7p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Július elsejétől elérhető az otthonteremtési kedvezmény, a CSOK. Ki milyen összegű támogatásra jogosult, hogyan, mire lehet igényelni? Ezekre a kérdésekre igyekszünk választ adni.

Július elsejétől igényelhető a családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK), amely a korábbi szocpolt váltotta fel. Az alábbiakban vázlatosan összefoglaljuk a feltételrendszert, amely alapján igényelhető az új támogatás.

I. Milyen lakásokra lehet igényelni?

Az országos településrendezési és az építési követelményekről (OTÉK) szóló kormányrendelet szerint a hasznos alapterület a lakás fűthető helyiségei alapterületének összege, ide nem értve az erkély, a loggia, a terasz, a tornác, a tároló helyiség, a gépjárműtároló és a pinceszinti helyiség alapterületét. További feltétel, hogy hasznos alapterületként csak azok a területek vehetők figyelembe, ahol a belmagasság legalább 1,90 méter.

Új lakás esetén

- Alapesetben a 2008. július 1-jét követően kiadott építési engedéllyel rendelkező és legalább „B” tervezett energetikai minősítésű új, összkomfortos lakás építéséhez,

- Használatbavételi engedéllyel és legalább „B” energetikai minősítéssel rendelkező új lakás vásárlásához,

Közös feltétel, hogy az épített vagy vásárolt lakásnak legalább „B” tervezett energetikai minősítésűnek kell lennie, valamint az is, hogy a nettó (áfamentes) és a telek ára nélkül számított négyzetméterár nem haladhatja meg a 300 ezer forintot, A-kategóriás lakás esetében a 350 ezer forintot.

Épített lakás esetén a költségek legalább 70 százalékát számlával igazolni kell

Használt lakás esetén

- Legfeljebb 350 ezer Ft/m2 vételárú, legalább komfortos, használt lakás vásárlásához.

Használt lakás maximált vételára
Régió max (M Ft.)
Budapest 35
Pest megye
város 28
egyéb település 23
Dunántúli megyék
megyeszékhely 28
város 23
egyéb település 18
Kelet-Magyarország
megyeszékhely 25
város 19
egyéb település 16

Ugyanakkor a vételár nem haladhatja meg a területileg meghatározott vételár maximumot (Lásd a mellékelt táblázatunkat.)

- A már meglévő lakás esetében a lakás bővítése.

Ebben az esetben bővítésnek a lakás hasznos alapterületének legalább egy lakószobával történő növelése számít. (Nem minősül bővítésnek a meglévő épület, épületrész vagy építmény átalakítása – pl. a terasz vagy a gépjárműtároló beépítése, lakószobává alakítása, de többlakásos épület esetében a szomszédos lakásból egy szobának a meglévő lakáshoz csatolása sem.)

Bővítés esetén a kapható támogatás összege nem haladhatja meg a számlával igazolt bekerülési költség 50 százalékát, további szabály, hogy a hitelintézet által elfogadott bekerülési költség legalább 70 százalékát számlával kell igazolni.

- Lakásvásárlás esetén a CSOK abban az esetben igényelhető, ha az eladó az igénylőnek nem közeli hozzátartozója vagy élettársa. Ha az eladó jogi személy, jogi személyiség nélküli társaság vagy egyéni vállalkozó az igénylő nem lehet vele tulajdonosi kapcsolatban álló személy.

II. Kik vehetik igénybe a kedvezményt?

- Életkori megkötéstől függetlenül azon személyek (házastársak, élettársak, egyedülállók) már meglévő gyermekek és a terhesség betöltött 24. hetét követően magzat(ok) után. (Amennyiben a család korábban már igénybevett kedvezményt, ám azóta új gyermek született, a később született gyermek(ek) után gyermekenként 400 ezer forint kedvezmény igényelhető. Ez a jog a most szerződők esetében is fennáll, azaz a később született gyermek után utólagosan jogosult az igénylő a 400 ezer forintnyi további kedvezmény igénybevételére.)

Feltétel, hogy az igénylő olyan gyermek után adjon be igényt, aki vele közös háztartásban élő, általa eltartott és a lakásba vele együtt élő vagy beköltöző vér szerinti és örökbe fogadott, illetve gyámsága alatt álló gyermek legyen. (Gyámság esetén vállalni kell a CSOK visszafizetését, ha 3 éven belül a gyámság megszünne)

Gyermeknek 16 éves korig minősül az eltartott, illetve maximum 25 éves koráig akkor, ha nappali tagozatos oktatás intézményben tanul.

- A 40. életévüket be nem töltött házaspárok a nevelt gyermekek számától függetlenül további, legfeljebb két gyermek vállalása esetében - megelőlegező kedvezményként. A gyermekvállalás teljesítésére előírt határidő egy gyermek vállalása esetén 4 év, két gyermek vállalása esetén 8 év. Az időtartam vásárlás esetén a szerződés aláírásától, építésnél a használatbavételi engedély kiadástól ketyeg. (Örökbefogadás esetén a határidő 2 évvel meghosszabbítható, ha az erre való alkalmasságról szóló hivatalos igazolást a CSOK kedvezményt igénybe vevő a határidő lejárta esetén bemutatja.)

További feltételek

- Az igénylőnek legalább 50 százalékos tulajdoni hányaddal kell rendelkezni az igényelt lakásban. Házaspár és élettársak esetén a lakásban mindkét félnek az ingatlan-nyilvántartásban tulajdonjoggal kell rendelkeznie. A lakásban az igénylőn vagy támogatott személyen kívül csak az általa eltartott gyermek szerezhet tulajdont.

- Minden igénylőnek köztartozásmentes adózónak kell lennie, s legalább az egyik igénylőnek minimum fél éve fennálló társadalombiztosítási jogviszonnyal kell rendelkeznie.

III. Mekkora a támogatás összege?

- A támogatás mértéke egyrészt a (vállalt) gyermek(ek) számától, a lakás hasznos alapterületétől és a lakás energetikai besorolásától függ. A tételeket az alábbi táblázat mutatja be. (Bővítéskor az így kialakított lakás hasznos alapterületnek el kell érnie a meglévő és vállalt gyermek(ek) alapján számított minimum hasznos alapterület értékét)

- Az épített, vásárolt és bővített lakás hasznos alapterülete nem haladhatja meg a 160 négyzetmétert.

 

 

Az alapterületet és az elérhető támogatási összeget az FHB egy ötletes grafikán is ábrázolta korábban:

IV. Folyósítási kérdések

- A kedvezmény új lakás építése és bővítés esetén a készültségi fokkal arányosan, utólagosan vehető igénybe, lakás vásárlása esetén egy összegben történik a folyósítás.

- Feltétel, hogy a lakás építéséhez/vásárlásához az önrész felhasználásának/befizetésének igazolása.

- A kedvezmény lakásvásárlás esetén maximum 120 nappal a végleges adásvételi szerződés megkötését követően igényelhető, építés esetén legkésőbb a használatbavételi engedély kiadása, bővítés a munkálatok megkezdése előtt igényelhető

- A lakástulajdonosnak a kedvezmény folyósítását követően legfeljebb egy éven belül lakcímkártyával igazolnia kell, hogy a lakás mindazon személyek lakóhelye, akiknek együttlakását vagy együttköltözését a kérelem benyújtásakor vállalta.

- A megelőlegező támogatás esetén a támogatás nyújtásáról szóló szerződés megkötésének időpontjától számított 10 évre a magyar állam javára jelzálogjog, és annak biztosítására elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyzésre – ezen időszak alatt a lakás értékesítése esetén a támogatást vissza kell fizetni. A lakást ezen időszak alatt haszonélvezet vagy használati jog nem terhelheti.

- A családok otthonteremtési kedvezménye iránti kérelmet az erre szerződött hitelintézethez (kereskedelmi bank, takarékszövetkezetek) kell benyújtani. (Az érintett pénzintézetek köre folyamatosan bővül.)

- Ha a támogatással érintett lakás megvásárlásához a kedvezményen kölcsönt is igénybe vennének az igénylők, ennek tényét az adásvételi szerződésben is fel kell tüntetni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis - véget ért a verseny, megvannak a győztesek!
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:39
Izgalmas és magas színvonalú döntő után a budakeszi Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium csapata nyerte a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavaszi pénzügyi vetélkedőt. A több mint 1 millió forint összdíjazású verseny szervezésében a Privátbankárt szakmai partnerként számos nagy pénzügyi vállalat, szakmai és állami szervezet is segítette.
Személyes pénzügyek A kivándorlás töretlen, majdnem csúcsot döntött az Ausztriában dolgozó magyarok száma
Eidenpenz József | 2024. április 24. 05:37
Nem sok hiányzott, hogy megint csúcsot döntsön az Ausztriában dolgozó magyarok száma, és ahhoz sem kell sok, hogy utolérjük a németeket. A többi fontos küldő ország létszáma is többnyire növekszik, de még sokkal kevesebben vannak, mint a magyarok. Tavaly is Ausztria volt honfitársaink fő célországa.
Személyes pénzügyek Már ilyen is elérhető: személyi kölcsön halasztott törlesztéssel
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 11:51
Az elmúlt hónapokban folyamatosan csökken a személyi kölcsönök kamata, ezzel párhuzamosan az elmúlt időszakban fokozódott a kereslet a személyi kölcsönök iránt, 2023-ban közel 12 százalékkal igényeltek többen ilyen típusú hitelt, mint az azt megelőző évben. Az MNB friss adatai szerint 2024 februárjában 21,5 ezer ügyfél vett fel személyi kölcsönt mintegy 54 milliárd forint értékben, ami további jelentős növekedés az előző év hasonló időszakához képest. Az MBH Bank kamatcsökkentéssel és a hazai piacon egyedülálló, halasztott törlesztéssel igényelhető személyikölcsön-konstrukció bevezetésével készül a személyi kölcsönök iránti növekvő kereslet kielégítésére.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz - DÖNTŐ
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 10:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny döntője!
Személyes pénzügyek Így kerülje el a bankkártyás csalásokat!
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 08:27
A Revolut, a világszerte több mint 40 millió ügyféllel rendelkező globális pénzügyi alkalmazás hétfőn bejelentette, hogy megjelent az első, pénzügyi bűnügyi és fogyasztóbiztonsági jelentése, amely exkluzív információkat tartalmaz a csalásokról és átverésekről. A kiterjedt belső kutatáson és adatelemzésen alapuló jelentés célja, hogy rávilágítson a világszerte növekvő átverési és csalási iparág jellegzetességeire, és kézzelfogható tanácsokkal szolgáljon ahhoz, hogyan védekezhetünk a csalások ellen. A Revolut azt tervezi, hogy folyamatosan felülvizsgálja ezeket az adatokat, hogy nyomon kövesse a csalások helyzetét.
Személyes pénzügyek Ki hal bele előbb a német nyugdíjreformba?
Eidenpenz József | 2024. április 21. 05:44
Újabb nyugdíjreform készül Németországban, részvénybefektetésekkel egészítenék ki az egyre nehezebben finanszírozható kifizetéseket, de valakinek az indulótőkét is be kell fizetni. Mindenki jól jár majd ezzel, vagy csak egy 500 milliárd eurós pénzkidobás lesz? A fiatalok duplán fizetnek az időseknek? A nők és a külföldiek mentették meg a nyugdíjakat?
Személyes pénzügyek Drága ugyan a személyi kölcsön, de kapkodnak érte a magyarok
Privátbankár.hu | 2024. április 20. 10:53
Kihelyezési rekordot hozott az idei év első két hónapja a személyi hiteleknél, ezzel az állomány is új csúcsra emelkedett. A kereslet annak ellenére nagy, hogy a kamatok nem csökkentek érdemben az elmúlt egy évben. Az online igénylés további terjedése, és az otthonfelújítási program felélesztése miatt a kilátások sem rosszak a személyi kölcsönöknél.
Személyes pénzügyek Még ne szaladjon a postára ingyenes készpénzfelvételért!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 09:14
Bár a parlament megszavazta és a Magyar Közlönyben meg is jelent a készpénzfelvét ingyenességét postai POS-terminálra kiterjesztő törvény, az csak a jövő év elején lép hatályba.
Személyes pénzügyek Sokan megtalálták a tutit a befektetési alapokban
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 13:40
Ezt jelzi, hogy rengeteg pénzt raktak oda.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - Teljes az országos döntő mezőnye
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 12:59
Csongrád-Csanád, Baranya, és Zala vármegyei, budapesti, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron vármegyei valamint Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei gimnáziumi csapatokkal lett teljes a döntős mezőny.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG