BUX
35 589.60
-0.53%
-191.00
OTP
10 760.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 834.00
-1.66%
-31.00
RICHTER
6 700.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
381.00
-0.78%
-3.00
 
2019. május 2. 11:49

Erre irányul a Magyar Nemzeti Bank és a Magyar Bankszövetség április 15-én elindult kampánya, amely keretében 129 ezer adósnak kell ajánlást kapnia bankjától a váltásra.

Egy 2013 februárjában folyósított jelzáloghitel, amelynek jelenlegi kamata 4,35 százalék, jelenlegi tőketartozása 8 millió forint, hátralévő futamideje 164 hónap (azaz 13 év és 8 hónap) havi 2700 forint többletkiadással rögzítheti 5 évre a törlesztőrészletet. Ezt a szemléletes példát hozta fel az MNB arra, mit is jelent, ha valaki bebiztosítja magát az ellen, ha a kamatok felfelé indulnak – amire jelenleg nagyobb esély látszódik, mint az ellenkező irányú mozgásra.

Az a célunk, hogy felrázzuk az embereket – magyarázta Friesleben Vilmos, az MNB igazgatója a ma délelőtti sajtótájékoztatón, miért tartották a Bankszövetséggel közösen fontosnak, hogy a bankok külön is felhívják az adósok figyelmét a lehetőségre. Ami a számításaik szerint 129 ezer, összesen 894 milliárd forint értékű szerződést érint.

A bankok három ütemben küldenek levelet a személyre szabott ajánlataikról:

  • július 15-éig a 15 éves hátralévő futamidejű szerződések 30 százalékával rendelkező 15,3 ezer adósnak,
  • szeptember 30-áig a többi (35,7 ezer) 15 éves hátralévő futamidejű szerződéssel rendelkezőnek,
  • 2020. január 31-éig pedig azoknak, akiknek még 10 évig kell törleszteniük.

Először azon jelzáloghitelesek kapnak levelet, akik kamatkockázata a legmagasabb, azokat érdemes ugyanis védeni, akik jövedelmi helyzetéhez képest magas a terhük – hangsúlyozta Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára.

Az ajánlás nem minden, az úgynevezett fair bank törvény 2014. évi hatályba lépése előtti változó kamatozású hitelre terjed ki. Így nem kapnak levelet, akik:

  • jelzáloghitelének futamideje 2019. április 15-étől számítva nem éri el a 10 évet,
  • 90 napon túli késedelmet halmoztak fel,
  • állami kamattámogatást vettek igénybe az ominózus kölcsönszerződésre,
  • úgynevezett gyűjtőszámlahitelre vonatkozik a szerződésük,
  • azon átmeneti időszakra szóló fizetéskönnyítést jelentő konstrukciókat vettek igénybe, amelyeknél a fizetéskönnyítési időszak lejárata meghaladja az ajánlás szerinti tájékoztatás határidejét.

Ettől függetlenül azonban a lehetőség mindenki számára adott, tehát azok is válthatnak változóról fixre, akiket a bank a jövő január végéig tartó kampány során nem keres meg személyre szabott ajánlattal. Más kérdés, hogy Kovács Levente szerint akinek a hátralévő futamideje nagyon rövid, annak nem biztos, hogy érdemes ezen a lehetőségen elgondolkoznia.

A levél kézhezvétele után a banknak legalább 30 napos szerződésmódosítási lehetőséget kell biztosítani adósának, nem szabad kikötni további szerződéses feltételt, s csak objektíven indokolható díjakat és költségeket számíthat fel. Ilyen például a szerződésmódosítási, a közjegyzői és a földhivatali díjat.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Személyes pénzügyek Belföldön nyaral idén a magyarok több mint fele
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 09:57
A Netrisk biztosító felmérése szerint ezen felül nagyon sokan a nyár végére vagy őszre tolták el az utazásukat.
Személyes pénzügyek Kunetz Zsombor: a beteg megint nem a jogalkotóval fog konfrontálódni
Kormos Olga | 2020. július 8. 15:34
Az egészségügyi szakértő Facebook-posztjában arról ír, hogy a július 1-jei társadalombiztosítási járulékkal kapcsolatos szigorítások időzítése nem ideális az első és a második hullám között.
Személyes pénzügyek Egyre többször küldjük ki a pénzt az országból
MTI | 2020. július 6. 08:49
Továbbra is dinamikusan nő a külföldi utalások száma, az első negyedévben 6 százalékos volt az erősödés.
Személyes pénzügyek Mindjárt itt van a nyári diákroham ideje, de az albérletpiac most csak a fejét vakarja
Privátbankár.hu | 2020. július 1. 09:12
Úgy néz ki, tartós lesz az airbnb-lakások kiürülése miatt bekövetkezett, átlagosan 10 százalékos bérletidíj-csökkenés a fővárosban - de közben a vidéki városokban nem nagyon ment a lakáshotelezés, így az árak is inkább csak nőttek. És a koronavírus esetleges második, őszi hulláma miatt az is elképzelhető, hogy nem is kell a diákoknak annyi lakás, mert ismét otthonról kell majd tanulniuk.
Személyes pénzügyek Hol nőtt a magyar foglalkoztatottak száma? Hogyan vegyünk ezüstöt?
Privátbankár.hu | 2020. június 30. 15:10
Májusban már ismét 5600 fővel nőtt az Ausztriában foglalkoztatott magyarok száma, az egész gazdaságban pedig 59 ezren találtak munkát. Azokban az ágazatokban vettek fel ismét több embert, ahol nagy volt a leépítés korábban. Az ezüst hosszabb távon túlszárnyalhatja az aranyat, de nem mindegy, hogyan vesszük. Erről beszélt kollégánk a TrendFM műsorában.
Személyes pénzügyek Bankszámla-körkép: így változtak meg a számlavezetés költségei a koronavírus alatt
Privátbankár.hu | 2020. június 30. 12:46
A koronavírus pénzügyi hatásait figyelembe véve a bankok eltérően reagáltak a válságra: több pénzintézet a kedvező számlavezetéshez szükséges feltételeken enyhített, máshol pedig jóváírási kedvezmények indultak. A Bank360.hu annak járt utána a Privátbankár olvasóinak készített körképében, hogy melyik bank milyen kedvezményeket vezetett be a járvány miatt, meddig tartanak ezek, illetve, hogy hol tudjuk most igazán kedvező áron vezetni a pénzügyeinket.
Személyes pénzügyek A könyvelőkről elfeledkezett a kata-reform? Automatikusan a szabályszegők közé sorolná őket
Privátbankár.hu | 2020. június 30. 09:07
Érzékeny pontra mutatott rá a belengetett, új kata-szabályokban az Adótanácsadók Egyesülete: ha egy könyvelő éves szinten ugyanazon ügyfelének 3 millió forint felett számláz könyvelési díjat, egyből megkapja a 40 százalékos büntetőadót.
Személyes pénzügyek Akár 5 milliárdot is fizethetnek a biztosítók a viharok miatt
Privátbankár.hu | 2020. június 30. 08:51
Az elmúlt évek legpusztítóbb viharperiódusa volt az idei júniusi. A biztosítók által már kifizetett összegek, illetve a kártartalékok elérhetik az ötmilliárd forintot, tette közzé a Magyar Biztosítók Szövetsége.
Személyes pénzügyek Nagyot drágul a benzin, hát még a dízel - visszatérünk a járvány előtti árszintre
Privátbankár.hu | 2020. június 29. 10:01
Szerdán.
Személyes pénzügyek Lakáspiac járvány után: étvágy van, pénz nincs, a tulajok hajthatatlanok
Privátbankár.hu | 2020. június 29. 08:44
Egyre nagyobb a szakadék a vevők és eladók között. Csökkenteni kéne az árakon, hogy mozgásban maradhasson a lakáspiac.
hírlevél