TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A fejekben az él a kis összegű kölcsönökről, hogy azokat a bankoknál csak körülményes módon lehet megszerezni, ellenben a pénzügyi szolgáltató cégek gyorsan és gond nélkül megítélik és folyósítják. De valóban így van ez?

Mi számít kis összegnek?

Először is érdemes tisztázni, mit tekintünk kis összegnek. A Bank360 kalkulátora szerint 100 ezer forint alatt nem szívesen kölcsönöznek a bankok, szolgáltatók. Az egészen kis összegű kölcsönökre a minikölcsön.hu szakosodott. Ezzel most részletesen nem foglalkozunk, összességében annyi elég, hogy 30 napos átfutási idővel lehet kalkulálni, az extra gyors folyósítás díja rendkívül drága; az ügylet kamatmentes, ha a kölcsönt sikerül három hónap alatt visszafizetni.

Összehasonlításunkban 100 ezer, 200 ezer, 500 ezer és 1 millió forint kölcsön felvételét tekintettük át. Megnéztük egyenként az Oney, a Cofidis és a Provident ajánlatait, emellett a bankok legjobb ajánlatait. Az egyes kölcsönigénylések között nincs érdemi különbség a bírálat menete és ideje között, a személyi kölcsönöket már online is lehet igényelni, így az eljárások nagyjából ugyanazon elv szerint működnek.

100 ezer forint

Ennél az összegnél szinte mindegy, mit választ az ember, egyformán sokba fog kerülni. A Provident 24,8, a Cofidis 24,5 százalék THM-mel kínálja a kölcsönt. Az Oney nem foglalkozik ekkora összeggel. A bankok közül az OTP nyújt ilyen alacsony összegű személyi kölcsönt, amelynek THM-je 22 százalék felett alakul.

Ez azt jelenti, hogy lényegében mindegy, hol igényeljük ezt az összeget, a hitel THM-je magas lesz. Az OTP ügyfeleinek felesleges más bankoknál számlát nyitniuk, más bankok ügyfeleinek azonban nem érdemes csak 100 ezer forint igénylése miatt bankot váltaniuk, választhatnak a pénzügyi vállalkozások ajánlatai között.

200 ezer forint

Kicsivel színesebb a paletta, ha 200 ezer forint felvétele a cél. A Provident ezt is 24,8 százalék THM-mel kínálja, a Cofidis 24,2 százalékot számol fel. Az Oney még ezzel az összeggel sem foglalkozik. A bankok körében már több ajánlat közül lehet választani. Ezek közül a Takarék akár 11,99 százalék THM-mel is ad már személyi kölcsönt. Ehhez persze a bank ügyfelének kell lenni. A Budapest Bank hasonló ajánlata 24,9 százalék THM-ről szól.

Ez az összeg már határeset, a bankok kezdenek megjelenni személyi kölcsöneikkel, de a kínálat még nagyon szűk, az ajánlatok között nincs jelentős különbség.

500 ezer forint

A személyi kölcsönök piacán 500 ezer forinttól már minden bank megjelenik ajánlataival. A Provident 24,8 százalék THM-ű ajánlata így egyre kevésbé versenyképes. Mert míg a Provident ugyanazzal a kondícióval adná a kölcsönét, addig a többi szereplő mind alacsonyabb kamatokat alkalmaz. Így a Cofidis 22,58 százalék, az Oney pedig 16,9 százalék THM-et.

A bankok ajánlatai ennél az összegnél már sokkal jobbak: a CIB 8,17 százalék, a Takarék, az MKB és az Unicredit 10-11 százalék, a K&H és a Cetelem pedig 13-14 százalék THM mellett kínálja 500 ezer forintos személyi kölcsönét. Az OTP mellett a Budapest Bank 22-23 százalékon tartja még a THM-et. Ez azt jelenti, hogy 500 ezer forint összegű kölcsön mellett első körben érdemes saját számlavezető bankunk ajánlatát megnézni. Jó eséllyel ezen összegnél már nem nagyon éri meg a pénzügyi szolgáltatók drága kölcsöne.

1 000 000 forint

Egymillió forint igénylésekor a bankok egyértelműen sokkal kedvezőbb ajánlatokkal állnak elő, mint a pénzügyi vállalkozások. A Provident itt 24,9 százalék THM mellett kínálja az egymillió forintot 30 hónapos futamidővel. A Cofidis 20,58 százalékot, az Oney pedig 16,9 százalékot határoz meg. Ez a THM egymillió forintnál már rendkívül magas, akár a 300 ezer forintot is meghaladhatja a hitel költsége.

A bankoknál ezzel szemben számos 10 százalék alatti THM-ű ajánlattal lehet találkozni. A CIB, a Takarék, az MKB és az Unicredit egyaránt kínál személyi kölcsönt legfeljebb 10,2 százalék THM mellett, ami sokkal kedvezőbb, mint bármelyik pénzügyi szolgáltató ajánlata. Természetesen a kedvező kamatok feltétele, hogy az ügyfél a kölcsönt nyújtó banknál vezesse a számláját.

Összegezve

Az már csak mítosz, hogy a bankok lassan és nehézkesen nyújtanak személyi kölcsönt, ezért megéri a pénzügyi szolgáltató cégekhez fordulni. Valójában a bankok is kénytelenek kiszolgálni az ügyfelek igényeit, amelyek között hangsúlyos helyet kapott a gyorsaság. 500 ezer forintnál már jó eséllyel a banki ajánlatok jóval kedvezőbbek lesznek.

Az összehasonlításban igyekeztünk egységes paramétereket alapul venni. Így minden számításnál 250 ezer forint nettó bért vettünk alapul - hiszen kis összegű kölcsönt jellemzően alacsonyabb bér mellett igényelnek - és hozzávetőleg hasonló futamidőt, bár ennek a THM szempontjából nincs jelentősége. A pénzügyi szolgáltatók jellemzően nyújtanak az összehasonlításban szerepeltetetthez képest jóval alacsonyabb THM-mel is kölcsönt, ám ezek speciális ajánlatok, csak nagyon szűk körben érvényesek.

Az egyes személyi kölcsönöket, a törlesztő részleteket összehasonlíthatja kalkulátorunkban >>

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny országos döntőjének 19 fős mezőnye
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 15:43
Az eddig bejutott csapatok után az október 20-ai elődöntőkben egy kiskunfélegyházi, egy kiskunhalasi, egy szegedi, egy békéscsabai és egy budapesti team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. Nem csak a győztes csapat tagjai részesülnek majd jutalomban, a verseny támogatói, szakmai partnerei ugyanis számos értékes díjat ajánlottak fel.
Személyes pénzügyek Hátrányba kerültek a magyar munkavállalók Ausztriában a határzár miatt?
Eidenpenz József | 2020. október 21. 05:08
Majdnem a tavaly őszi szinten járt szeptemberben a magyar állampolgárok száma az osztrák munkaerő-piacon. Nagyjából stabilnak nevezhető a létszám a legfrissebb jelentés szerint Németországban is. Ám a korábbiaktól eltérően feltűnően több román, szlovén, lengyel, török, horvát és német kapott munkát Ausztriában, mint magyar. Kérdés, mi lesz a síszezonban – ha megtartják egyáltalán.
Személyes pénzügyek 400-450 milliárd forint maradhat az adósoknál a hitelmoratórium meghosszabbítása miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 11:11
Ez eddigi moratóriumosok 47 százaléka élhet a folytatással.
Személyes pénzügyek Már csak öt hely kiadó a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 20:04
Az eddig bejutott kilenc megyei győztes után ugyanis a csütörtöki elődöntőkben egy zalaegerszegi, egy egri, egy kazincbarcikai, egy fehérgyarmati és egy nyíregyházi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. A még szabad öt helyért október 20-án, kedden kerül sor az utolsó elődöntőkre, amelyekben négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok), valamint Budapest csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek További öt hely kelt el a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 13:15
A múlt héten bejutott győri, szombathelyi, tatai és pápai csapat után az október 13-ai megyei elődöntőkben egy székesfehérvári, egy siófoki, egy villányi, egy szekszárdi és egy budaörsi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében.
Személyes pénzügyek Novembertől már az Erste sem értékesít lakástakarék-szerződést
Privátbankár.hu | 2020. október 14. 14:39
Mindezt a honlapján tette közzé a hitelintézet. A lépés szinte napra pontosan egy évvel azután következik be, hogy az OTP Bank is a piacról való - egyelőre átmeneti - kivonulásról döntött. MIndezek következtében október 31. után már csak a Fundamenta-Lakáskasszánál lehet új lakástakarék-szerződést kötni.
Személyes pénzügyek Otthonfelújítási programot indít a kormány a legalább egygyerekes családoknak
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 14. 10:04
2021. január elsején indul.
Személyes pénzügyek Sok lakáshiteles törlesztője megemelkedhet, amint lejár a moratórium
Privátbankár.hu | 2020. október 12. 08:19
A moratórium miatt nem, de a bankok közötti referencia kamatok emelkedése miatt pont a legnehezebb időszakban nőhet a változó kamatozású hitelek törlesztőrészlete. Sokakat érhet kellemetlen meglepetés, mikor a moratórium lejárta után újfent fizetniük kell a törlesztőrészleteket.
Személyes pénzügyek Négy hely már biztos a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 11. 12:09
Egy győri, egy szombathelyi, egy tatai és egy pápai csapat nyerte az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny október 8-ai megyei elődöntőit, így ők már készülhetnek a november 4-ei országos döntőre. Október 13-án, kedden újabb elődöntőkre kerül sor, ezúttal öt megye csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek Csőtörésnél bánja igazán a magyar, hogy nincs lakásbiztosítása
Privátbankár.hu | 2020. október 10. 11:18
A legtöbben csak beázásnál vagy csőtörésnél eszmélnek. 100-ból 25 megkérdezettet ért már olyan káresemény, amikor jól jött volna a meglévőnél kiterjedtebb körű lakásbiztosítás. Bár a magyarok nagy része gondoskodik otthona biztosítási védelméről, sokan nem kezelik tudatosan szerződésüket, és nem követik figyelemmel, hogy pontosan mire is terjed ki a meglévő biztosítási csomagjuk – derül ki egy friss kutatásából.
hírlevél