<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Újabb jelentős kedvezményeket tett az állam a családi otthonteremtési támogatásoknál, de kérdés, hogy mi lesz a jövőre induló lakásfelújítási támogatással.

Szerda délelőtt derült ki, hogy lényeges kedvezményeket tesz a kormány az otthonteremtési támogatások tekintetében. Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter bejelentette: meghosszabbítják a lejáró határidőket és kitolják az életkori határokat a veszélyhelyzet lejártát követő 30. napig.

“Dokumentációs és életkori elvárások is módosulnak, melyek számottevő könnyebbséget jelentenek azoknak, akik ebben a időszakban szeretnék igénybe venni a támogatásokat” – közölte Veres Patrik, a Bank360.hu szakértője.

A szakember emlékeztet: az első hullám során is ezek az intézkedések segítettek, hogy sok családalapítás előtt álló fiatal ne essen el a támogatásoktól.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a Facebookon beszélt a részletekről.Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a Facebookon beszélt a részletekről.

A következők szerint változnak a feltételek a CSOK, a babaváró hitel és az otthonteremtési támogatások további elemeinél:

  • Azoknál a támogatásoknál, amelyeknél fix határidő van az igénylésre, március 10-ig van lehetőség az igénylések, kérelmek, igazolások benyújtására: tipikusan ilyen dokumentum a megszületett gyermek anyakönyvi kivonata vagy vagy a kamattámogatásokat befolyásoló körülmény igazolásáról szóló dokumentum például válás esetén. 
  • Ha valaki 2020. július 18. és 2021. március 10. között, vagy az első veszélyhelyzet alatt töltötte be a családi otthonteremtési kedvezménynél (csok) az előre vállalt gyermekek esetén a feleségnek előírt 40. vagy a babaváró támogatásnál előírt 41. életévet, jogosult marad a támogatásra a veszélyhelyzet lejártát követő 30. napig - jelezte.
  • Meghosszabbodik a szükséges okiratok, például a társadalombiztosítási jogviszony-igazolás 30 napos felhasználhatósága is
  • a veszélyhelyzet időszakát is beleszámítják a folyamatos tb-jogviszonyba, így aki ez alatt elveszíti a munkáját, nem esik el a családtámogatások igénybevételének lehetőségétől. Továbbá akkor is folyamatos a tb-jogviszony, ha a veszélyhelyzet lejártát követő három hónapon belül ismét elhelyezkedik az, aki korábban elveszítette az állását.
  • A veszélyhelyzet alatt a babaváró támogatás esetén a várandósok meghatalmazhatják párjukat, hogy egyedül intézhessék az igénylést, így a kismamáknak nem kell bemenniük a bankfiókba.
  • A hitelmoratórium a március 18. előtt felvett babaváró támogatásra és csokhoz felvett kölcsön visszafizetésére is vonatkozik.
  • A hitelmoratórium ideje alatt a kezességvállalási díjat sem kell megfizetni
  • A csokhoz nyújtott állami kamattámogatás maximum 25 éves időszaka meghosszabbítható a moratórium idejével.

Kérdéses ugyanakkor, hogy a fenti kedvezmények vonatkoznak-e majd a 2021. januárban induló lakásfelújítási támogatásra, amit már most hatalmas érdeklődés övez, és ennél a támogatásnál is elvárás a folyamatos TB jogviszony igazolása. Erre a kérdésre viszont a rendelet egyelőre nem tér ki.

“A koronavírus-járvány miatt átmenetileg nehéz helyzetbe kerülő családok számára ismét óriási segítséget jelentenek az állami engedmények, hiszen például a babaváró hitel 2022. végéig, a falusi csok pedig 2022. közepéig érhető el. Ha valakinek most szakad meg a TB jogviszonya, az nagy eséllyel végleg elesett volna az állami támogatásoktól.” - emelte ki Veres Patrik.

Veres szerint ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy az állami elvárásokon túl a banki hitelbírálatnak is meg kell felelniük az igénylőknek, így például rendszeres jövedelmet kell igazolni babaváró hitelhez és CSOK-hoz is.

Borítókép forrása: Novák Katalin bejelentése a Facebook-oldalán.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek A magyarok kétharmadának szegényesebb lesz az idei karácsonya a tavalyinál
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 10:59
Egy felmérésben megkérdezettek több mint fele kevesebbet költ idén ajándékra, mint szeretne.
Személyes pénzügyek Ilyen lakáshitelek jöhetnek jövőre
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 10:30
Több tízezer forinttal is megnőhet a törlesztő részlet.
Személyes pénzügyek Korán jött a Mikulás: jó hír jött a hitelekről!
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 07:43
Korán jött a Mikulás a banki ügyfeleknek, akik olyat láthatnak a hitelfeltételek hó eleji változtatásakor, amire utoljára tavaly volt példa. Elmaradt a megszokottá vált kamatemelési hullám, két nagybank pedig már csökkentette is a kölcsönei kamatát - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
Személyes pénzügyek Indul a nagy karácsonyi bevásárlás – mennyit költünk csokoládéra, italra, parfümre?
Elek Lenke | 2022. december 1. 19:36
Bár egyelőre nem lehet tudni, hogyan bírjuk majd a rezsi-emelkedést és mennyire kell hozzányúlni a félretett tartalékokhoz, az biztos, hogy most is nagy sürgés-forgás lesz az üzletekben, minden vásárló igyekszik még időben beszerezni a szükséges hozzávalókat.
Személyes pénzügyek Az OTP nagy dobását minden bank követheti majd?
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 17:17
Az OTP döntése, miszerint a kölcsön kamatát egyszer a futamidő alatt a piaci kamatszintre csökkenhetik majd, felkavarta az állóvizet.
Személyes pénzügyek Mennyire lesz durva a jövő évi villany- és gázszámla? Hamarosan kiderül!
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 11:34
Legkésőbb december 16-ig kiderül, milyen tarifákkal számolhatunk 2023 első negyedévében.
Személyes pénzügyek Százmilliókat csalnak ki a magyaroktól a bankkártyás csalók
Privátbankár.hu | 2022. november 27. 17:21
A bankkártyás forgalom bővülésével párhuzamosan a csalók is nagyobb elánnal vetik be magukat és próbálják átverni a kártyás fizetőket. A bankok gyakran hangsúlyozzák, hogy senki ne adjon ki idegeneknek érzékeny adatokat vagy a fizetéshez szükséges kódokat. Ha gondatlanul jár el a bankkártyás, akkor könnyen lehet, hogy a bank nem téríti meg az összeget.
Személyes pénzügyek Sokat spórolhat, aki jól választ hitelt
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 12:07
A korábbi évek kamatakcióival ellentétben idén az is karácsonyi ajándékként fogható fel, hogy a bankok lassítottak a személyi hitelek kamatainak emelésénél.
Személyes pénzügyek Egymillió magyar autósnak kell döntést hoznia
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 11:18
Közel egymillió autósnak, köztük majd félmillió magánszemélynek kell arról döntenie néhány napon belül, hogy szeretnének-e biztosítót váltani. Az inflációs hatás a biztosítások díját és a fedezetlenségi díjakat is jelentősen emeli, így érdemes alaposan megfontolni, hogy váltsunk-e, és ha igen, melyik társasághoz vigyük a kötelező biztosítást – írja a Bank360.hu.
Személyes pénzügyek Elkelt az összes hely a pénzügyi diákverseny országos döntőjében
Privátbankár.hu | 2022. november 23. 15:07
A végéhez ért a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! pénzügyi tudatossági verseny megyei fordulója, a Privátbankár.hu kihirdette a szakképző iskolák és technikumok diákjainak szervezett verseny országos döntőjének mezőnyét.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG