BUX
36 346.09
+0.72%
+261.00
OTP
10 450.00
+2.05%
+210.00
MOL
1 993.00
-1.04%
-21.00
RICHTER
6 945.00
+0.58%
+40.00
MTELEKOM
399.00
+1.14%
+4.00
 
2019. május 29. 10:57

A Corvinus Egyetem kapcsán ismertté vált vagyonkezelő alapítványi forma a már meglévő és jogilag körbebástyázott bizalmi vagyonkezeléssel megoldást jelenthet a nagy vagyonok átörökítésére – közölte az Apelso Trust, egy szerdai sajtóbeszélgetésen.

123rf.com

A szakértők szerint az utóbbi időszakban Magyarországon is jelentős vagyonfelhalmozás figyelhető meg. Egy év alatt a privát vagyonkezelésben lévő eszközök 13 százalékkal nőttek. 43 ezer felett van a privátbanki számlák száma, az átlagos számlaérték pedig meghaladja a 100 millió forintot. Jellemzően a likvid eszközök mellett a családi vagyon nagyobb részét teszik ki kevésbé likvid eszközök, így ingatlanok, vagy éppen céges vagyon. Utóbbi kapcsán óriási kihívást jelent, hogy a komolyabb értéket képviselő 30 ezer kkv-nak kevesebb, mint a tizede esett át generációváltáson. Igaz, a nemzetközi trendek alapján az elsőgenerációs családi vállalkozásoknak számottevő része nem fog átkerülni a következő generáció kezébe, az alapítók visszavonulása, halála után a társaságok közül nagyon sok megszűnik.

Így öröklődhetnek a nagy vagyonok

Az elmúlt évekbeli jogszabálymódosításoknak köszönhetően a külföldön ismert vagyontervezési eszközök már itthon is rendelkezésre állnak, így a nemzetközileg is kiemelkedően vállalkozásbarát adózási környezetben egyre több magyar gazdag tartja itthon a vagyonát. Ezek sorsa azonban kérdésessé válhat egy-egy haláleset vagy öröklés során. Ugyancsak probléma sok prosperáló magyar vállalkozásnál, hogy ki viszi tovább a céget, és mi lesz a felhalmozott vagyonnal. Erre mind a vagyonkezelő alapítvány, mind a bizalmi vagyonkezelés megoldást nyújthat. Antall György alapító és cégvezető elmondta, hogy tapasztalata szerint a legfőbb döntési pont, hogy a nyugaton family office néven ismert struktúrát a család milyen éves költségszint mellett, és milyen erőforrásokkal tudja működtetni.

A szakértők szerint az öröklést az is nehezíti, hogy a cégek ezer szállal kötődnek az alapítóhoz, így több éves folyamat lehet a családi vállalkozás felkészítése az utódváltásra. Mint azt hagsúlyozták, kihívást jelent, hogy nagyon sok esetben a családon belül nem oldható meg az utódlás. Ugyanakkor abban az esetben sincs baj, ha nincs érdeklődő vagy megfelelő utód a tulajdonosi jogok gyakorlására. Ilyenkor lehet külső, engedélyes bizalmi vagyonkezelőt igénybe venni.

Az ilyen szervezetek a család felügyelete mellett tudják ugyanis a vagyont kezelni.  A bizalmi vagyonkezelés mellett újabb jogintézmény a vagyonkezelő alapítvány. Utóbbinál kihívást jelent, hogy bonyolult szervezetet igényel (így például legalább 5 tagú kuratórium és 3 tagú felügyelő bizottság is kell), és legalább 600 millió forintos alapítványi vagyonra is szükség van. Az alapítvány időigényes és költségesebb megoldást is jelent, egy alapítvány felállításának a költsége elérheti a 10 millió forintot is, és a működtetést végző szakértői gárda éves szinten ezt is meghaladhatja. A bizalmi vagyonkezelésnél a drágább megoldás esetén a családi vagyonkezelő kft felállítása nagyságrendileg 5 millió forintot emészt fel, míg a külső szakértők miatt az éves működtetése 5-10 millió forintba kerülhet. Az engedélyes vagyonkezelés a legolcsóbb, ennek indulása és éves működtetése is egy-két millió forintos összeget tehet ki.

Figyelembe kell venni a méretgazdaságosságot

Egy céges családi vagyon esetében nagyságrendileg 500 millió forint feletti összeg felett lehet méretgazdaságos. Itt azt is figyelembe kell venni, hogy a vagyonkezelő feladata nem a cég operatív vezetése, arra megfelelő embert kell találni, aki(k)nek a költségét ki kell termelni a vállalkozásnak. A vagyonkezelő a tulajdonosi funkció hatékony képviseletében jelent segítséget. Mint azt az Apelso Trust szakértői elmondták, az előzetes várakozásuk az volt, hogy budapesti vagy annak környékén élők érdeklődnek majd, de vidéki családok közül is több ügyfelük lett.

A céges generációváltás és a staféta átadásában az új menedzsment felállítása mellet számos jogi, adózási kérdés merül fel, amelyben a vagyontervezéssel és vagyonkezeléssel foglalkozó cégek tudnak segíteni.

Az Apelso Trust arra számít, hogy az elmúlt években a háztartásoknál látott jelentős vagyongyarapodás, a gazdasági növekedés és a lehetőségek ismertségének terjedése folytán az eddig bizonytalan családok is bátrabban használják majd a family office-ok által kínált előnyöket.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Személyes pénzügyek Nem könnyű passzív jövedelmet szerezni, ezért veszik az aranyat
Privátbankár.hu | 2020. május 27. 13:01
A nemesfémek lehetnek a következő évek legjobb befektetése. Az előző válság után is megugrott az árfolyamuk, a nagy intézményi befektetők most is vásárolják. A passzív jövedelem bűvöletében sok fiatal él, főleg most, hogy a létbizonytalanság növekedett. De lehet, hogy sok az eszkimó, és kevés a fóka.
Személyes pénzügyek A Fidesz illetékmentessé tenné a testvérek közötti öröklést
MTI | 2020. május 26. 06:36
A jövőben a testvérek is illetékmentesen ajándékozhatnának egymás között, illetve örökölhetnének egymástól - egy erről szóló törvényjavaslatot terjeszt Kósa Lajos és Novák Katalin, a Fidesz-alelnökei az Országgyűlés elé.
Személyes pénzügyek Szélesebb vásárlói kör számára lesz elérhető az elektromos autó
Privátbankár.hu | 2020. május 21. 15:09
A klímacélok elérése és a villanyautózás ösztönzése érdekében új állami támogatási rendszerben kaphatnak támogatást a villanyautó-vásárlók, a jövőben 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatás kérhető a 11 millió forintnál olcsóbb tisztán elektromos autókra. A Magyar Lízingszövetség és a Gémosz örömtelinek tartja az új támogatási rendszert, amely fontos lépés a környezetkímélőbb autópark létrehozásában - közölte a két szervezet.
Személyes pénzügyek 10 pontos lista a Facebook-tól – már dolgozni is maszkban kell majd?
Privátbankár.hu | 2020. május 20. 21:10
Hogyan készülnek a “Szilícium-völgy” cégei, a nagy amerikai technológiai vállalatok a visszatérésre az irodákba? Leginkább azok alapos újrarendezésével, az asztalok ritkításával, a dolgozók szeparálásával, sőt a terek újraépítésével, maszkokkal, hőmérőzéssel. De olyan is van, aki legalább októberig megengedi az alkalmazottaknak az otthoni munkát. Sőt olyanok is, akik a járvány után is végleg otthonról dolgozhatnak.
Személyes pénzügyek Hitelmoratórium: újabb félreértést pontosított az MNB
Privátbankár.hu | 2020. május 19. 08:16
Az MNB ismét azt hangsúlyozza, hogy hitelekre vonatkozó fizetési moratórium miatt nem nő az ügyfelek törlesztőrészlete a moratórium lezárulta után. Havi terhük januártól így legfeljebb ugyanannyi lesz, mintha nem is lett volna törlesztési szünet.
Személyes pénzügyek Befektessük-e a moratórium révén nálunk maradt összegeket?
Privátbankár.hu | 2020. május 18. 15:21
Ha mindenkire automatikusan vonatkozik a hitelmoratórium, akkor lényegében kapunk kilenc havi haladékot - fontos, hogy ez csak a hitelekre vonatkozik, a biztosításokra nem, azokat továbbra is fizetni kell. Nem lenne jó a havi törlesztőrészleteket gyorsan befektetni, megforgatni, és nyerni az ügyön? A Bank360 összeállítása.
Személyes pénzügyek Rengeteget buktak a szupergazdagok is a koronavírus miatt
Privátbankár.hu | 2020. május 17. 08:29
Alig néhány hét alatt több mint 50 milliárd fontot vesztettek a brit gazdagok leggazdagabbjai a koronavírus-járvány súlyos gazdasági és piaci hatásai miatt, amelyek a brit uralkodó befektetési portfolióját sem kímélték.
Személyes pénzügyek Töltse fel most még kedvezőbb feltételekkel dolgozói SZÉP-kártyáját!
Natív tartalom | 2020. május 16. 09:45
Kétszer ad, ki gyorsan ad, tartja a mondás, és ez most különösen igaz azokra a munkaadókra, akik június 30-ig töltik fel dolgozóik SZÉP-kártyáját. A megnövekedett keretösszeg és a csökkentett terhek mind a béren kívüli juttatások gyors odaítélése mellett szólnak.
Személyes pénzügyek Utalás adatrögzítés nélkül
Privátbankár.hu | 2020. május 13. 11:35
Stygár László, a Számlázz.hu szolgáltatásfejlesztési vezetője szerint most tényleg eljött az idejük a digitális megoldásoknak a céges számlaforgalomban.
Személyes pénzügyek Mennyit spórolhatunk a babaváró hitelen, ha kérjük a moratóriumot?
Privátbankár.hu | 2020. május 12. 20:22
A törlesztési moratórium egy piaci kamatozású hitelnél bizonyos mértékű kamat összegyűlésével és a futamidő kitolásával jár, ezért érdemes megfontolni, hogy éljünk-e a lehetőséggel. A babaváró hitelnél ezzel nem kell számolni, sőt, a kamattámogatott kölcsön egyik sajátossága miatt akár spórolhatunk is, ha felfüggesztjük a törlesztést. A Bank360.hu összefoglalta, hogy mennyit nyerhetnek a babaváró hitelesek a moratóriummal.
hírlevél