<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A Takarékbélyeg 2.0-ként értelmezett Takarékmatricának kevés köze van az egykori bélyeghez, szinte csak annyi, hogy lapos és színes. Alapja egy gyerekszámla, amelyhez a befizetések után ajándék matricákat adnak. E számlára ugyanúgy vonatkozik az „egykulcsos adó” háromféle terhe, mint a többire.

A sajtót gyorsan bejárta a Takarékmatrica ötlete, amelyet sokan a régi iskolai takarékbélyegek feltámasztásának értelmeztek. Olvasóinkban is felmerült a kérdés, hogy vajon az új „takarékbélyegeket” terheli-e kamatadó, tranzakciós illeték és EHO. Meg kell-e a kölyöknek tanulnia, milyen az az egykulcsos adó, aminek keretében csak a bankszámla után háromféle adóterhet kell fizetni? Utánajártunk, kiderült, hogy igen is meg nem is.

Nem kamatozik, de ajándékot jelenthet

Az új matricákat ugyanis csak jó indulattal lehet Takarékbélyeg 2.0-nak tekinteni, ugyanis szinte csak annyi köze van a bélyegekhez, hogy lapos és színes. A Takarékmatricákhoz csak azok juthatnak hozzá, akik gyermeküknek „Csemeteszámlát” nyitottak a programban szereplő Takarékpont egységekben.

(Forrás: régi reklámfilm, Youtube.com)

A számlanyitást követően azután minden erre történő, minimum 500 forintos személyes befizetés után egy csomag matricát kap a befizető a fiókban, amelyet a gyermeke az albumba ragasztva gyűjthet. (Átutaláskor tehát nem jár.) „Amennyiben gyermeke összegyűjti a 160 különböző matricát, ezeket beragasztja a számlanyitáskor kapott TakarékMatrica albumba, és azt bemutatja a számlavezető fiókban, úgy további ajándékkal jutalmazzuk a megtakarítást” - írják. Információink szerint hátizsák és tolltartó lehet az ajándék.

Csak szülői felügyelettel

Tehát csak a bankszámla mellett létező, önmagukban takarékoskodást, pénzkövetelést nem jelentő ajándékokról van szó, nem bélyegekről. Ettől még persze lehet hatásos a módszer, megismertetheti a gyermekeket a takarékoskodással. „A matrica gyűjtögetésének élménye mellett így a fiatalokat takarékoskodásra is neveljük” - állítja a Takarékpont.hu.

A megtakarítás tehát a bankszámlán, a Csemete-számlán keletkezik és marad, amelyet 6 és 14 év között lehet nyitni. „Nevükben törvényes képviselőjük jár el”, azaz befizetni is csak szülői felügyelettel tudnak. (Így az adók létéről vagy a kamat nagyságáról sem feltétlenül kell értesülniük a gyermekeknek.) A számla fenntartása havi 55 vagy nulla forint, az utóbbi családi kedvezmény esetén. Bankkártya tartozik hozzá, amivel havi egy készpénzfelvétel ingyenes.

Ennyiért lehet pénzt felvenni

A számla általános kondícióit nem mindig könnyű megtalálni, sokszor több száz másik régi hirdetmény közé van eldugva. A Fókusz Takaréknál talált lista szerint szeptember 1-től 1,8 százalék kamatot fizetnek a látra szóló Csemete-betétekre, pontosabban a mindenkori jegybanki alapkamat mínusz 2,0 százalékpontot. Egy átutalás bankon kívülre pedig 0,33 százalék, de minimum 220 forint.

(Forrás: Fókusz Takarék)

A készpénzfelvétel, ha minden igaz, szintén 0,33 százalék, de legalább 165 forint (lásd képünket). Kérdés, meddig, hiszen a tranzakciós illeték ennél magasabb. Az első utáni további bankkártyás készpénzfelvételek bankkártyával 1,0 százalékba kerülnek, plusz hatvan forintba.

Ami az EHO-t és a kamatadót illeti, ez jogszabályban van rögzítve és minden kamattípusú jövedelmet érint, a Csemetékre is ugyanúgy vonatkozik – tudtuk meg a bankcsoporthoz közelálló forrásból.

Személyes pénzügyek Le fog esni az álla annak, aki péntektől tankolni akar
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 11:11
Olyat láthatnak a kútoszlopon, amit már régen nem.
Személyes pénzügyek Sokan költenének energetikai korszerűsítésre, csak nincs miből
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 09:56
A spórolás lenne a fő cél, ezért sokan hitelt is felvennének, de a családi kasszákból sok pénz hiányzik.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2023 tavasz, 2. forduló 2. nap
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 12:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Békés és Zala megyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2023 tavasz, 2. forduló 1. nap
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Baranya, Tolna, Vas, Veszprém, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Nem kell elájulni a forint mai teljesítményétől
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 19:23
Erősödött a forint a főbb devizákhoz képest szerdán kora estére a reggeli szintekhez képest.
Személyes pénzügyek Nem hallgatott a kormány a bankokra
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 17:41
Maradnak a betéti kamatársapkák.
Személyes pénzügyek Maximum havi 147 ezres lakáshitel-törlesztést vállalhat egy átlagos huszonéves
Privátbankár.hu | 2023. március 19. 17:47
Az átlagfizetések alapján a húszas és a harmincas korosztály tagjai a túlzott eladósodás megakadályozását szolgáló adósságfék-szabályok szerint az átlagfizetésük alapján elméletileg 147 ezer, illetve 183 ezer forintos hiteltörlesztést vállalhatnak.
Személyes pénzügyek Masszívan érzi a vágtató inflációt a bankkártyánk is
Privátbankár.hu | 2023. március 16. 12:52
Masszívan jelentkezik a megugró infláció a bankkártyás forgalomban is: a bankkártyás vásárlások értéke egy év alatt 32 százalékkal ugrott meg, miközben a kártyás vásárlások számának bővülése alig haladta meg a 17 százalékot – hívja fel a figyelmet a BiztosDöntés.hu. A fogyasztási szokások átalakulását az online fizetés előretörése mutatja.
Személyes pénzügyek A jegybank aggódik, mert a Revolut még mindig nem itthoni leánybank
Privátbankár.hu | 2023. március 13. 10:23
Az MNB a hazai ügyfelek védelmében változatlanul szorgalmazza, hogy a Revolut Bank itthoni leánybankként, magyarországi székhellyel és kellő tőkeerővel, a magyar jegybank felügyelete alá tartozó intézményként végezze tevékenységét. A Revolut Bank továbbra sem nyújtott be ilyen célú engedélyezési kérelmet, s változatlanul határon átnyúló szolgáltatóként működik. A hazai ügyfelek így továbbra sem tudják Magyarországon rendezni elszámolási jogvitájukat és a magyar betétbiztosítási védelem sem terjed ki a Revolut Banknál tartott pénzbetéteikre. A hazai bankok eközben megbízhatóan, stabilan működnek.
Személyes pénzügyek A XXI. század új szakmái – Influenszer legyek vagy intimitás koordinátor?
Elek Lenke | 2023. március 12. 18:36
No, és mi akarsz lenni, ha megnősz? Még nem tudom… nyissak kutyaovit? Legyek esküvőszervező? Étkezéspszichológus? Bohócdoktor? Utazó blogger? Partikellék forgalmazó? Influenszer? Vagy inkább intimitás koordinátor? Egy ilyen beszélgetés aligha hangozhatott volna el akárcsak 30 évvel ezelőtt is.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG