<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Az új brit statisztikák szerint tavaly több ember halt meg demenciában, mint bármi másban, csak eddig a halálokok nyilvántartása másképp történt, és nem tudtunk róla. Minél jobban gyógyítják a többi betegséget, annál valószínűbb, hogy valakit utolér. Németországban 1,6 beteg is szenvedhet ebben, új törvényt is fogadtak el róla.

Brit statisztikák szerint 2015-ben először fordult elő, hogy a leggyakoribb halálokká a demencia (időskori elbutulás) és az alzheimer-kór lépett elő. A szív- és érrendszeri betegségek ezáltal a második helyre csúsztak vissza – írta a Heise.de.

Említik, hogy a mentális betegségek sok statisztikában egyáltalán nem is szerepelnek halálokként, mert a halál közvetlen kiváltó oka valami más, például tüdőgyulladás vagy más fertőzés is lehet, és a halotti bizonyítványokra ezt vezetik rá. Az is előfordul, hogy a beteg egyszerűen nem eszik és iszik többé. A Wikipedia is azt írja, az ilyen betegségeknél „a halál végül rendszerint valamilyen külső tényező miatt következik be, pl. fertőzés, felfekvés”.)

Valójában azonban a demenciával és az alzheimer-kórral összefüggő halálozások folyamatosan növekednek, miközben más halálokok visszaszorulnak. Ezt főleg azzal magyarázzák, hogy a várható életkor folyamatosan nő, a többi halálokot pedig kiküszöbölik, sok betegséget meggyógyítanak.

Erre utal az is, hogy a férfiak körében változatlanul gyakoribb a szív- és érrendszeri betegségek miatt bekövetkező halálozás, a nőknél viszont, akik tovább élnek, a demencia vette át a helyét. A demencia és az alzheimer főleg a 65 éven felülieket sújtják. A statisztikákat most az egészségügyi világszervezet, a WHO ajánlására reformálják meg.

Érzékeny téma Németországban a demencia, olyannyira, hogy a múlt héten a Bundestag (a parlament) elfogadott egy új törvényt a betegség kutatásával kapcsolatban – írta a Handelsblatt.com. A rendelkezéssel lényegében szélesítik a betegeken végzett engedélyezett gyógyszerkísérletek körét ebben a témában.

Németországban 1,5-1,6 millió demenciában szenvedő beteg él, a tendencia emelkedő – írja a lap. A legfontosabb halálokok viszont a szívinfarktus és az agyvérzés, ezek a lakosság 42 százalékát érintik.

Internetes leírások szerint a demencia nem egyszerűen időskori butulást jelent, mert az mindenkinél bekövetkezik kisebb-nagyobb mértékben, hanem annak kóros válfaját. Az alzheimer-kór pedig a demencia egyik változata.

Meddig élhet tulajdonképpen egy ember? - tettük fel a kérdést nemrég.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Erre költötték a háztartások a növekvő béreiket
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 25. 18:12
Annak ellenére, hogy a hazai bérek átlagban nominálisan 7,2, reálértéken 6,3 százalékkal nőttek a második negyedévben, a kiskereskedelmi forgalom még mindig nem állt vissza a koronavírus-járvány előtti szintre – állapítja meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a legfrissebb inflációs jelentésében. Egyúttal feltárta, hogy akkor mi is lett ezekkel a többletpénzekkel.
Személyes pénzügyek Ezt tehetik a családok a beígért szja-visszatérítéssel
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 10:31
Az eddigi bejelentések alapján a gyermeket nevelő családok jövő februárban visszakapják befizetett személyi jövedelemadójukat a 2021-es átlagbérnek megfelelő adószintig. Mutatjuk, mire használható az összeg.
Személyes pénzügyek Hitelmoratórium: 200 ezren már törlesztik a hitelüket
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 23. 10:25
Fél év alatt közel kétszázezer volt moratóriumos hitel esetében kezdték meg ismételten a törlesztést a banki ügyfelek a nyárig. A moratóriumra igénybevételére jogosult lakossági hitelek immár kisebb fele van a fizetési stop védőhálója alatt.
Személyes pénzügyek Babaváró az Ersténél: az ügyfelek 90 százalékának kell a 10 millió forint
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 23. 10:05
A pénzintézet eddig 200 milliárd forint kölcsönt folyósított.
Személyes pénzügyek A szoros bizalmi légkör az egyik titka az MKB Private Banking és ügyfelei kapcsolatának
PR | 2021. szeptember 22. 10:47
A privátbankárok minden esetben bankjuk legjobb szolgáltatásait és termékeit biztosítják ügyfeleik számára, annak érdekében, hogy a vagyoni helyzetükhöz és egyedi igényeikhez legjobban illeszkedő megoldásokat élvezhessék – mondja Pleschinger Gyula Márk, az MKB Private Banking igazgatója. Az egyre inkább elfogadottá váló családi vagyontervezés során nemcsak az öröklésre és az előbb-utóbb elkerülhetetlenné váló generációváltásra koncentrálnak, hanem a család valamennyi tagjának bevonására is törekszenek.
Személyes pénzügyek A verseny lenyomja a jegybanki kamatemelést a személyi kölcsönöknél
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 21. 14:47
Miközben ma délután 15 bázisponttal megugrott a jegybanki alapkamat, a money.hu összegzése szerint a nyár és az ősz eleje inkább akciókkal, semmint érdemi kamatemelésekkel telt és telik a személyi hitelek piacán.
Személyes pénzügyek Milyen utazásról álmodozhatunk ősszel?
Draskóczy Dániel | 2021. szeptember 20. 18:46
Az elmúlt másfél évben az életünk ezerféleképpen változott meg, többek között a külföldi utazásokra egy ideig nem lehetett menni. Az utóbbi hónapokban ugyan az oltásoknak köszönhetően több állam is könnyített a beutazási szabályokon, ám sok országban jelenleg is hétről-hétre változnak az előírások. Éppen ezért nagy kérdés, hogy az ősz során a járvány újabb hulláma miatt bezárulnak a kapuk, vagy az oltások valóban kellő védelmet nyújtanak, és szabadon utazhatunk majd?
Személyes pénzügyek A lakáshitel törlesztésére is kaphatunk adókedvezményt: mutatjuk, hogyan
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 19. 11:34
A nagyobb hazai egészségpénztárak zöme önsegélyező pénztárként is működik, ennek köszönhetően pedig számos egyéb szolgáltatást vehetnek igénybe a tagok az egészségpénztár által nyújtott lehetőségek mellett. A Bank360 szakértői összefoglalták, hogy milyen önsegélyező pénztári szolgáltatások vehetők igénybe a nagyobb szolgáltatóknál, illetve, hogy miért érdemes élni ezzel a lehetőséggel.
Személyes pénzügyek Rárepültek a magyarok a kormány havi 5 ezer forintos nászajándékára
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 19. 09:15
Soha nem vették még igénybe olyan sokan az első házasoknak járó adókedvezményt, mint ahányan tavaly. Az szja-bevallások adatai alapján 2020-ban a 105 ezer első házas összességében 4,2 milliárd forintot spórolt.
Személyes pénzügyek Több külföldi nyaralás, több utasbiztosítás
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 18. 14:39
A biztosítók visszajelzései alapján egyértelműen látszik, hogy az utazási kedv a 2019-es évhez közelített idén, emellett pedig az igény is egyre nagyobb az utasbiztosítások iránt. A Bank360.hu a nyári szezon tapasztalatairól kérdezett utasbiztosítókat.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos