BUX
32 265.92
-1.00%
-326.00
OTP
9 100.00
+3.23%
+285.00
MOL
1 885.00
-5.75%
-115.00
RICHTER
6 085.00
-2.01%
-125.00
MTELEKOM
355.00
+0.00%
+0.00
 
2019. június 19. 12:51

A magyar internetezőknek még sokat kellene fejlődniük az informatikai biztonság terén, például alig több mint a felük használ víruskeresőt mobiltelefonján. A rablók ma már online támadnak, nem fegyverrel, és a gyenge láncszem még mindig gyakran a felhasználó. Ezért a K&H Bank oktató programot indított ügyfeleinek.

A digitalizáció rohamosan tört előre a pénzügyi világban, de az online tér számos veszélyt rejthet. Ezért a K&H Bank “e-dukáció” névre elkeresztelt programot indított. Ez segítséget kíván nyújtani a digitális világban való eligazodáshoz, a biztonságos online mozgáshoz – mondták el a bank sajtóbeszélgetésén.

Ma már alig van fizikai bankrablás, sokkal inkább hacker-támadásoknak vannak kitéve az ügyfelek és a pénzintézetek. Patonai István, a bank informatikai igazgatója szerint (a képen jobbra) a bank masszív informatikai rendszerrel védi az ügyfelek és saját adatait. De a legbiztonságosabb ajtó sem ér semmit, ha elhagyjuk a kulcsot, vagy a lábtörlő alatt hagyjuk.

Nagyon nagy ma már az internetes aktivitás, és a visszaélésekből származó kár is. Az elmúlt két évben a visszaélések száma több mint kétszeresére nőtt. Például 2019-ben már minden 14 másodpercben zsarolóvírus áldozatává lesz valamely cég. Ez 2016-ban még csak 40 másodperces gyakoriság volt.

Viszlát, kamera

A bank ezer fős mintával végzett felmérése szerint a felhasználók az otthoni számítógépüket védik leginkább, például 88 százalékban látják el ezeket vírusvédelemmel. Az okostelefonoknál ez azonban csak 56, a tableteknél 67 százalék. Míg a csak munkához használt asztali és mobil számítógépek kameráinak 41 százalékát takarják le, a mobiltelefonoknál ez csak 19 százalék.

Csak a felhasználók 35 százaléka használ két faktoros azonosítást, harmaduk pedig még csak nem is hallott erről. A felhasználóknak mindössze 30 százaléka tart cyber-támadástól, ezen belül a fiataloknak azonban 39, az 50-59 éveseknek csak 22 százaléka – mondta Patonai.

Szülő-gyermek bújócska

A bank honlapján online tesztet lehet kitölteni, ahol az ügyfelek meggyőződhetnek arról, hogy megfelelő-e az internetbiztonsági tudásuk. Az e-dukáció programban pedig megtanulhatják, milyen veszélyekre, hogyan kell felkészülniük.

A bank a Sicontact Kft.-vel, az ESET antivírus-program készítőjével működik együtt. Amint Vájsz Balázs, a cég tanácsadója elmondta, a felhasználók egy része még nem a digitális világban született, nem kapott oktatást. A szülők egy része tipikusan ilyen, vannak, akiket a saját gyerekeik is gyakran kicseleznek.

Örök macska-egér játék

Aki nem képzi magát, az egyre nagyobb lemaradásban lesz. Példának hozta fel, hogy van olyan trójai vírus, amelynek már a négyszázadik verziója jelent meg.

Örök macska-egér harc, ahol a vírusírók folyamatosan javítják a műveiket, a víruskeresők pedig folyamatosan fejlesztik az ellenszereket. A vírusirtók, mint az ESET már mesterséges intelligencia segítségével is igyekeznek felderíteni a kártevőket – mondta el Csizmadia-Darab István biztonsági szakértő (a képen balra).

A gyenge láncszem te lehetsz

Sokszor a felhasználó a gyenge láncszem, például amikor a programfeltörő szoftverkulcs-generátor program megkéri a felhasználót, hogy kapcsolja ki a vírusirtót. Korábban volt olyan elmélet, hogy egyes platformok (operációs rendszerek) nem sérülékenyek, de azóta kiderült: semmilyen rendszer sincs biztonságban.

A bankok, amint adathalász kísérleteket észlelnek, azonnal lépnek. Patonai szerint eddig a bankok megtérítették a károkat az ügyfeleknek, de egy jogszabály-módosítás az ügyfél hibájából megtörtént károkat a jövőben az ügyfélre terhelhetik majd. “Ha a villamoson nyitott táskával közlekedünk, az a mi hibánk” – hozta fel példának.

Egy online példa, amikor valaki telefonon bediktálja a PIN-kódját, pedig alapszabály, hogy ezt soha, semmikor nem szabad megtenni – hangzott el.

A Visa Advanced Authorization (VAA) megoldás segítségével a pénzintézeteknek éves szinten mintegy 25 milliárd dollár összegű csalást sikerült megelőzni – írta az Mfor.hu.

Személyes pénzügyek Nagyon megugrott az adatforgalom a távmunka, a filmezés, a játékok miatt
MTI | 2020. április 3. 19:54
Tovább nőtt az adat- és hangforgalom a magyarországi mobilszolgáltatók adatai szerint. Ennek oka a közoktatásban március 16-tól bevezetett digitális munkarend és a sok helyen életbe léptetett távmunka, az otthoni tanulás.
Személyes pénzügyek Több mint 3,5 millió azonnali átutalás márciusban, közel 100 százalékos sikerrel
Privátbankár.hu | 2020. április 3. 12:09
Az azonnali fizetési rendszer országos bevezetése óta eltelt közel egy hónap alatt a Takarékinfo Zrt. által egyszerre három nagybank részére kiépített rendszereken több mint 3,5 millió tranzakció történt, ami az összes magyarországi AFR-utalás 31 százalékát teszi ki. Az átutalások 99,57 százaléka sikeresen futott, a nem teljesült tranzakcióknak szinte kivétel nélkül külső okai voltak. A Takarékinfo Zrt. által kiszolgált Takarékbanknál, az MKB Banknál és a Budapest Banknál kifogástalanul működik az azonnali fizetési rendszer, a társaság szakemberei az elkövetkező időszakban a tranzakciószám és az átutalt összegek nagyságában mégis visszaesésre számítanak a koronavírus-járvány miatt.
Személyes pénzügyek Főleg az időseket célozzák meg az elharapódzó koronavírus-csalások
Eidenpenz József | 2020. március 31. 18:04
A koronavírussal kapcsolatos csalások nagyon hamar megjelentek az interneten, amint erre fogyasztóvédő szervezetek felhívják a figyelmet. Előbb, mint maga a járvány. A vírus kapcsán a csalók különösen nagy buzgalommal célozzák meg a 60 éven felülieket. Nagy anyagi károkat tudnak okozni befektetési csalásokkal is.
Személyes pénzügyek Üzenet a békeidőkből: 249 500 forint volt a januári átlagkereset
MTI | 2020. március 31. 09:49
Ez 9,2 százalékos növekedést jelent éves összevetésben a Központi Statisztikai Hivatal számai szerint. Furcsa ezt olvasni két hónappal odébb, egy világjárvány közepette.
Személyes pénzügyek Takarékbank: külön idősáv a 65 éven felülieknek
Privátbankár.hu | 2020. március 28. 11:16
Külön idősávot biztosít a személyes ügyintézésre a Takarékbank a 65 évnél idősebbeknek.
Személyes pénzügyek CIG Pannónia – mától digitálisan is köthető szerződés
Privátbankár.hu | 2020. március 25. 16:45
A CIG Pannónia Biztosító mától az elsők között vezeti be a teljeskörű digitális biztosítási szerződéskötést.
Személyes pénzügyek Milyen biztosítást kössenek a hobbifutók?
Privátbankár.hu | 2020. március 25. 15:37
A futás az egyik legnépszerűbb sport, amelyet viszonylag kevés ráfordítással el lehet kezdeni. Idővel aztán a legtöbb kocogó keresi a kihívást és versenyeken is elindul, ma már rengeteg lehetőség közül lehet választani. A félmaratoni és maratoni távok mellett az erdei, hegyi versenyek, ultratávok is egyre több futót vonzanak, természetesen nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is.
Személyes pénzügyek További könnyítéseket kaptak a hiteleseknek – kiderültek a moratórium részletei
Privátbankár.hu | 2020. március 25. 05:58
Nem csak idén, jövőre is segítik a moratóriummal élő ügyfeleket, bővül a kedvezményes hitelek köre is. Nem számítható fel kamatos kamat a moratórium ideje alatt.
Személyes pénzügyek Varga Mihályék döntöttek: 15 ezerre emelkedik az érintéses fizetések határa
Privátbankár.hu | 2020. március 24. 11:02
A járvány lassítását szolgálja ez is a Pénzügyminisztérium által kiadott közleménye szerint.
Személyes pénzügyek Felfüggesztik a diákhitel törlesztését – kiderültek a részletek
Privátbankár.hu | 2020. március 19. 20:07
A moratóriumot kiterjesztik a leendő ügyfeleire is.
hírlevél