4p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A falusi csok csak az ország bizonyos kistelepülésein igényelhető, ezeken a helyeken viszont jól kihasználható a felvehető összeg, az alacsonyabb ingatlanárak miatt. A falura költözők legfeljebb 10 millió forint támogatást vehetnek igénybe, de azok is pályázhatnak legfeljebb ötmillió forintra, akik a meglévő ingatlanjukat szeretnék bővíteni és korszerűsíteni. A Bank360.hu elemzői ennek a támogatási formának a buktatóit gyűjtötték össze, hogy egyszerűbb legyen azokat elkerülni.

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) speciális formájaként indult el közel két éve a falusi csok azzal a céllal, hogy a csökkenő népességszámmal és romló ingatlanállománnyal rendelkező kistelepüléseket fellendítse. Ehhez akár 10 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást is igénybe lehet venni - ehhez azonban számos feltételnek kell megfelelni. Az alábbi problémák okozhatnak gondot az igénylésnél:

1. Szigorúbbak a személyi feltételek, mint a hagyományos csoknál

A hagyományos csok igényléséhez egy és két gyermek után elegendő fél éves folytonos tb-jogviszonyt igazolni, ezzel szemben a falusi csok igénylésére csak akkor van lehetőség, ha az időszak meghaladja az egy évet, legfeljebb 30 nap megszakítással. Ha a három vagy több gyermek után felvehető támogatást igényli valaki, akkor mindkét támogatási formánál legalább két éves jogviszonyt kell igazolni.

Egy település a 2679-ből: a Zala megyei Pölöskén is igénybe vehető a falusi csok. Fotó: MTI/Varga György
Egy település a 2679-ből: a Zala megyei Pölöskén is igénybe vehető a falusi csok. Fotó: MTI/Varga György

2. Nem azonos a térképmásolat a valósággal

Gyakori probléma a falusi csoknál, hogy a kinézett ingatlan nem egyezik meg a Földhivataltól kikért térképmásolattal, például mert egy korábban elvégzett átalakítást nem jelentettek be. Ez akár a falusi csok igénylésének elutasítását is vonhatja maga után, vagy azért, mert a bank csak azt fogadja el, ha a térképmásolat megegyezik a valósággal, vagy pedig azért, mert a térképmásolaton lévő ingatlan nem felel meg a csok feltételeinek - utóbbi esetben nem számít, hogy az ingatlan a valóságban egyébként megfelelne.

A megoldást az jelentheti ebben a helyzetben, ha még az igénylés előtt átvezetik a változásokat. Ez akkor létfontosságú, ha például egy olyan melléképületet szeretne az igénylő felújítani, ami nincs rajta a térképmásolaton.

3. Gond van a számlákkal vagy a kivitelezővel

Falusi csok igénylésnél kötelező vállalni az ingatlan fejlesztését is bővítés vagy korszerűsítés útján, ezekhez a munkálatokhoz pedig le kell szerződni egy megfelelő kivitelezővel. Fontos feltételek, hogy a kivitelezésért felelős vállalkozó nem lehet a támogatott személyi közeli hozzátartozója, illetve a bank által elfogadott költségvetésben szereplő bekerülési költség legalább 70 százalékát kell számlákkal igazolni - ellenkező esetben nem lesz jogosult az igénylő a támogatásra.

4. Már elszámolták a költséget más támogatásnál

A jelenleg elérhető lakástámogatások között sok átfedés van, a falusi csok és a lakásfelújítási támogatás felhasználhatóságát tekintve pedig kifejezetten sok a hasonlóság. Ha mindkét támogatást szeretné igénybe venni valaki, arra van lehetőség, de van egy fontos kritérium ezzel kapcsolatban: ugyanazt a költséget nem lehet mindkét támogatással kapcsolatban elszámolni, ez ugyanis kizáró ok. Ahhoz, hogy ez elkerülhető legyen, érdemes már a költségek megtervezésénél odafigyelni arra, hogy melyik munkálattal kapcsolatban melyik támogatást szeretné az igénylő érvényesíteni.

5. Ha hitel nélkül nem megy, de hiányzik a hitelképesség

A falusi csok támogatás a hagyományos csokhoz hasonlóan kiegészíthető kamattámogatott, legfeljebb 3 százalékos kamattal felvehető jelzáloghitellel. Két gyermek után legfeljebb 10, három gyermek után pedig legfeljebb 15 millió forint kölcsön igényelhető. Ez az előny hátránnyá is alakulhat: ha a bank ugyanis hitelképesség hiányában elutasítja az igénylőt, akkor nemcsak a hiteltől esik el, hanem a vissza nem térítendő támogatást sem tudja felvenni annál a folyósítónál.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Nagy segítséget kaphatnak azok a fiatalok, aki saját lakást szeretnének
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 08:09
Több tényező miatt is nagyon megnőhet a babaváró hitelek igénylése.
Személyes pénzügyek Ne reménykedjünk, hogy hazatérnek az Ausztriában dolgozók
Eidenpenz József | 2024. február 23. 05:44
A számok, a hosszú idősorok alapján nyoma sincs annak, hogy az Ausztriában dolgozó vagy letelepedett magyarok haza akarnának térni. Ehelyett inkább újabb és újabb rekordok dőlnek, de így van ez sok más ország állampolgárai esetében is. A Covid is csak ideiglenesen akasztotta meg ezt a történelmi léptékű folyamatot.
Személyes pénzügyek Rendesen megemberelte magát a forint
Privátbankár.hu | 2024. február 20. 18:31
Erősödött kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
Személyes pénzügyek Újabb banknál jön az inflációs feketeleves, ennyivel emelik a díjakat május 1-jétől
Privátbankár.hu | 2024. február 16. 12:37
Azt mondják, ennél többet is emelhettek volna.
Személyes pénzügyek Egymás lábát tapossák a bankok, hogy olcsóbb lakáshitelt adhassanak, de ki tudott mindenki alá ígérni?
Privátbankár.hu | 2024. február 16. 10:38
Februárban tovább vágják a kamatokat a bankok, már közelítik a 6 százalékot, de hol kaphatjuk most a legjobb ajánlatot?
Személyes pénzügyek Na, már ilyen is van: CSOK Plusz mellé banki jóváírás
Privátbankár.hu | 2024. február 15. 11:45
A januárban indult CSOK Plusz versenyt gerjesztett a pénzintézetek között, az egyik hazai bank már jóváírással csábítja magához a lakáshitelre vágyókat.
Személyes pénzügyek Új korszak kezdődik, a magyarok százbillió forintos vagyona a tét
Privátbankár.hu | 2024. február 13. 14:22
Új korszak indul a magyarországi lakásbiztosítási piacon - márciusban ugyanis mindenki lecserélheti a meglévő lakásbiztosítását, ennek eredményeként javulhat a helyzet az alulbiztosítottság szempontjából - közölte a Netrisk.
Személyes pénzügyek Besült a kormány családtámogatási csodafegyvere?
Privátbankár.hu | 2024. február 13. 10:15
Tíz százalékkal kevesebben igényelték ezt a forrást, mint egy évvel korábban.
Személyes pénzügyek Egy különös kormányzati honlap nyugdíjasoknak
Privátbankár.hu | 2024. február 8. 11:07
Ha valaki bemegy a világ legnagyobb internetes keresőjébe, a Google-be és ott beírja a nyugdíj szót, akkor a második helyen mindjárt a magyar kormány nyugdíjasokkal foglalkozó honlapját találja. Aztán ha belekattint akkor sorjáznak a meglepetések. Folytatjuk laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac&Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsorát a Nyugdíjszervizt Dr. Farkas Andrással és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Diákverseny 2024 tavasz - online találkozó regisztráció
Privátbankár.hu | 2024. február 6. 16:22
Regisztráció a március 5-i online találkozóra. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG