<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az amerikai szenátus hozzájárulását kérte ma Joe Biden egy új adó bevezetéséhez. Az új típusú vagyonadót kizárólag a kőgazdagokra és milliomosokra vetnék ki - célja pedig egyértelműen a költségvetési deficit csökkentése.

Retteghetnek az amerikai gazdagok, mert új adót vethetnek ki rájuk. Biden elnök törvényjavaslata szerint minden 100 millió dollár feletti vagyonnal rendelkező amerikai háztartásra egy úgynevezett gazdagadót vetnének ki  - feltéve, hogy az USA törvényhozásának mindkét háza támogatja az elképzelést.

A gazdagadóból tíz év alatt 1 trillió dolláros adóbevétel keletkezhet. Fotó: DepositphotosA gazdagadóból tíz év alatt 1 trillió dolláros adóbevétel keletkezhet. Fotó: Depositphotos

A Szenátus elé ma került javaslat lényege, hogy 20 százalékos adót vetnének ki a milliomosok éves jövedelmére és a nem realizált vagyonnövekményre is. Az angolul "unrealized  gains" néven ismert vagyon főleg az ingatlan- és tőzsdei befektetésekre vonatkozik. Ha, mondjuk valaki 10 évvel ezelőtt vett Apple-részvényt, annak mai értéke sokszorosa az egykori vételi árnak - függetlenül attól, hogy az illető ezt a  pakettet eladja vagy tartja. Az ő vagyona így is, úgy is növekedett. Ez utóbbi esetében - vagyis, ha tartja a részvényt -, akkor is fizetnie kellene az árfolyamemelkedés függvényében, mert ezt is vagyonnövekménynek tartják sokan.

Az előterjesztés tehát egyrészt a jövedelem - legyen az bármilyen forrásból eredő -, másrészt a vagyon megadóztatását jelenti, ha elfogadják.

Az új adónem nagy tömegeket nem érint, mert a 100 millió dolláros vagyonnal rendelkező háztartások száma az összes amerikai család 1 százalékának a századrésze. Nekik kell, pontosabban kellene majd ezt az adó leróniuk. Ráadásul az igazi nagy halak, vagyis az 1 milliárd dollár feletti vagyonnal rendelkezők száma az előbbi népességnek csupán a fele. Ez utóbbiak, vagyis a szupergazdagok most is fizetnek adót, igaz, sokan a jövedelem 20 százalékánál kevesebbet.

Rájuk is vonatkozna persze az új adó, azzal a különbséggel, hogy a már eddig megfizetett adót vagy adókat levonnák a 20 százalékos értékből és csak a különbözetet kellene beperkálniuk.

A gazdagadó célja bevallottan a költségvetési deficit csökkentése. Biden szakemberei úgy számolnak, hogy  a jövő évi költségvetési tervben  - amelyet szintén ma nyújtottak be - már számolhatnak ezzel az adóbevétellel is. Előzetes számítások szerint a gazdagadóból tíz év alatt 1 trillió dolláros adóbevétel keletkezhet -, vagyis ennyivel lehetne csökkenteni a költségvetési hiányt.

A tervezetnek nem csak a republikánusok, de a demokraták soraiban is sok ellenzője van, ugyanakkor az intézkedés bizonyára erősítheti Biden és a Demokrata Párt szavazói bázisát.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Pénteken roham lesz a magyar boltokban? Lejár egy határidő
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 07:33
Sietnie kell annak, aki még élelmiszert akar venni SZÉP-kártyára a boltokban: ha a kormány az utolsó pillanatban nem hosszabbítja meg a határidőt, akkor az pénteken lejár.
Személyes pénzügyek Több százezres pluszköltségre számíthat, aki marad a moratóriumban
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 13:25
Ezért nem ajánlja ezt az MNB.  
Személyes pénzügyek Kiderült, mibe menekítjük a pénzünket a háború miatt
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 10:07
Megtakarítási szokásaik átalakításával reagáltak a magyar háztartások a háborús bizonytalanságra és a megugró inflációra az első negyedévben.
Személyes pénzügyek A durva infláció ellenére meglepően optimisták a fiatalok
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 08:37
Derűlátóak a nettó fizetésük alakulását tekintve a dolgozó fiatalok - derül ki a K&H ifjúsági indexhez készült felmérésből. A 19-29 évesek 19 százaléka az inflációt meghaladó, 56 százalékuk pedig attól elmaradó béremelkedésre számít. Közel 23 százalékuk nem vár változást. Mindössze 2 százalékuk tudja elképzelni, hogy kevesebbet kap a jövőben, hasonlóan alacsony arányra évek óta nem volt példa. 
Személyes pénzügyek Az ellátás zavartalanságáért szigorított a Mol
Privátbankár.hu | 2022. június 24. 11:47
A limitet pedig az átlagos tankolás fölé lőtték be.
Személyes pénzügyek Rekordot döntött az Ausztriában dolgozó magyarok száma – de megérkeztek az ukránok
Eidenpenz József | 2022. június 24. 05:46
Az Ausztriában dolgozó magyar munkavállalók száma még sohasem volt ilyen magas, de alaposan megugrott az ukránok száma és az ázsiai menekülteké is. Elárasztják-e a munkaerőpiacot a menekültek? Miért nem helyezkednek el még többen?
Személyes pénzügyek Miért ne a teljes visszafizetés alapján válasszunk lakáshitelt?
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 15:14
A teljes visszafizetendő összeg azt mutatja meg, hogy a futamidő alatt összességében mennyit kell a kölcsön után rendeznünk a bank felé. Logikusnak tűnhet ez alapján kiválasztani a hitelt, ez a hozzáállás azonban nagyon is tévútra vezethet bennünket.
Személyes pénzügyek Ismert társkereső téveszthette meg a felhasználókat
Privátbankár.hu | 2022. június 21. 14:31
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálatot indított az Elittárs társkereső üzemeltetőjével szemben, amiért valószínűleg megtéveszti ügyfeleit a szolgáltatás lényeges jellemzőiről. A cég ugyanis többek között elhallgathatja, hogy a regisztrált felhasználók sem tudnak ingyenesen társat keresni az oldalon.
Személyes pénzügyek Megvan a nyilatkozat, amit be kell adni a törlesztési moratórium folytatásához
Privátbankár.hu | 2022. június 21. 07:13
Megjelent Rogán Antal miniszter rendelete arról, hogy milyen szövegű nyilatkozatot kell beadniuk a hiteladósoknak annak érdekében, hogy július 31. után is a törlesztési moratóriumban maradhassanak december 31-ig - írja a Bank360.hu.
Személyes pénzügyek A kormány megint azokon a lakáshiteleseken segített, akik nem voltak óvatosak
Privátbankár.hu | 2022. június 20. 10:16
Aki drágább, de hosszabb távon fix kamatozású hitelt választott, az most szívhatja a fogát: a kormány megint megmentette azokat, akik az olcsóbb, de kockázatosabb hitel mellett döntöttek. 
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG