TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Egymillióan a villanyért, félmillióan a gázért nem fizettek időben - a 30 napon túl lejárt tartozások 50 milliárd forint fölött vannak.

A villanyért többen, a gázért kevesebben fizetnek időben

Csökkent azoknak a fogyasztóknak a száma, akik tartoznak a villamosenergia-közműszolgáltatójuknak - írja a Magyar Idők. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adatai szerint 2016. január elsején összesen 1,08 millió hátralékos felhasználót tartottak nyilván, ez november elejére 979 ezerre csökkent. Tíz hónap alatt 1,6 milliárd forinttal csökkent a lejárt hátralék 25,3 milliárd forintra.

A gáz esetében viszont romlott a helyzet: 100 ezerrel több fogyasztó halmozott fel hátralékot novemberre, mint az év elején - így már 554 ezer fő tartozik a gázszolgáltatójának.

Novemberben 77 800 fogyasztónál volt kikapcsolva a gáz, 21 700 helyen a villany, 6400 fogyasztónál pedig a távhőszolgáltatás (ez a fűtésre nem vonatkozik, csak a meleg vízre). Összességében bejött a rezsicsökkentés: 2012-ről 2016-ra 48 százalékkal esett vissza a földgáz-, a villany- és a távhő-számlatartozások összege - írta a lapnak a minisztérium.

50 milliárd körül a 30 napon túli lejárt tartozás

Érdekesség, hogy nagyjából ugyanezen novemberi adatok alapján néhány napja az Index arról számolt be: megtört a rezsicsökkentés óta tartó trend, nem csak a gáz- hanem a villanyszámlák esetében is nőtt a fizetési elmaradással küzdők és a kikapcsolt fogyasztók száma is.

A különbség a két adatsor között a kiindulási pont: míg a Magyar Idők januárhoz hasonlította a novemberi értéket, az Index áprilishoz (ez utóbbinak magyarázata, hogy parlamenti kérdésekre adott válaszokból dolgoztak, a novemberit megelőzően pedig áprilisban adott ki ilyen formában adatot a minisztérium).

A minisztérium által közölt adatok szerint a hátralékos - lakossági és a nem lakossági - fogyasztók közműtartozásának összege november végén 61,5 milliárd forint, ebből 17,2 milliárd forint legfeljebb 30 napos hátralék. A 30 napon túli tartozások összege így 44 milliárd forint fölött alakult november végén, ehhez azonban még hozzájön az állam által átvett Tigáz-fogyasztók tartozása, ami további 4,2 milliárd forintot jelenthet.

3 Az egyes szolgáltatók nyilvántartási rendszerei nagymértékben különböznek.
4 Tekintettel arra, hogy a TIGÁZ ügyfeleket a FŐGÁZ 2016. október 1-jétől átvette, azonban a hátralékokat a TIGÁZ kezeli tovább és a TIGÁZ 2016. október 1-jétől nem rendelkezik földgáz egyetemes szolgáltatói engedéllyel, így az adatszolgáltatásokban a TIGÁZ Zrt. adatai nem jelennek meg az adatok között (2016. szeptember végi adat szerint összesen 4 200 millió Ft tartozás).

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek 2021 közepéig nem kellene törleszteni a hiteleket!
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 19. 11:37
De nem mindenkinek, csak a gyermeket nevelő családok, a nyugdíjasok, a munkanélküliek, a közfoglalkozottak, valamint a legalább 25 százalékos árbevétel-csökkenést elszenvedő vállalkozások számára.
Személyes pénzügyek Karanténba mennek-e a külföldön dolgozó magyarok?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 7. 19:03
Senki sem tudja valójában, hogy aki Ausztriába vagy más országba jár dolgozni a határ 30 kilométeres sávján túl, az hazajöhet-e két hetes karantén nélkül, vagy sem. A jogszabály nem egyértelmű, a határátkelőkön pedig nincs egységes gyakorlat. Az ingatlanalapok eddig jól átvészelték a válságot.
Személyes pénzügyek Ilyen is ritkán van: a kockázatosnál akár olcsóbb is lehet a biztonságosabb lakáshitel
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 1. 19:05
Az augusztus végén elérhető jelzáloghitelek között találni olyan minősített fogyasztóbarát kölcsönt, ami árban a változó kamatozású hitelekkel vetekszik, sőt, olcsóbb is lehet.
Személyes pénzügyek Most érdemes kiváltani a régi hiteleket
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 31. 16:31
A koronavírus miatt az év végéig bevezetett hitelmoratórium sok mindenre ad lehetőséget. Amellett, hogy a krízis idején legalább a hiteltörlesztéssel nem kellett foglalkozni, a Bank360.hu szakértői szerint a mostani időszakot ki lehet használni arra is, hogy elgondolkodjunk a régi hitelek kiváltásán.
Személyes pénzügyek Mi lesz veletek, Ausztriában dolgozó magyarok?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 30. 06:04
Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok száma kevés híján visszaállt a válság előtti szintre júliusban, egy jelentősebb, közel hatezer fős ugrás után. A többi ország polgárai jóval kisebb számban találtak munkát a nyár közepén, igaz, náluk a tavaszi visszaesés is kisebb volt. Frissítés: Az Ausztriában dolgozó magyarokat nem hivatalos információk szerint teljesen kivehetik a határzár alól.
Személyes pénzügyek A mai nem egy szokásos szombat: adunk egy több ezer forintos tippet az autósoknak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 08:48
Több fővárosi kerületi honlapon is figyelmeztetik az autósokat: hiába van szombat, a fizetős övezetekben ma nem parkolhatunk ingyen - ez természetesen azokra a vidéki nagyvárosokra is igaz, ahol van közterületi fizetős parkolás. Aki erről megfeledkezik, mikuláscsomagot talál majd a szélvédőjén.
Személyes pénzügyek Eddig 44 ezer anya élt az adókedvezménnyel
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 19. 06:32
A mentességgel 380 milliárd forintot spórolhattak a gyermekes szülők.
Személyes pénzügyek Ekkora önerő kell egy élhető lakás megvételéhez
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 18. 15:24
Összesen mintegy 5-6 millió forintos önerő mindenképpen szükséges ahhoz, hogy élhető méretű lakást vásároljunk. Ám hitelfelvétel nélkül biztosan nem úszhatjuk meg a lakásszerzést – vélik a Duna House szakértői. 
Személyes pénzügyek Szerelmet akartak, átverték őket - értük büntet a Gazdasági Versenyhivatal
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 17. 10:48
A be2.hu és az academicsingles.hu oldalakat működtető társaság számos módon tisztességtelenül járt el a fogyasztókkal szemben, ezért 1,6 milliárd forintos bírságot kaptak a GVH-tól.
Személyes pénzügyek Drágább lesz a benzin pénteken
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 12. 09:45
A dízel nem.
hírlevél