<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Ha esetleg szilveszterkor megfogadta, hogy idén végre rendbe rakja a pénzügyeit, akkor most figyeljen, az ING adott néhány hasznos tanácsot.

A nagy nekibuzdulásban ön is megfogadott mindent, ami eszébe jutott? Hány napig tartott a fogadalmak betartása? Ha már most, az év legelején sem tart be mindent, ne szégyellje magát, sokan így vannak ezzel. Az ING felmérése szerint a pénzügyekkel kapcsolatos fogadalmak azonban kivételt jelentenek.

Egészségesebb, tudatosabb élet – e körül forog az újévi fogadalmak nagy része. Ebbe persze sok minden beleérthető, de az emberek többségének ugyanazt jelenti: határozottabban szeretné saját kezébe venni életének irányítását.  Tipikusan ilyen, az év elején, tiszta fejjel átgondolható feladat a pénzügyek rendbetétele. A fogyás és a dohányzásról való leszokás mellett általában ez a leggyakrabban megfogadott dolog.

Ezt megerősíti a cég egész Európára kiterjedő felmérése is, amelyben a cég ügyfeleit kérdezte újévi fogadalmaikról. Kiderült, hogy a valamit megfogadó emberek 77 százaléka tett magának ígértet a pénzügyeivel kapcsolatban. Ráadásul az ilyen jellegű fogadkozások sokkal időállóbbnak bizonyultak az átlagnál: míg az egészséges életmóddal kapcsolatos fogadalmak túlnyomó többsége beváltatlan marad, a megkérdezettek fele állította, hogy 2014-ben pénzügyekkel kapcsolatos ígéretét megtartotta.

Ami a fogadalmak tartalmát illeti: a válaszadók csaknem fele megtakarításainak gyarapítására tett magának ígéretet, a negyedük pedig a kiadásait csökkentené, illetve adósságait rendezné.

A megtakarítást, különösen a hosszú távra szólót megfogadók ilyen nagy aránya jelzi, hogy sokan tisztában vannak az öngondoskodás fontosságával, azzal, hogy maguknak kell gondoskodniuk saját nyugdíjas éveik anyagi biztonságáról. Különösen igaz ez Magyarországon, az állami nyugdíjrendszer ugyanis hosszabb távon fenntarthatatlan. Az előrejelzések szerint 2050-re a jelenlegi 17 százalékhoz képest 35 százalékos bevételkieséssel kell számolni a nyugdíjba menetelkor. Ez azt jelenti, hogy a 225 ezer forintos bruttó átlagfizetés a mostani szabályok szerint 124 ezer forintos nyugdíjat jelent, 25 év múlva azonban ugyanekkora bérből csak 98 ezer forintos nyugdíjra lehet számítani.

Öngondoskodás

Aki tehát idős korában is fenn akarja tartani a megszokott életszínvonalát, gondoskodnia kell magáról. Ehhez szerencsére megfelelő lehetőségek állnak rendelkezésre. Ilyen például a nyugdíjbiztosítás is, amihez idén is elérhető az állami támogatás: a biztosítási díjként befizetett összeg 20 százalékának (de legfeljebb évi 130 ezer forintnak) megfelelő adójóváírással gazdagítható a megtakarítás.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Magyar Közlöny: a csok büntetőkamata nem lehet több 5 százaléknál
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 07:32
Legfeljebb 5 százalék lehet a büntetőkamat azoknak, akik nem teljesítik a csok felvételekor vállalt feltételeket. Az új rendeletre a jegybanki alapkamat drasztikus emelkedése miatt volt szükség. A büntetőkamat akár 65 százalékra is rúghatott volna.
Személyes pénzügyek Iszonyatos összegeket vesztünk az inflációval - tévút a készpénzes megtakarítás
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 10:57
Ezermilliárd forint olvadhat semmivé, de van jobb megoldás.
Személyes pénzügyek Megint érdemes gyorsan elmenni tankolni
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 10:27
Péntektől ugyanis újra emelkedik a benzin és a dízelolaj ára is.
Személyes pénzügyek Már a spórolós németek sem spórolnak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 13:15
A lakosság nagy része nem tud már pénzt félretenni a rendkívüli áremelkedés, például a megnövekedett rezsi miatt Németországban. A BVR bankszövetség becslése szerint a megtakarítási ráta 2014 óta először egyszámjegyűre csökkenhet az idén.
Személyes pénzügyek Rengeteg állás betöltetlen Ausztriában, augusztusban is rekord született
Eidenpenz József | 2022. szeptember 26. 05:14
Új rekord született augusztusban is, 115 622 magyar állampolgárságú munkavállaló dolgozott Ausztriában. Egy év és egy hónap alatt is a magyarok száma nőtt legjobban. Lassan utolérjük a csúcstartó németeket. Az ukránok rohama valamiért leült. A szomszédunkban még mindig rengeteg álláshely betöltetlen.
Személyes pénzügyek A zsebpénzben is visszaköszönhet az infláció
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 22. 10:25
Egyre drágábbak a meglóduló infláció miatt az iskolások hétköznapjai, például a menzákon jelentős drágulás figyelhető meg. A gyerekek kiadásai is emelkednek, ezért a szülőknek - ha megtehetik - magasabb zsebpénz-kiadással érdemes számolniuk az idei tanévben.
Személyes pénzügyek Pénteken változás jön az üzemanyagáraknál
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 21. 11:38
Változik a gázolaj ára azoknak, akik nem tankolhatnak 480-ért.
Személyes pénzügyek Hiteleiknél a bankok azonnal érvényesítik az MNB-kamatemelést, nem úgy a betéteiknél
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 19. 08:43
Ez derül ki a Bank360 legfrissebb körképéből.
Személyes pénzügyek Magas fizetése van annak, aki most lakáshitelt vesz fel
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 18. 12:31
Csökkent a tervezett lakásvásárlásukat részben hitelből finanszírozók átlagos életkora az idén. Az átlagos fizetésük pedig 16 százalékkal 563 ezer forintra emelkedett éves összevetésben - derül ki az ingatlan.com és a money.hu közös szolgáltatása, a Hitelintéző adataiból.
Személyes pénzügyek Meghal a bankkártya, megoldjuk okosba' a fizetést
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 16. 08:46
Tarolnak a különböző új digitális eszközök.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG