<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Az MNB lapértesülés szerint jelezte a finanszírozóknak: ha ők nem lépnek, szabályozókkal kényszeríti rá őket, hogy forintosítsák a deviza autóhiteleket is. A kedvezményes árfolyam - ami segítséget jelentene - a jegybank "beszállása" nélkül elérhetetlen, az esetleges kamatfelár-szabályozás veszélye ugyanakkor sietségre késztetheti a finanszírozókat.

A Magyar Nemzeti Bank a múlt héten tárgyalást kezdeményezett a Magyar Bankszövetség tagjaival, ahol a megmaradt devizahitelekről, pontosabban ezeknek a hiteltermékeknek a forintosításáról volt szó - írja a Napi Gazdaság.

Az MNB egy bizonyos időponttól kezdve szabályozás útján büntetéseket is kilátásba helyezett, amennyiben a pénzintézetek nem tesznek azért, hogy a megmaradt devizaportfóliókat is forintosítsák.

A bankok is elismerték az ilyen típusú hitelek kockázatát, ugyanakkor úgy látják, hogy az ügyfelekkel való egyezkedés és a szerződések nagy számának módosítása miatt csupán az állomány 10-15 százalékát tudnák saját erőfeszítés alapján forintosítani, vagyis további finomításra lesz még szükség a jegybanki tervekben.

Az autóhitelesek nemcsak kimaradtak a forintosításból, de sokuk esetében a jelzáloghiteleknél jelentősen kisebb mértékben csökkent a törlesztőrészlet az elszámolást követően. Az MNB adatai szerint az autóhitelesek törlesztői csupán 5 százalékkal csökkentek, míg a jelzáloghiteleknél inkább 20-25 százalék között, ami hitelkiváltással, bankváltással tovább javulhat. A svájci frank forinttal szembeni nagymértékű erősödése az év elején így számukra önmagában jelentős többletterhet jelent - írja a lap.

A jegybank kellene

Korábban voltak olyan szakmai vélemények, amelyek szerint a deviza(alapú) jelzáloghitelek forintosításához hasonlóan a jegybank továbbra is jelentős devizatartalékából lehetne forrást biztosítani a kedvezményes árfolyamon történő forintosításhoz - ez a korábbi 9 milliárd euró után legfeljebb újabb 1 milliárdot jelentene. Az ügyfelek számára ugyanis a jelen helyzetben a piaci árfolyamon történő forintosítás - a januárban megugrott frank árfolyamnak köszönhetően - nem jelentene lényegében semmilyen könnyítést. Márpedig a bankok a jegybank nélkül jószerivel csak a piaci árfolyamon történő átváltást tudnának megoldani - ezt ugyanakkor eddig is hiába kínálták az ügyfeleknek.

Arról már korábban is volt szó, hogy a jegybank a devizatartalék felhasználásával segítene a devizás autóhiteleseken - korábbi összeállításunkat itt találja >>

Van, amiért érdemes sietniük

Külön kérdés, hogy a forintosításhoz kapcsolódna-e a jelzáloghitelekhez hasonló kamatszámítási metódus. Itt a fő kérdés az lenne, hogy milyen kamatfelárat szabna meg az MNB (vagy a jogalkotó), hiszen az autóhitelek esetében a legnagyobb gondot azok egyedi árazása okozta. Amennyiben a forintosítás után itt is meghatározásra kerülne egy felár-plafon, az vélhetően az adósok jelentős részénél kamatcsökkenést okozna. Egyes vélemények szerint ez a fenyegetettség lehet az, amely arra sarkallhatja a lízingcégeket, hogy "önmaguktól" igyekezzenek minél több ügyféllel megegyezni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Az egy dolog, hogy tavaly az internetre költözött a magyar, de a járvány elültével vajon ott is marad?
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 4. 16:11
A koronavírus miatt a digitális érettség sok területen több évet ugrott előre az időben, ugyanis a magyarok 40 százaléka próbált ki új online szolgáltatásokat az elmúlt évben. A kísérletezők háromnegyede elégedett: legalább egyet a jövőben is használni fog. Az online távmunkára sokan hosszabb időre rendezkedtek be az új élethelyzet miatt, az érdemben válaszoló magyarok 63 százaléka részben vagy teljesen a home office-t választaná továbbra is – derült ki a Cofidis Hitel Monitor legfrissebb kutatásából.
Személyes pénzügyek Hány telefonfülke van még az országban és mennyit használják őket?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 23. 10:01
Folyamatosan csökken a nyilvános telefonfülkék száma, de még mindig rendszeresen használják azokat, havonta átlagosan ötven hívást indítanak egy-egy nyilvános készülékről.
Személyes pénzügyek Melyik éri meg jobban? A fogyasztóbarát személyi hitel vagy a hagyományos?
Privátbankár.hu | 2021. július 20. 16:37
A Minősített Fogyasztóbarát személyi kölcsön számos olyan jellemzővel bír, ami miatt kedvezőbb egy hagyományos személyi kölcsönnél, a Nemzeti Bank korábbi közlése alapján az idei év első négy hónapjában felvett személyi kölcsönök közül minden ötödik minősített volt. A Bank360 elemzői annak jártak utána, hogy milyen feltételekkel lehet hagyományos, illetve fogyasztóbarát hitelhez jutni júliusban, és jobban megéri-e az új konstrukció.
Személyes pénzügyek A válság ellenére is új történelmi csúcson az Ausztriában dolgozó magyarok száma
Eidenpenz József | 2021. július 20. 12:00
Annak ellenére, hogy a koronavírus-válságnak még koránt sincs vége, és nem a legjobb évként fog bevonulni a turizmus történetébe sem a 2021-es, az Ausztriában dolgozó magyarok száma új történelmi csúcsra emelkedett. Messze a magyarok kapták a legtöbb állást júniusban, amihez hozzájárulhat, hogy osztrák dolgozókból egyre kevesebb van. Az országban azonban megint szigorítanak, így a nyár második fele erősen kérdéses.
Személyes pénzügyek Magyarország sem marad ki az időjárás okozta károkból
Privátbankár.hu | 2021. július 19. 16:27
A Generali Biztosító adatai szerint július második és harmadik hétvégéjének viharai után eddig közel 5500 bejelentés érkezett, összesen 1,5 milliárd forint értékben. 
Személyes pénzügyek Ráerősített az öngondoskodás iránti igényre a járvány
Privátbankár.hu | 2021. július 19. 15:12
Egyre többen veszik saját kezükbe az egészségügyi öngondoskodás kérdését – derült ki a Pénztárszövetség első negyedéves eredményeiből. A hosszú távú, nyugdíjcélú megtakarítások mellett tavaly és a 2021-es év első negyedévében a több mint 930 ezer egészségpénztári tag 8 milliárd forintnyi egyéni befizetéssel gyarapította egészségügyi célú befizetéseit, ami rekordösszegnek számít az elmúlt 20 év első negyedéveit tekintve.   
Személyes pénzügyek Jól meglökte a koronavírus az asztali számítógépek iránti keresletet
MTI | 2021. július 19. 12:20
Az elmúlt három negyedévben világszerte szépen nőttek a PC-eladások, igaz, a lendület így a végére épp hanyatlásnak indult.
Személyes pénzügyek Két bank is a babaváró hitel növekvő folyósítását jelezte
MTI | 2021. július 14. 06:24
Jelentős növekedésről számolt be a babaváró hitelek folyósításában két pénzintézet.
Személyes pénzügyek Még hogy válság? Egy év alatt közel 900 milliárddal tollasodtak meg a hazai gazdagok - itt a legfrissebb privátbanki körkép!
Csabai Károly | 2021. július 12. 05:21
Nemcsak a meglévő ügyfelek számláját gyarapították a koronavírus-járvány utáni első sokkot követően jelentősen felpattant árfolyamok. Hanem a friss pénzek is, vagyis, hogy több mint másfélezren döntöttek úgy, ezentúl a pénzeik fialtatását profikra bízzák. Mindezek következtében június végén közel 47 ezer számlán már 7 ezer milliárd forintos magánvagyont kezeltek a hazai privátbankárok, akik 30 millió forint alatt szóba sem állnak módosabb honfitársainkkal, a többségnél azonban 100 millió a beugró. Egyéb érdekességek is kiderülnek a legfrissebb körképünkből.
Személyes pénzügyek Az itthon nyaraló magyarok közel fele 50 ezer forintnál kisebb büdzsével tervez
Privátbankár.hu | 2021. július 8. 12:29
32 százalékuk pedig 50 és 100 ezer forint közötti vakációs költségvetéssel számol idén.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos