<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Bár hivatalosan a turistákat nem érinti a görög készpénzforgalom korlátozása, azért nem árt felkészülni a rendkívüli helyzetekre. Az utazásról nem kell lemondani - Görögország gyönyörű -, de 10 jótanácsunk megfogadása ajánlatos azért, hogy ne érjenek bennünket meglepetések
Emberek várakoznak a zárva tartó görög nemzeti bank előtt 2015 június 25-én. Forrás: EPA

Ahogy az várható volt, tőke- és pénzkorlátozást vezettek be Görögországban, ahol egy hétig zárva tartanak a bankok.

A hivatalos athéni nyilatkozatok szerint a napi 60 euróban maximált pénzfelvétel csak a Görögországban kibocsátott bankkártyákra érvényes, a külföldi plasztikokkal korlátozás nélkül lehet majd pénzt felvenni a görög ATM-eknél. Ugyanakkor nem árt kissé jobban felkészülni az utazásra a Hellászba készülő magyaroknak. Az alábbiakban összeállítottuk a rendkívüli helyzet … pontját.

1. Senkit ne riasszon el az utazástól a jelenlegi helyzet. Ami maximum kérhető, hogy egy jobb mobilfotó erejéig sem merészkedjenek olyan helyekre a turisták, ahol például tüntetések vannak. Az üdülőhelyeken ilyen aligha lesz.

2. Miután az ATM-ek töltése a pánik idején korántsem biztosított, ajánlatos több készpénzt vinni. Talán először (és reméljük utoljára) a történelemben leírjuk: most a készpénz a legbiztosabb. Azaz itthon vegyünk eurót – de persze csak pénzváltóknál, hiszen a banki kondíciók magasak.

3. A túlzottan aggódók itthon is hagyhatnak kisebb tartalékot, amit esetleg valamelyik ismerős tud utánunk küldeni mondjuk Western Union átutalással. (Persze, ha nagy lesz a pénzhiány ezek az irodák is pénz nélkül maradhatnak, azaz nem tudnak majd fizetni, de ez továbbra is inkább csak a rémálom kategória szülötte.)

4. Áruhiány egyelőre nem fenyeget, ám speciális dolgokat (pl. gyógyszerek) inkább most itthonról vigyünk.

5. A készpénzt lehetőség szerint helyezzük biztonságba (szobaszéf, szállodai értékmegőrző). Ne legyen nálunk az indokoltnál nagyobb összeg.

6. Ha mégiscsak szokásaink rabjai vagyunk, akkor igyekezzünk olyan ATM-et felkeresni, amely forgalmasabb helyen található és feltétlenül tanácsos nappali órákban megejteni a készpénzfelvételt Görögországban. Fontos hangsúlyozni: az előző két pontot nem a rossz tapasztalat, inkább a megelőzés mondatja velünk, hiszen a bűnözés továbbra is alacsony az országban, azonban a rendkívüli helyzetben más lehet az emberek viselkedése.

7. Érdemes olyan prémium bankkártyával utaznunk, amelynek szolgáltatásai között szerepel a kártya elvesztése- ellopása esetén a sürgősségi készpénzpótlás opció.

8. Készüljünk fel rá, hogy bankkártyánkat csak korlátozottan fogják elfogadni, ha vásárolni akarunk. Bár a belső átutalásokat továbbra is engedik Görögországban, így a kártyás vásárlások ellenértékéhez bankjukon keresztül ugyan hozzájuthatnak a görög kereskedők, ám az elkövetkező napokban ennek ellenére sokan gondolhatják úgy, hogy az a biztos, amit a saját pénztárukban van, így szüneteltethetik a kártyaelfogadást. Ha nagyobb értékű dolgot s

A görög válságról írt valamennyi cikkünket itt találja >>>>

9. A készpénzhiány okán egyes áruk- és szolgáltatások díjait megemelhetik. Tájékozódjunk a döntés előtt, illetve olyan esetekben, amikor van rá lehetőség (pl. szállodai ár kiegyenlítése, autóbérlés), ezúttal érdemes előzetesen kifizetni az összegeket a kiválasztott szolgáltató honlapján bankkártyával vagy utalással.

Még csak szervezed a nyaralást vagy már a bőröndöt pakolod tele? Kösd meg az utasbiztosítást néhány kattintással itt >>

10. Bár mindig indokolt, ezúttal azonban kifejezetten tanácsos az utasbiztosítás megkötése. A biztosító még ebben a helyzetben is el tudja érni, hogy a kórház mindenféle előzetesen felszámított költség kiterhelése nélkül kezdje meg a kezelést baleset esetén. A drágább konstrukciók szintén tartalmaznak készpénzsegély, illetve a pénzsegély-közvetítési szolgáltatást is baj esetén, így most mindenképp érdemesebb pát száz forinttal többet költeni egy ilyen megoldásra.

Személyes pénzügyek Biztos, hogy mindent tud a bankszámlájáról?
Privátbankár.hu | 2023. január 29. 12:49
Több szempontból is fókuszba kerülnek a mindennapi bankoláshoz köthető kiadások január végén. A jövőben olcsóbb lehet az úgynevezett alapbankszámla.
Személyes pénzügyek "Hónapról hónapra, napról napra élek" - így látják az inflációt az emberek
Bendl Vera – Izsó Márton | 2023. január 28. 14:38
Tejterméket egyre kevesebbet vesznek, százezreket hagynak ott nagybevásárlásnál, kezdik felélni tartalékaikat az emberek. Van, aki kapott béremelést, de mindenki tud említeni több olyan terméket is, amelynek az új ára nagyon érzékenyen érinti. Hogy melyek ezek, és hogyan reagálnak az emberek az inflációra, kiderül a videóból.
Személyes pénzügyek Hiába nőtt az átlagkereset, rossz hírt kaptak a lakáshitelesek
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 17:23
Hiába nőtt az átlagbér, a lakáshitelesek mégsem örülhetnek – itt van, miért.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Diákverseny 2023 tavasz - online találkozó regisztráció
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 15:43
Regisztráció a február 22-i online találkozóra.
Személyes pénzügyek Immár tény: az infláció csúnyán megette a gáláns béremeléseket
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 08:30
Bár a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete novemberben mintegy tíz százalékkal volt magasabb, mint októberben, az infláció miatt havi szinten már csökkent a reálkereset.
Személyes pénzügyek Még mindig hullámvasúton ül a forint
Privátbankár.hu | 2023. január 23. 19:13
A forint az előző heti erősödését követően gyengüléssel indította a hetet  a főbb devizákkal szemben a bankközi devizakereskedelemben.
Személyes pénzügyek Szegényebb vármegyékben nehezebb hitelhez jutni
Privátbankár.hu | 2023. január 23. 08:16
A Bank360 elemzése a KSH kereseti adatait vetette össze a hitelbírálat módszertanával.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis - Sikeres jelentkezés!
Privátbankár.hu | 2023. január 22. 14:23
A jelentkezésedet sikeresen megerősítetted, regisztrációd sikeres!
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis - Jelentkezés megerősítése szükséges!
Privátbankár.hu | 2023. január 22. 14:09
Köszönjük, hogy jelentkeztél a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! versenyre! FONTOS: kérjük, erősítsd meg jelentkezésedet!
Személyes pénzügyek Matolcsy György előírta, hány helyen vehetünk fel készpénzt
Privátbankár.hu | 2023. január 18. 09:26
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének friss rendelete meghatározza, hogy egy banknak – attól függően, hogy hány betéti és hitelkártyát bocsátott ki – hány ATM-et kell működtetnie egy fővárosi kerületben, egy vármegyeszékhelyen és a további településeken, ezeken belül a városokban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG