<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A járvány dacára komolyan felpörögtek a beruházások és a gyáravatások. Hány helyen fordult meg Szijjártó Péter? Az év utolsó hónapjainak mérlege. 

A cikk eredetileg laptársunk, a Piac&Profit oldalán jelent meg. 

„...Az új világgazdasági korszak kezdete azonban komoly lehetőségét is tartogat a magyar vállalatok számára. Aki most fejleszt, most vezet be új technológiát, most növeli a kapacitását, komoly versenyelőnyre tesz szert.  Ennek megfelelően indítottunk nagyszabású beruházás-ösztönzési programokat, melyek nyomán elmondhatjuk, hogy soha nem zártunk még ilyen sikeres évet a beruházások szempontjából” - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn egy Facebook-bejegyzésben.

Szijjártó Péter (j2), Hermann Bock, a Bock Hungária Kft. tulajdonosa (b2), Ovádi Péter, a térség fideszes országgyűlési képviselője (b) és Kovács Zoltán, a Fidesz parlamenti képviselője átvágja a szalagot az új üzem átadásán a Bock Hungária Kft. nemesvámosi telephelyén 2020. december 15-én. (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)Szijjártó Péter (j2), Hermann Bock, a Bock Hungária Kft. tulajdonosa (b2), Ovádi Péter, a térség fideszes országgyűlési képviselője (b) és Kovács Zoltán, a Fidesz parlamenti képviselője átvágja a szalagot az új üzem átadásán a Bock Hungária Kft. nemesvámosi telephelyén 2020. december 15-én. (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

A miniszter összesítése szerint a kormány a beruházás-ösztönzési programokon keresztül 1433 beruházást segített. Ezek a beruházások 1676 milliárd forint értékben jönnek létre, amelyekhez 472 milliárd forintnyi támogatást adott a kormány. Mindezek összesen 12 603 új munkahely létrehozásához és 264 595 munkahely megtartásához járultak hozzá.

Még a keretet is megemelték 

Nagyvállalati beruházásösztönző programra 71 cég 207 milliárd forintnyi beruházással jelentkezett, 61 ezer munkahelyet vállalva. A befektetésekhez az állam eddig 70 milliárd forintot biztosított a költségvetésből. Az eredetileg 40 milliárd forintos keret 80 milliárd forintra emelték. Utoljára, december 18-án három svéd tulajdonban lévő vállalat (az Autoliv Kft, a Haldex Hungary Kft és a Dometic Zrt.) támogatását jelentették be. Szijjártó Péter közlése szerint a nagyberuházások összesített értékének 48 százaléka keleti országok (Kína, Korea, Japán és India) vállalataihoz köthető, a legtöbb nagyberuházás (összesen 19) német nagyvállalatok jóvoltából érkezik az országba.

Az adatokból valóban úgy tűnik, a koronavírus-járvány ellenére rengeteg beruházást hajtottak végre vagy jelentettek be idén Magyarországon.

„Sűrű napja volt a koronavírusból nemrég felépült miniszternek, aki gyáravatóról gyáravatóra ment hétfőn”

– írta a Privátbankár.hu, miután Szijjártó Péter november 30-án egymás után négy vállalatnál is megfordult.

Ez azt is mutatja, hogy egész évet átölelő összegzést szinte lehetetlen készíteni. Így leszűkítve a kört megnéztük, a koronavírus-járvány második hulláma alatt, vagyis az utolsó negyedévre fókuszálva hány olyan beruházás bejelentése, új gyártóegység avatása történt, amelyen Szijjártó Péter is részt vett. A kormányból természetesen nem csak ő, hanem Varga Mihály pénzügyminiszter is számtalan ilyenen járt, de gyűjtésünk most csak a külgazdasági és külügyminiszter által bejelentettekre terjedt ki.

Bár most nincsen választási kampány, nincsen választási év, a gazdasági visszaesés enyhítése, valamint a munkahelyteremtés miatt nem meglepő, hogy felpörögtek a gyárátadások és -avatások, több mint két tucat ilyen eseményt találtunk október eleje és december vége között. (Azt rögtön tegyük hozzá, hogy ebből néhány nap kiesett, míg koronavírusos volt.)

Csak a miniszter által az utolsó negyedévben közölt beruházások összértéke becslésünk szerint legalább 257 milliárd forintra rúg, ebből a kormányzati támogatás meghaladja az 57 milliárd forintot, vele 3 ezernél is több új munkahelyet. Az utolsó három hónap legnagyobb durranásának minden bizonnyal a kecskeméti Mercedes gyár fejlesztése számított. Itt fogják gyártani azt a tisztán elektromos meghajtású autót, amelynek 2021 utolsó negyedévétől kezdődhet a sorozatgyártása. A több száz új munkahelyet hozó, 50 milliárd forint értékű beruházáshoz a kormány 15 milliárd forintot tett hozzá.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat 6,5 milliárdból teremtik meg védelmi ipari szakképzés feltételeit
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 17. 13:13
A védelmi ipari szakképzés infrastrukturális feltételeit teremti meg a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Ganz Ábrahám Technikumának több mint 6,5 milliárd forintból megvalósuló teljes körű korszerűsítése - közölte Palkovics László pénteken Zalaegerszegen.
Vállalat A belföldi turizmusban népszerűsíti Budapestet a BKIK
MTI | 2021. szeptember 17. 12:45
Önálló programot indít az őszi hónapokban a Budapestre irányuló belföldi turizmus támogatására a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Szolidaritási alapjából, 25 millió forintos induló kerettel - tájékoztatott a BKIK pénteken.
Vállalat Tőzsdepszichológia kezdő és haladó befektetőknek
Natív tartalom | 2021. szeptember 10. 09:38
Amennyiben valaki arra az elhatározásra jut, hogy el szeretne kezdeni aktívan befektetni vagy tőzsdézni, általában előadásokra regisztrál, vagy vásárol egy-egy könyvet a témában. Szerencsére egyre több író könyve jelent meg az elmúlt években magyar nyelvű kiadásban, azonban még ezen felül is több tucat könyvet is érdemes lenne lefordítani amerikai vagy éppen más nemzetiségű írók műveiből, ha hasznos információt szeretnénk kapni.
Vállalat 400 milliárd! Óriási kötvénykibocsátásra készül a 4iG
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 10. 06:51
Emellett az igazgatóság 7 milliárd forintos tőkeemelésről is dönthet. Mindkét felhatalmazás két évre szólna és az informatikai cég további akvízicióit finanszírozná.
Vállalat Nagyon ritkán, de idegrendszeri rendellenességet okozhat az AstraZeneca
MTI | 2021. szeptember 9. 13:31
A Guillain-Barré szindróma esetén a szervezet saját immunrendszere megtámadja az egészséges perifériás idegsejteket.
Vállalat Új néven szállít majd házhoz a NetPincér
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 7. 19:49
Néhány héten belül teljesen új arculattal, foodpanda néven működik tovább.
Vállalat Új hirdetési webshop indult, online-erős kkv-knak
PR | 2021. szeptember 7. 11:05
Minden kkv-marketinges és -cégvezető tudja, hogy a márkaépítés fontos. A DisplayNOW hirdetési webshop azért jött létre, hogy a cégek építhessék a márkájukat, és így értékesítésük is hatékonyabb, eredményesebb legyen.
Vállalat Meg kell tanulni a koronavírussal élni, még az autóiparnak is
Király Béla | 2021. szeptember 6. 18:25
Az idei év egyik legnagyobb problémája a félvezetők hiánya, amely erősen sújtja a járműipart, de néhány más szektorban is okoz fennakadásokat. Az autógyárak egyik legnagyobb mikrochip-beszállító vállalatának vezetője szerint meg kell találni a módot, hogy a járvány újabb hullámai esetén se álljon le az élet, az ugyanis világszerte komoly gazdasági problémákat okozhat. Látva a magyarországi gyárak küzdelmét, borítékolható, hogy a nehézségek hazánk gazdasági növekedését is befolyásolják.
Vállalat Átrendezte a hazai lízingpiacot a koronavírus
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 6. 09:55
2021. első fele leginkább a termelőeszközök finanszírozásában jelentett nagy növekedést.
Vállalat Jövő év végén indul a debreceni vakcinagyár
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 5. 16:18
Évi több mint 20 millió vakcinát állíthatnak elő.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos