4p
A magyar internetezőknek még sokat kellene fejlődniük az informatikai biztonság terén, például alig több mint a felük használ víruskeresőt mobiltelefonján. A rablók ma már online támadnak, nem fegyverrel, és a gyenge láncszem még mindig gyakran a felhasználó. Ezért a K&H Bank oktató programot indított ügyfeleinek.

A digitalizáció rohamosan tört előre a pénzügyi világban, de az online tér számos veszélyt rejthet. Ezért a K&H Bank “e-dukáció” névre elkeresztelt programot indított. Ez segítséget kíván nyújtani a digitális világban való eligazodáshoz, a biztonságos online mozgáshoz – mondták el a bank sajtóbeszélgetésén.

Ma már alig van fizikai bankrablás, sokkal inkább hacker-támadásoknak vannak kitéve az ügyfelek és a pénzintézetek. Patonai István, a bank informatikai igazgatója szerint (a képen jobbra) a bank masszív informatikai rendszerrel védi az ügyfelek és saját adatait. De a legbiztonságosabb ajtó sem ér semmit, ha elhagyjuk a kulcsot, vagy a lábtörlő alatt hagyjuk.

Nagyon nagy ma már az internetes aktivitás, és a visszaélésekből származó kár is. Az elmúlt két évben a visszaélések száma több mint kétszeresére nőtt. Például 2019-ben már minden 14 másodpercben zsarolóvírus áldozatává lesz valamely cég. Ez 2016-ban még csak 40 másodperces gyakoriság volt.

Viszlát, kamera

A bank ezer fős mintával végzett felmérése szerint a felhasználók az otthoni számítógépüket védik leginkább, például 88 százalékban látják el ezeket vírusvédelemmel. Az okostelefonoknál ez azonban csak 56, a tableteknél 67 százalék. Míg a csak munkához használt asztali és mobil számítógépek kameráinak 41 százalékát takarják le, a mobiltelefonoknál ez csak 19 százalék.

Csak a felhasználók 35 százaléka használ két faktoros azonosítást, harmaduk pedig még csak nem is hallott erről. A felhasználóknak mindössze 30 százaléka tart cyber-támadástól, ezen belül a fiataloknak azonban 39, az 50-59 éveseknek csak 22 százaléka – mondta Patonai.

Szülő-gyermek bújócska

A bank honlapján online tesztet lehet kitölteni, ahol az ügyfelek meggyőződhetnek arról, hogy megfelelő-e az internetbiztonsági tudásuk. Az e-dukáció programban pedig megtanulhatják, milyen veszélyekre, hogyan kell felkészülniük.

A bank a Sicontact Kft.-vel, az ESET antivírus-program készítőjével működik együtt. Amint Vájsz Balázs, a cég tanácsadója elmondta, a felhasználók egy része még nem a digitális világban született, nem kapott oktatást. A szülők egy része tipikusan ilyen, vannak, akiket a saját gyerekeik is gyakran kicseleznek.

Örök macska-egér játék

Aki nem képzi magát, az egyre nagyobb lemaradásban lesz. Példának hozta fel, hogy van olyan trójai vírus, amelynek már a négyszázadik verziója jelent meg.

Örök macska-egér harc, ahol a vírusírók folyamatosan javítják a műveiket, a víruskeresők pedig folyamatosan fejlesztik az ellenszereket. A vírusirtók, mint az ESET már mesterséges intelligencia segítségével is igyekeznek felderíteni a kártevőket – mondta el Csizmadia-Darab István biztonsági szakértő (a képen balra).

A gyenge láncszem te lehetsz

Sokszor a felhasználó a gyenge láncszem, például amikor a programfeltörő szoftverkulcs-generátor program megkéri a felhasználót, hogy kapcsolja ki a vírusirtót. Korábban volt olyan elmélet, hogy egyes platformok (operációs rendszerek) nem sérülékenyek, de azóta kiderült: semmilyen rendszer sincs biztonságban.

A bankok, amint adathalász kísérleteket észlelnek, azonnal lépnek. Patonai szerint eddig a bankok megtérítették a károkat az ügyfeleknek, de egy jogszabály-módosítás az ügyfél hibájából megtörtént károkat a jövőben az ügyfélre terhelhetik majd. “Ha a villamoson nyitott táskával közlekedünk, az a mi hibánk” – hozta fel példának.

Egy online példa, amikor valaki telefonon bediktálja a PIN-kódját, pedig alapszabály, hogy ezt soha, semmikor nem szabad megtenni – hangzott el.

A Visa Advanced Authorization (VAA) megoldás segítségével a pénzintézeteknek éves szinten mintegy 25 milliárd dollár összegű csalást sikerült megelőzni – írta az Mfor.hu.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Nagyon sok hitelt kellett felvenniük a magyar családoknak, a bankok is megmozdultak
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:38
Történelmi magasságokban járt januárban a személyi kölcsönökben felvett összeg, lassan azért ezen a piacon is csökkennek a kamatok, de nem minden pénzintézetnél.
Személyes pénzügyek A vagyonunk biztos a családtagjainkhoz kerül, ha történik velünk valami? A Klasszis Klubban kiderül
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 08:11
Bizalmi vagyonkezelés vagy vagyonkezelő alapítvány, netán private banking? Szerencsére ma már szélesebb palettáról választhatnak azok, akik azt szeretnék, hogy haláluk esetén se vesszen el a vagyonuk, ahhoz mindenekelőtt a családtagjaik maradéktalanul hozzájussanak. Lapcsoportunk ma 17 órakor kezdődő Klasszis Klub Live! rendezvényének második panelbeszélgetésén e témát járjuk körbe meghívott szakértőinkkel. Regisztráljon és jöjjön! 
Személyes pénzügyek Adókedvezményt kellene adni azoknak a cégeknek, amelyek támogatják munkavállalóik hosszútávú megtakarításait
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 13:54
A modern társadalmakban a magyar gyakorlattal ellentétben a nyugdíjrendszer legalább három lábon áll. A felelősséget ennek az ellátásnak a működtetéséért az állam, a munkaadó és a munkavállaló együtt vállalja. Ide kellene eljutni. Jelenleg itthon a munkáltatói nyugdíjpillér teljesen hiányzik. A Nyugdíjszerviz legutóbbi adásában Dr. Farkas András a Nyugdíjguru News szerkesztője, alapítója, Karácsony Mihály, a nyugdíjas parlament elnöke és Dr. Horváth Zsófia az MBH Gondoskodás Nyugdíjpénztár üzletfejlesztési vezetője elemezte a magyar nyugdíjrendszer sajátosságait.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 1. nap
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Veszprém, Tolna, Vas, Fejér és Pest vármegyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Akár 7 milliót is bukhatunk egy rosszul kiválasztott hitelen
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 10:09
Mutatjuk, mennyit kell most fizetni havonta egy lakáshitelért, hatalmas különbségek vannak. És nem mindenkinek ugyanaz a bank adhatja a legjobb ajánlatot.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavasz - 1. forduló
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavaszi diákverseny 1. fordulója a gimnáziumok diákjainak!
Személyes pénzügyek Mennyit ér egy Kossuth-fotó?
Kenessei András | 2024. március 9. 18:26
Ezt a kérdést igazán nem könnyű megválaszolni, hiszen nagyon sok, előzetes feltétele van. Csak néhány, kisegítő kérdést tegyünk fel hozzá! Milyen fotó? Mikor készült? Ki fotózta? Milyen állapotban van (mármint a kép)? Hol és hogyan lehet hozzáférni? És így tovább. Úgyhogy mindenekelőtt adjuk meg a választ könnyítő információt: ez a fotó árverési anyag, az antikvarium.hu 21. online árverésén volt hozzáférhető 222 további tétel társaságában. E tételek kivétel nélkül dedikált könyvek, kéziratok és fényképek voltak, és kivétel nélkül elkeltek.
Személyes pénzügyek Rövid távon megelőzték a bankbetétek az állampapírokat
Privátbankár.hu | 2024. március 8. 10:14
Az állampapírok korábban legyőzhetetelen befektetési formának tűntek. Azonban a csökkenő infláció alaposan átrendezte a viszonyokat.
Személyes pénzügyek Jobban keresik a magasabb összegű lakástakarékokat
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 17:16
Az ügyfelek több mint 61 százaléka a lehető legmagasabb összegben, vagyis havi 50 ezer forintos konstrukcióval indít lakástakarékot az Online Navigátor Kft. adatai szerint, akik az általuk közvetített Erste lakástakarék szerződések megoszlását mutatja be.
Személyes pénzügyek Sérül az Alaptörvényben biztosított szociális biztonsághoz való jog
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:02
A csökkenő népességszám és a társadalom idősödése miatt egyre nagyobb terhet jelent az aktív korú lakosságnak az időskori ellátórendszer fenntartása. Míg 1980-ban 20,9 százalék, addig 2022-ben már 31,7 százalék volt az időskorú népesség aktív korú népességhez viszonyított aránya. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac&Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Dr. Farkas Andrással és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG