<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Hosszú idő után először csökkent büntetőkamat, így kisebb lett a kockázata a kölcsön felvételének.

A Bank360.hu összeállítása szerint közel két év után először csökkent a 2024-ig meghosszabbított babaváró hitel referenciakamata. Ebben az időszakban nagy utat járt be: közel másfél százalékról 10 százalék fölé emelkedett, és végül 10,64 százalékon állt meg tavaly decemberben. Ezzel párhuzamosan a támogatás elvesztése után fizetendő büntetés is a többszörösére nőtt, a januári igénylőknek már több mint 6,6 millió forintos büntetéssel kellene számolnia. Innen fordult most vissza, a kamatcsökkentésnek köszönhetően pedig több százezer forinttal mérséklődik a büntetés mértéke.

A kamatmentesen igényelhető 10 millió forintos babaváró hitel meghosszabbításának az ígérete fél évig lógott a levegőben, mielőtt a kormány az év utolsó napjaiban végül rendeletben is megerősítette a folytatást változatlan feltételek mellett egészen 2024 végéig. Ez azt jelenti, hogy a babaváró támogatás még két évet legalább kap, minden előnyével és hátrányával együtt. Az átlagosan 10 százalék feletti lakáshitel kamatok mellett a kamatmentességgel nem lehet versenyezni, emellett az is vonzó lehet a fiatal párok számára, hogy két gyermek vállalása esetén faragni is lehet a tőketartozásból, három gyermek után pedig teljesen le is lehet nullázni. Hátrány viszont, hogy egy piaci hitelhez képest sokkal több feltételnek kell megfelelni, ezek nem teljesítése pedig súlyos büntetéssel, anyagi teherrel jár.

Több mint 6 millió forint is lehet a büntetés, ha nem születik gyerek

A támogatás célja a gyermekvállalás ösztönzése, ezt kell megígérni a pároknak a kamatmentességért cserébe. Ha a vállalt gyermek a futamidő első öt évében mégsem születik meg, akkor büntetőkamatot kell fizetni. Ez két részre bontható:

  1. Elsőként vissza kell fizetni az állam által addig kifizetett kamattámogatást. Ennek az összege az első öt évre kiszámítható az alapján, hogy a pár mikor vette fel a kölcsönt, és akkor milyen referenciakamat volt érvényben. 
  2. A futamidő hátralévő részében is büntetőkamattal terhelve kell törleszteni, ami jelentősen megemeli a korábban fizetett, legfeljebb 50 ezer forintos törlesztőrészletet.

A gyermekvállalás nem teljesítése esetén fizetendő büntetés jelenleg azoknak a legmagasabb, akik 2023. januárban kötnek szerződést. A 10,64 százalékos referenciakamat (14,83 százalékos ügyleti kamat) 6,67 millió forintos büntetést von maga után 10 millió forintos hitelösszegnél, ha nem születik gyermek. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) által január elején közzétett referenciamutató azonban ennél már jelentősen alacsonyabb, kereken 10 százalék, amivel egy közel kétéves emelkedési ciklus szakadt meg. A 10 százalékos referenciamutatóhoz tartozó 14 százalékos ügyleti kamattal számolva a februári igénylőknek már valamivel kisebb lesz büntetés: 6,3 millió forint. 

Forrás: Bank360
Forrás: Bank360

Az első öt évre vonatkozó kamattámogatást a rendelet szerint egy összegben kell visszafizetni, részletfizetés csak indokolt esetben kérhető. A neheze viszont csak ezután jön, mivel a hátralévő tartozásra vonatkozó kamat még magasabb, az ötéves forduló napján érvényes referenciakamat 130 százalékának a 4 százalékponttal növelt értéke lesz (ez 3 százalékponttal magasabb, mint a támogatás idején alkalmazott ügyleti kamat). A jelenleg érvényes referenciamutatóval számolva az első öt évben fizetett 45-46 ezer forintos törlesztőrészlet akár 124 ezer forintra is emelkedhet, hiszen a támogatás elvesztése után már az 50 ezer forintos törlesztőrészlet maximum sem lesz érvényes.

Januártól a bankok újra lehetővé tették a babaváró hitel decemberben több helyen már felfüggesztett igénylését. A kölcsön felvételének időpontjában azt is érdemes mérlegelni, hogy a bankok egymásra licitálva csábítják az ügyfeleket - derül ki a Bank360.hu összeállításából.

Személyes pénzügyek Van egy jó hírünk, ha önkéntes nyugdíjkasszában van a pénze
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 13:04
Javultak a hozamok, ez segítette az emelkedést.
Személyes pénzügyek Az euróváltásra készülők legszebb álmai valósulnak meg
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 07:24
Az euró továbbra is a 370-es szint alatt cserél gazdát a hazai bankközi devizapiacon.
Személyes pénzügyek Végre van egy mutató, amiben rávertünk a régióra!
Privátbankár.hu | 2023. június 7. 14:47
Az idén külföldi nyaralásra induló magyarok 83 százaléka a helyszínen is bankkártyával, okostelefonnal vagy okosórával tervez fizetni.
Személyes pénzügyek OTP: inkább a fiatalok kérnek szakmai segítségek lakáshitelük igénylése során
Privátbankár.hu | 2023. június 5. 10:33
A hazai lakosság túlnyomó többsége úgy gondolja, hogy tudatosan tervezi meg a hitelfelvételt, amikor lakásvásárlásra vagy otthona felújítására készül, de nem elhanyagolható azoknak az aránya sem, akik bizonytalankodnak, és nehezen hozzák meg a döntéseket. Az OTP Bank és otpotthon.hu megbízásából készült országos reprezentatív kutatás eredménye azt mutatja, hogy a finanszírozási lehetőségek önálló feltérképezése mellett sokakat a hitelezéssel foglalkozó ügynökök, banki szakemberek segítettek át a nehézségeken. A tapasztalatok birtokában, utólag azt is sokan beismerik, hogy ha újra belevágnának, néhány dologra jobban odafigyelnének.
Személyes pénzügyek A budapestieknek jóval drágább lesz az autózás - vidéken most jobban járnak az autósok
Privátbankár.hu | 2023. május 31. 09:53
Nyílik az olló a budapesti és a vidéki KGFB-díjak között, de mindenhol érezhető a személyautósok számára a drágulás.
Személyes pénzügyek Nem akarja látni, mennyit kérnek egy lángosért egy budapesti strandon
Privátbankár.hu | 2023. május 31. 09:22
Tavalyhoz képest is megdöbbentő a drágulás.
Személyes pénzügyek Ha van még egy ingatlanja, olcsóbbá teheti a lakáshitelét is!
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 10:45
Bár a lakáshitel-felvételnél jellemzően kötelező 20 százalék saját erővel rendelkezni, abban az esetben erre nem feltétlenül van szükség, ha egy másik ingatlant pótfedezetként von be az igénylő, és az egyébként meglévő önrészt pedig magas, két számjegyű hozamot nyújtó állampapírba fekteti. Egy ilyen megoldással jelentősen csökkenthető a lakáshitel összköltsége. 
Személyes pénzügyek Otthonteremtési támogatást igényelne? A szakértő szerint kérjen segítséget a szakértőktől
Privátbankár.hu | 2023. május 26. 11:21
Az otthonteremtési támogatások - Babaváró hitel, csok és falusi csok - igénylésének feltételei idén változtak, érdemes szakértő segítségét kérni a lehetőségek maximális kihasználása érdekében - hívta fel a figyelmet a Duna House ingatlanközvetítő az MTI-nek pénteken eljuttatott közleményében.
Személyes pénzügyek Mégsem kedd éjfél az adóbevallás határideje - újabb közleményt adott ki a NAV
Privátbankár.hu | 2023. május 23. 16:31
A hétfői határidőt először keddig tolták ki, de most még egy napot kaptak az adófizetők.
Személyes pénzügyek Babavárót szeretne? Itt vannak a bankok akciói!
Privátbankár.hu | 2023. május 23. 08:04
Akár több mint négyhavi törlesztőrészletnek megfelelő összeget is adnak pluszban a bankok a babaváró hitelt igénylő ügyfeleknek, de így sincs tolongás a kamatmentes kölcsönért. A program indulása óta megtöbbszörözték az ajándékpénzt. Van, ahol már 200 ezer forintot ér egy hitelszerződés.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG