, vagy pedig azért, mert a térképmásolaton lévő ingatlan nem felel meg a csok feltételeinek - utóbbi esetben nem számít, hogy az ingatlan a valóságban egyébként megfelelne.

A megoldást az jelentheti ebben a helyzetben, ha még az igénylés előtt átvezetik a változásokat. Ez akkor létfontosságú, ha például egy olyan melléképületet szeretne az igénylő felújítani, ami nincs rajta a térképmásolaton.

3. Gond van a számlákkal vagy a kivitelezővel

Falusi csok igénylésnél kötelező vállalni az ingatlan fejlesztését is bővítés vagy korszerűsítés útján, ezekhez a munkálatokhoz pedig le kell szerződni egy megfelelő kivitelezővel. Fontos feltételek, hogy a kivitelezésért felelős vállalkozó nem lehet a támogatott személyi közeli hozzátartozója, illetve a bank által elfogadott költségvetésben szereplő bekerülési költség legalább 70 százalékát kell számlákkal igazolni - ellenkező esetben nem lesz jogosult az igénylő a támogatásra.

4. Már elszámolták a költséget más támogatásnál

A jelenleg elérhető lakástámogatások között sok átfedés van, a falusi csok és a lakásfelújítási támogatás felhasználhatóságát tekintve pedig kifejezetten sok a hasonlóság. Ha mindkét támogatást szeretné igénybe venni valaki, arra van lehetőség, de van egy fontos kritérium ezzel kapcsolatban: ugyanazt a költséget nem lehet mindkét támogatással kapcsolatban elszámolni, ez ugyanis kizáró ok. Ahhoz, hogy ez elkerülhető legyen, érdemes már a költségek megtervezésénél odafigyelni arra, hogy melyik munkálattal kapcsolatban melyik támogatást szeretné az igénylő érvényesíteni.

5. Ha hitel nélkül nem megy, de hiányzik a hitelképesség

A falusi csok támogatás a hagyományos csokhoz hasonlóan kiegészíthető kamattámogatott, legfeljebb 3 százalékos kamattal felvehető jelzáloghitellel. Két gyermek után legfeljebb 10, három gyermek után pedig legfeljebb 15 millió forint kölcsön igényelhető. Ez az előny hátránnyá is alakulhat: ha a bank ugyanis hitelképesség hiányában elutasítja az igénylőt, akkor nemcsak a hiteltől esik el, hanem a vissza nem térítendő támogatást sem tudja felvenni annál a folyósítónál.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Még 2 hétig kérhető az adóbevallási tervezet postázása
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 13. 16:28
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) automatikusan elkészíti az szja-bevallási tervezeteket, de akinek nincs ügyfélkapu-regisztrációja, annak az idén is kérnie kell a tervezet postázását, ha szeretné azt papíralapon megkapni - hívta fel a figyelmet az adóhatóság.
Személyes pénzügyek Csoportos személybiztosítást kötött regisztrált ügyfelei számára a Bank360
Privátbankár.hu | 2021. április 11. 14:12
Csoportos személybiztosítást kötött regisztrált ügyfelei számára a Bank360 az NN Biztosítóval. A cél, hogy a kockázatközösséghez csatlakozó felhasználók ellenállóbbá váljanak nem várt élethelyzetekben.
Személyes pénzügyek Szövődmények koronavírus után: mennyibe kerül egy poszt-Covid vizsgálat?
Kormos Olga | 2021. április 11. 06:04
Maga a koronavírus-járvány kínálta fel az új, jól prosperáló piaci rést, amit megtaláltak a magán egészségügyi klinikák. Mivel a koronavírus-fertőzésből meggyógyultak több, mint harmada úgynevezett poszt-Covid tünetekkel, vagy szindrómával él tovább hosszabb-rövidebb ideig, a szövődmények, vagy maradványtünetek kiszűrésére különböző csomagokat kínálnak a pácienseknek. Ahogy egy jó piaci kínálathoz illik, a csomagok tartalma és ára között hatalmas árszórásokkal.
Személyes pénzügyek Felpörgette a vírus a bankok és az ügyfelek digitális átállását
Privátbankár.hu | 2021. április 5. 06:07
Kevesebb mint egy év alatt költözött át szinte minden fontosabb lakossági banki folyamat az online térbe. Mostanra közel az összes bank kínál online számlanyitást, a nagyobbaknál pedig kölcsönt is vehetünk fel, mobilon és netbankon keresztül pedig az összes fontosabb folyamatot magunk is el tudjuk végezni, bankfióki segítség nélkül. A Bank360 összeállítása.
Személyes pénzügyek Lejárt a türelem - mától mindent lát az adóhatóság
MTI | 2021. április 1. 07:58
Az adóügyekért felelős államtitkár új korszakról beszél az adózásban - a NAV mostantól minden számla adatát megkapja azonnal, online módon.
Személyes pénzügyek Április 19-ig jelentkezhetnek a gimnazisták a legújabb diákversenyre
Privátbankár.hu | 2021. március 31. 14:07
Április 19-én délig jelentkezhetnek a gimnáziumokban tanuló diákok a II. Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! versenyre. Eddig már közel félezren regisztráltak, négy fős csapatokban a megmérettetésre, amely három fordulóból áll és nemcsak a győztesek részesülnek értékes díjakban. A verseny fővédnöke Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős államtitkára.
Személyes pénzügyek Elmaradt a síszezon, alig vettek fel magyar dolgozókat Ausztriában
Eidenpenz József | 2021. március 26. 14:35
Ausztriában januárban és februárban kissé nőtt a magyar állampolgárságú alkalmazottak száma, de így is mélyen az egy évvel korábbi szint alatt van. Jóval több román állampolgár kapott munkát, mint magyar, holott korábban ez rendszerint fordítva volt. A síszezon teljesen elmaradt és nem tudni, mikor következik a nyitás, sőt szigorításokról tárgyalnak. Svájcban viszont a koronavírus sem tudta megakasztani a magyarok számának növekedését.
Személyes pénzügyek Ömlik az életbiztosításokba a magyarok pénze, de még így is kicsi az arányuk a megtakarításokon belül
Privátbankár.hu | 2021. március 17. 11:09
A járványhelyzet miatt felértékelődött a biztonság, köztük az anyagi biztonság és tervezhetőség szerepe, ami az életbiztosításokba áramló pénzmennyiség növekedésében is tetten érhető. Évek óta emelkedik a kockázati életbiztosítások száma is, melyek alacsony költségek mellett érhetők el a a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) közleménye szerint.
Személyes pénzügyek A járvány ellenére szépen gyarapodtak a nyugdíjcélú megtakarítások
Privátbankár.hu | 2021. március 16. 09:53
Az önkéntes nyugdíjpénztárak 4,13 százalékos nettó hozamot értek el 2020-ban, a tagok hosszútávú, infláció feletti reálhozama 2-4 százalékos sávban alakul. A koronavírus tavaly tavaszi első hullámának tőkepiaci sokkja a nyugdíjpénztárak hozamteljesítményét is lerontotta. A nemzetközi tőzsdék és a BUX mélyrepülése után a járvány nyárra enyhülő nyomása optimista befektetői hangulatot, növekvő hozamteljesítményt hozott. A második vírushullám enyhébb visszaesést okozott a második félévben, decemberre azonban a pénztárak hozama újra jelentősen növekedett.
Személyes pénzügyek A falusi házak 38 százalékát sürgősen fel kellene újítani
Privátbankár.hu | 2021. március 11. 17:02
Másutt sem jó a helyzet ebből a szempontból az országban, a hazai ingatlanok harmadát soha nem, vagy több mint 10 éve újították fel.
hírlevél
depositphotos