3p
Több millió, értelmetlenül kiküldött "nullás" levél átvételétől mentesíti az MNB a forinthiteleseket. Augusztus 1 és szeptember 30 között csak azok kapnak így levelet, akiknél tényleg várható visszaírás.

Komoly bevételtől esik a Posta, komoly ingereltségtől mentesülnek az ügyfelek és nem kerül értelmetlenül sokba a forinthitelesek elszámolásának technikai lebonyolítása – így sommázható az a jegybanki döntés, amely mentesíti a bankokat az alól, hogy valamennyi korábbi forinthiteles ügyfelüknek elszámolólevelet küldjenek ki.

MTI Fotó: Balázs Attila

 

A holnap hatályba lépő rendelet szerint mentesülnek a tértivevényes levél kiküldése alól a bankok abban az esetben ha az adott szerződés már megszűnt és annak élettartama alatt egyoldalú kamat-, díj- és költségemelés nem történt. Fontos ismérv ugyanakkor – azon túl, hogy már lezárt szerződésnek kell lennie -, hogy az adott szerződést az ügyfél szerződésszerűen teljesítette, mivel előfordulhat, hogy a megkéső hitelesre kirótt késedelmi kamat számítása során ugyanakkor a bank már olyan változó tételekkel számolt, amely okán már fennállhat az elszámolási kötelezettség.

A forint alapú hitelek elszámolása elvben 3,5 millió szerződést érinthet, miközben – miként már írtunk róla – az ügyfelek alig 10 százaléka remélheti azt, hogy kap vissza valamekkora összeget az elszámolás kapcsán. Az ok nagyon egyszerű: az érintett hitelek jó része - az úgynevezett gyorskölcsönök és pl. az áruvásárlási hitelek – rövid futamidejűek, előre fixált kamattal és költségekkel bíró kölcsönök voltak, amelyek futamideje alatt kizárt volt a feltételek megváltozása. Emellett a rendelet alapján kiesnek azok a szerződések is az értesítési kötelezettség alól, amelyeknél elvben változó kamatozás lett kikötve, azonban a bank – jórészt persze azért, mert az induló kamat és költség magasan lett megszabva – nem élt az egyoldalú szerződésmódosítás utóbb tisztességtelennek kimondott lehetőségével.

Nullás levélért sorban állni?

Ezen esetekben lényegében csak a Posta hasznát alapozták volna meg az elszámoló levelek, hiszen az ügyfél sem lenne boldog, ha korábban felvett 3 gyorskölcsöne után háromszor kellene sorba állnia a Postán, hogy a levélből megtudja: semmit sem kap vissza... A pénzügyi szolgáltatóknak számottevő spórolást jelent ez a megoldás, hiszen  mentesülnek a postázás költségei (és a levelek előállításának, megszemélyesítésének stb. személyi leterheltsége) alól.

Közleményben tájékoztatnak

Az MNB rendelet ugyanakkor az érintett szerződések esetében is előírja a tájékoztatást. Csak ebben az esetben elegendő, ha az adott hitelintézet közleményben ad tájékoztatást arról, hogy a közleményben megjelölt pénzügyi szolgáltatás-típusok esetében elszámolás megküldésére mely szerződések esetében nem kerül sor.

Természetesen, aki úgy érzi, neki jár vissza a forinthitele után is összeg, a hivatalos panasztételi úton keresztül bankjánál jelezheti ezt - függetlenül attól, hogy nem kap levelet. Miután az elszámolólevelek kiküldésének végső határideje szeptember 30., ésszerű lehet, hogy ezt a panasztételi jogot október végéig tartsák nyitva ezen ügyfelek esetében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - Teljes az országos döntő mezőnye
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 12:59
Csongrád-Csanád, Baranya, és Zala vármegyei, budapesti, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron vármegyei valamint Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei gimnáziumi csapatokkal lett teljes a döntős mezőny.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Újabb hat csapat jutott be a döntőbe
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 16:26
Nógrád és Komárom-Esztergom, Heves és Bács-Kiskun valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés és Hajdú-Bihar vármegyei csapatok küzdelmével folytatódott a pénzügyi verseny.
Személyes pénzügyek Mellbevágó adat, a nyugdíjasok több pénzt hoznak az államkasszának, mint amennyit kapnak
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 10:01
Karácsony Mihály a Nyugdíjas Parlament elnöke hosszas kutatómunka és számítások után bátran vállalja azt az állítását, miszerint a nyugdíjszaldó pozitív a költségvetés számára. A nyugdíjasok tehát nem anyagi terhet jelentenek az államnak, hanem bevételt hoznak. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac&Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Süle-Szigeti Bulcsúval és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 3. nap
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Csongrád-Csanád, Baranya, és Zala vármegyei, budapesti, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron vármegyei valamint a Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 2. nap
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Nógrád és Komárom-Esztergom, Heves és Bács-Kiskun, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés és Hajdú-Bihar vármegyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - Hat csapat már bemasírozott a döntőbe
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 16:41
A Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny második fordulójának első versenynapján Veszprém és Tolna, Vas és Fejér valamint Pest vármegye csapatai vehettek részt.
Személyes pénzügyek Húszból csak egy pénzügyi guru tudja, mit beszél?
Eidenpenz József | 2024. április 2. 05:41
Nagyon sok kisbefektető, megtakarító az internetről, közösségi médiából, influenszerektől próbál tájékozódni a pénzügyekről. Ám kutatások szerint ezek túlnyomó része nem ért ahhoz, amit csinál. Ráadásul ez még a jobbik eset, mások ugyanis még manipulálhatják is a követőiket, ami károkat okozhat. A szakértők szabályozást sürgetnek a kontárok és csalók kiszűrésére. Hogyan ismerhetjük fel a rossz influenszereket?
Személyes pénzügyek Ki mit hoz be? Ki mit visz ki? Árverésre ment a whisk(e)y
Kenessei András | 2024. március 29. 14:07
A világ egyik legismertebb árverezőháza izgalmas aukción vitte kalapács alá a Föld egyik legismertebb égetett szeszfajtáját, amelynek erőteljes angolszász, pontosabban kelta utódnépi kötődése van. Az árverés, a várakozásokat beváltva, nagy sikerrel zárult.
Személyes pénzügyek Nagyon sok hitelt kellett felvenniük a magyar családoknak, a bankok is megmozdultak
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:38
Történelmi magasságokban járt januárban a személyi kölcsönökben felvett összeg, lassan azért ezen a piacon is csökkennek a kamatok, de nem minden pénzintézetnél.
Személyes pénzügyek A vagyonunk biztos a családtagjainkhoz kerül, ha történik velünk valami? A Klasszis Klubban kiderül
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 08:11
Bizalmi vagyonkezelés vagy vagyonkezelő alapítvány, netán private banking? Szerencsére ma már szélesebb palettáról választhatnak azok, akik azt szeretnék, hogy haláluk esetén se vesszen el a vagyonuk, ahhoz mindenekelőtt a családtagjaik maradéktalanul hozzájussanak. Lapcsoportunk ma 17 órakor kezdődő Klasszis Klub Live! rendezvényének második panelbeszélgetésén e témát járjuk körbe meghívott szakértőinkkel. Regisztráljon és jöjjön! 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG