4p

Összeomlik a magyar egészségügy?
Mennyi pénz hiányzik a rendszerből?
Mitől lesznek rövidebb várólisták?
Csak a magánegészségügyre számíthatunk?
Online Klasszis Klub élőben Rékassy Balázzsal

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a szakértőtől!

2024. szeptember 18. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A magyar internetezőknek még sokat kellene fejlődniük az informatikai biztonság terén, például alig több mint a felük használ víruskeresőt mobiltelefonján. A rablók ma már online támadnak, nem fegyverrel, és a gyenge láncszem még mindig gyakran a felhasználó. Ezért a K&H Bank oktató programot indított ügyfeleinek.

A digitalizáció rohamosan tört előre a pénzügyi világban, de az online tér számos veszélyt rejthet. Ezért a K&H Bank “e-dukáció” névre elkeresztelt programot indított. Ez segítséget kíván nyújtani a digitális világban való eligazodáshoz, a biztonságos online mozgáshoz – mondták el a bank sajtóbeszélgetésén.

Ma már alig van fizikai bankrablás, sokkal inkább hacker-támadásoknak vannak kitéve az ügyfelek és a pénzintézetek. Patonai István, a bank informatikai igazgatója szerint (a képen jobbra) a bank masszív informatikai rendszerrel védi az ügyfelek és saját adatait. De a legbiztonságosabb ajtó sem ér semmit, ha elhagyjuk a kulcsot, vagy a lábtörlő alatt hagyjuk.

Nagyon nagy ma már az internetes aktivitás, és a visszaélésekből származó kár is. Az elmúlt két évben a visszaélések száma több mint kétszeresére nőtt. Például 2019-ben már minden 14 másodpercben zsarolóvírus áldozatává lesz valamely cég. Ez 2016-ban még csak 40 másodperces gyakoriság volt.

Viszlát, kamera

A bank ezer fős mintával végzett felmérése szerint a felhasználók az otthoni számítógépüket védik leginkább, például 88 százalékban látják el ezeket vírusvédelemmel. Az okostelefonoknál ez azonban csak 56, a tableteknél 67 százalék. Míg a csak munkához használt asztali és mobil számítógépek kameráinak 41 százalékát takarják le, a mobiltelefonoknál ez csak 19 százalék.

Csak a felhasználók 35 százaléka használ két faktoros azonosítást, harmaduk pedig még csak nem is hallott erről. A felhasználóknak mindössze 30 százaléka tart cyber-támadástól, ezen belül a fiataloknak azonban 39, az 50-59 éveseknek csak 22 százaléka – mondta Patonai.

Szülő-gyermek bújócska

A bank honlapján online tesztet lehet kitölteni, ahol az ügyfelek meggyőződhetnek arról, hogy megfelelő-e az internetbiztonsági tudásuk. Az e-dukáció programban pedig megtanulhatják, milyen veszélyekre, hogyan kell felkészülniük.

A bank a Sicontact Kft.-vel, az ESET antivírus-program készítőjével működik együtt. Amint Vájsz Balázs, a cég tanácsadója elmondta, a felhasználók egy része még nem a digitális világban született, nem kapott oktatást. A szülők egy része tipikusan ilyen, vannak, akiket a saját gyerekeik is gyakran kicseleznek.

Örök macska-egér játék

Aki nem képzi magát, az egyre nagyobb lemaradásban lesz. Példának hozta fel, hogy van olyan trójai vírus, amelynek már a négyszázadik verziója jelent meg.

Örök macska-egér harc, ahol a vírusírók folyamatosan javítják a műveiket, a víruskeresők pedig folyamatosan fejlesztik az ellenszereket. A vírusirtók, mint az ESET már mesterséges intelligencia segítségével is igyekeznek felderíteni a kártevőket – mondta el Csizmadia-Darab István biztonsági szakértő (a képen balra).

A gyenge láncszem te lehetsz

Sokszor a felhasználó a gyenge láncszem, például amikor a programfeltörő szoftverkulcs-generátor program megkéri a felhasználót, hogy kapcsolja ki a vírusirtót. Korábban volt olyan elmélet, hogy egyes platformok (operációs rendszerek) nem sérülékenyek, de azóta kiderült: semmilyen rendszer sincs biztonságban.

A bankok, amint adathalász kísérleteket észlelnek, azonnal lépnek. Patonai szerint eddig a bankok megtérítették a károkat az ügyfeleknek, de egy jogszabály-módosítás az ügyfél hibájából megtörtént károkat a jövőben az ügyfélre terhelhetik majd. “Ha a villamoson nyitott táskával közlekedünk, az a mi hibánk” – hozta fel példának.

Egy online példa, amikor valaki telefonon bediktálja a PIN-kódját, pedig alapszabály, hogy ezt soha, semmikor nem szabad megtenni – hangzott el.

A Visa Advanced Authorization (VAA) megoldás segítségével a pénzintézeteknek éves szinten mintegy 25 milliárd dollár összegű csalást sikerült megelőzni – írta az Mfor.hu.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Diákverseny 2024 ősz - online találkozó regisztráció
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 15. 16:21
Regisztráció a szeptember 25-i online találkozóra. 
Személyes pénzügyek Túl későn ébrednek nyugdíjügyben a magyarok, és ez nem jó a pénztáraknak
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 14. 17:11
A második negyedévben sem sikerült megállítani a taglétszám lassú apadását az önkéntes nyugdíjkasszáknál, miután az új belépők száma nem tudja ellensúlyozni a szolgáltatásban részesült és kilépő tagokét. Ez részben azért lehet így, mert a magyarok többségénél jóval 40 éves kor felett válik témává a nyugdíjcélú öngondoskodás. Közben a kasszák tagsága is egyre öregszik, 65 százalék környékén jár a 45 év felettiek aránya.
Személyes pénzügyek Magyarországon az egyik legalacsonyabb a havi nyugdíjak összege Európában, nem kellene így lennie
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 13. 10:03
A Nyugdíjas Parlament elnöke körbenézett az állami szférában, hogy javítható lenne-e magyar nyugdíjasok gyalázatos anyagi helyzete, ha az illetékesek néha söprögetnének saját házuk táján is. Karácsony Mihály szerint bőven ráférne egy nagytakarítás az államháztartásra. Folytatjuk a Piac és Profit és az Oltalom Rádió közös műsorát, a Nyugdíjszervizt Karácsony Mihállyal és Erdélyi Dórával. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis - Sikeres jelentkezés!
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 9. 14:23
A jelentkezésedet sikeresen megerősítetted, regisztrációd sikeres!
Személyes pénzügyek Figyelem, nagyot változik a bankolás vasárnaptól
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 30. 07:22
Rengeteg új szabályozás lép életbe szeptember 1-jétől. Ez változik és erre kell figyelnie az ügyfeleknek.
Személyes pénzügyek Menekítik a pénzüket a magyarok
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 28. 09:06
Közel másfélszeresére nőtt egy év alatt a tbsz-számlákon nyilvántartott értékpapír-állomány aktuális piaci értéke.
Személyes pénzügyek Lakáshitele van? Akkor most milliókat spórolhat
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 28. 06:31
Az elmúlt években felvett méregdrága jelzálogkölcsönüket törlesztő adósoknak mostanra eljöhetett a hitelkiváltás ideje.
Személyes pénzügyek Egyre magasabb fizetéseket ígérnek az Ausztriában dolgozóknak
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 26. 18:43
Elérte a 130 ezer főt az Ausztriában dolgozó magyarok száma, ami eddig még a németeknek sem sikerült. Az osztrák turizmusban, vendéglátásban továbbra is nagy a munkaerőhiány, ezért egyre magasabb béreket kínálnak. Az árupiaci termékek inflációval korrigálva nem drágák, nagyobb áremelkedés is elképzelhető. Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Eidenpenz József a Trend FM reggeli műsorában.
Személyes pénzügyek Kitört az őrület: egyre több magyar él ezzel a lehetőséggel
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 26. 16:10
Egy kisvárosnyi magyar lépett be az idén az egészségpénztárakba.
Személyes pénzügyek Több hitel jut a magyaroknak, mint korábban
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 26. 14:57
Ebből a szempontból mindenképpen pozitívum a fizetések alakulása.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG