<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
A fejekben az él a kis összegű kölcsönökről, hogy azokat a bankoknál csak körülményes módon lehet megszerezni, ellenben a pénzügyi szolgáltató cégek gyorsan és gond nélkül megítélik és folyósítják. De valóban így van ez?

Mi számít kis összegnek?

Először is érdemes tisztázni, mit tekintünk kis összegnek. A Bank360 kalkulátora szerint 100 ezer forint alatt nem szívesen kölcsönöznek a bankok, szolgáltatók. Az egészen kis összegű kölcsönökre a minikölcsön.hu szakosodott. Ezzel most részletesen nem foglalkozunk, összességében annyi elég, hogy 30 napos átfutási idővel lehet kalkulálni, az extra gyors folyósítás díja rendkívül drága; az ügylet kamatmentes, ha a kölcsönt sikerül három hónap alatt visszafizetni.

Összehasonlításunkban 100 ezer, 200 ezer, 500 ezer és 1 millió forint kölcsön felvételét tekintettük át. Megnéztük egyenként az Oney, a Cofidis és a Provident ajánlatait, emellett a bankok legjobb ajánlatait. Az egyes kölcsönigénylések között nincs érdemi különbség a bírálat menete és ideje között, a személyi kölcsönöket már online is lehet igényelni, így az eljárások nagyjából ugyanazon elv szerint működnek.

100 ezer forint

Ennél az összegnél szinte mindegy, mit választ az ember, egyformán sokba fog kerülni. A Provident 24,8, a Cofidis 24,5 százalék THM-mel kínálja a kölcsönt. Az Oney nem foglalkozik ekkora összeggel. A bankok közül az OTP nyújt ilyen alacsony összegű személyi kölcsönt, amelynek THM-je 22 százalék felett alakul.

Ez azt jelenti, hogy lényegében mindegy, hol igényeljük ezt az összeget, a hitel THM-je magas lesz. Az OTP ügyfeleinek felesleges más bankoknál számlát nyitniuk, más bankok ügyfeleinek azonban nem érdemes csak 100 ezer forint igénylése miatt bankot váltaniuk, választhatnak a pénzügyi vállalkozások ajánlatai között.

200 ezer forint

Kicsivel színesebb a paletta, ha 200 ezer forint felvétele a cél. A Provident ezt is 24,8 százalék THM-mel kínálja, a Cofidis 24,2 százalékot számol fel. Az Oney még ezzel az összeggel sem foglalkozik. A bankok körében már több ajánlat közül lehet választani. Ezek közül a Takarék akár 11,99 százalék THM-mel is ad már személyi kölcsönt. Ehhez persze a bank ügyfelének kell lenni. A Budapest Bank hasonló ajánlata 24,9 százalék THM-ről szól.

Ez az összeg már határeset, a bankok kezdenek megjelenni személyi kölcsöneikkel, de a kínálat még nagyon szűk, az ajánlatok között nincs jelentős különbség.

500 ezer forint

A személyi kölcsönök piacán 500 ezer forinttól már minden bank megjelenik ajánlataival. A Provident 24,8 százalék THM-ű ajánlata így egyre kevésbé versenyképes. Mert míg a Provident ugyanazzal a kondícióval adná a kölcsönét, addig a többi szereplő mind alacsonyabb kamatokat alkalmaz. Így a Cofidis 22,58 százalék, az Oney pedig 16,9 százalék THM-et.

A bankok ajánlatai ennél az összegnél már sokkal jobbak: a CIB 8,17 százalék, a Takarék, az MKB és az Unicredit 10-11 százalék, a K&H és a Cetelem pedig 13-14 százalék THM mellett kínálja 500 ezer forintos személyi kölcsönét. Az OTP mellett a Budapest Bank 22-23 százalékon tartja még a THM-et. Ez azt jelenti, hogy 500 ezer forint összegű kölcsön mellett első körben érdemes saját számlavezető bankunk ajánlatát megnézni. Jó eséllyel ezen összegnél már nem nagyon éri meg a pénzügyi szolgáltatók drága kölcsöne.

1 000 000 forint

Egymillió forint igénylésekor a bankok egyértelműen sokkal kedvezőbb ajánlatokkal állnak elő, mint a pénzügyi vállalkozások. A Provident itt 24,9 százalék THM mellett kínálja az egymillió forintot 30 hónapos futamidővel. A Cofidis 20,58 százalékot, az Oney pedig 16,9 százalékot határoz meg. Ez a THM egymillió forintnál már rendkívül magas, akár a 300 ezer forintot is meghaladhatja a hitel költsége.

A bankoknál ezzel szemben számos 10 százalék alatti THM-ű ajánlattal lehet találkozni. A CIB, a Takarék, az MKB és az Unicredit egyaránt kínál személyi kölcsönt legfeljebb 10,2 százalék THM mellett, ami sokkal kedvezőbb, mint bármelyik pénzügyi szolgáltató ajánlata. Természetesen a kedvező kamatok feltétele, hogy az ügyfél a kölcsönt nyújtó banknál vezesse a számláját.

Összegezve

Az már csak mítosz, hogy a bankok lassan és nehézkesen nyújtanak személyi kölcsönt, ezért megéri a pénzügyi szolgáltató cégekhez fordulni. Valójában a bankok is kénytelenek kiszolgálni az ügyfelek igényeit, amelyek között hangsúlyos helyet kapott a gyorsaság. 500 ezer forintnál már jó eséllyel a banki ajánlatok jóval kedvezőbbek lesznek.

Az összehasonlításban igyekeztünk egységes paramétereket alapul venni. Így minden számításnál 250 ezer forint nettó bért vettünk alapul - hiszen kis összegű kölcsönt jellemzően alacsonyabb bér mellett igényelnek - és hozzávetőleg hasonló futamidőt, bár ennek a THM szempontjából nincs jelentősége. A pénzügyi szolgáltatók jellemzően nyújtanak az összehasonlításban szerepeltetetthez képest jóval alacsonyabb THM-mel is kölcsönt, ám ezek speciális ajánlatok, csak nagyon szűk körben érvényesek.

Az egyes személyi kölcsönöket, a törlesztő részleteket összehasonlíthatja kalkulátorunkban >>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Magyar Közlöny: a csok büntetőkamata nem lehet több 5 százaléknál
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 07:32
Legfeljebb 5 százalék lehet a büntetőkamat azoknak, akik nem teljesítik a csok felvételekor vállalt feltételeket. Az új rendeletre a jegybanki alapkamat drasztikus emelkedése miatt volt szükség. A büntetőkamat akár 65 százalékra is rúghatott volna.
Személyes pénzügyek Iszonyatos összegeket vesztünk az inflációval - tévút a készpénzes megtakarítás
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 10:57
Ezermilliárd forint olvadhat semmivé, de van jobb megoldás.
Személyes pénzügyek Megint érdemes gyorsan elmenni tankolni
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 10:27
Péntektől ugyanis újra emelkedik a benzin és a dízelolaj ára is.
Személyes pénzügyek Már a spórolós németek sem spórolnak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 13:15
A lakosság nagy része nem tud már pénzt félretenni a rendkívüli áremelkedés, például a megnövekedett rezsi miatt Németországban. A BVR bankszövetség becslése szerint a megtakarítási ráta 2014 óta először egyszámjegyűre csökkenhet az idén.
Személyes pénzügyek Rengeteg állás betöltetlen Ausztriában, augusztusban is rekord született
Eidenpenz József | 2022. szeptember 26. 05:14
Új rekord született augusztusban is, 115 622 magyar állampolgárságú munkavállaló dolgozott Ausztriában. Egy év és egy hónap alatt is a magyarok száma nőtt legjobban. Lassan utolérjük a csúcstartó németeket. Az ukránok rohama valamiért leült. A szomszédunkban még mindig rengeteg álláshely betöltetlen.
Személyes pénzügyek A zsebpénzben is visszaköszönhet az infláció
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 22. 10:25
Egyre drágábbak a meglóduló infláció miatt az iskolások hétköznapjai, például a menzákon jelentős drágulás figyelhető meg. A gyerekek kiadásai is emelkednek, ezért a szülőknek - ha megtehetik - magasabb zsebpénz-kiadással érdemes számolniuk az idei tanévben.
Személyes pénzügyek Pénteken változás jön az üzemanyagáraknál
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 21. 11:38
Változik a gázolaj ára azoknak, akik nem tankolhatnak 480-ért.
Személyes pénzügyek Hiteleiknél a bankok azonnal érvényesítik az MNB-kamatemelést, nem úgy a betéteiknél
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 19. 08:43
Ez derül ki a Bank360 legfrissebb körképéből.
Személyes pénzügyek Magas fizetése van annak, aki most lakáshitelt vesz fel
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 18. 12:31
Csökkent a tervezett lakásvásárlásukat részben hitelből finanszírozók átlagos életkora az idén. Az átlagos fizetésük pedig 16 százalékkal 563 ezer forintra emelkedett éves összevetésben - derül ki az ingatlan.com és a money.hu közös szolgáltatása, a Hitelintéző adataiból.
Személyes pénzügyek Meghal a bankkártya, megoldjuk okosba' a fizetést
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 16. 08:46
Tarolnak a különböző új digitális eszközök.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG