<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Éves szinten óriási mennyiségű szerves hulladék keletkezik a háztartásokban. Bár már egyre többen felismerik, hogy ez értékes alapanyag is lehet, de a biztató folyamatok ellenére sajnos jelentős mennyiségben még mindig kommunális hulladékként végzi az egyébként komposztálható hulladék.

Viszonylag közismert tény, hogy óriási mennyiségű szemetet termelünk napról-napra, hétről-hétre: a statisztikák szerint a magyar lakosság évente átlagosan 5-600 kilogrammot fejenként. A napi rohanásban persze sokszor bele sem gondolunk, hogy ez milyen hatalmas környezeti terheléssel jár, hiszen az adott terméket elő kell állítani, majd a hulladékot is kezelni kell. Pedig a hulladékok egy része nem „szemét” – elég a szelektíven gyűjthetőkre gondolni. A szemétbe kerülő szerves hulladék is értékes alapanyag, például komposzt lehetne, ha tudatosan kezelnénk azt.

A hazai lakosság által termelt - fent említett - féltonnányi „szemét” harmada olyan szerves hulladék, ami könnyen komposztálható. Ennek számos pozitívuma is van, egyrészt a komposztálásukkal látványosan lehet a kommunális hulladék mennyiségét csökkenteni, másrészt minimális energiabefektetéssel jó minőségű termőföldet tudunk előállítani. Nem mellesleg egy köbméter szerves háztartási hulladék kezelése 450 kilogramm üvegházgáz-termeléssel jár, komposztálással viszont ez az érték nullára redukálható.

A zöldhulladék nem szemét, a komposzt komoly érték (Forrás: Pixabay)A zöldhulladék nem szemét, a komposzt komoly érték (Forrás: Pixabay)

Van azonban egy szűk keresztmetszet, hiszen a nagyvárosokban sokan problémásnak tartják ezt, miközben a hazai lakosság 70 százalék városokban él. Szerencsére egyre több és változatosabb módja van, hogy a nagyvárosiak is bekapcsolódjanak a komposztálásába.

Szagmentes otthoni készülékek

A lakásban történő komposztálástól sokakat tart távol, hogy a szerves hulladékok muslicákkal járnak, a lebomló zöldség- és gyümölcsmaradékok pedig rossz szagokkal árasztják el a lakást. Ez nem feltétlen van így, elég a komposztot faforgáccsal takarni, és számos kellemetlen mellékhatástól megszabadulhatunk. Ugyanakkor, akik ebben nem hisznek azok ma már professzionális otthoni komposztálókat is vásárolhatnak. Az ilyen készülékek piaca évről-évre bővül, ami azzal az előnnyel jár, hogy alsóbb árkategóriában is egyre jobb készülékekhez juthatunk. Ezek az otthoni komposztálók ledarálják és feldolgozzák a szerves hulladékot, ami később nem okoz kellemetlen szagokat.

Mi komposztálható?
-    konyhai hulladék: gyümölcs, zöldség, tojáshéj, kávézacc, teafilter tartalma, tealevél, vágott virág, cserepes növény
-    kerti hulladék: lehullott lomb, levágott fű, virág, zöldség, gyümölcs, ágak, gallyak, gaz
-    kezeletlen fa, papír, karton
-    haj, köröm
-    fűrészpor, fahamu
Ne tegyünk komposztba ételmaradékot, húst, tejet, sajtot vagy csontot!

Közösségi komposztálók

Aki nem akar otthon bajlódni a szerves hulladékkal, de minimális plusz energiát hajlandó a kezelésére fordítani, az közösségi komposztálókba is elhelyezheti az általa termelt maradékokat. A civil kezdeményezésre létrejött budapesti köztéri közösségi komposztálók abszolút sikernek bizonyultak, illetve a Főkert is telepített több ilyen komposztáló egységet a városba. A tapasztalatok szerint az emberek szívesen használják ezeket a gyűjtőket, és nem igazolódtak azok az alaptalan félelmek sem, amelyek kellemtelen szagról és a rágcsálók megjelenéséről szóltak. Amennyiben ugyanis egy komposztálónak „van gazdája”, rendszeresen karbantartják, akkor nem kell ettől tartani. A rágcsálókat pedig az ételmaradékok vonzzák, amik nem kerülhetnek a komposztba.

Hulladékom megosztanám

Az élet számos területén a megosztásos gazdálkodáson alapuló szolgáltatások dinamikusan terjednek, elég csak a járművekre (autó, kerékpár, roller, stb.) gondolni. Vélhetőleg ez inspirálta Sharewaste fejlesztőit, hogy a komposztálható hulladékok megosztását lehetővé tevő applikációt vezessenek be. A nemzetközi app egyébként Budapesten is mind népszerűbb, és egyre többen ajánlanak fel komposztálható hulladékot vagy fogadják be másoktól.

Jellemzően egyébként magánszemélyek adják oda a komposztálni valót, míg a befogadók sokszor közösségi kertek, óvodák, iskolák.

A kerti hulladék is komposztálható, ezek elégetésével a környezetet szennyezzük (MTI Fotó: Mészáros János)A kerti hulladék is komposztálható, ezek elégetésével a környezetet szennyezzük (MTI Fotó: Mészáros János)

Füstmentes átalakulás

Érdemes megjegyezni, hogy míg a komposztálás egy lágy hulladékkezelési módszer, addig sokan még mindig égetéssel próbálnak a szerves hulladéktól megszabadulni. Ez a módszer több okból is kifejezetten káros, hiszen a füst szén-dioxid-tartalma a légkörben üvegházhatású gázként viselkedve fokozza a felmelegedést. Nem ártalmatlan ugyanakkor a füstgáz többi összetevője sem: az égéstermékek számos légúti és daganatos megbetegedés okozójaként ismertek, mint a legtöbb égés során felszabaduló füst is, a közlekedéstől a fűtésen át a cigarettafüstig.

Ez utóbbiról az FDA, az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatala megállapította, hogy közel 7 ezer vegyi anyag található benne, amelyek közül 93 káros vagy potenciálisan káros az egészségre. Épp ezért a legjobb, ha el sem kezdünk dohányozni, ha pedig már dohányzunk, törekszünk a minél előbbi leszokásra, hiszen már az első cigaretta mentes naptól jelentősen csökken a betegségek kialakulásnak kockázata. De a cigaretta mentes élet nem csak az egészségünk, hanem a környezetünk szempontjából is kiemelten fontos, és nem csak a légkörbe kerülő füst miatt. A cigarettacsikk a természetbe kerülve károsítja a talajt és a vizeket is. Egyetlen csikk képes akár 500-1000 liter vizet is beszennyezni.

A téves közvélekedéssel ellentétben a cigarettacsikk nem kerülhet a komposztálandók közé. Sokan úgy gondolják, hogy a dohánytermékek szűrői is papírból készülnek, így könnyen lebomlanak akár komposztban, akár a természetben. A szűrők anyaga a cellulóz-acetát, egy módosított cellulózból készült bioműanyag. Ez a hagyományos petrolkémiai műanyagokhoz képest ugyan rövidebb idő alatt lebomlik, de a filterek így is nagy mértékben hozzájárulnak a világszerte tapasztalható mikroműanyag-szennyezéshez. A szűrők emellett számos más anyagot – kormot, kátrányt – is tartalmaznak, amelyek az eldobott filterekből folyamatosan beoldódnak a talajba, illetve a felszíni vizekbe. Tehát az a cél, hogy a dohányzók tartózkodjanak attól, hogy a csikkekkel szemeteljenek, helyette azokat a kommunális hulladékkal együtt megfelelő hulladékgyűjtőkbe gyűjtsék.

Ugyanakkor – kizárólag azon felnőtt dohányzók részére, akik minden ismert egészségügyi kockázat ellenére sem teszik le a cigarettát – léteznek olyan égés és füst nélkül működő technológiák, amelyek a hagyományos cigarettához képest akár 70-95 százalékkal alacsonyabb károsanyag-kibocsátással működnek, és használatuk során nem történik égés, így füst és csikk sem keletkezik. Bár ezek a füstmentes technológiák ugyan kevesebb káros anyagot juttatnak a környezetbe, és kevésbé károsíthatják a dohányzókat, mint a hagyományos cigaretta, de ezek sem kockázatmentesek, hiszen tartalmaznak például nikotint, ami erős függőséget okoz és egyéb negatív hatásai mellett megemeli a szívfrekvenciát valamint a vérnyomást is, és a károsanyag-kibocsátás csökkenésének mértéke és az egészségkárosító hatás csökkenése közötti összefüggés vonatkozásában sem áll rendelkezésre még bizonyíték.

A teljes ártalomcsökkentést csak dohány- és nikotintartalmú termékektől való tartózkodás biztosíthatja, azaz a legjobb, ha rá sem szokunk, vagy ha ez megtörtént, akkor mielőbb leszokunk a dohányzásról.  

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött tájékoztatás, megrendelője a Philip Morris Magyarország Kft.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Mi is védhetjük adatainkat az interneten, ha tudatosabban vásárolunk
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 18:18
Az e-kereskedelem veszélyeire is figyelmeztet az Állami Számvevőszék.
Személyes pénzügyek Jó hírt kaptak az Ausztriában dolgozó magyarok 
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 14:04
Nem kaphatnak kevesebb szociális ellátást a migráns munkavállalók.
Személyes pénzügyek Kié lesz a Facebook-profilom, ha meghalok? Mi lesz a bitcoinjaimmal?
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 13:34
Bonyolult és részleteiben még nem szabályozott a digitális javak átörökítése, pedig rohamos terjedésük miatt egyre fontosabbá válik, mi lesz a sorsuk halálunk után. Ezt mutatja, hogy már a hagyatéki eljárásokban is egyre gyakrabban jelennek meg a kriptopénzek, a közösségimédia-profilok vagy a felhőben tárolt dokumentumok. Kevesen tudják ugyanakkor, hogy megfelelő szabályozás, rendelkezés híján a kriptojavakhoz való hozzáférés az örökösök számára kérdésessé válhat, vagy hogy a techóriások csak saját, egyedi szabályaik alapján engednek hozzáférést az arra jogosultaknak az elhunytak adataihoz. Míg például a Facebookon az elhunyt üzeneteit nem láthatják, addig a Google-nál akár az összes levelet elolvashatják, és az ott tárolt dokumentumokat is letölthetik az erre feljogosított személyek - derül ki a Magyar Országos Közjegyzői Kamara összeállításából.
Személyes pénzügyek Lecsengőben a babaváró hitel
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 07:37
A Bank360 index alapján a lakossági hitelkereslet még nem érte el a válság előtti szintet 2021-ben. A babaváró kölcsön iránti érdeklődés egyre süllyedve mélypontjára ért decemberben.
Személyes pénzügyek Csúcson az áremelkedés - mennyit segít, ha visszaárazzuk a farhátat? A hét videója
Izsó Márton - Gáspár András | 2022. január 14. 19:21
Innen szép nyerni: az egyik legfontosabb inflációs mutató 20 éves csúcsra emelkedett, a Privátbankár Árkosár-indexe 15 éve nem látott szinten jár - mennyit segít, ha néhány alapélelmiszer árát visszaállítják az októberi szintre?
Személyes pénzügyek Százezreket spórolhat, aki előrehozza a személyi kölcsön felvételt
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 10:44
Egyre több banknál kapcsolják be a kamatrakétákat a személyi kölcsönöknél is, nem ritka a 2 százalékpontot meghaladó kamatemelkedés. A money.hu szakértői szerint megfontolandó a hitelfelvétel előrehozatala azoknak, akik az év során kölcsönből terveznek valamilyen beruházást – százezreket spórolhatnak.
Személyes pénzügyek A zöld hitel éve lehet 2022
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 09:46
A kamatemelkedések nagy nyertese lehet 2022-ben a kedvezményes zöld hitel, mert aki ezt fel tudja venni az új lakásához vagy házához, az sokkal olcsóbban juthat kölcsönhöz. A bankoknál már az októberi indulás óta nő az érdeklődés, és a folyósítások még csak az idén indulnak be igazán.
Személyes pénzügyek Lakásfelújítás, lakásvásárlás: változtak a támogatási feltételek, több határidő is lejár idén
Privátbankár.hu | 2022. január 13. 12:42
Január elsejétől számos ponton megváltoztak a kormányzati otthonteremtési támogatások igénylésének és felhasználhatóságnak feltételei. Az elsősorban a CSOK-ot és lakásfelújítási támogatást érintő változások mellett azonban több véghatáridő is közeleg 2022-ben.
Személyes pénzügyek Ezért fagyaszthatták be Orbán Viktorék az élelmiszerárakat - durva áremelkedés történt
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2022. január 13. 05:38
Az új évben is folytatódik a masszív áremelkedési trend az élelmiszereknél: a Privátbankár.hu legfrissebb Árkosár-felmérésének adatai szerint újabb csúcsra értek az árak a hipermarketekben, és az áremelkedés tempója is rekordott döntött. Az egyik áruházban pedig egy furcsa árcímkét is találtunk. Nem sokkal cikkünk publikálása előtt jött a hír: a kormány 6 termék esetében befagyasztja az élelmiszerárakat - már értjük, miért.
Személyes pénzügyek Mennyit spórolhatunk Orbán Viktor bejelentésével? Itt vannak az első számok
Gáspár András | 2022. január 12. 18:35
A Privátbankár Árkosár-felmérés eredményei alapján megbecsültük, mennyivel kell lejjebb vinniük az árakat februártól az üzleteknek. 4 és 26 százalék közötti áremelést törölhet el a kormány az első számításaink szerint, de van olyan termék, ami olcsóbb lett október óta, ezért egyelőre nem sok értelme van a bejelentett intézkedésnek - ez persze később még változhat.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló