4p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Sokan tartanak attól, hogyha külföldi adósuk nem fizet, akkor nem sok esélyük van visszaszerezni a pénzüket. Pedig a helyzet korántsem olyan kétségbeejtő, hiszen van rá lehetőség, hogy európai fizetési meghagyás útján érvényesítsék a követelésüket.

Az Európai Unió hatalmas piac, jó lehetőségeket kínál a határon átnyúló vagy éppen online nyújtott szolgáltatások vagy áruk értékesítésére. Sok magyar vállalkozóban van azonban félsz, hogyha külföldi vállalkozással állnak üzleti kapcsolatban, akkor a követeléseiket sokkal nehezebben tudják érvényesíteni. A helyzet azonban nem sokkal bonyolultabb, mint amikor egy magyar illetőségű adóssal szemben szeretné valaki behajtani a kintlévőségét.

Az európai fizetési meghagyás révén ugyanis lehetőség van arra, hogy a hazai gyakorlatban is gyakran használt eljáráshoz hasonló módon érvényesítse valaki a neki járó összeget. Európai fizetési meghagyás kibocsátását bárki – magánszemélyek, cégek, egyesületek stb. – kérheti, ha adósa egy másik uniós tagállamban (Dániát kivéve) rendelkezik lakóhellyel, tartózkodási hellyel vagy székhellyel. Mint azt dr. Rák Viktor a Magyar Országos Közjegyzői Kamara jogi irodavezetője elmondta, az európai fizetési meghagyás lényegében olyan, mint a magyar eljárás, ugyanúgy kérelemre indul, azzal az eltéréssel, hogy azt kizárólag papír alapon lehet benyújtani, elektronikusan nem. A kérelem bármelyik közjegyzői irodában beadható az erre rendszeresített formanyomtatványon, amely az Európai Igazságügyi Portál honlapján valamennyi uniós nyelven elérhető. Ha a kérelem megfelel az előírásoknak, akkor a közjegyző – vagy ha más európai uniós tagállamban került sor az eljárás kezdeményezésére, akkor ezen tagállam illetékes hatósága – kibocsátja azt.

A díja is megegyezik a magyar eljáráséval

A legfontosabb különbséget az jelenti, hogy a magyar fizetési meghagyásos eljárásban alkalmazott 15 nappal szemben, itt 30 nap áll a kötelezett (az adós) rendelkezésére, hogy ellentmondással éljen. Amennyiben ezt megteszi, akkor csakúgy, mint a magyar fizetési meghagyásos eljárás esetén, perré alakul az eljárás. Ha az EUFMH kezdeményezője magyar, akkor az ügyet a hazai bíróságon tárgyalják majd. Ha a kötelezett nem mond ellent, akkor az európai fizetési meghagyást végrehajthatóvá nyilvánítja a közjegyző, szintén egy formanyomtatvány kiállításával.

Dr. Rák Viktor két esetre hívta fel a figyelmet, amikor az eljárás nem indítható meg a jogosult választása szerinti tagállamban. Az egyik, hogy magyar cégek külföldi fogyasztóval szemben nem indíthatnak európai fizetési meghagyást magyar közjegyzőnél. Ha be akarják hajtani a tartozást, akkor a fogyasztó lakóhelye szerinti uniós tagállam bíróságához kell fordulniuk. A másik kivétel a bérleti jogviszony, ilyenkor nem indítható meg az eljárás bárhol, csak a bérlemény szerinti tagállamban.

A díjakat tekintve sincs eltérés az európai és a magyar fizetési meghagyás között. Az eljárási díj mértéke az érvényesített követelés összegének 3 százaléka, de legalább 5000 forint, legfeljebb pedig 300 000 forint. Az európai fizetési meghagyás kibocsátása iránti kérelem előterjesztésének díját a közjegyző részére kell megfizetni.

Végrehajtást lehet kérni, ha nem fizet a külhoni adós

Végrehajthatóvá nyilvánított európai fizetési meghagyás alapján a végrehajtás elrendelése annak a tagállamnak (kivéve Dániát) az illetékes hatóságától vagy bíróságától kérhető, ahol a kötelezettnek (adósnak) végrehajtás alá vonható vagyona van. Dr. Rák Viktor megjegyezte, hogy a végrehajtásra mindig ennek az államnak a joga alkalmazandó.

Ha a magyar közjegyző által végrehajthatónak nyilvánított európai fizetési meghagyás a kezünkben van, azt már nem kell külön elismertetni a kinti hatóságokkal, mert a külföldi hatóság ez alapján minden egyéb cselekmény nélkül, az adott uniós ország szabályai szerint megindítja a végrehajtást. Ugyanakkor mivel az egyes országokban a végrehajtás szabályai eltérnek, érdemes ehhez egy nemzetközi jogi irodát, vagy egy helyi jogi képviselőt megbízni, aki az érdekeinket képviselni tudja.

A cikk a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) szakmai közreműködésével készült.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Több fizetési kedvezménnyel is lehet élni az év végéig
Privátbankár.hu | 2021. június 17. 09:48
December 31-ig az általános szabályoktól eltérő fizetési kedvezmények is kérhetők - hívja fel a figyelmet az adóhatóság.
Személyes pénzügyek Nyaralás a harmadik hullám után: ki mer most bevállalós lenni?
Privátbankár.hu | 2021. június 17. 08:51
A játványhelyzet enyhülése ellenére óvatosak a magyarok, ha a nyaralás megtervezéséről van szó. Nő a belföldi utasbiztosítások népszerűsége is, bár sokan még nem hallottak róla, hogy ilyet is lehet kötni.
Személyes pénzügyek Az 5 leggyakoribb tévhit, ami a bizalmi vagyonkezelésnél felmerül
Privátbankár.hu | 2021. június 16. 17:34
Bár a magyarországi bizalmi vagyonkezelés az utóbbi években kitört a jogászszakmai körökből, és egyre ismertebbé vált az üzleti életben, még hosszú az út odáig, hogy olyan általánosan elterjedt intézménnyé váljon.
Személyes pénzügyek Háromszorosára ugrott a nyereménybetét-állomány a Takarékbanknál
Privátbankár.hu | 2021. június 16. 13:31
Már több mint harmincmilliárd forintot tartanak nyereménybetétben a Takarékbank ügyfelei, háromszor annyit, mint a járvány előtt.
Személyes pénzügyek Tanácsadója számszerűsítette Orbán Viktor adókedvezményes ígéretét
Privátbankár.hu | 2021. június 10. 07:19
Eszerint amennyiben az átlagjövedelem alatt kereső, gyermeket nevelő szülők mindegyike dolgozik, akkor akár 1,6 millió forintot is visszakaphatnak.
Személyes pénzügyek További három hónapig nem kell fizetni a hiteladósságokat
Privátbankár.hu | 2021. június 10. 06:03
Az eredetileg június 30-án lejáró fizetési könnyítés további három hónapig nemcsak a rászorultaknak, hanem mindenkinek jár majd a 2020. március 18-án éjfélig felvett hitelekre. 
Személyes pénzügyek Nemcsak lakáskárnál segíthet egy lakásbiztosítás
Privátbankár.hu | 2021. június 5. 08:34
A lakásbiztosítás egy váratlan helyzetben nagy anyagi terhet vehet le a biztosítottak válláról, de az otthon és a benne lévő ingóságokon túl, kiegészítő szolgáltatásaival akkor is segítséget jelenthet, ha a biztosítottal történik valami. A biztosítótársaságok különféle formában kínálnak egészség és balesetbiztosítást is a lakásbiztosításuk mellé. A Bank360 elemzői megvizsgálták, hogy melyik biztosító, milyen kiegészítő lehetőségeket kínál a lakásbiztosítása mellé.
Személyes pénzügyek Nem a koronavírus-járvány miatt nem mennek idén nyaralni a magyarok
Privátbankár.hu | 2021. június 4. 15:43
A magyarok többsége, 57 százaléka idén csak maximum négy éjszakás, belföldi kikapcsolódással számol, mindössze 16 százalék tervez hosszabb külföldi nyaralást.
Személyes pénzügyek Ennyi most a törlesztője egy 25 és 50 millió forintos lakáshitelnek
Privátbankár.hu | 2021. június 2. 19:15
Az egész Magyarországon emelkedő ingatlanárak mellett ma már nem ritkák az akár 50 millió forintot is elérő lakáshitelek. A Bank360 elemzői megvizsgálták, hogy egy ilyen nagy összegű hitelt milyen feltételekkel lehet felvenni.
hírlevél
depositphotos