<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Több millió, értelmetlenül kiküldött "nullás" levél átvételétől mentesíti az MNB a forinthiteleseket. Augusztus 1 és szeptember 30 között csak azok kapnak így levelet, akiknél tényleg várható visszaírás.

Komoly bevételtől esik a Posta, komoly ingereltségtől mentesülnek az ügyfelek és nem kerül értelmetlenül sokba a forinthitelesek elszámolásának technikai lebonyolítása – így sommázható az a jegybanki döntés, amely mentesíti a bankokat az alól, hogy valamennyi korábbi forinthiteles ügyfelüknek elszámolólevelet küldjenek ki.

MTI Fotó: Balázs Attila

 

A holnap hatályba lépő rendelet szerint mentesülnek a tértivevényes levél kiküldése alól a bankok abban az esetben ha az adott szerződés már megszűnt és annak élettartama alatt egyoldalú kamat-, díj- és költségemelés nem történt. Fontos ismérv ugyanakkor – azon túl, hogy már lezárt szerződésnek kell lennie -, hogy az adott szerződést az ügyfél szerződésszerűen teljesítette, mivel előfordulhat, hogy a megkéső hitelesre kirótt késedelmi kamat számítása során ugyanakkor a bank már olyan változó tételekkel számolt, amely okán már fennállhat az elszámolási kötelezettség.

A forint alapú hitelek elszámolása elvben 3,5 millió szerződést érinthet, miközben – miként már írtunk róla – az ügyfelek alig 10 százaléka remélheti azt, hogy kap vissza valamekkora összeget az elszámolás kapcsán. Az ok nagyon egyszerű: az érintett hitelek jó része - az úgynevezett gyorskölcsönök és pl. az áruvásárlási hitelek – rövid futamidejűek, előre fixált kamattal és költségekkel bíró kölcsönök voltak, amelyek futamideje alatt kizárt volt a feltételek megváltozása. Emellett a rendelet alapján kiesnek azok a szerződések is az értesítési kötelezettség alól, amelyeknél elvben változó kamatozás lett kikötve, azonban a bank – jórészt persze azért, mert az induló kamat és költség magasan lett megszabva – nem élt az egyoldalú szerződésmódosítás utóbb tisztességtelennek kimondott lehetőségével.

Nullás levélért sorban állni?

Ezen esetekben lényegében csak a Posta hasznát alapozták volna meg az elszámoló levelek, hiszen az ügyfél sem lenne boldog, ha korábban felvett 3 gyorskölcsöne után háromszor kellene sorba állnia a Postán, hogy a levélből megtudja: semmit sem kap vissza... A pénzügyi szolgáltatóknak számottevő spórolást jelent ez a megoldás, hiszen  mentesülnek a postázás költségei (és a levelek előállításának, megszemélyesítésének stb. személyi leterheltsége) alól.

Közleményben tájékoztatnak

Az MNB rendelet ugyanakkor az érintett szerződések esetében is előírja a tájékoztatást. Csak ebben az esetben elegendő, ha az adott hitelintézet közleményben ad tájékoztatást arról, hogy a közleményben megjelölt pénzügyi szolgáltatás-típusok esetében elszámolás megküldésére mely szerződések esetében nem kerül sor.

Természetesen, aki úgy érzi, neki jár vissza a forinthitele után is összeg, a hivatalos panasztételi úton keresztül bankjánál jelezheti ezt - függetlenül attól, hogy nem kap levelet. Miután az elszámolólevelek kiküldésének végső határideje szeptember 30., ésszerű lehet, hogy ezt a panasztételi jogot október végéig tartsák nyitva ezen ügyfelek esetében.

Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2023 tavasz, 2. forduló 2. nap
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 12:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Békés és Zala megyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2023 tavasz, 2. forduló 1. nap
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Baranya, Tolna, Vas, Veszprém, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Nem kell elájulni a forint mai teljesítményétől
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 19:23
Erősödött a forint a főbb devizákhoz képest szerdán kora estére a reggeli szintekhez képest.
Személyes pénzügyek Nem hallgatott a kormány a bankokra
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 17:41
Maradnak a betéti kamatársapkák.
Személyes pénzügyek Maximum havi 147 ezres lakáshitel-törlesztést vállalhat egy átlagos huszonéves
Privátbankár.hu | 2023. március 19. 17:47
Az átlagfizetések alapján a húszas és a harmincas korosztály tagjai a túlzott eladósodás megakadályozását szolgáló adósságfék-szabályok szerint az átlagfizetésük alapján elméletileg 147 ezer, illetve 183 ezer forintos hiteltörlesztést vállalhatnak.
Személyes pénzügyek Masszívan érzi a vágtató inflációt a bankkártyánk is
Privátbankár.hu | 2023. március 16. 12:52
Masszívan jelentkezik a megugró infláció a bankkártyás forgalomban is: a bankkártyás vásárlások értéke egy év alatt 32 százalékkal ugrott meg, miközben a kártyás vásárlások számának bővülése alig haladta meg a 17 százalékot – hívja fel a figyelmet a BiztosDöntés.hu. A fogyasztási szokások átalakulását az online fizetés előretörése mutatja.
Személyes pénzügyek A jegybank aggódik, mert a Revolut még mindig nem itthoni leánybank
Privátbankár.hu | 2023. március 13. 10:23
Az MNB a hazai ügyfelek védelmében változatlanul szorgalmazza, hogy a Revolut Bank itthoni leánybankként, magyarországi székhellyel és kellő tőkeerővel, a magyar jegybank felügyelete alá tartozó intézményként végezze tevékenységét. A Revolut Bank továbbra sem nyújtott be ilyen célú engedélyezési kérelmet, s változatlanul határon átnyúló szolgáltatóként működik. A hazai ügyfelek így továbbra sem tudják Magyarországon rendezni elszámolási jogvitájukat és a magyar betétbiztosítási védelem sem terjed ki a Revolut Banknál tartott pénzbetéteikre. A hazai bankok eközben megbízhatóan, stabilan működnek.
Személyes pénzügyek A XXI. század új szakmái – Influenszer legyek vagy intimitás koordinátor?
Elek Lenke | 2023. március 12. 18:36
No, és mi akarsz lenni, ha megnősz? Még nem tudom… nyissak kutyaovit? Legyek esküvőszervező? Étkezéspszichológus? Bohócdoktor? Utazó blogger? Partikellék forgalmazó? Influenszer? Vagy inkább intimitás koordinátor? Egy ilyen beszélgetés aligha hangozhatott volna el akárcsak 30 évvel ezelőtt is.
Személyes pénzügyek Támogatások kétgyermekes családoknak 2023-ban
Márkázott tartalom | 2023. március 12. 10:46
Magyarországon számos támogatás áll rendelkezésre, amelyek megkönnyíthetik a családalapítást. Ezúttal azokat a kedvezményeket tekintjük át, amelyeket a kétgyermekes családok vehetnek igénybe.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2023 tavasz, 1. forduló
Privátbankár.hu | 2023. március 12. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2023 tavaszi diákverseny 1. fordulója a gimnáziumok diákjainak!
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG