BUX
35 282.20
+0.66%
+232.00
OTP
9 770.00
+0.51%
+50.00
MOL
2 012.00
+0.60%
+12.00
RICHTER
6 820.00
+0.89%
+60.00
MTELEKOM
387.00
+0.78%
+3.00
 
2019. május 2. 11:49

Erre irányul a Magyar Nemzeti Bank és a Magyar Bankszövetség április 15-én elindult kampánya, amely keretében 129 ezer adósnak kell ajánlást kapnia bankjától a váltásra.

Egy 2013 februárjában folyósított jelzáloghitel, amelynek jelenlegi kamata 4,35 százalék, jelenlegi tőketartozása 8 millió forint, hátralévő futamideje 164 hónap (azaz 13 év és 8 hónap) havi 2700 forint többletkiadással rögzítheti 5 évre a törlesztőrészletet. Ezt a szemléletes példát hozta fel az MNB arra, mit is jelent, ha valaki bebiztosítja magát az ellen, ha a kamatok felfelé indulnak – amire jelenleg nagyobb esély látszódik, mint az ellenkező irányú mozgásra.

Az a célunk, hogy felrázzuk az embereket – magyarázta Friesleben Vilmos, az MNB igazgatója a ma délelőtti sajtótájékoztatón, miért tartották a Bankszövetséggel közösen fontosnak, hogy a bankok külön is felhívják az adósok figyelmét a lehetőségre. Ami a számításaik szerint 129 ezer, összesen 894 milliárd forint értékű szerződést érint.

A bankok három ütemben küldenek levelet a személyre szabott ajánlataikról:

  • július 15-éig a 15 éves hátralévő futamidejű szerződések 30 százalékával rendelkező 15,3 ezer adósnak,
  • szeptember 30-áig a többi (35,7 ezer) 15 éves hátralévő futamidejű szerződéssel rendelkezőnek,
  • 2020. január 31-éig pedig azoknak, akiknek még 10 évig kell törleszteniük.

Először azon jelzáloghitelesek kapnak levelet, akik kamatkockázata a legmagasabb, azokat érdemes ugyanis védeni, akik jövedelmi helyzetéhez képest magas a terhük – hangsúlyozta Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára.

Az ajánlás nem minden, az úgynevezett fair bank törvény 2014. évi hatályba lépése előtti változó kamatozású hitelre terjed ki. Így nem kapnak levelet, akik:

  • jelzáloghitelének futamideje 2019. április 15-étől számítva nem éri el a 10 évet,
  • 90 napon túli késedelmet halmoztak fel,
  • állami kamattámogatást vettek igénybe az ominózus kölcsönszerződésre,
  • úgynevezett gyűjtőszámlahitelre vonatkozik a szerződésük,
  • azon átmeneti időszakra szóló fizetéskönnyítést jelentő konstrukciókat vettek igénybe, amelyeknél a fizetéskönnyítési időszak lejárata meghaladja az ajánlás szerinti tájékoztatás határidejét.

Ettől függetlenül azonban a lehetőség mindenki számára adott, tehát azok is válthatnak változóról fixre, akiket a bank a jövő január végéig tartó kampány során nem keres meg személyre szabott ajánlattal. Más kérdés, hogy Kovács Levente szerint akinek a hátralévő futamideje nagyon rövid, annak nem biztos, hogy érdemes ezen a lehetőségen elgondolkoznia.

A levél kézhezvétele után a banknak legalább 30 napos szerződésmódosítási lehetőséget kell biztosítani adósának, nem szabad kikötni további szerződéses feltételt, s csak objektíven indokolható díjakat és költségeket számíthat fel. Ilyen például a szerződésmódosítási, a közjegyzői és a földhivatali díjat.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Személyes pénzügyek Szélesebb vásárlói kör számára lesz elérhető az elektromos autó
Privátbankár.hu | 2020. május 21. 15:09
A klímacélok elérése és a villanyautózás ösztönzése érdekében új állami támogatási rendszerben kaphatnak támogatást a villanyautó-vásárlók, a jövőben 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatás kérhető a 11 millió forintnál olcsóbb tisztán elektromos autókra. A Magyar Lízingszövetség és a Gémosz örömtelinek tartja az új támogatási rendszert, amely fontos lépés a környezetkímélőbb autópark létrehozásában - közölte a két szervezet.
Személyes pénzügyek 10 pontos lista a Facebook-tól – már dolgozni is maszkban kell majd?
Privátbankár.hu | 2020. május 20. 21:10
Hogyan készülnek a “Szilícium-völgy” cégei, a nagy amerikai technológiai vállalatok a visszatérésre az irodákba? Leginkább azok alapos újrarendezésével, az asztalok ritkításával, a dolgozók szeparálásával, sőt a terek újraépítésével, maszkokkal, hőmérőzéssel. De olyan is van, aki legalább októberig megengedi az alkalmazottaknak az otthoni munkát. Sőt olyanok is, akik a járvány után is végleg otthonról dolgozhatnak.
Személyes pénzügyek Hitelmoratórium: újabb félreértést pontosított az MNB
Privátbankár.hu | 2020. május 19. 08:16
Az MNB ismét azt hangsúlyozza, hogy hitelekre vonatkozó fizetési moratórium miatt nem nő az ügyfelek törlesztőrészlete a moratórium lezárulta után. Havi terhük januártól így legfeljebb ugyanannyi lesz, mintha nem is lett volna törlesztési szünet.
Személyes pénzügyek Befektessük-e a moratórium révén nálunk maradt összegeket?
Privátbankár.hu | 2020. május 18. 15:21
Ha mindenkire automatikusan vonatkozik a hitelmoratórium, akkor lényegében kapunk kilenc havi haladékot - fontos, hogy ez csak a hitelekre vonatkozik, a biztosításokra nem, azokat továbbra is fizetni kell. Nem lenne jó a havi törlesztőrészleteket gyorsan befektetni, megforgatni, és nyerni az ügyön? A Bank360 összeállítása.
Személyes pénzügyek Rengeteget buktak a szupergazdagok is a koronavírus miatt
Privátbankár.hu | 2020. május 17. 08:29
Alig néhány hét alatt több mint 50 milliárd fontot vesztettek a brit gazdagok leggazdagabbjai a koronavírus-járvány súlyos gazdasági és piaci hatásai miatt, amelyek a brit uralkodó befektetési portfolióját sem kímélték.
Személyes pénzügyek Töltse fel most még kedvezőbb feltételekkel dolgozói SZÉP-kártyáját!
Natív tartalom | 2020. május 16. 09:45
Kétszer ad, ki gyorsan ad, tartja a mondás, és ez most különösen igaz azokra a munkaadókra, akik június 30-ig töltik fel dolgozóik SZÉP-kártyáját. A megnövekedett keretösszeg és a csökkentett terhek mind a béren kívüli juttatások gyors odaítélése mellett szólnak.
Személyes pénzügyek Utalás adatrögzítés nélkül
Privátbankár.hu | 2020. május 13. 11:35
Stygár László, a Számlázz.hu szolgáltatásfejlesztési vezetője szerint most tényleg eljött az idejük a digitális megoldásoknak a céges számlaforgalomban.
Személyes pénzügyek Mennyit spórolhatunk a babaváró hitelen, ha kérjük a moratóriumot?
Privátbankár.hu | 2020. május 12. 20:22
A törlesztési moratórium egy piaci kamatozású hitelnél bizonyos mértékű kamat összegyűlésével és a futamidő kitolásával jár, ezért érdemes megfontolni, hogy éljünk-e a lehetőséggel. A babaváró hitelnél ezzel nem kell számolni, sőt, a kamattámogatott kölcsön egyik sajátossága miatt akár spórolhatunk is, ha felfüggesztjük a törlesztést. A Bank360.hu összefoglalta, hogy mennyit nyerhetnek a babaváró hitelesek a moratóriummal.
Személyes pénzügyek Mi legyen a nyári táborokkal? Sejthető a válasz
Király Béla | 2020. május 11. 14:13
Legyenek-e nyári táborok, teszi fel a kérdést Facebook-oldalán az államtitkár. A kormány eddigi lépései alapján azonban aligha kétséges, mi lesz a döntés.
Személyes pénzügyek Megint kilő a benzinár szerdán
Privátbankár.hu | 2020. május 11. 09:31
A gázolaj is drágább lesz.
hírlevél