<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A falusi csok csak az ország bizonyos kistelepülésein igényelhető, ezeken a helyeken viszont jól kihasználható a felvehető összeg, az alacsonyabb ingatlanárak miatt. A falura költözők legfeljebb 10 millió forint támogatást vehetnek igénybe, de azok is pályázhatnak legfeljebb ötmillió forintra, akik a meglévő ingatlanjukat szeretnék bővíteni és korszerűsíteni. A Bank360.hu elemzői ennek a támogatási formának a buktatóit gyűjtötték össze, hogy egyszerűbb legyen azokat elkerülni.

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) speciális formájaként indult el közel két éve a falusi csok azzal a céllal, hogy a csökkenő népességszámmal és romló ingatlanállománnyal rendelkező kistelepüléseket fellendítse. Ehhez akár 10 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást is igénybe lehet venni - ehhez azonban számos feltételnek kell megfelelni. Az alábbi problémák okozhatnak gondot az igénylésnél:

1. Szigorúbbak a személyi feltételek, mint a hagyományos csoknál

A hagyományos csok igényléséhez egy és két gyermek után elegendő fél éves folytonos tb-jogviszonyt igazolni, ezzel szemben a falusi csok igénylésére csak akkor van lehetőség, ha az időszak meghaladja az egy évet, legfeljebb 30 nap megszakítással. Ha a három vagy több gyermek után felvehető támogatást igényli valaki, akkor mindkét támogatási formánál legalább két éves jogviszonyt kell igazolni.

Egy település a 2679-ből: a Zala megyei Pölöskén is igénybe vehető a falusi csok. Fotó: MTI/Varga GyörgyEgy település a 2679-ből: a Zala megyei Pölöskén is igénybe vehető a falusi csok. Fotó: MTI/Varga György

2. Nem azonos a térképmásolat a valósággal

Gyakori probléma a falusi csoknál, hogy a kinézett ingatlan nem egyezik meg a Földhivataltól kikért térképmásolattal, például mert egy korábban elvégzett átalakítást nem jelentettek be. Ez akár a falusi csok igénylésének elutasítását is vonhatja maga után, vagy azért, mert a bank csak azt fogadja el, ha a térképmásolat megegyezik a valósággal, vagy pedig azért, mert a térképmásolaton lévő ingatlan nem felel meg a csok feltételeinek - utóbbi esetben nem számít, hogy az ingatlan a valóságban egyébként megfelelne.

A megoldást az jelentheti ebben a helyzetben, ha még az igénylés előtt átvezetik a változásokat. Ez akkor létfontosságú, ha például egy olyan melléképületet szeretne az igénylő felújítani, ami nincs rajta a térképmásolaton.

3. Gond van a számlákkal vagy a kivitelezővel

Falusi csok igénylésnél kötelező vállalni az ingatlan fejlesztését is bővítés vagy korszerűsítés útján, ezekhez a munkálatokhoz pedig le kell szerződni egy megfelelő kivitelezővel. Fontos feltételek, hogy a kivitelezésért felelős vállalkozó nem lehet a támogatott személyi közeli hozzátartozója, illetve a bank által elfogadott költségvetésben szereplő bekerülési költség legalább 70 százalékát kell számlákkal igazolni - ellenkező esetben nem lesz jogosult az igénylő a támogatásra.

4. Már elszámolták a költséget más támogatásnál

A jelenleg elérhető lakástámogatások között sok átfedés van, a falusi csok és a lakásfelújítási támogatás felhasználhatóságát tekintve pedig kifejezetten sok a hasonlóság. Ha mindkét támogatást szeretné igénybe venni valaki, arra van lehetőség, de van egy fontos kritérium ezzel kapcsolatban: ugyanazt a költséget nem lehet mindkét támogatással kapcsolatban elszámolni, ez ugyanis kizáró ok. Ahhoz, hogy ez elkerülhető legyen, érdemes már a költségek megtervezésénél odafigyelni arra, hogy melyik munkálattal kapcsolatban melyik támogatást szeretné az igénylő érvényesíteni.

5. Ha hitel nélkül nem megy, de hiányzik a hitelképesség

A falusi csok támogatás a hagyományos csokhoz hasonlóan kiegészíthető kamattámogatott, legfeljebb 3 százalékos kamattal felvehető jelzáloghitellel. Két gyermek után legfeljebb 10, három gyermek után pedig legfeljebb 15 millió forint kölcsön igényelhető. Ez az előny hátránnyá is alakulhat: ha a bank ugyanis hitelképesség hiányában elutasítja az igénylőt, akkor nemcsak a hiteltől esik el, hanem a vissza nem térítendő támogatást sem tudja felvenni annál a folyósítónál.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Hiába a borsos kamatok, nem csökken a hitelfelvételi kedv
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 10:24
Átlagosan 1,8 millió forint személyi kölcsönt vesznek fel felújításra vagy autóra a K&H ügyfelei.
Személyes pénzügyek Magyar Közlöny: a csok büntetőkamata nem lehet több 5 százaléknál
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 07:32
Legfeljebb 5 százalék lehet a büntetőkamat azoknak, akik nem teljesítik a csok felvételekor vállalt feltételeket. Az új rendeletre a jegybanki alapkamat drasztikus emelkedése miatt volt szükség. A büntetőkamat akár 65 százalékra is rúghatott volna.
Személyes pénzügyek Iszonyatos összegeket vesztünk az inflációval - tévút a készpénzes megtakarítás
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 10:57
Ezermilliárd forint olvadhat semmivé, de van jobb megoldás.
Személyes pénzügyek Megint érdemes gyorsan elmenni tankolni
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 10:27
Péntektől ugyanis újra emelkedik a benzin és a dízelolaj ára is.
Személyes pénzügyek Már a spórolós németek sem spórolnak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 13:15
A lakosság nagy része nem tud már pénzt félretenni a rendkívüli áremelkedés, például a megnövekedett rezsi miatt Németországban. A BVR bankszövetség becslése szerint a megtakarítási ráta 2014 óta először egyszámjegyűre csökkenhet az idén.
Személyes pénzügyek Rengeteg állás betöltetlen Ausztriában, augusztusban is rekord született
Eidenpenz József | 2022. szeptember 26. 05:14
Új rekord született augusztusban is, 115 622 magyar állampolgárságú munkavállaló dolgozott Ausztriában. Egy év és egy hónap alatt is a magyarok száma nőtt legjobban. Lassan utolérjük a csúcstartó németeket. Az ukránok rohama valamiért leült. A szomszédunkban még mindig rengeteg álláshely betöltetlen.
Személyes pénzügyek A zsebpénzben is visszaköszönhet az infláció
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 22. 10:25
Egyre drágábbak a meglóduló infláció miatt az iskolások hétköznapjai, például a menzákon jelentős drágulás figyelhető meg. A gyerekek kiadásai is emelkednek, ezért a szülőknek - ha megtehetik - magasabb zsebpénz-kiadással érdemes számolniuk az idei tanévben.
Személyes pénzügyek Pénteken változás jön az üzemanyagáraknál
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 21. 11:38
Változik a gázolaj ára azoknak, akik nem tankolhatnak 480-ért.
Személyes pénzügyek Hiteleiknél a bankok azonnal érvényesítik az MNB-kamatemelést, nem úgy a betéteiknél
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 19. 08:43
Ez derül ki a Bank360 legfrissebb körképéből.
Személyes pénzügyek Magas fizetése van annak, aki most lakáshitelt vesz fel
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 18. 12:31
Csökkent a tervezett lakásvásárlásukat részben hitelből finanszírozók átlagos életkora az idén. Az átlagos fizetésük pedig 16 százalékkal 563 ezer forintra emelkedett éves összevetésben - derül ki az ingatlan.com és a money.hu közös szolgáltatása, a Hitelintéző adataiból.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG