<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Több mint ezer éve nem volt ilyen meleg Grönlandon: a jégmagminták új vizsgálata szerint az északi sziget hőmérséklete 1,5 Celsius-fokkal melegebb a 20. századi átlagnál.

A grönlandi jégmagvizsgálat - amelynek segítségével abba is betekintést nyernek a tudósok, hogy a mérések kezdete előtt milyen hosszú távú éghajlati folyamatok játszódhattak le - 1995-ig a világ többi részéhez képest nem mutatta egyértelműen a globális felmelegedés jeleit a sziget északi térségében. A Nature folyóiratban most publikált tanulmány szerzői azonban ehhez képest drámai változásról számoltak be a 2011-ben vett jégmagminták vizsgálata alapján.

Az elemzés szerint az 1990-es évektől 2011-ig folyamatosan emelkedett a hőmérséklet a térségben. Maria Hoerhold, a német Alfred Wegener Intézet glaciológusa, a tanulmány vezető szerzője hangsúlyozta, hogy az adatok egyértelműen a globális felmelegedést támasztják alá.

A jégmagadatok elemzése évekig tart. Hoerhold közben már a 2019-es jégmagadatokat is vizsgálja. Ennek még nincs eredménye, de mint mondta, várhatóan a hőmérséklet növekedését fogják tapasztalni, mivel Grönland jégtakarója és gleccserei egyre nagyobb ütemben olvadnak.

Egyre több szikla, egyre kevesebb jég  - több mint 1000 éve nem volt ilyen meleg Grönlandon. Fotó: Depositphotos
Egyre több szikla, egyre kevesebb jég - több mint 1000 éve nem volt ilyen meleg Grönlandon. Fotó: Depositphotos

Szinte kizárt, hogy nem az ember tehet róla

A jégmagokból nyert adatok alapján a tudósok elkészítették Grönland hőmérsékleti diagramját az 1000-től 2011-ig tartó időszakra. Az első 800 évben a hőmérséklet kissé hűvösebb volt, majd felfelé és lefelé is mozgott, de közben egyre melegebb lett, és az 1990-es évektől hirtelen megnőtt a hőmérséklet.

Hoerhold szerint ez az 1995 utáni felmelegedés annyival jelentősebb az iparosodás előtti időszak hőmérsékletéhez viszonyítva, hogy "majdnem nulla" az esélye, hogy ne az ember okozta éghajlatváltozás jele lenne.

A tanulmányból az is kiderül, hogy a grönlandi olvadó jégből keletkezett víz mennyisége szintén hirtelen megnőtt.

Hoerhold szerint a térségben a "grönlandi blokkolásnak" nevezett időjárási rendszer miatt nem lehetett korábban észrevenni a felmelegedést. Körülbelül 25 éve vált a felmelegedés túl egyértelművé ahhoz, hogy már nyilvánvaló legyen. A korábbi adatok azt mutatták, hogy Grönland nem melegszik olyan gyorsan, mint az Északi-sarkvidék többi része, amely jelenleg négyszer gyorsabban melegszik a globális átlagnál.

Hoerhold kutatócsoportja öt új jégmagot emelt ki a régi fúrások közeléből, hogy össze tudják hasonlítani őket a korábbiakkal. A tanulmány szerzői és más tudósok szerint is aggasztó, amit tapasztaltak, mert azt jelzi, hogy Grönland jégtakarója olvad. A tanulmány 2011-ig elemezte az adatokat, de azt követően rekordmértékű olvadás következett be Grönland-szerte.

Címkék: Tudomány-technika

Tudomány-technika Fillérekből meg lehetne menteni az Amazonast - és a világot?
Litván Dániel | 2023. március 13. 19:21
Vajon mennyibe kerülne megállítani a világ esőerdőinek pusztulását? Megnézzük, mit mondanak a becslések.
Tudomány-technika Végre mosolyoghat Elon Musk, csúnya kudarcot vallott egy reménybeli riválisa
Privátbankár.hu | 2023. március 7. 09:49
Önmegsemmisítő parancsot kellett adni a rakétának, teljes kudarc volt a kísérlet.
Tudomány-technika A nap képe: így vadászik egy magyar vadmacska
Privátbankár.hu | 2023. március 3. 10:51
Ma van a vadvilág nemzetközi napja.
Tudomány-technika Fontos FBI-bejelentés: tényleg egy laborból szivárgott ki a koronavírus
Privátbankár.hu | 2023. március 1. 13:16
Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) értékelése szerint az a legvalószínűbb, hogy a koronavírus-világjárvány kórokozója, a SARS-CoV-2 egy laboratóriumi incidens miatt szabadult el a kínai Vuhanban - jelentette ki a Fox News amerikai hírcsatornának adott kedd esti interjúban Christopher Wray, az FBI igazgatója.
Tudomány-technika Kémballonok: sokkal nagyobb bajban van Amerika, mint hinnénk
Litván Dániel | 2023. február 14. 18:44
Mik repkednek Amerika egén, és miért? A dolog nem annyira rejtélyes, mint elsőre gondolnánk, viszont nagyon komoly fenyegetést jelent az Egyesült Államok számára. Nagyító rovatunkban az Egyesült Államok légterében történt furcsa események magyarázatát keressük.
Tudomány-technika Nem akárhová szállított utánpótlást Oroszország
Privátbankár.hu | 2023. február 11. 15:33
A szállító járművön nem volt legénység.
Tudomány-technika A hibrid autók sokkal jobban szennyeznek - trükközhetnek az adatokkal
Privátbankár.hu | 2023. február 8. 15:03
Egyes nagy autógyárak népszerű plug-in hibrid (PHEV) autói a való életben jobban szennyezik a környezetet, mint a gyártók által elvégzett tesztek alapján megadott adatok.
Tudomány-technika Zöldebb-e az elektromos autó a hagyományos társainál? – Talán Norvégiában
Tiszóczi Roland | 2023. január 22. 18:50
Az elektromos autók óriási előnye, hogy nem közvetlenül ott szennyeznek, ahol használják őket, azaz nem rontják annyira a városok levegőjét. Ha azonban a gyártás, a töltés és az elhasznált akkumulátorok feldolgozásának károsanyag-kibocsátását is számításba vesszük, úgy ismét a hagyományos autók felé billenhet a mérleg.
Tudomány-technika A Facebookkal fűtenek Dániában
Elek Lenke | 2023. január 21. 12:12
Különleges megoldást találtak ki Dániában arra, miként lehetne környezetbaráttá tenni a háztartások fűtését. A BBC videóriportja, amelyet számos külföldi média átvett, a harmadik legnagyobb dán városban, Odensében kialakított rendszert mutatja be.
Tudomány-technika A földön kívül eshet egymásnak Kína és Amerika - félnek a NASA-nál az új űrversenytől
Litván Dániel | 2023. január 19. 05:47
A Hold elég nagy, mégis kicsi lehet egyszerre két nagyhatalomnak. A NASA vezetői szerint nagy baj lehet abból, ha Kína ér oda először a legértékesebb helyekre, és ennek az esélyét nem lehet kizárni. Fajulhat nyílt konfliktussá az újraindult űrverseny?
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG