<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Az európai népesség folyamatosan öregszik, így egyre kevesebb aktív korú polgár befizetéseiből kell egyre több nyugdíjas részére állami nyugdíjat fizetni, a nyugdíjas kori változatlan életszínvonal ezért csak öngondoskodással érhető el.

Tovább élünk, kevesebb pénzből

Az ING Biztosító elnök-vezérigazgatója, Cornelia Coman idézte az EU Magyarországra vonatkozó előrejelzését: jelenleg a magyar átlagpolgár utolsó fizetésének 83 százaléka a nyugdíj, 2050-ben már csak 65,5 százaléka lesz, mivel a 65 év feletti korosztály aránya a mai 20 százalék alattiról 26 százalékra emelkedik.

A 225 ezer forintos bruttó átlagbér után jelenleg 124 ezer forint a nyugdíj, amely - változatlan átlagbért feltételezve - 2050-re 98 ezer forintra csökken - tette hozzá Cornelia Coman. Hozzátette: miközben a nyugdíjasok aránya növekszik, tovább is élnek, jelenleg a nyugdíjazást követően még 16 évig, de évente 0,1 százalékkal emelkedik a várható életkor.

Mi kell a rendes nyugdíjhoz? Megtakarítás

A vezérigazgató idézte a GfK Hungária és az ING közös felmérésének egyik megállapítását: az aktív korúak mindössze negyede takarékoskodik nyugdíjas korára, pedig a szükséges havi megtakarítás annál kevesebb, mennél korábban kezdi valaki a takarékosságot.

Cornelia Coman egy példán mutatta be a havi 120 ezer forintos többletnyugdíjhoz szükséges havi megtakarítás összegét. Aki 29 évesen kezdi azt, annak 14 ezer, aki 39 évesen, annak 30 ezer, míg aki 49 évesen, annak 80 ezer forintot kell - üzleti biztosításban - havonta megtakarítania.

Lehet könnyebb az öngondoskodás

Az elnök-vezérigazgató beszélt arról is, hogy - a szakma kezdeményezésére - a korábbi pénzügyi felügyelet javaslatot tett a kormánynak a magánnyugdíjpénztári vagyon átvitelére valamely önkéntes nyugdíjpénztára. Ezzel meg lehetne őrizni az eddigi megtakarításokat, de a kormány eddig nem döntött erről.

Cafeteria 2014

Minden lehet cafeteria, amit előre meg tudnak nevezni, így érdemes kikalkulálni, hogy mire tudjuk az adókedvezményes, vagy adómentes juttatásokat felhasználni és azokat kérni bér helyett. Havonta tízezreket lehet így spórolni. 2014-től már több adót lehet visszaigényelni az önkéntes pénztárakba befizetett összegek után - összeállításunk a 2014-es cafeteria-rendszerről >>

Német János, a biztosító termékfejlesztési vezetője kiemelte, hogy az idei év elejétől a nyugdíjbiztosításokra járó 20 százalékos adókedvezmény is a nyugdíjas előtakarékosságra ösztönzi az aktív korúakat. Miután a nyugdíj-előtakarékossági számla és az önkéntes nyugdíjbiztosítás adókedvezménye is ilyen arányú, így a három öngondoskodás párhuzamosan is folytatható, annak csak az adókedvezmény évi 280 ezer forintos felső határa szab határt - tette hozzá a termékfejlesztési vezető.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek A zsebpénzben is visszaköszönhet az infláció
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 22. 10:25
Egyre drágábbak a meglóduló infláció miatt az iskolások hétköznapjai, például a menzákon jelentős drágulás figyelhető meg. A gyerekek kiadásai is emelkednek, ezért a szülőknek - ha megtehetik - magasabb zsebpénz-kiadással érdemes számolniuk az idei tanévben.
Személyes pénzügyek Pénteken változás jön az üzemanyagáraknál
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 21. 11:38
Változik a gázolaj ára azoknak, akik nem tankolhatnak 480-ért.
Személyes pénzügyek Hiteleiknél a bankok azonnal érvényesítik az MNB-kamatemelést, nem úgy a betéteiknél
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 19. 08:43
Ez derül ki a Bank360 legfrissebb körképéből.
Személyes pénzügyek Magas fizetése van annak, aki most lakáshitelt vesz fel
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 18. 12:31
Csökkent a tervezett lakásvásárlásukat részben hitelből finanszírozók átlagos életkora az idén. Az átlagos fizetésük pedig 16 százalékkal 563 ezer forintra emelkedett éves összevetésben - derül ki az ingatlan.com és a money.hu közös szolgáltatása, a Hitelintéző adataiból.
Személyes pénzügyek Meghal a bankkártya, megoldjuk okosba' a fizetést
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 16. 08:46
Tarolnak a különböző új digitális eszközök.
Személyes pénzügyek Készüljünk fel: egyre többen válnak fizetésképtelenné
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 15. 10:44
A közeljövőben a nem teljesítők száma elkerülhetetlenül növekedni fog, mind az élő hiteleknél és szolgáltatásoknál, mind pedig a lejárt követelések között – véli Bódizs Kornél, a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetségének (MAKISZ) elnöke.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Diákverseny 2022 ősz - online találkozó regisztráció
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 12. 15:07
Regisztráció az október 6-i online találkozóra.
Személyes pénzügyek A szép mosoly ára - nagyot drágultak a fogászati kezelések, és még nincs vége
Elek Lenke | 2022. szeptember 10. 15:34
Sok mindentől függnek egy-egy rendelő árai, de a dráguló nyersanyagok, eszközök és az energia árát előbb-utóbb mindenhol a páciensek fogják megfizetni.
Személyes pénzügyek Még sokkal drágább lesz autózni jövőre: az autópályamatricák is durván drágulnak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 10. 08:37
Az áremelés mértéke az inflációhoz van kötve, így igen jelentős lesz.
Személyes pénzügyek Kevesebb esetben, de nagyobb károkat okoztak a nyári viharok
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 9. 08:46
Az idei május-augusztusi viharszezonban viszonylag kevés kárbejelentéshez a korábbi éveknél jóval magasabb átlagos kifizetések társultak, derül ki a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) adataiból.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG