<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Február elején már 200 fölött járt a lakásfelújítási támogatást igénylő családok száma, az első igénylők pedig már meg is kapták a támogatást a Magyar Államkincstártól. Ők sikeresen adták be az igénylést, előfordulhat azonban, hogy a felújítást követően valamiért mégsem folyósít az államkincstár. A Bank360.hu szakértői egy részletes listát készítettek a lehetséges buktatókról - ezekre érdemes odafigyelni ahhoz, hogy az igénylés problémamentes legyen.

A lakásfelújítási támogatás igényléséhez számos feltételnek kell megfelelni, amelyek nemcsak az igénylőt érintik, hanem a felújítandó ingatlant is. Az igénylés beadása előtt ezért célszerű ellenőrizni a jogosultságot - ezt akár néhány perc alatt is megteheti, aki érdeklődik a támogatás iránt. A Bank360.hu elemzői azokat az élethelyzeteket gyűjtötték össze, amelyek problémát jelenthetnek az igénylésnél.

Hiányoznak a személyi feltételek

A lakásfelújítási támogatás igényléséhez legalább egy éves folytonos tb-jogviszonyt kell igazolni, melynek úgy kell teljesülni, hogy az igénylést megelőző 180 napban nem lehet az igénylő közfoglalkoztatott. Ezzel szemben az elfogadható, ha valaki az igénylés pillanatában álláskeresési járadékra jogosult. A nem megfelelő tb-jogviszony mellett akár egy adótartozás miatt is meghiúsulhat az igénylés.

Illusztráció - forrás: DepositphotosIllusztráció - forrás: Depositphotos

Probléma az ingatlannal

Az igénylést megelőzően legalább egy éves bentlakási kötelezettsége van az igénylőnek - ez alól csak akkor lehet kivételt tenni, ha az ingatlan tulajdonának a megszerzése egy éven belül történt. Ez azt jelenti például, hogy ha valaki bérbe ad egy saját tulajdonban lévő ingatlant, de ő maga máshol él, akkor nem veheti fel a támogatást - sem a kiadó, sem az, aki az ingatlanban él. Ebben a helyzetben az sem jelent megoldást, ha a tulajdonos bejelentkezik az adott ingatlanba az igénylés előtt, hiszen a lakcímkártya kiállításának a dátuma és az igénylés között legalább egy évnek el kell telnie.

A másik fontos feltétel, hogy a felújított ingatlanban az igénylőnek vagy együttes igénylőknél a párnak legalább 50 százalékos tulajdoni hányaddal kell rendelkeznie - ha ez nem teljesül, akkor hiába van például valamelyik közvetlen családtag tulajdonában az ingatlan, a támogatás nem vehető igénybe. A haszonélvezeti jog ugyanakkor elfogadható, nem befolyásolja az igénylés sikerét.

Költségek elszámolása

Ahhoz, hogy az igénylés problémamentes legyen, a tervezés a kulcs. Fontos a megfelelő kivitelező kiválasztása, hiszen a vele kötött szerződés és a tőle kapott számlák is a támogatás elengedhetetlen feltételei. Ha ezek közül valamelyik nem felel meg a szabályoknak, akkor az államkincstár elutasíthatja az igénylést - így egyedüliként az igénylő járna rosszul, hiszen ő kifizette a vállalkozót, a felújítás után viszont nem kapja meg a támogatást.

A benyújtott számlákkal kapcsolatban több dologra is figyelni kell:

  • tartalmazzanak az anyagköltségre és a munkadíjra vonatkozó költségeket is - ha valamelyik hiányzik a kettő közül, akkor nem vehető igénybe a támogatás,
  • csak a rendeletben szereplő felújítási munkálatok lehet elszámolni,
  • ugyanazt a számlát nem lehet elszámolni a csoknál és a lakásfelújítási támogatásnál, ezt az államkincstárnál ellenőrizni fogják,
  • a számla kiállításának a dátuma nem lehet 2021. január 1. előtt,
  • a számlákat a támogatás igénylőjének a nevére kell kiállítani.

Határidők betartása

A rendelet szerint a támogatás igénylésére 2022. december 31-ig van lehetőség, emellett azonban más határidőkre is oda kell figyelni.

  1. A felújítással kapcsolatos utolsó számla kifizetése után 60 napig van lehetőség az igénylés beadására.
  2. Aki a költségek finanszírozásához igénybe veszi a lakásfelújítási kölcsönt, annak figyelni kell arra, hogy a hitel folyósításától számítva egy éve van arra, hogy befejezze a munkálatokat és beadja a támogatáshoz az igénylést.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek A zsebpénzben is visszaköszönhet az infláció
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 22. 10:25
Egyre drágábbak a meglóduló infláció miatt az iskolások hétköznapjai, például a menzákon jelentős drágulás figyelhető meg. A gyerekek kiadásai is emelkednek, ezért a szülőknek - ha megtehetik - magasabb zsebpénz-kiadással érdemes számolniuk az idei tanévben.
Személyes pénzügyek Pénteken változás jön az üzemanyagáraknál
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 21. 11:38
Változik a gázolaj ára azoknak, akik nem tankolhatnak 480-ért.
Személyes pénzügyek Hiteleiknél a bankok azonnal érvényesítik az MNB-kamatemelést, nem úgy a betéteiknél
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 19. 08:43
Ez derül ki a Bank360 legfrissebb körképéből.
Személyes pénzügyek Magas fizetése van annak, aki most lakáshitelt vesz fel
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 18. 12:31
Csökkent a tervezett lakásvásárlásukat részben hitelből finanszírozók átlagos életkora az idén. Az átlagos fizetésük pedig 16 százalékkal 563 ezer forintra emelkedett éves összevetésben - derül ki az ingatlan.com és a money.hu közös szolgáltatása, a Hitelintéző adataiból.
Személyes pénzügyek Meghal a bankkártya, megoldjuk okosba' a fizetést
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 16. 08:46
Tarolnak a különböző új digitális eszközök.
Személyes pénzügyek Készüljünk fel: egyre többen válnak fizetésképtelenné
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 15. 10:44
A közeljövőben a nem teljesítők száma elkerülhetetlenül növekedni fog, mind az élő hiteleknél és szolgáltatásoknál, mind pedig a lejárt követelések között – véli Bódizs Kornél, a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetségének (MAKISZ) elnöke.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Diákverseny 2022 ősz - online találkozó regisztráció
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 12. 15:07
Regisztráció az október 6-i online találkozóra.
Személyes pénzügyek A szép mosoly ára - nagyot drágultak a fogászati kezelések, és még nincs vége
Elek Lenke | 2022. szeptember 10. 15:34
Sok mindentől függnek egy-egy rendelő árai, de a dráguló nyersanyagok, eszközök és az energia árát előbb-utóbb mindenhol a páciensek fogják megfizetni.
Személyes pénzügyek Még sokkal drágább lesz autózni jövőre: az autópályamatricák is durván drágulnak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 10. 08:37
Az áremelés mértéke az inflációhoz van kötve, így igen jelentős lesz.
Személyes pénzügyek Kevesebb esetben, de nagyobb károkat okoztak a nyári viharok
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 9. 08:46
Az idei május-augusztusi viharszezonban viszonylag kevés kárbejelentéshez a korábbi éveknél jóval magasabb átlagos kifizetések társultak, derül ki a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) adataiból.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG