TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az Európai Bizottság szerdai ülésén két és fél órán át foglalkoztak a magyar ügyekkel, de nemcsak a most terítéken lévő aktákat lapozgatták a biztosok, hanem régebbi ügyeket is elővettek. A nyugdíjreform többük szerint a magyar kormány trükközésének része.

A magyar nyugdíjreformmal, pontosabban a magánnyugdíjpénztári vagyon kvázi államosításával Brüsszel korábban nem foglalkozott, mert az tagállami hatáskörbe tartozó ügyként kezelte - bár azt tudni lehet, hogy nem nézte jó szemmel a pénztártagok megtakarításainak átirányítását az állami kasszába.

Andor László a magyar ügyekről

Andor László egy brüsszeli háttérbeszélgetésen azt mondta, ennek kapcsán több biztos is említette a "trükk" kifejezést, egymástól függetlenül - számol be róla a Napi Gazdaság.

Mások is kölcsön vették, de nem el

Európában ugyan volt rá példa, hogy tagállamok a tőkefedezeti rendszer befizetéseit ideiglenesen elvonták, de csakis kompenzáció mellett, és azonnal jelezték a vagyon visszautalásának határidejét is. Ha úgy tetszik, az európai minta eddig ez volt, hogy az ilyen jellegű pénzeket kölcsönvették, nem pedig el. Az észtek például a magánnyugdíjpénztári befizetésekből pörgették fel a GDP-t a válság kellős közepén, de a többpilléres rendszert a mai napig fenntartották, a tagokat azonnal kárpótolták.

Úgy tudni, Brüsszel elsősorban azt kifogásolta korábban, hogy a kormány ezt a 3000 milliárd forintot nem az eredeti céljának megfelelően költötte el, többen emlékeztettek rá, hogy hasonló "államosítást" az EU-ban eddig senki sem hajtott végre. Ilyet legutoljára az Argentína csinált - méghozzá 2008-ban.

A nyugdíjreform miatt is meginthetnek minket

Olli Rehn bekeményít?

Andor szerint ezt az ügyet is előveheti az Európai Bizottság, mely három ügyben - köztük a jegybanktörvény módosítása kapcsán - tulajdonképpen egy hét haladékot adott a magyar kormánynak. A magyar uniós biztos, aki a foglalkoztatásért és szociális ügyekért felel, azt mondta, Brüsszel akár szankciókat is kilátásba helyezhet a korábbi ügyek miatt. A Bizottság ülésén azonban elhangzott, hogy olyan büntetést kell kilátásba helyezni, amely nem a magyar társadalmat, hanem a kormányt érinti. Erre Brüsszelnek valószínűleg kevés jogi lehetősége van, de jelzés értékű, hogy a Bizottság újra felhozta a témát.

A Bizottság a túlzottdeficit-eljárás keretében is szankcionálhatja Magyarországot, ez a héten derült ki. Brüsszel szerint Budapest nem fogadta meg az ajánlásokat, egyszeri tételekkel sikerült leszorítania a hiányt a célszint alá, de amit a papír elbír, azon Brüsszel átlát. Az egyszeri tételek között van egyebek mellett a 3000 milliárd forintnak megfelelő magánnynyugdíjpénztári vagyon is.

Jövő héten pedig kötelezettségszegési eljárás is indulhat ellenünk, a Bizottság 4 magyar ügyből eddig hárommal foglalkozott komolyabban, de problémát jelent még ezeken felül az új magyar alkotmány, a sarkalatos törvények - mindez pedig összefügg azzal, az EU támogatja-e, hogy Magyarország készenléti hitelmegállapodás kössön az IMF-fel.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny országos döntőjének 19 fős mezőnye
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 15:43
Az eddig bejutott csapatok után az október 20-ai elődöntőkben egy kiskunfélegyházi, egy kiskunhalasi, egy szegedi, egy békéscsabai és egy budapesti team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. Nem csak a győztes csapat tagjai részesülnek majd jutalomban, a verseny támogatói, szakmai partnerei ugyanis számos értékes díjat ajánlottak fel.
Személyes pénzügyek Hátrányba kerültek a magyar munkavállalók Ausztriában a határzár miatt?
Eidenpenz József | 2020. október 21. 05:08
Majdnem a tavaly őszi szinten járt szeptemberben a magyar állampolgárok száma az osztrák munkaerő-piacon. Nagyjából stabilnak nevezhető a létszám a legfrissebb jelentés szerint Németországban is. Ám a korábbiaktól eltérően feltűnően több román, szlovén, lengyel, török, horvát és német kapott munkát Ausztriában, mint magyar. Kérdés, mi lesz a síszezonban – ha megtartják egyáltalán.
Személyes pénzügyek 400-450 milliárd forint maradhat az adósoknál a hitelmoratórium meghosszabbítása miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 11:11
Ez eddigi moratóriumosok 47 százaléka élhet a folytatással.
Személyes pénzügyek Már csak öt hely kiadó a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 20:04
Az eddig bejutott kilenc megyei győztes után ugyanis a csütörtöki elődöntőkben egy zalaegerszegi, egy egri, egy kazincbarcikai, egy fehérgyarmati és egy nyíregyházi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. A még szabad öt helyért október 20-án, kedden kerül sor az utolsó elődöntőkre, amelyekben négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok), valamint Budapest csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek További öt hely kelt el a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 13:15
A múlt héten bejutott győri, szombathelyi, tatai és pápai csapat után az október 13-ai megyei elődöntőkben egy székesfehérvári, egy siófoki, egy villányi, egy szekszárdi és egy budaörsi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében.
Személyes pénzügyek Novembertől már az Erste sem értékesít lakástakarék-szerződést
Privátbankár.hu | 2020. október 14. 14:39
Mindezt a honlapján tette közzé a hitelintézet. A lépés szinte napra pontosan egy évvel azután következik be, hogy az OTP Bank is a piacról való - egyelőre átmeneti - kivonulásról döntött. MIndezek következtében október 31. után már csak a Fundamenta-Lakáskasszánál lehet új lakástakarék-szerződést kötni.
Személyes pénzügyek Otthonfelújítási programot indít a kormány a legalább egygyerekes családoknak
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 14. 10:04
2021. január elsején indul.
Személyes pénzügyek Sok lakáshiteles törlesztője megemelkedhet, amint lejár a moratórium
Privátbankár.hu | 2020. október 12. 08:19
A moratórium miatt nem, de a bankok közötti referencia kamatok emelkedése miatt pont a legnehezebb időszakban nőhet a változó kamatozású hitelek törlesztőrészlete. Sokakat érhet kellemetlen meglepetés, mikor a moratórium lejárta után újfent fizetniük kell a törlesztőrészleteket.
Személyes pénzügyek Négy hely már biztos a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 11. 12:09
Egy győri, egy szombathelyi, egy tatai és egy pápai csapat nyerte az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny október 8-ai megyei elődöntőit, így ők már készülhetnek a november 4-ei országos döntőre. Október 13-án, kedden újabb elődöntőkre kerül sor, ezúttal öt megye csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek Csőtörésnél bánja igazán a magyar, hogy nincs lakásbiztosítása
Privátbankár.hu | 2020. október 10. 11:18
A legtöbben csak beázásnál vagy csőtörésnél eszmélnek. 100-ból 25 megkérdezettet ért már olyan káresemény, amikor jól jött volna a meglévőnél kiterjedtebb körű lakásbiztosítás. Bár a magyarok nagy része gondoskodik otthona biztosítási védelméről, sokan nem kezelik tudatosan szerződésüket, és nem követik figyelemmel, hogy pontosan mire is terjed ki a meglévő biztosítási csomagjuk – derül ki egy friss kutatásából.
hírlevél