<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A falusi csok csak az ország bizonyos kistelepülésein igényelhető, ezeken a helyeken viszont jól kihasználható a felvehető összeg, az alacsonyabb ingatlanárak miatt. A falura költözők legfeljebb 10 millió forint támogatást vehetnek igénybe, de azok is pályázhatnak legfeljebb ötmillió forintra, akik a meglévő ingatlanjukat szeretnék bővíteni és korszerűsíteni. A Bank360.hu elemzői ennek a támogatási formának a buktatóit gyűjtötték össze, hogy egyszerűbb legyen azokat elkerülni.

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) speciális formájaként indult el közel két éve a falusi csok azzal a céllal, hogy a csökkenő népességszámmal és romló ingatlanállománnyal rendelkező kistelepüléseket fellendítse. Ehhez akár 10 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást is igénybe lehet venni - ehhez azonban számos feltételnek kell megfelelni. Az alábbi problémák okozhatnak gondot az igénylésnél:

1. Szigorúbbak a személyi feltételek, mint a hagyományos csoknál

A hagyományos csok igényléséhez egy és két gyermek után elegendő fél éves folytonos tb-jogviszonyt igazolni, ezzel szemben a falusi csok igénylésére csak akkor van lehetőség, ha az időszak meghaladja az egy évet, legfeljebb 30 nap megszakítással. Ha a három vagy több gyermek után felvehető támogatást igényli valaki, akkor mindkét támogatási formánál legalább két éves jogviszonyt kell igazolni.

Egy település a 2679-ből: a Zala megyei Pölöskén is igénybe vehető a falusi csok. Fotó: MTI/Varga György
Egy település a 2679-ből: a Zala megyei Pölöskén is igénybe vehető a falusi csok. Fotó: MTI/Varga György

2. Nem azonos a térképmásolat a valósággal

Gyakori probléma a falusi csoknál, hogy a kinézett ingatlan nem egyezik meg a Földhivataltól kikért térképmásolattal, például mert egy korábban elvégzett átalakítást nem jelentettek be. Ez akár a falusi csok igénylésének elutasítását is vonhatja maga után, vagy azért, mert a bank csak azt fogadja el, ha a térképmásolat megegyezik a valósággal, vagy pedig azért, mert a térképmásolaton lévő ingatlan nem felel meg a csok feltételeinek - utóbbi esetben nem számít, hogy az ingatlan a valóságban egyébként megfelelne.

A megoldást az jelentheti ebben a helyzetben, ha még az igénylés előtt átvezetik a változásokat. Ez akkor létfontosságú, ha például egy olyan melléképületet szeretne az igénylő felújítani, ami nincs rajta a térképmásolaton.

3. Gond van a számlákkal vagy a kivitelezővel

Falusi csok igénylésnél kötelező vállalni az ingatlan fejlesztését is bővítés vagy korszerűsítés útján, ezekhez a munkálatokhoz pedig le kell szerződni egy megfelelő kivitelezővel. Fontos feltételek, hogy a kivitelezésért felelős vállalkozó nem lehet a támogatott személyi közeli hozzátartozója, illetve a bank által elfogadott költségvetésben szereplő bekerülési költség legalább 70 százalékát kell számlákkal igazolni - ellenkező esetben nem lesz jogosult az igénylő a támogatásra.

4. Már elszámolták a költséget más támogatásnál

A jelenleg elérhető lakástámogatások között sok átfedés van, a falusi csok és a lakásfelújítási támogatás felhasználhatóságát tekintve pedig kifejezetten sok a hasonlóság. Ha mindkét támogatást szeretné igénybe venni valaki, arra van lehetőség, de van egy fontos kritérium ezzel kapcsolatban: ugyanazt a költséget nem lehet mindkét támogatással kapcsolatban elszámolni, ez ugyanis kizáró ok. Ahhoz, hogy ez elkerülhető legyen, érdemes már a költségek megtervezésénél odafigyelni arra, hogy melyik munkálattal kapcsolatban melyik támogatást szeretné az igénylő érvényesíteni.

5. Ha hitel nélkül nem megy, de hiányzik a hitelképesség

A falusi csok támogatás a hagyományos csokhoz hasonlóan kiegészíthető kamattámogatott, legfeljebb 3 százalékos kamattal felvehető jelzáloghitellel. Két gyermek után legfeljebb 10, három gyermek után pedig legfeljebb 15 millió forint kölcsön igényelhető. Ez az előny hátránnyá is alakulhat: ha a bank ugyanis hitelképesség hiányában elutasítja az igénylőt, akkor nemcsak a hiteltől esik el, hanem a vissza nem térítendő támogatást sem tudja felvenni annál a folyósítónál.

Személyes pénzügyek Nem kell elájulni a forint mai teljesítményétől
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 19:23
Erősödött a forint a főbb devizákhoz képest szerdán kora estére a reggeli szintekhez képest.
Személyes pénzügyek Nem hallgatott a kormány a bankokra
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 17:41
Maradnak a betéti kamatársapkák.
Személyes pénzügyek Maximum havi 147 ezres lakáshitel-törlesztést vállalhat egy átlagos huszonéves
Privátbankár.hu | 2023. március 19. 17:47
Az átlagfizetések alapján a húszas és a harmincas korosztály tagjai a túlzott eladósodás megakadályozását szolgáló adósságfék-szabályok szerint az átlagfizetésük alapján elméletileg 147 ezer, illetve 183 ezer forintos hiteltörlesztést vállalhatnak.
Személyes pénzügyek Masszívan érzi a vágtató inflációt a bankkártyánk is
Privátbankár.hu | 2023. március 16. 12:52
Masszívan jelentkezik a megugró infláció a bankkártyás forgalomban is: a bankkártyás vásárlások értéke egy év alatt 32 százalékkal ugrott meg, miközben a kártyás vásárlások számának bővülése alig haladta meg a 17 százalékot – hívja fel a figyelmet a BiztosDöntés.hu. A fogyasztási szokások átalakulását az online fizetés előretörése mutatja.
Személyes pénzügyek A jegybank aggódik, mert a Revolut még mindig nem itthoni leánybank
Privátbankár.hu | 2023. március 13. 10:23
Az MNB a hazai ügyfelek védelmében változatlanul szorgalmazza, hogy a Revolut Bank itthoni leánybankként, magyarországi székhellyel és kellő tőkeerővel, a magyar jegybank felügyelete alá tartozó intézményként végezze tevékenységét. A Revolut Bank továbbra sem nyújtott be ilyen célú engedélyezési kérelmet, s változatlanul határon átnyúló szolgáltatóként működik. A hazai ügyfelek így továbbra sem tudják Magyarországon rendezni elszámolási jogvitájukat és a magyar betétbiztosítási védelem sem terjed ki a Revolut Banknál tartott pénzbetéteikre. A hazai bankok eközben megbízhatóan, stabilan működnek.
Személyes pénzügyek A XXI. század új szakmái – Influenszer legyek vagy intimitás koordinátor?
Elek Lenke | 2023. március 12. 18:36
No, és mi akarsz lenni, ha megnősz? Még nem tudom… nyissak kutyaovit? Legyek esküvőszervező? Étkezéspszichológus? Bohócdoktor? Utazó blogger? Partikellék forgalmazó? Influenszer? Vagy inkább intimitás koordinátor? Egy ilyen beszélgetés aligha hangozhatott volna el akárcsak 30 évvel ezelőtt is.
Személyes pénzügyek Támogatások kétgyermekes családoknak 2023-ban
Márkázott tartalom | 2023. március 12. 10:46
Magyarországon számos támogatás áll rendelkezésre, amelyek megkönnyíthetik a családalapítást. Ezúttal azokat a kedvezményeket tekintjük át, amelyeket a kétgyermekes családok vehetnek igénybe.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2023 tavasz, 1. forduló
Privátbankár.hu | 2023. március 12. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2023 tavaszi diákverseny 1. fordulója a gimnáziumok diákjainak!
Személyes pénzügyek A nap kérdése: az OTP üti ki a Fundamentát vagy fordítva? 
Privátbankár.hu | 2023. március 10. 13:50
Párbaj indult a hazai lakástakarékpénztári szolgáltatásoknál.
Személyes pénzügyek Egyre tudatosabban gazdálkodunk
Privátbankár.hu | 2023. március 9. 09:22
A bankbetéteknek hátat fordító lakosság az értékpapírpiacon keresett helyet a pénzének az ijesztő inflációs adatok láttán. Az állampapír-eladások és a befektetési alapok nyertek sokat az árak emelkedésén.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG