2p

Rengeteg számítógép mehet a kukába a Microsoft lépése miatt. Legalábbis ezt jósolja egy kutatóintézet. 

Az amerikai Microsoft Corp. terve, miszerint 2025-től megszünteti a Windows 10 operációs rendszere támogatását, 240 millió személyi számítógép hulladékká válását eredményezheti. A gépek alkatrészeinek egy része egyszerűen a szemétlerakókban köthet ki a Canalys Research kutatóintézet figyelmeztetése szerint, amelyről a Reuters számolt be. Az elektronikus hulladék, ami ezekben a számítógépekben van, a kutatók becslése szerint 480 millió kilót nyom, ez megfelel nagyjából 320 ezer autó súlyának.

Igaz ugyan, hogy a Windows 10-et futtató gépek jelentős része még évekig használható marad az operációs rendszer frissítése nélkül is, az ilyen gépeket nem lehet eladni vagy elajándékozni, mert a biztonsági támogatás hiánya kockázatossá teszi a használatukat. A Microsoft bejelentése szerint, miután 2025 októberével búcsút intenek a Windows 10-nek, egyelőre ismeretlen összegért 2028 októberéig még, fel fogják kínálni ennek az operációs rendszernek a biztonsági támogatását.

A Canalys elemzői a korábbi hasonló ajánlatok ismeretében úgy vélik, hogy a felhasználóknak olcsóbb lesz kikukázni a Windows 10-es számítógépeiket, mint megtartani azokat. A szoftver cseréjét a hardveren megnehezíti, hogy a Microsoft mesterséges intelligenciával felturbózott operációs rendszereket fog kínálni a kiöregedett program helyett, ami erősebb gépeket igényel.

A szoftvercég nem mondott semmit a kritikára. Fotó: Depositphotos
A szoftvercég nem mondott semmit a kritikára. Fotó: Depositphotos

A Microsoft nem élt a lehetőséggel, hogy kommentálja a Reutersnek a Canalys megjegyzését. Ha vette volna a fáradságot ehhez, akkor azzal védekezhetett volna, hogy a régi komputerek jelentős része újrahasznosítható. Elektromos járművek villanymotorjaiban és a megújuló energiaforrások hasznosításához szükséges eszközökben használható anyagokat tartalmaznak.

A laptopok akkumulátoraival kapcsolatban például a lítium-ion akkumulátorok újrahasznosításával foglalkozó Redwood Materials szakértői azt mondták, hogy az ezekben lévő lítium, kobalt, nikkel és réz lényegében akárhányszor újrahasználható.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Tudomány-technika Egy kibertámadás a vadászgépekre nagyobb veszélyt jelent, mint egy ellenséges rakéta
Kormos Olga | 2024. június 22. 14:27
Már csak pár napja maradt belépni a nyilvántartásba azoknak a hazai vállalatoknak, amelyekre kiterjed a NIS2, vagyis a felülvizsgált uniós kibervédelmi irányelv. Ennek apropóján tartott a Klasszis Média Lapcsoport konferenciát a NIS2-ről, ahol Bor Olivér kiberbiztonsági és kommunikációs szakértő a kiberbiztonsági trendekről beszélt.
Tudomány-technika Félelmetes adat: óriási pusztítást végez a gyerekek közt ez a jelenség
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 13:53
Sokkoló tanulmányt tett közzé egy bostoni nonprofit.
Tudomány-technika Ha letelik a június végi határidő, a hatóság mindenkit megtalál
Litván Dániel | 2024. június 16. 13:02
Már csak két hét maradt az önkéntes regisztrációra, és megvannak a módszerei a hatóságnak, hogy megtalálják a kiberbiztonsági törvény által érintett, de nem jelentkező cégeket. De ezek már bajban lesznek.
Tudomány-technika Véletlenül hozta a frászt a világra a NASA
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 07:37
Szürreális helyzet miatt volt kénytelen magyarázkodni az amerikai Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal.
Tudomány-technika Már csak június 30-ig maradt idő, bajba kerül, aki elmulasztja ezt a határidőt
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 18:22
Sok érintett cég és szervezet viszont nem is tudja, hogy jelentkeznie kéne a hatóságnál. Közeleg az uniós kiberbiztonsági irányelv alkalmazásának első fontos mérföldköve.
Tudomány-technika Küszöbön az Atlanti-óceán áramlásának összeomlása?
Kormos Olga | 2024. június 2. 18:05
Vészes ütemben olvad Grönland jege, ezért jogosan merül fel a kérdés, hogy emiatt a közeljövőben vajon összeomlik-e az Atlanti-óceán áramlási rendszere vagy sem? Az ugyanis éghajlati katasztrófát jelentene. 
Tudomány-technika Ez nem hiányzott a Boeing-nek
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 11:25
Megint elhalasztották a Boeing első, embert szállító űrkapszulájának fellövését.
Tudomány-technika Elektromos légitaxit fejlesztenek turisztikai célra
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 16:28
Az egyesült arab emírségekbeli Rász el-Haima Közlekedési Hatósága (RAKTA) és Rász el-Haima Turisztikai Hivatala (RAKTDA) szerdán szándéknyilatkozatot írt alá a Skyports Infrastructure (Skyports) vállalattal az elektromos légitaxi szolgáltatásokhoz szükséges vertiport infrastruktúra fejlesztéséről.
Tudomány-technika A világ szeme ismét a Boeingen: vajon el tud-e startolni űrszondája május 6-án?
Kormos Olga | 2024. május 4. 18:03
Ha minden jól megy, 2024. május 6-án a NASA űrhajósait, Butch Wilmore-t és Suni Williams-t a Boeing Starliner űrszondájával kilövik az űrbe. A Kennedy Űrközpontból induló utolsó, döntő jelentőségű Starliner-kísérlet az új űrszondát teszteli, és körülbelül egy hétre repíti a Nemzetközi Űrállomásra a kétfős legénységet.
Tudomány-technika Nagy dobásra készül Kína
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 06:33
Fontos küldetésre indulna a Holdra Kína. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG