3p

A vulkánkitörés veszélye miatt kedden megemelték a légi közlekedési riasztás szintjét Izlandon.

A polgári védelmi hatóságok már korábban szükségállapotot hirdettek a térségben, a délnyugat-izlandi Grindavík halászváros lakóinak el is kellett hagyniuk otthonukat a vulkánkitörés növekvő veszélye miatt. A közelmúltban tapasztalt szeizmikus tevékenység ugyanis délre, a város felé mozdult el, és a szakértői megfigyelések szerint a település alatt most egy magmafolyosó, vagyis félig olvadt kőzet húzódik - közölte az izlandi meteorológiai szolgálat. A 3400 lakosú város a Reykjanes-félszigeten fekszik, mintegy 50 kilométerre délnyugatra a fővárostól, Reykjaviktól. "Ebben a szakaszban nem lehet pontosan meghatározni, hogy a magma elérheti-e a felszínt, és ha igen, hol" - közölte a meteorológiai szolgálat.

A légi közlekedési riasztás szintjének megemelése szintén vulkánkitörés fokozott kockázatát jelzi. A kitörések komoly veszélyt jelentenek a légi közlekedésre, mert a vulkánok jelentős mennyiségű hamut lövellhetnek a magas légkörbe, ami a sugárhajtóművek meghibásodását, a repülésirányító rendszerek károsodását és a látási viszonyok romlását okozhatja.

2010-ben egy izlandi vulkánkitörés már széles körű fennakadásokat okozott az Európa és Észak-Amerika közötti légi közlekedésben. Mintegy százezer járatot törölni kellett, és a fennakadások a légitársaságoknak becslések szerint 3 milliárd dollárjukba kerültek.

Grindavík lakóinak kimenekítésére azután volt szükség, hogy a régiót több mint két héten keresztül naponta több száz kisebb földrengés rázta meg, miközben a tudósok a magma felhalmozódását figyelik meg a föld alatt mintegy 5 kilométeres mélységben.

Az esetleges kitöréssel kapcsolatos aggodalmak felfokozódtak a múlt hét végén, amikor egy 4,8-as erősségű földrengés rázta meg a területet, amely miatt a nemzetközileg ismert Kék Lagúna geotermikus üdülőhelyet ideiglenesen be kellett zárni.

A szeizmikus aktivitás a Grindavíktól északra fekvő területen kezdődött, ahol kétezer éves kráterek hálózata található - mondta Pall Einarrson geológus professzor az izlandi RUV műsorszolgáltatónak. A magmafolyosó körülbelül tíz kilométer hosszú és tovább terjed - mondta. "A legnagyobb földrengések ott keletkeztek, e régi krátersorozat alatt, de azóta (a magmafolyosó) egyre hosszabbodik, átment a grindavíki városrész alá, és még tovább, a tenger felé tart" - tette hozzá a szakértő. (MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Tudomány-technika Az Apple feladta a legújabb tervét
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 10:55
Régóta keringenek hírek arról, hogy az Apple saját fejlesztésű önvezető autóval akarja bővíteni termékkínálatát, ám most úgy tűnik, erre várni kell. 
Tudomány-technika Csúfosan felsült a Microsoft
Buksza blog | 2024. február 17. 11:55
Mint minden multitól, a Microsofttól sem idegen, hogy kis gömböcként kebelezzen be olyan üzletágakat, amelyek többé-kevésbé közelállnak alapvető szaktudásához. Ezek egyike megfeküdhette a gyomrát.
Tudomány-technika Korszakos bejelentést tettek a japánok
Privátbankár.hu | 2024. február 17. 09:04
Sikeresen útnak indítotték a H3 hordozórakétát.
Tudomány-technika Vér tapad Zuckerberg kezéhez - embereket öl meg a Facebook?
Privátbankár.hu | 2024. február 1. 06:55
Nekiestek a szenátorok a közösségi médiumokat üzemeltető vállalatok vezérigazgatóinak a washingtoni kongresszusi meghallgatáson.
Tudomány-technika Törököt fogtak Elon Muskék, és oda küldték, ahol még egyetlen honfitársa sem járt
Privátbankár.hu | 2024. január 20. 14:44
Legalább 55 millió dollárba került a mutatvány.
Tudomány-technika Megjött az udvarias szobanövény, a szupergyors steaksütő 1,2 millióért és a beszélő fogkefe
Privátbankár.hu | 2024. január 16. 15:12
A világ legnagyobb fogyasztói elektronikai vásárán minden évben megjelennek furcsaságok, amelyeknél a használati érték kérdéses, sokkal inkább tűnnek marhaságoknak. 
Tudomány-technika Nagydarab, de csendes gyilkossal erősít Amerika - Kína is aggódhat
Litván Dániel | 2024. január 8. 05:42
Akár hónapokig is settenkedhet ellenséges vizeken, hogy aztán lecsapjon. Itt az amerikai haditengerészet egyik válasza arra, hogyan alakíthatják át a drónok a tengeri hadviselést.
Tudomány-technika Rendkívül izgalmas űrmisszióknak nézünk elébe az idén
Kormos Olga | 2024. január 7. 05:53
A 2023-as év sem volt unalmas az űrmissziók szempontjából, de 2024 még izgalmasabb évnek ígérkezik az űrkutatásban.
Tudomány-technika Kibabrálnak a cukorbetegséggel a 3D nyomtatók?
Privátbankár.hu | 2023. december 29. 14:32
Miközben az elmúlt hónapokban a mesterséges intelligencia körül forgott a közgondolkodás, a jó öreg hagyományos emberi intelligencia is produkált ígéretes újdonságokat, például a gyógyítás területén.
Tudomány-technika Kicsengettek a Windows 10-nek? Figyelmeztetést kapott a Microsoft
Privátbankár.hu | 2023. december 23. 14:27
Rengeteg számítógép mehet a kukába a Microsoft lépése miatt. Legalábbis ezt jósolja egy kutatóintézet. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG