Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Február elején már 200 fölött járt a lakásfelújítási támogatást igénylő családok száma, az első igénylők pedig már meg is kapták a támogatást a Magyar Államkincstártól. Ők sikeresen adták be az igénylést, előfordulhat azonban, hogy a felújítást követően valamiért mégsem folyósít az államkincstár. A Bank360.hu szakértői egy részletes listát készítettek a lehetséges buktatókról - ezekre érdemes odafigyelni ahhoz, hogy az igénylés problémamentes legyen.

A lakásfelújítási támogatás igényléséhez számos feltételnek kell megfelelni, amelyek nemcsak az igénylőt érintik, hanem a felújítandó ingatlant is. Az igénylés beadása előtt ezért célszerű ellenőrizni a jogosultságot - ezt akár néhány perc alatt is megteheti, aki érdeklődik a támogatás iránt. A Bank360.hu elemzői azokat az élethelyzeteket gyűjtötték össze, amelyek problémát jelenthetnek az igénylésnél.

Hiányoznak a személyi feltételek

A lakásfelújítási támogatás igényléséhez legalább egy éves folytonos tb-jogviszonyt kell igazolni, melynek úgy kell teljesülni, hogy az igénylést megelőző 180 napban nem lehet az igénylő közfoglalkoztatott. Ezzel szemben az elfogadható, ha valaki az igénylés pillanatában álláskeresési járadékra jogosult. A nem megfelelő tb-jogviszony mellett akár egy adótartozás miatt is meghiúsulhat az igénylés.

Illusztráció - forrás: DepositphotosIllusztráció - forrás: Depositphotos

Probléma az ingatlannal

Az igénylést megelőzően legalább egy éves bentlakási kötelezettsége van az igénylőnek - ez alól csak akkor lehet kivételt tenni, ha az ingatlan tulajdonának a megszerzése egy éven belül történt. Ez azt jelenti például, hogy ha valaki bérbe ad egy saját tulajdonban lévő ingatlant, de ő maga máshol él, akkor nem veheti fel a támogatást - sem a kiadó, sem az, aki az ingatlanban él. Ebben a helyzetben az sem jelent megoldást, ha a tulajdonos bejelentkezik az adott ingatlanba az igénylés előtt, hiszen a lakcímkártya kiállításának a dátuma és az igénylés között legalább egy évnek el kell telnie.

A másik fontos feltétel, hogy a felújított ingatlanban az igénylőnek vagy együttes igénylőknél a párnak legalább 50 százalékos tulajdoni hányaddal kell rendelkeznie - ha ez nem teljesül, akkor hiába van például valamelyik közvetlen családtag tulajdonában az ingatlan, a támogatás nem vehető igénybe. A haszonélvezeti jog ugyanakkor elfogadható, nem befolyásolja az igénylés sikerét.

Költségek elszámolása

Ahhoz, hogy az igénylés problémamentes legyen, a tervezés a kulcs. Fontos a megfelelő kivitelező kiválasztása, hiszen a vele kötött szerződés és a tőle kapott számlák is a támogatás elengedhetetlen feltételei. Ha ezek közül valamelyik nem felel meg a szabályoknak, akkor az államkincstár elutasíthatja az igénylést - így egyedüliként az igénylő járna rosszul, hiszen ő kifizette a vállalkozót, a felújítás után viszont nem kapja meg a támogatást.

A benyújtott számlákkal kapcsolatban több dologra is figyelni kell:

  • tartalmazzanak az anyagköltségre és a munkadíjra vonatkozó költségeket is - ha valamelyik hiányzik a kettő közül, akkor nem vehető igénybe a támogatás,
  • csak a rendeletben szereplő felújítási munkálatok lehet elszámolni,
  • ugyanazt a számlát nem lehet elszámolni a csoknál és a lakásfelújítási támogatásnál, ezt az államkincstárnál ellenőrizni fogják,
  • a számla kiállításának a dátuma nem lehet 2021. január 1. előtt,
  • a számlákat a támogatás igénylőjének a nevére kell kiállítani.

Határidők betartása

A rendelet szerint a támogatás igénylésére 2022. december 31-ig van lehetőség, emellett azonban más határidőkre is oda kell figyelni.

  1. A felújítással kapcsolatos utolsó számla kifizetése után 60 napig van lehetőség az igénylés beadására.
  2. Aki a költségek finanszírozásához igénybe veszi a lakásfelújítási kölcsönt, annak figyelni kell arra, hogy a hitel folyósításától számítva egy éve van arra, hogy befejezze a munkálatokat és beadja a támogatáshoz az igénylést.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Még 2 hétig kérhető az adóbevallási tervezet postázása
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 13. 16:28
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) automatikusan elkészíti az szja-bevallási tervezeteket, de akinek nincs ügyfélkapu-regisztrációja, annak az idén is kérnie kell a tervezet postázását, ha szeretné azt papíralapon megkapni - hívta fel a figyelmet az adóhatóság.
Személyes pénzügyek Csoportos személybiztosítást kötött regisztrált ügyfelei számára a Bank360
Privátbankár.hu | 2021. április 11. 14:12
Csoportos személybiztosítást kötött regisztrált ügyfelei számára a Bank360 az NN Biztosítóval. A cél, hogy a kockázatközösséghez csatlakozó felhasználók ellenállóbbá váljanak nem várt élethelyzetekben.
Személyes pénzügyek Szövődmények koronavírus után: mennyibe kerül egy poszt-Covid vizsgálat?
Kormos Olga | 2021. április 11. 06:04
Maga a koronavírus-járvány kínálta fel az új, jól prosperáló piaci rést, amit megtaláltak a magán egészségügyi klinikák. Mivel a koronavírus-fertőzésből meggyógyultak több, mint harmada úgynevezett poszt-Covid tünetekkel, vagy szindrómával él tovább hosszabb-rövidebb ideig, a szövődmények, vagy maradványtünetek kiszűrésére különböző csomagokat kínálnak a pácienseknek. Ahogy egy jó piaci kínálathoz illik, a csomagok tartalma és ára között hatalmas árszórásokkal.
Személyes pénzügyek Felpörgette a vírus a bankok és az ügyfelek digitális átállását
Privátbankár.hu | 2021. április 5. 06:07
Kevesebb mint egy év alatt költözött át szinte minden fontosabb lakossági banki folyamat az online térbe. Mostanra közel az összes bank kínál online számlanyitást, a nagyobbaknál pedig kölcsönt is vehetünk fel, mobilon és netbankon keresztül pedig az összes fontosabb folyamatot magunk is el tudjuk végezni, bankfióki segítség nélkül. A Bank360 összeállítása.
Személyes pénzügyek Lejárt a türelem - mától mindent lát az adóhatóság
MTI | 2021. április 1. 07:58
Az adóügyekért felelős államtitkár új korszakról beszél az adózásban - a NAV mostantól minden számla adatát megkapja azonnal, online módon.
Személyes pénzügyek Április 19-ig jelentkezhetnek a gimnazisták a legújabb diákversenyre
Privátbankár.hu | 2021. március 31. 14:07
Április 19-én délig jelentkezhetnek a gimnáziumokban tanuló diákok a II. Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! versenyre. Eddig már közel félezren regisztráltak, négy fős csapatokban a megmérettetésre, amely három fordulóból áll és nemcsak a győztesek részesülnek értékes díjakban. A verseny fővédnöke Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős államtitkára.
Személyes pénzügyek Elmaradt a síszezon, alig vettek fel magyar dolgozókat Ausztriában
Eidenpenz József | 2021. március 26. 14:35
Ausztriában januárban és februárban kissé nőtt a magyar állampolgárságú alkalmazottak száma, de így is mélyen az egy évvel korábbi szint alatt van. Jóval több román állampolgár kapott munkát, mint magyar, holott korábban ez rendszerint fordítva volt. A síszezon teljesen elmaradt és nem tudni, mikor következik a nyitás, sőt szigorításokról tárgyalnak. Svájcban viszont a koronavírus sem tudta megakasztani a magyarok számának növekedését.
Személyes pénzügyek Ömlik az életbiztosításokba a magyarok pénze, de még így is kicsi az arányuk a megtakarításokon belül
Privátbankár.hu | 2021. március 17. 11:09
A járványhelyzet miatt felértékelődött a biztonság, köztük az anyagi biztonság és tervezhetőség szerepe, ami az életbiztosításokba áramló pénzmennyiség növekedésében is tetten érhető. Évek óta emelkedik a kockázati életbiztosítások száma is, melyek alacsony költségek mellett érhetők el a a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) közleménye szerint.
Személyes pénzügyek A járvány ellenére szépen gyarapodtak a nyugdíjcélú megtakarítások
Privátbankár.hu | 2021. március 16. 09:53
Az önkéntes nyugdíjpénztárak 4,13 százalékos nettó hozamot értek el 2020-ban, a tagok hosszútávú, infláció feletti reálhozama 2-4 százalékos sávban alakul. A koronavírus tavaly tavaszi első hullámának tőkepiaci sokkja a nyugdíjpénztárak hozamteljesítményét is lerontotta. A nemzetközi tőzsdék és a BUX mélyrepülése után a járvány nyárra enyhülő nyomása optimista befektetői hangulatot, növekvő hozamteljesítményt hozott. A második vírushullám enyhébb visszaesést okozott a második félévben, decemberre azonban a pénztárak hozama újra jelentősen növekedett.
Személyes pénzügyek Ezen az 5 dolgon csúszhat el a falusi csok igénylése
Privátbankár.hu | 2021. március 15. 13:14
A falusi csok csak az ország bizonyos kistelepülésein igényelhető, ezeken a helyeken viszont jól kihasználható a felvehető összeg, az alacsonyabb ingatlanárak miatt. A falura költözők legfeljebb 10 millió forint támogatást vehetnek igénybe, de azok is pályázhatnak legfeljebb ötmillió forintra, akik a meglévő ingatlanjukat szeretnék bővíteni és korszerűsíteni. A Bank360.hu elemzői ennek a támogatási formának a buktatóit gyűjtötték össze, hogy egyszerűbb legyen azokat elkerülni.
hírlevél
depositphotos