<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A budapesti székhelyű Vespucci Partners kockázati tőkealap-kezelő a közelmúltban úgy határozott, hogy bizalmat szavaz egy ausztrál online könyvkereskedelemmel foglalkozó cégnek és megvalósít egy úgynevezett „SPV”, alapon kívüli befektetést. Mint később kiderült, bejöttek a számításaik, mert a koronavírus-járvány idején még tovább nőtt a Booktopia forgalma, és még az Amazon sem tudta megakadályozni felemelkedését.

Sohajda Júlia, a Vespucci Partners társalapítójaSohajda Júlia, a Vespucci Partners társalapítója

A Vespucci Partners vezetői elsőként egy ausztrál partnerüktől hallottak a 2004-ben alapított Booktopiáról, amely könyveket, e-könyveket és DVD-ket árul Ausztrália-szerte, és amely a 2017-18-as években tervezte a tőzsdére lépést, pont akkor, amikor az Amazon is bejelentette az ausztrál piacra történő belépését. A kisebb vetélytárs folytatta a növekedést, és két évvel később már az is egyre jobban körvonalazódott, hogy ahhoz, hogy folytatni tudják a megkezdett útjukat, plusz logisztikai és raktárbázisra lesz szükségük. Többek között ez volt az oka, hogy a cég alapítói tőkét szerettek volna bevonni, amelyről a Vespucci Partners 2019 végén értesült.

„A Booktopiában azt láttuk meg, hogy az akkor általunk 80 millió dollárra értékelt cég nagyon gyorsan tudna skálázódni, még nagyobb mértékben növekedni, és akár egy-két éven belül kilépni az ausztrál tőzsdére. Ezért döntöttünk úgy, hogy egy speciális konstrukció keretein belül, úgynevezett „SPV” befektetésként prezentáljuk az ajánlatot a magánbefektetői körünk számára. A pozitív döntéseket követően menedzseltük le a teljes befektetési folyamatot” – olvasható az mfor.hu interjújában.

A siker titka

A fizikai könyvek mellett a Booktopia az ausztrál olvasóknak több ezer e-könyvet kínál számos nemzetközi és helyi kiadótól. Mint az az interjúból kiderül, a helyiek egyre többet olvasnak mind fizikai könyvet, mind számítógépen, táblagépen, okostelefonon és elektronikus olvasóeszközön is. Ráadásul az online vásárlásnak is egyre nagyobb penetrációja van a szigetországban. Szakértők szerint 2024-ig öt százalékos növekedéssel lehet számolni az online könyvkereskedelem területén Ausztráliában. Nem csoda, ha a 2019-ben a cég úgy döntött, hogy új lábat növeszt, és elindítja kiadói részlegét Booktopia Publishing néven, amelyhez olyan ismert szerzőket nyertek meg, mint Stan Lee, Patricia Cornwell, Joanne Harris, Dr. Howard Chilton, Hanny Alston, Brian Smith, Tim Ash, Carly és Seb Moone.

A fenti szerzők közül itthon is nagy népszerűségnek örvendenek néhányan, de talán Joanne Harris angol írónő a legismertebb, köszönhetően a Csokoládé című regényének, amelyből 2000-ben Juliette Binoche és Johnny Depp főszereplésével filmet is készítettek. Ez is mutatja, hogy lehet olyan értéket létrehozni, amire mindig lesz igény.

Elképesztő eredményt produkált a befektetés

Mint azt a kockázati tőkealap-kezelő egyik alapítója, Sohajda Júlia mondja, 2020 decemberében, kevesebb mint egy évvel a befektetésünk után megtörtént a tőzsdére lépés az ausztrál piacon. 315 millió dolláros névértéken listázták a céget, ami azt jelentette, hogy már az első pillanatban rendkívül magas, négyszeres hozamot tudtunk realizálni, ráadásul az első nap végére tovább emelkedtek a részvények árai. Az első két napban összesen 30%-kal növekedtek a részvényértékek, a listázáskori 2.30 dollárról 2.92 ausztrál dollárra.

Címkék: Vállalat

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat 1500 milliárdos ajánlat érkezett a Budapest Airportért
Privátbankár.hu | 2021. október 16. 11:46
A magyar kormány vezette konzorcium újabb ajánlatot adott a budapesti repülőtérre.
Vállalat Eladta két ausztriai szállodáját a Hunguest Hotels
Privátbankár.hu | 2021. október 15. 19:14
Az Opus Global a tőzsde honlapján tette közzé az erről szóló tájékoztatást.  
Vállalat Két vállalat is túlszárnyalta a Teslát, persze hogy kínaiak
Király Béla | 2021. október 12. 18:57
Abban ma már mindenki egyetért, hogy az elektromos autók jelenti a jövőt. Az viszont nagy kérdés, hogy ezen a piacon mely cégek lesznek a legnagyobbak. A tőzsdei értékítélet szerint egyértelműen a Tesla a favorit, ám a tradicionális autógyártók is jönnek fel. Arról nem beszélve, hogy van két kínai vállalat is, amelyek igen látványosan nőnek, egyes elemzők őket tartják a Tesla legnagyobb riválisainak.
Vállalat Magyar-cseh banki szoftveres cég alakult
MTI | 2021. október 12. 17:20
Egyesült a magyar W.UP digitális banki fejlesztő cég és a cseh székhelyű Banking Software Company (BSC), a felek a szükséges hatósági jóváhagyások birtokában Finshape néven új cégcsoportot hoznak létre a nemzetközi terjeszkedés elősegítésére.
Vállalat Új üzemrészt avattak a Béres Zrt.-nél
MTI | 2021. október 12. 15:23
Új gyártó részleg kezdte meg működését a szolnoki Béres Gyógyszergyárban.
Vállalat A sikeres céges jövő záloga: kiberbiztonsági és ipar 4.0-s fórumot rendez a 4iG
PR | 2021. október 12. 15:05
A gyártás két aktuális slágertémája nem olyasvalami, amiről egy felelős vállalatvezető le akarna maradni. Együtt hatékonyabb termelést, megtakarításokat, fenntarthatóságot, biztonságot és kiszámíthatóságot garantálnak.
Vállalat Izraelben terjeszkedhet a 4iG
Privátbankár.hu | 2021. október 12. 08:11
A Space-Communication nevű vállalat kerülhet az informatikai társaság és az Antenna Hungária Zrt. közös cégének a tulajdonába.
Vállalat Jócskán megnehezítette a vendéglátósok életét a kormány
Privátbankár.hu | 2021. október 11. 14:24
Szeptember elseje óta él az a rendelet, amely szakképesítéshez köt több konyhai munkát is.   
Vállalat Orbán Viktorék kimazsolázták a megszűnt állami trafikcég egyes feladatait
Csabai Károly | 2021. október 8. 05:38
A legfrissebb cégközlönyben megjelentek szerint az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. tucatnyi tevékenysége közül hármat október 1-jén a Miniszterelnöki Kormányiroda vett át.
Vállalat Legjobb megoldást csak egy megállapodás hozhat
PR | 2021. október 7. 14:53
Tudja, hogyan érdemes reagálni a követeléskezelő megkeresésére, ha a legjobbat akarja kihozni a helyzetből? És azt, hogy mit ne csináljon, ha nem akar többet fizetni, mint amennyit amúgy is muszáj? Ugyan a követeléskezelő nem verőember, aki lesötétített autóval érkezik, és nem is végrehajtó, aki a plazmatévénkkel távozik, de az sem megoldás, ha nem foglalkozunk a megkeresésével, mert nem igaz, hogy úgysem tehet semmit.
Friss
hírlevél
depositphotos