<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
Az év végére - hacsak nem tényleg készpénzt akarunk felvenni - minden bankkártyás tranzakció vásárlásnak minősül majd a Magyar Postán. A csekkbefizetésnél azért nem várta meg a szolgáltató az egész rendszer kiépülését, hogy minél hamarabb találkozhassanak a fogyasztók a pénztárcabarát tranzakciókkal - mondta el Szarka Zsolt, a Magyar Posta vezérigazgatója.

A postai bankkártyás készpénzfelvételi tranzakciók számából a Magyar Posta becslései szerint évi 2-3 millió kapcsolódhatott csekkbefizetéshez – mondta el Szarka Zsolt, a társaság vezérigazgatója, a Privátbankár.hu-nak. Ez a szám az évi 220 millió darabos csekkbefizetésekhez képest csekély (a felnőtt lakosság 85 százaléka továbbra is rendszeresen fizet be csekkeket), ám a vezérigazgató szerint vélhetően sokakat a bankkártyás készpénzfelvétel magas költsége tartott vissza attól, hogy készpénz helyett kártyával egyenlítsék ki a csekk ellenértékét.

Még többen választhatják

Az ügyfelek a kártyával járó csekkbefizetés után a Magyar Posta becslései szerint nagyjából évi másfél milliárd forintot fizettek ki a bankoknak készpénzfelvételi díjként, ebből a posta is pár százmilliós bevételre tett szert. A vezérigazgató szerint a most elinduló szolgáltatás révén még többen választhatják ezt a kényelmesebb és gyorsabb fizetési módot.

Ügyfélbarát bevezetés

Az ingyenes csekkbefizetés kapcsán Németh László, a Miniszterelnökség államtitkára a pénzügyi rezsicsökkentés részleteiről is nyilatkozott a Privátbankárnak. Részletek >>>

A bevezetésről szólva Szarka Zsolt egyértelműen ügyfélbarátnak mondta, hogy a posta nem várt addig, amíg az összes POS-készülékét le tudja cserélni modernebbre, amelyen már a csekkbefizetési tranzakciók vásárlási tranzakcióként kerülnek lekönyvelésre, hanem akkor, amikor elérték a bevezetéshez szükséges elégséges méretet, léptek. A most 1697 posta 3542 POS terminálján elérhető ingyenes csekkbefizetés a vezérigazgató szerint a csekkbefizetési forgalom 80 százalékát lefedi, a többi egységbe pedig a nyár végéig lezajlik a telepítés.

További fejlesztések zajlanak, ezért tudja csak az év végére ígérni a Magyar Posta, hogy a tényleges készpénzfelvételen kívül (amely szolgáltatás fenntartására főleg a vidéki, ATM-mel nem megfelelően ellátott helyek miatt van szükség) a jövőben minden postai szolgáltatás bankkártyás kifizetése vásárlásnak minősül majd.

Személyes pénzügyek Itt az ideje elfogadni: nem lusták a későn ébredők
Kollár Dóra | 2023. február 5. 19:19
Sokakban még mindig él az a tévhit, hogy aki nem pattan ki kora reggel az ágyból, lusta és elítélendő, pedig a helyzet azért ennél egy fokkal komplikáltabb.
Személyes pénzügyek Döntött a kormány: nagy változások jönnek a lakásbiztosításoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 09:22
A THM-plafonnál be kell számítani a lakásbiztosítás díját is - emellett minden év márciusában ingyen felmondhatjuk a lakásbiztosításunkat.
Személyes pénzügyek Hirtelen sokkal olcsóbb lett a hitel a magyar bankoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 08:47
Az elmúlt hónapokban megszokott kamatemelésekkel ellentétben komoly kamatcsökkentésekkel futnak neki a februárnak a pénzintézetek – derült ki a BiztosDöntés.hu adataiból.
Személyes pénzügyek Fékre lépett a lakáshitelpiac, csak a támogatott hitelek pörögtek
Király Béla | 2023. február 1. 11:10
Szűkült a lakáshitelezés múlt évben, a támogatott hitelkonstrukciók pedig nagyobb teret nyertek, derült ki a jegybank friss adataiból. A hitelfelvevők okos döntésekkel mégis közelebb juthatnak az új otthonhoz. Ennek okait mutatja be money.hu anyaga.
Személyes pénzügyek Biztos, hogy mindent tud a bankszámlájáról?
Privátbankár.hu | 2023. január 29. 12:49
Több szempontból is fókuszba kerülnek a mindennapi bankoláshoz köthető kiadások január végén. A jövőben olcsóbb lehet az úgynevezett alapbankszámla.
Személyes pénzügyek "Hónapról hónapra, napról napra élek" - így látják az inflációt az emberek
Bendl Vera – Izsó Márton | 2023. január 28. 14:38
Tejterméket egyre kevesebbet vesznek, százezreket hagynak ott nagybevásárlásnál, kezdik felélni tartalékaikat az emberek. Van, aki kapott béremelést, de mindenki tud említeni több olyan terméket is, amelynek az új ára nagyon érzékenyen érinti. Hogy melyek ezek, és hogyan reagálnak az emberek az inflációra, kiderül a videóból.
Személyes pénzügyek Hiába nőtt az átlagkereset, rossz hírt kaptak a lakáshitelesek
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 17:23
Hiába nőtt az átlagbér, a lakáshitelesek mégsem örülhetnek – itt van, miért.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Diákverseny 2023 tavasz - online találkozó regisztráció
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 15:43
Regisztráció a február 22-i online találkozóra.
Személyes pénzügyek Immár tény: az infláció csúnyán megette a gáláns béremeléseket
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 08:30
Bár a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete novemberben mintegy tíz százalékkal volt magasabb, mint októberben, az infláció miatt havi szinten már csökkent a reálkereset.
Személyes pénzügyek Még mindig hullámvasúton ül a forint
Privátbankár.hu | 2023. január 23. 19:13
A forint az előző heti erősödését követően gyengüléssel indította a hetet  a főbb devizákkal szemben a bankközi devizakereskedelemben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG