<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Már 6,8 milliárd forint kell ahhoz, hogy az ember beférjen a leggazdagabbak listájára - 2800 milliárd forintja van ennek a néhány tucat embernek.
Orbán Viktor és Csányi Sándor parolázik egy 2014-es átadási ünnepségen MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Egy focicsapatnyi új szereplővel jelent meg A 100 leggazdagabb 2016-os kiadása. A lista élén azonban nincs változás: továbbra is Csányi Sándor a leggazdagabb, 200 milliárd forintra becsüli vagyonát a listát készítő Napi.hu. A lista 15. alkalommal jelenik meg - érdekesség, hogy Csányi vagyonát az első összeállításban még csak 15 milliárdra becsülték.

A második helyen Bige László vegyipari, agráripari nagyvállalkozó szerepel 175 milliárd forintra becsült vagyonnal, a lista harmadik helyén Demján Sándor áll 120 milliárddal. Simicska Lajos a 9. helyre futott be 83 milliárd forinttal.

A 10 leggazdagabb magyar a Napi.hu összeállítása alapján


Becsült vagyon (milliárd forint)
1. Csányi Sándor 200
2. Bige László 175
3. Demján Sándor 120
4. Széles Gábor 100
5. Veres Tibor 97
6. Gattyán György 96
7. Wáberer György 90
8. Rákosi Tamás 87
9. Simicska Lajos 83
10. Kasza Lajos 71

Érdekességként érdemes kiemelni: Andy Vajna a 16., Spéder Zoltán a 29., Garancsi István a 30., Mészáros Lőrinc a 31., Váradi József a 46., Szemerey Tamás az 50., Lantos Csaba a 83., Hernádi Zsolt a 85., Nobilis Kristóf a 100. helyre került a listán. Nobilis 6,8 milliárd forintos becsült vagyonnal csípte meg a lista végét.

És hol vannak a politikusok?

A Napi.hu idén sem vizsgálta azokat, akiknek vagyona nem áttekinthető, vagyonváltozása nem követhető. Ezért nem találni a listán politikusokat, neves orvosokat és jogászokat - írják a kiadványban. Összeállították azonban a legbefolyásosabbak listáját is - ezen már bőven találunk politikusokat az élmezőnyben, ezt lentebb szemlézzük.

Akik 15 év alatt eltűntek a listáról

Az első 100-as listán szereplők közül csak 28-an vannak jelen az idein is. A kimaradtak közül jó néhányan elhunytak: az egykori jegybankelnök Bartha Ferenc, a legendás szegedi ügyvéd, Bába István, az ipari miniszterként és szocdem vezetőként is ismert Kapolyi László, az Ibusz-vezér Kovács Gáspár, a szállítmányozásban jeleskedő Kautz István, az egyik legismertebb galériás, Nagyházi Csaba, a keceli Pintér József, az ingatlanszakmában elismert Ungár András és a legendás likőrgyáros, Zwack Péter már évek óta hiányoznak a leggazdagabbakat felsoroló listáról. A többiek „lemorzsolódása” részben életkoruknak, részben pedig az üzleti környezet változásának tudható be - írja a lap.

180 milliárddal jobban állnak a gazdagjaink

Bár infláció nem volt, tovább nőtt a leggazdagabb magyarok vagyona. A Napi.hu magyarországi listáján szereplők összvagyona idén megközelítette a 2800 milliárd forintot, ez 180 milliárddal haladja meg az egy évvel korábbit.

Az elitklubba szóló belépőjegy” értéke 6,8 milliárd forintra emelkedett, ami 800 millió forinttal haladja meg a múlt évit. Az inflációt is figyelembe véve a 15 évvel ezelőtti limit 4,4 milliárd mai forintnak felel meg, tehát másfélszeresére nőtt a bekerülési vagyon 15 év alatt.

Orbán a legbefolyásosabb

A vagyon szerinti lista mellett a befolyás alapján is rangsorolták a magyar közélet szereplőit. A vagyon nagysága ugyanis nem feltétlenül határozza meg a befolyás mértékét és fordítva: vannak olyan prominens személyek, akik vélhetően nem rendelkeznek milliárdokban kifejezhető vagyonnal, a magyarországi gazdasági és társadalmi életre gyakorolt befolyásuk azonban jelentős.

A tavalyi élmezőny nem változott érdemben: az első helyen Orbán Viktor kormányfő, a másodikon Csányi Sándor OTP-vezér, a harmadikon pedig Lázár János kancelláriaminiszter végzett. A negyedik legbefolyásosabb Matolcsy György, az ötödik pedig Vajna András György lett. Habony Árpád két helyet rontva a hatodik, Rogán Antal egy hellyel hátracsúszva a hetedik lett ezen a listán. Garancsi István hat pozíciót erősödve a 8. legbefolyásosabb, míg a tizedik helyre Mészáros Lőrinc „futott be”.

A 10 legbefolyásosabb magyar
1. Orbán Viktor
2. Csányi Sándor
3. Lázár János
4. Matolcsy György
5. Vajna András György
6. Habony Árpád
7. Rogán Antal
8. Garancsi István
9. Szijjártó Péter
10. Mészáros Lőrinc

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Száz százalékos árrobbanás is lehet a tűzifapiacon
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 10. 05:41
Tűzifamánia látszik kibontakozni Magyarországon, az emberek megrohamozták a tüzépeket és az erdészeti vállalatokat. Sok helyen kifogyott a készlet, és duplájára emelkedett az ár. A kínálat egy jogszabály-módosítás miatt is veszélyben van. A KSH valamit nagyon nem mér jól.
Személyes pénzügyek Mindenki Ausztriába menne dolgozni? Mutatjuk az új számokat
Eidenpenz József | 2022. augusztus 9. 05:26
Minden eddigi rekord megdőlt júniusban is, egyre több magyar dolgozik Ausztriában, és az is igaz, hogy megint a magyarok száma nőtt a legjobban. Azért igyekeznek a román, horvát, német állampolgárok is, az ukránok száma pedig még alacsony ugyan, de gyorsan megkétszereződött.
Személyes pénzügyek Furcsa dolog történik a lakáshitelek kamataival - érdemes résen lenni
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 11:59
Annyira kellenek az ügyfelek a bankoknak, hogy az emelkedő jegybanki kamatok mellett is csökkentek a banki kamatszintek.
Személyes pénzügyek Jó hír a piaci áron tankolóknak, nagyot esnek szerdán az üzemanyagárak
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 10:31
Egyre többeket érint a piaci ár változása, érdemes két napot várni a tankolással.
Személyes pénzügyek Manapság elkerülhetetlen a hitelkártyák használata
Natív tartalom | 2022. augusztus 5. 11:42
Sokaknak még mindig mumus a hitelkártya, pedig a megfelelő tudatosság mellett akár spórolásra is alkalmas lehet. De mi köze egymáshoz az áruhitelnek és a hitelkártyáknak? Mire készüljön, aki először igényel hitelkártyát? Váradi Eszterrel, a Magyar Bankholding Hitelkártya vezetőjével beszélgettünk.
Személyes pénzügyek Elsőként kínál magyar bank piaci zöld lakáshitelt - mire lehet felvenni?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 4. 08:32
A K&H elsőként a piacon, új, zöld lakáshitel termékkel jelentkezik az energiafelhasználásukat csökkenteni kívánó ügyfeleik számára. Egyedi megoldásként ugyanabban a szerződésben hitelezhető az ingatlan megvásárlása és felújítása is.
Személyes pénzügyek Jobban kezelik a pénzt a fiatalok?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 3. 08:24
A 19-29 éves korosztály tagjainak csak a 20 százaléka nem takarékoskodik, 47 százalékuk havi rendszerességgel spórol, 18 százalék pedig azoknak az aránya, akik csak akkor tudnak félretenni, ha nagyobb összeghez jutnak.
Személyes pénzügyek Augusztusban is drágították a bankok a hiteleiket
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 2. 08:41
A jegybank egy hónapon belüli három nagy kamatemelésére már a harmadik hullámban válaszoltak a bankok. Augusztus elejétől több nagy pénzintézet is drágított a hitelein, ami után a lakáskölcsönt már csak elvétve lehet kapni 8 százalékos THM alatt - derül ki a Bank360.hu összeállításából.
Személyes pénzügyek Aki nem nyilatkozik a moratóriumról, az augusztustól fizethet
Privátbankár.hu | 2022. július 29. 08:04
Egy munkanapjuk és egy hétvégéjük maradt a törlesztési moratóriumban lévőknek a bennmaradási nyilatkozatra. Aki ezt bármilyen okból lekési, annak augusztustól újra fizetnie kell a kölcsönét.
Személyes pénzügyek Ezekre költenek hitelből a magyarok legtöbbször
Privátbankár.hu | 2022. július 28. 15:36
A megkérdezettek 43 százaléka vett fel hitelt az elmúlt 12 hónapban, míg egy évvel korábban csak minden harmadik magyar válaszadó állította ezt – derül ki a Provident Pénzügyi Zrt. anyavállalata, az International Personal Finance (IPF) megbízásából készült kutatásból.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG