<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Február elején már 200 fölött járt a lakásfelújítási támogatást igénylő családok száma, az első igénylők pedig már meg is kapták a támogatást a Magyar Államkincstártól. Ők sikeresen adták be az igénylést, előfordulhat azonban, hogy a felújítást követően valamiért mégsem folyósít az államkincstár. A Bank360.hu szakértői egy részletes listát készítettek a lehetséges buktatókról - ezekre érdemes odafigyelni ahhoz, hogy az igénylés problémamentes legyen.

A lakásfelújítási támogatás igényléséhez számos feltételnek kell megfelelni, amelyek nemcsak az igénylőt érintik, hanem a felújítandó ingatlant is. Az igénylés beadása előtt ezért célszerű ellenőrizni a jogosultságot - ezt akár néhány perc alatt is megteheti, aki érdeklődik a támogatás iránt. A Bank360.hu elemzői azokat az élethelyzeteket gyűjtötték össze, amelyek problémát jelenthetnek az igénylésnél.

Hiányoznak a személyi feltételek

A lakásfelújítási támogatás igényléséhez legalább egy éves folytonos tb-jogviszonyt kell igazolni, melynek úgy kell teljesülni, hogy az igénylést megelőző 180 napban nem lehet az igénylő közfoglalkoztatott. Ezzel szemben az elfogadható, ha valaki az igénylés pillanatában álláskeresési járadékra jogosult. A nem megfelelő tb-jogviszony mellett akár egy adótartozás miatt is meghiúsulhat az igénylés.

Illusztráció - forrás: DepositphotosIllusztráció - forrás: Depositphotos

Probléma az ingatlannal

Az igénylést megelőzően legalább egy éves bentlakási kötelezettsége van az igénylőnek - ez alól csak akkor lehet kivételt tenni, ha az ingatlan tulajdonának a megszerzése egy éven belül történt. Ez azt jelenti például, hogy ha valaki bérbe ad egy saját tulajdonban lévő ingatlant, de ő maga máshol él, akkor nem veheti fel a támogatást - sem a kiadó, sem az, aki az ingatlanban él. Ebben a helyzetben az sem jelent megoldást, ha a tulajdonos bejelentkezik az adott ingatlanba az igénylés előtt, hiszen a lakcímkártya kiállításának a dátuma és az igénylés között legalább egy évnek el kell telnie.

A másik fontos feltétel, hogy a felújított ingatlanban az igénylőnek vagy együttes igénylőknél a párnak legalább 50 százalékos tulajdoni hányaddal kell rendelkeznie - ha ez nem teljesül, akkor hiába van például valamelyik közvetlen családtag tulajdonában az ingatlan, a támogatás nem vehető igénybe. A haszonélvezeti jog ugyanakkor elfogadható, nem befolyásolja az igénylés sikerét.

Költségek elszámolása

Ahhoz, hogy az igénylés problémamentes legyen, a tervezés a kulcs. Fontos a megfelelő kivitelező kiválasztása, hiszen a vele kötött szerződés és a tőle kapott számlák is a támogatás elengedhetetlen feltételei. Ha ezek közül valamelyik nem felel meg a szabályoknak, akkor az államkincstár elutasíthatja az igénylést - így egyedüliként az igénylő járna rosszul, hiszen ő kifizette a vállalkozót, a felújítás után viszont nem kapja meg a támogatást.

A benyújtott számlákkal kapcsolatban több dologra is figyelni kell:

  • tartalmazzanak az anyagköltségre és a munkadíjra vonatkozó költségeket is - ha valamelyik hiányzik a kettő közül, akkor nem vehető igénybe a támogatás,
  • csak a rendeletben szereplő felújítási munkálatok lehet elszámolni,
  • ugyanazt a számlát nem lehet elszámolni a csoknál és a lakásfelújítási támogatásnál, ezt az államkincstárnál ellenőrizni fogják,
  • a számla kiállításának a dátuma nem lehet 2021. január 1. előtt,
  • a számlákat a támogatás igénylőjének a nevére kell kiállítani.

Határidők betartása

A rendelet szerint a támogatás igénylésére 2022. december 31-ig van lehetőség, emellett azonban más határidőkre is oda kell figyelni.

  1. A felújítással kapcsolatos utolsó számla kifizetése után 60 napig van lehetőség az igénylés beadására.
  2. Aki a költségek finanszírozásához igénybe veszi a lakásfelújítási kölcsönt, annak figyelni kell arra, hogy a hitel folyósításától számítva egy éve van arra, hogy befejezze a munkálatokat és beadja a támogatáshoz az igénylést.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Felvásárolta a MagNet Bank a Sopron Bankot
Privátbankár.hu | 2021. október 14. 11:34
A tranzakcióra még a Magyar Nemzeti Banknak rá kell bólintani. 
Személyes pénzügyek A mobil mindent elbír: a biztosítások jövője már a zsebünkben van
Privátbankár.hu | 2021. október 8. 13:33
A digitális offenzívában megjelenő újabb és újabb megoldások népszerűek és egyre inkább beépülnek a hétköznapjainkba, hiszen a mesterséges- és emberi intelligencia szoros együttműködésében van a jövő. A cél, hogy ahol lehetséges, ott teljesen képesek legyünk automatizálni a folyamatokat – derül ki a K&H előrejelzései alapján.  
Személyes pénzügyek Megtetszettek a magyaroknak a készpénzmentes megoldások
Privátbankár.hu | 2021. október 7. 12:16
Vevő a lakosság az új, elektronikus - egyben készpénzmentes digitális megoldásokra - közölte Árva András a K&H lakossági szegmensért felelős marketingvezetője, egy csütörtöki, üzleti eseményen.
Személyes pénzügyek Jó hírt kaptak a nyugdíjasok: nagyobb kiegészítésről döntött az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2021. október 7. 07:48
A kormány jócskán nagyobb mértékű kiegészítő nyugdíjemelésről döntött, mint amire a törvényi előírások alapján számítani lehetett. 
Személyes pénzügyek Több mint tíz banknál már biztosan igényelhetünk zöld lakáshitelt
Csabai Károly | 2021. október 5. 15:04
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) mai sajtótájékoztatóján az is elhangzott, hogy bár nem tudják megítélni, mennyi időre lehet elég a 200 milliárd forintos keret, ha az kimerül, akkor a Monetáris Tanács minden bizonnyal áldását adja a további források biztosítására.
Személyes pénzügyek Akár 2 százaléknál olcsóbban is hozzá lehet jutni ehhez a hitelhez (frissítve)
Privátbankár.hu | 2021. október 4. 11:11
Október 4-től, vagyis mától indul a Zöld Otthon Program, ami akár 70 millió forint, a piaci hiteleknél jóval olcsóbb lakáshitelt is jelenthet azoknak, akik új építésű, energiatakarékos otthonban gondolkodnak.
Személyes pénzügyek Mennyi a törlesztőrészlete az őszi szezonban egy 10 millió forintos lakáshitelnek?
Privátbankár.hu | 2021. október 2. 19:52
Egy lakáshitel havi törlesztőrészletét nagyban meghatározza, hogy mekkora jövedelemmel és milyen távú kamatperiódus mellett veszik fel. A Bank 360 elemzői azt vizsgálták, hogy hogyan alakul a törlesztője egy 10 millió forintos lakáshitelnek két különböző fizetés és kamatperiódus mellett.
Személyes pénzügyek Egyre több bankban büntetik azokat, akik túl sok pénzt tartanak a számlán
MTI | 2021. szeptember 30. 12:02
Közel négyszázra emelkedett azon németországi bankok és takarékpénztárak száma, amelyek "büntetőkamatot" vetnek ki egy bizonyos összeg felett ügyfeleik betétjeire a Verivox összehasonlító portál kimutatása alapján.
Személyes pénzügyek Így segít az MNB az online csalókkal szemben
MTI | 2021. szeptember 27. 10:41
Egy év alatt mintegy 1,3 millió alkalommal jelentek meg a legnépszerűbb internetes keresőprogramon az MNB figyelmeztetései a jogosulatlan befektetési szolgáltatókkal kapcsolatban.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Diákverseny 2021 - online találkozó regisztráció
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 25. 22:18
Regisztráció az október 20-i online találkozóra.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos