<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Már 6,8 milliárd forint kell ahhoz, hogy az ember beférjen a leggazdagabbak listájára - 2800 milliárd forintja van ennek a néhány tucat embernek.
Orbán Viktor és Csányi Sándor parolázik egy 2014-es átadási ünnepségen MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Egy focicsapatnyi új szereplővel jelent meg A 100 leggazdagabb 2016-os kiadása. A lista élén azonban nincs változás: továbbra is Csányi Sándor a leggazdagabb, 200 milliárd forintra becsüli vagyonát a listát készítő Napi.hu. A lista 15. alkalommal jelenik meg - érdekesség, hogy Csányi vagyonát az első összeállításban még csak 15 milliárdra becsülték.

A második helyen Bige László vegyipari, agráripari nagyvállalkozó szerepel 175 milliárd forintra becsült vagyonnal, a lista harmadik helyén Demján Sándor áll 120 milliárddal. Simicska Lajos a 9. helyre futott be 83 milliárd forinttal.

A 10 leggazdagabb magyar a Napi.hu összeállítása alapján


Becsült vagyon (milliárd forint)
1. Csányi Sándor 200
2. Bige László 175
3. Demján Sándor 120
4. Széles Gábor 100
5. Veres Tibor 97
6. Gattyán György 96
7. Wáberer György 90
8. Rákosi Tamás 87
9. Simicska Lajos 83
10. Kasza Lajos 71

Érdekességként érdemes kiemelni: Andy Vajna a 16., Spéder Zoltán a 29., Garancsi István a 30., Mészáros Lőrinc a 31., Váradi József a 46., Szemerey Tamás az 50., Lantos Csaba a 83., Hernádi Zsolt a 85., Nobilis Kristóf a 100. helyre került a listán. Nobilis 6,8 milliárd forintos becsült vagyonnal csípte meg a lista végét.

És hol vannak a politikusok?

A Napi.hu idén sem vizsgálta azokat, akiknek vagyona nem áttekinthető, vagyonváltozása nem követhető. Ezért nem találni a listán politikusokat, neves orvosokat és jogászokat - írják a kiadványban. Összeállították azonban a legbefolyásosabbak listáját is - ezen már bőven találunk politikusokat az élmezőnyben, ezt lentebb szemlézzük.

Akik 15 év alatt eltűntek a listáról

Az első 100-as listán szereplők közül csak 28-an vannak jelen az idein is. A kimaradtak közül jó néhányan elhunytak: az egykori jegybankelnök Bartha Ferenc, a legendás szegedi ügyvéd, Bába István, az ipari miniszterként és szocdem vezetőként is ismert Kapolyi László, az Ibusz-vezér Kovács Gáspár, a szállítmányozásban jeleskedő Kautz István, az egyik legismertebb galériás, Nagyházi Csaba, a keceli Pintér József, az ingatlanszakmában elismert Ungár András és a legendás likőrgyáros, Zwack Péter már évek óta hiányoznak a leggazdagabbakat felsoroló listáról. A többiek „lemorzsolódása” részben életkoruknak, részben pedig az üzleti környezet változásának tudható be - írja a lap.

180 milliárddal jobban állnak a gazdagjaink

Bár infláció nem volt, tovább nőtt a leggazdagabb magyarok vagyona. A Napi.hu magyarországi listáján szereplők összvagyona idén megközelítette a 2800 milliárd forintot, ez 180 milliárddal haladja meg az egy évvel korábbit.

Az elitklubba szóló belépőjegy” értéke 6,8 milliárd forintra emelkedett, ami 800 millió forinttal haladja meg a múlt évit. Az inflációt is figyelembe véve a 15 évvel ezelőtti limit 4,4 milliárd mai forintnak felel meg, tehát másfélszeresére nőtt a bekerülési vagyon 15 év alatt.

Orbán a legbefolyásosabb

A vagyon szerinti lista mellett a befolyás alapján is rangsorolták a magyar közélet szereplőit. A vagyon nagysága ugyanis nem feltétlenül határozza meg a befolyás mértékét és fordítva: vannak olyan prominens személyek, akik vélhetően nem rendelkeznek milliárdokban kifejezhető vagyonnal, a magyarországi gazdasági és társadalmi életre gyakorolt befolyásuk azonban jelentős.

A tavalyi élmezőny nem változott érdemben: az első helyen Orbán Viktor kormányfő, a másodikon Csányi Sándor OTP-vezér, a harmadikon pedig Lázár János kancelláriaminiszter végzett. A negyedik legbefolyásosabb Matolcsy György, az ötödik pedig Vajna András György lett. Habony Árpád két helyet rontva a hatodik, Rogán Antal egy hellyel hátracsúszva a hetedik lett ezen a listán. Garancsi István hat pozíciót erősödve a 8. legbefolyásosabb, míg a tizedik helyre Mészáros Lőrinc „futott be”.

A 10 legbefolyásosabb magyar
1. Orbán Viktor
2. Csányi Sándor
3. Lázár János
4. Matolcsy György
5. Vajna András György
6. Habony Árpád
7. Rogán Antal
8. Garancsi István
9. Szijjártó Péter
10. Mészáros Lőrinc

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek A lakáshitel törlesztésére is kaphatunk adókedvezményt: mutatjuk, hogyan
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 19. 11:34
A nagyobb hazai egészségpénztárak zöme önsegélyező pénztárként is működik, ennek köszönhetően pedig számos egyéb szolgáltatást vehetnek igénybe a tagok az egészségpénztár által nyújtott lehetőségek mellett. A Bank360 szakértői összefoglalták, hogy milyen önsegélyező pénztári szolgáltatások vehetők igénybe a nagyobb szolgáltatóknál, illetve, hogy miért érdemes élni ezzel a lehetőséggel.
Személyes pénzügyek Rárepültek a magyarok a kormány havi 5 ezer forintos nászajándékára
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 19. 09:15
Soha nem vették még igénybe olyan sokan az első házasoknak járó adókedvezményt, mint ahányan tavaly. Az szja-bevallások adatai alapján 2020-ban a 105 ezer első házas összességében 4,2 milliárd forintot spórolt.
Személyes pénzügyek Több külföldi nyaralás, több utasbiztosítás
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 18. 14:39
A biztosítók visszajelzései alapján egyértelműen látszik, hogy az utazási kedv a 2019-es évhez közelített idén, emellett pedig az igény is egyre nagyobb az utasbiztosítások iránt. A Bank360.hu a nyári szezon tapasztalatairól kérdezett utasbiztosítókat.
Személyes pénzügyek Lankadatlan az utazási kedv az ősz kezdetén is
MTI | 2021. szeptember 16. 16:37
A főszezon lezárultával az év hátralévő részében sem csökkent a magyarok utazási kedve, a lakosság közel harmada tervez belföldre, szűk tizede pedig külföldre utazni az őszi-téli időszakban, ami megközelíti az év eddigi részében utazók arányát - derül ki a Reacty Digital Kft. legfrissebb reprezentatív kutatásából.
Személyes pénzügyek Átírta a moratórium szabályait a kormány: pénzt adnak vissza a bankok
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 16. 08:46
Nem csak a hitelmoratórium meghosszabbításáról jelent meg rendelet a szerda éjszakai Magyar Közlönyben: mivel a hitelmoratórium a drágább hitelekkel rendelkezők tartozását nagyon megdobná, a hitelkártyások és folyószámlahitelesek moratórium alatt felhalmozódott tartozását alacsonyabb kamattal újraszámoltatja a bankokkal a kormány, a különbözetet pedig visszafizetteti.
Személyes pénzügyek Hasznos bankszámla-tippek katás vállalkozásoknak
Gergely Péter | 2021. szeptember 15. 19:29
Nem biztos, hogy minden vállalkozó tisztában van vele, a jó drága pénzforgalmi bankszámla megnyitása csak azok számára kötelező, akik az áfakörbe tartoznak. Azok a vállalkozók, akik alanyi vagy tárgyi áfamentesek - köztük a jelentős, több mint 400 ezresre duzzadt katás kör - valójában választhatják a lakossági számlákat is a vállalkozásuk pénzügyeinek intézésére. Itt pedig sokkal előnyösebb konstrukciókat találni.
Személyes pénzügyek Toplista a magánegészségügyben: hová fordulnak a leggyakrabban a magyarok?
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 15. 15:39
Egyes orvosi szakterületeken szinte megkerülhetetlen, máshol alig vesszük igénybe a magánegészségügyi szolgáltatásokat – az NN Biztosító kutatásából pontosan kirajzolódik a magyarok magánellátási TOP-listája.
Személyes pénzügyek Folytatódik a készpénz-bankkártya meccs: mi áll nyerésre?
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 15. 10:16
Azonos arányban használják a fiatalok a bankkártyát és a készpénzt vásárlásaik során: a bankkártyás fizetés 51 százalékkal, a készpénzes 49 százalékkal szerepelt a K&H ifjúsági index felmérésében.
Személyes pénzügyek Döntött a kormány: meghosszabbítják a hitelmoratóriumot
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 13. 10:49
Varga Mihály a Facebook oldalán jelentette be a hírt.
Személyes pénzügyek Csökkentek a kgfb-díjak, különösen Budapesten
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 13. 10:24
Kilenc százalékkal esett a budapesti személyautók átlagos kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási állománydíja az idei II. negyedévben 2020 azonos időszakához képest.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos